„Bucks“ fiasko: nuvylęs Giannis ir prilipusi reguliariojo sezono komandos etiketė

Edvinas Jablonskis
„BasketNews.lt“
2020-09-09 14:28
Nuotr.: AFP-Scanpix
Nuotr. AFP-Scanpix

Reguliariajame sezone antrus metus paeiliui dominavusi Milvokio „Bucks“ ekipa dar kartą baigė savo sezoną anksčiau, nei buvo tikimasi.

Mike‘o Budenholzerio auklėtiniai šiąnakt pralaimėjo Rytų konferencijos pusfinalio seriją Majamio „Heat“ ekipai ir paliko Orlando burbulą.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo įsigilinti į „Bucks“ seriją su Majamio „Heat“ bei apžvelgti, kas nepavyko tiek Milvokio komandai, tiek naudingiausiam lygos žaidėjui Gianniui Antetokounmpo.

Abejotina Mike‘o Budenholzerio rotacija

Visų atkrintamųjų metu vyriausiasis „Bucks“ treneris Budenholzeris susilaukė kritikos strėlių dėl savo naudojamos rotacijos, kuri labiau priminė reguliarųjį sezoną, o ne atkrintamąsias.

Įprastai, komandos atkrintamosiose remiasi 7-8 krepšininkais, tačiau „Bucks“ ekipoje ant parketo ilgesnį laiką praleisdavo 9 žaidėjai, o kai kuriais atvejais net 10.

Dėl šios priežasties Giannis Antetokounmpo per vienerias rungtynes daugiausiai buvo sužaidęs 37 minutes, o antras geriausias komandos žaidėjas, Khrisas Middletonas, 40-ies sužaistų minučių ribą viršijo tik paskutinėse dvejose rungtynėse su Majamio „Heat“.

Nuotr. USA Today Sports-Scanpix

Be Middletono vienintelis Brookas Lopezas viršijo 40 sužaistų minučių ribą atkrintamosiose, kuomet tai padarė ketvirtajame serijos su „Heat“ mače.

Trečiosiose serijos rungtynėse Antetokounmpo ant parketo išbuvo 35 minutes, o Middletonas – 36. Žinant, jog tai buvo svarbiausios „Bucks“ sezono rungtynės, toks Budenholzerio minučių dalijimas yra sunkiai paaiškinamas.

Reguliariajame sezone toks rotacijos pasirinkimas yra visiškai suprantamas ir pateisinamas: lyderiai yra tausojami atkrintamosioms. Vis tik atėjus svarbiausioms sezono kovoms, Budenholzeris liko ištikimas sau ir toliau pasitikėjo atsarginių žaidėjų suoleliu, kuris net nėra geriausias Rytų konferencijoje.

Statiškas „Bucks“ puolimas

Dar vienas į akis kritęs faktas, palengvinęs „Heat“ darbą gynyboje – statiškas „Bucks“ puolimas. Dažnais atvejais „Bucks“ pozicinis puolimas buvo itin primityvus: vienas iš krepšininkų savo rankose laiko kamuolį, o likę keturi žaidėjai išsidėstę ties tritaškio linija laukdavo, kas bus toliau.

Jokių papildomų užtvarų, leidžiančių atsilaisvinti snaiperiui, ar įkirtimų į baudos aikštelę – nieko. Štai keli tokie pavyzdžiai:

Trejos skirtingos rungtynės, trys skirtingi kėliniai ir trys skirtingos situacijos, tačiau esmė ta pati – atakoje dalyvauja daugiausiai du „Bucks“ krepšininkai. Taip, pirmajame epizode apylaisvis Antetokounmpo išmeta tritaškį, tačiau tai yra variantas, kurį „Heat“ trenerių štabas pasirinks 10 kartų iš 10.

Tokių „Bucks“ atakų buvo ne viena ir ne dvi. Bene svarbiausia „Heat“ užduotis gynyboje buvo sustabdyti greitą Milvokio ekipos ataką, neleidžiant Antetokounmpo nurūkti iki baudos aikštelės.

Prastą „Bucks“ puolimą iliustruoja ir skaičiai. Milvokio krepšininkai serijoje su „Heat“ per rungtynes vidutiniškai prie kamuolio priliesdavo po 389 kartus (5 vieta iš 8 likusių komandų) ir rinkdavo po 106 taškus (6 vieta).

Palyginimui, „Heat“ žaidėjai prie kamuolio prisiliesdavo po 420 kartų per mačą ir pelnydavo po 112,8 taško per susitikimą. Abu šie skaičiai – geriausi tarp 8 likusių NBA komandų.

„Bucks“ buvo geriausiai puolanti reguliariojo sezono komanda ir vidutiniškai rinko po 118,7 taško per rungtynes, tačiau atkrintamosiose šis skaičius susitraukė iki 111,1. Toli gražu iki komandos, kurią matėme reguliariajame sezone.

Svarbiausioms kovoms nepribrendęs Antetokounmpo

Dar vienu nusivylimu „Bucks“ ekipoje tapo ir didžiausia jos žvaigždė. Praėjusiais metais į Toronto „Raptors“ sieną Rytų konferencijos finale atsimušęs graikas šiemet sustojo jau pusfinalio etape.

Negalima neatkreipti dėmesio, kad Antetokounmpo susižeidė čiurną ketvirtajame serijos mače, o penktąsias rungtynes apskritai praleido, tačiau akivaizdu, jog serija buvo pralaimėta jau po pirmųjų trijų susitikimų, kuriuose lygos MVP paliko nusivylimo įspūdį.

Pirmuosius signalus buvo galima įžvelgti dar serijoje su Orlando „Magic“, kuomet burbulo šeimininkai prieš Antetokounmpo taip pat bandė rikiuoti 2-3 gynėjų liniją, kuri dar praėjusių metų atkrintamosiose pasiteisino „Raptors“ komandai.

Pirmajame laimėtame serijos mače „Magic“ tai puikiai pritaikė ketvirtajame kėlinyje, bet galų gale komandų talento skirtumai buvo per ryškūs ir „Bucks“ pasiekė keturias pergales paeiliui.

Vis tik savo sudėtyje Jimmy Butlerį, Andre Iguodalą, Bamą Adebayo bei Jae Crowderį turintys „Heat“ Antetokounmpo stabdė kur kas efektyviau. Kertinis momentas būdavo neleisti graikui pasileisti į greitą išpuolį, o „Heat“ tai sėkmingai darydavo išdėstydami tris žmones priešais baudos aikštelę, tad Antetokounmpo nebelikdavo nieko kito, kaip tik stabdyti arklius ir pradėti pozicinę ataką.

Puikia individualia gynyba išsiskyrė ir veteranas Iguodala, o bene vienintelį pranašumą Antetokounmpo susikurdavo prieš Crowderį. Vis tik daugeliu atveju „Heat“ krepšininkai skubėdavo į pagalbą vienas kitam ir stabdydavo „Bucks“ žvaigždę dviese ar net trise.

Antetokounmpo akivaizdžiai perdegė trečiosiose rungtynėse, kuomet paleido 7 tritaškius, iš kurių nepataikė nė vieno. Maža to, dauguma metimų buvo ankstyvoje atakos stadijoje arba per varžovų rankas. Ne tokie metimai, kuriuos norėtų matyti Budenholzeris.

Serijoje su „Heat“ išryškėjo ir dar vienas Antetokounmpo minusas – svarbiausiais rungtynių momentais jis tampa praktiškai nepastebimu. Labiausiai tai susiję su ribotomis graiko galimybėmis susikurti metimą ir negebėjimu mesti iš toli.

Tad svarbiausiomis akimirkomis MVP kalibro žaidėjas ne pats nulemdavo mačo baigtį, bet buvo tiesiogiai priklausomas nuo komandos draugų. Įprastai situacija būna priešinga – komandos likimas priklauso nuo ryškiausios žvaigždės.

Visgi Antetokounmpo neretai užimdavo Steveno Adamso, Jono Valančiūno ar kito tradicinio centro vaidmenį ir statydavo užtvaras komandos draugams, arba tiesiog perduodavo kamuolį handofo situacijose.

Neturėjimas patikimo žaidimo kūrėjo iš dalies yra ir „Bucks“ spraga sudėtyje, tačiau toks lygos MVP vaidmuo atrodo itin apmaudžiai.

Skaičiai taip pat nėra graiko pusėje. Per ketvirtuosius kėlinius graikas atkrintamosiose rinko po 5,5 taško (24 vieta NBA), o tritaškius mesdavo vos 12,5 proc. tikslumu.

Padėtis yra dar prastesnė vadinamosiose clutch situacijose, kuomet iki mačo pabaigos likus 5 minutėms komandas skiria 5 arba mažiau taškų. Tokiuose momentuose Giannio statistika siekia 1 tašką ir 1 atkovotą kamuolį. 

Pagal šią statistiką Antetokounmpo dalijasi 40 vietą su tokiais žaidėjais kaip Alecas Burksas, Danny Greenas, Danilo Gallinari bei kitais. Vien „Bucks“ ekipoje didesnius skaičius fiksavo Middletonas ir Lopezas.

Nuotr. AP-Scanpix

Palyginimui, šioje kategorijoje pirmaujantis Donovanas Mitchellas rinko po 7,8 taško, Jamalas Murray – 7,2, Luka Dončičius – 6,5, Kawhi Leonardas – 5,7, o aštuntoje vietoje esantis Butleris – 3,7.

Prisiminti galime antrąjį serijos susitikimą, kai likus 43,9 sekundės „Bucks“ atsiliko 107:113. Iki tol 9 baudas iš 11 pataikęs Antetokounmpo stojo prie baudų metimų linijos, tačiau prametė abi baudas. Dvikova baigėsi tuo, jog jau pasibaigus susitikimo laikui „Heat“ pergalę įtvirtino Butleris, realizavęs abu baudos metimus po pražangos, kuri buvo užfiksuota Antetokounmpo.

Antetokounmpo atkrintamosiose per 9 rungtynes rinko po 26,7 taško, 13,8 atkovoto kamuolio ir 5,7 rezultatyvaus perdavimo. Iš pirmo žvilgsnio, tai – puikūs skaičiai, bet tritaškių pataikymas siekė viso labo 32,5 proc., o baudų metimų – 58 proc.

Graikas yra neabejotinai, jei ir negeriausias, tai vienas geriausių reguliariojo sezono žaidėjų. Būtent todėl jis netrukus atsiims antrąjį MVP apdovanojimą paeiliui. Vis tik tai turėtų būti menkai guodžiantis faktas žinant, kad tokio dominavimo aikštelėje nepavyksta perkelti tuomet, kai ateina laikas svarbiausiems sezono mūšiams.



Komentarai:

Spoelstra
Kazkaip Spoelstros niekas nebelazdavoja, kad tik su zvaigzdem sugeba laimet. sustate is vienos zvaigzdes, veterano ir kruvos jaunimo komanda taip, kad NBA favorus nupute i pavesi kaip mokleiviu lygis komanda
2020-09-09
-4
Atsakyti
lvl
Tegul varo i Dalasa, Lukutis clutchus visus pasiims ant saves ir europietiska komanda bus titulo contenderiai daug metu.
2020-09-09
-2
Atsakyti
kunigas
Protas laimi pries jega
2020-09-09
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 5

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.