Įspūdingos pavardės, keliančios klausimus: „Chimki“ komplektacijos aiškinimas

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2020-10-09 09:10

Šios savaitės Kauno „Žalgirio“ varžovas Eurolygoje Maskvos srities „Chimki“ klubas neatliko daug ėjimų vasaros žaidėjų rinkoje, tačiau atvykusios pavardės dar labiau išpūtė Rimo Kurtinaičio treniruojamos komandos potencialą ant popieriaus.

Prie išsaugotų branduolio žaidėjų Aleksejaus Švedo, Jono Jerebko, Devino Bookerio, Janio Timmos, Stefano Jovičiaus ir Dairio Bertanio prisijungė tokios žvaigždės kaip Jordanas Mickey, Gregas Monroe ir Errickas McCollumas.

Sezono pradžioje „Chimki“ persekioja sveikatos problemos ir pastarajame susitikime Vieningoje lygoje su Talino „Kalev“ Kurtinaitis neturėjo net 7 pagrindinės sudėties žaidėjų, tačiau sveikas Rusijos klubas savo talento lygiu neabejotinai yra tarp 5 stipriausių Eurolygos komandų, o kaip seksis su šiomis žvaigždėmis siekti rezultato aikštėje, parodys laikas.

Tinklalapis „BasketNews.lt“, konsultuodamasis su Kurtinaičio asistentu Aurimu Jasilioniu, apžvelgė „Chimki“ komplektacijos darbus bei Rusijos klubo žaidimą sezono starte.

Komplektacija

Nuotr. BasketNews.lt/D. Lukšta

Kad ir ką vasarą „Chimki“ beįsigytų, pagrindinis šios komandos žmogus šeštą sezoną paeiliui bus Aleksejus Švedas.

To neslepia ir Aurimas Jasilionis, kuris pripažįsta, jog „Chimki“ be Švedo yra visai kita komanda.

„Jau vasarą, kai išsaugojome Švedą, žinojome, kad dėliosime komandą aplink jį, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ kalbėjo Kurtinaičio asistentas „Chimki“ komandoje. – Aišku, kad mūsų žaidimas yra visai kitas, nes šita sudėtis ir žaidėjai buvo renkami aplink Švedą, o kai jo nėra – sudėtinga. 

Žinoma, automatiškai atsiveria šansas tiems žaidėjams, iš kurių mažiau tikimasi ir, kai gyvename tokiais laikais, reikia kažkaip suktis iš situacijos.“

Tarpsezoniu Kurtinaitis Chrisą Kramerį komandoje pakeitė dar vienu megatalentu puolime – Erricku McCollumu. 32-ejų įžaidėjas praėjusį sezoną atstovaudamas Kazanės UNIKS Europos taurėje fiksavo 17,1 taško, 4 rezultatyvių perdavimų ir 20,4 naudingumo balo vidurkius.

Nuotr. BNS

Toks „Chimki“ ėjimas krepšinio visuomenėje buvo suprastas dviprasmiškai – iš vienos pusės buvo gautas aukščiausio lygio taškų rinkėjas, iš kitos – kaip jis tilps aikštėje su Švedu?

„Pirmiausia, reikia pasakyti, kad ne mes keitėme filosofiją įžaidėjo pozicijoje, pasikviesdami McCollumą vietoje Kramerio, o rinka diktavo tokias sąlygas, – pasirinkimą aiškino Jasilionis. – McCollumą pasirašėme paskutinį, matydami, ko mums trūksta, o kadangi Rimas (Kurtinaitis) propaguoja tokį žaidimą, kur renkama daug taškų, pagalvojome, kad neblogai yra įsigyti tokio lygio taškų rinkėją. Jis turi gerą prasiveržimą, metimą, taip pat neblogą perdavimą ir, manau, kad komandai duos daug.“

Įžaidėjo pozicijoje „Chimki“ taip pat turi Jovičių, kuris atsigauna po čiurnos traumos ir šią savaitę prieš „Žalgirį“ dar nežais.

Serbas yra kitokio tipo įžaidėjas nei McCollumas ir galima būtų spėti, jog kai „Chimki“ bus visos rotacijos, Jovičių dažniau matysime žaidžiantį kartu su Švedu, McCollumą – be.

„Taip ir planavome – Jovičius su McCollumu yra visai kitokio stiliaus įžaidėjai. Iš pradžių atrodė, kad jis patyrė nerimtą traumą, bet tas jo sugrįžimas užtruko. Jis jau sportuoja, bet dar tausojame koją ir nenorime paskubinti įvykių.“

Kitas daug replikų sulaukęs „Chimki“ ėjimas – iš Miuncheno „Bayern“ pasikviestas ilgametis NBA žaidėjas Gregas Monroe.

Nuotr. TASS – Scanpix

Praėjusį sezoną 30-metis centras Eurolygoje fiksavo solidžius skaičius (12,9 tšk., 6,8 atk. kam., 16,8 naud. bal.), tačiau didelė dalis krepšinio visuomenės kelia klausimus dėl jo mobilumo gynyboje. Ar netaps Monroe varžovų taikiniu?

„Per televizorių žiūrėti ir komentuoti yra viena, o matyti jį ir treniruoti – kita. Tegu ekspertai lieka prie savo nuomonės, mes turime kitą nuomonę ir pažiūrėsime, kai jis bus sveikas, kiek komandų galės praeiti pro Monroe. Jis yra absoliučiai kitokio stiliaus žaidėjas nei Bookeris ir Mickey, kurie labiau žaidžia veidu į krepšį, o Monroe – nugara, ir mes būtent tai akcentavome jį įsigydami“, – apie kritiką Monroe atsakė Jasilionis.

Šalia Monroe, Bookerio ir Jerebko „Chimki“ į komandą susigrąžino Mickey, kuris Madrido „Real“ klube žaidė vidurio puolėjo pozicijoje.

Kaip bus išnaudojami keturi aukščiausios klasės aukštaūgiai, iš kurių tik Jerebko didžiąją karjeros dalį žaidė sunkiuoju kraštu?

„Mes Mickey matome ketvirtu numeriu, nes jis centru pas mus prieš porą metų rungtyniavo tik iš bėdos, – aiškino kaunietis. – Aišku, jis gali rungtyniauti penktu numeriu, ypač kai dabar turėjome tiek sveikatos problemų, bet idėja yra jį matyti sunkiojo krašto pozicijoje.“

Žaidimas

Jog „Chimki“ žaidimui stipriai trukdo sveikatos problemos, parodo ir rezultatai sezono starte.

Kurtinaičio kariauna Vieningosios lygos kovas pradėjo dviem pralaimėjimais – 67:79 prieš Sankt Peterburgo „Zenit“ ir 85:96 prieš Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“.

Nors vėliau lietuvių trenerių štabo vadovaujama ekipa 92:77 nugalėjo Krasnojarsko „Enisey“, Eurolygoje jiems startuoti pergale nepavyko – 76:78 namuose buvo nusileista Atėnų „Panathinaikos“.

Kad startas sezono pradžioje yra sunkus, pripažįsta ir Jasilionis, pirštu bedantis į skyles rotacijoje, tačiau dėl to pernelyg nedramatizuojantis.

„Apie žaidimo klijavimą net nėra kalbos, kai neturi tiek žaidėjų, tiesiog kamšai iš to, ką turi, ir bandai išgyventi. Dabar net negalvojame apie kažkokį žaidimo modelį, laukiame, kol visi bus sveiki ir tada galėsime pamatyti tą tikrą žaidimą, koks jis gali būti. 

Tų skeptikų yra labai daug, bet įsigilinus į vidų, į situaciją, manau, kad yra per anksti nurašinėti ar vertinti žaidimą. Dar mes net patys savo tikrojo veido nematėme, reikia laiko ir tada pažiūrėsime“, – kalbėjo Jasilionis.

Iš tų pirmųjų „Chimki“ Eurolygos rungtynių matėme netradicinę rotaciją – įžaidėjo pozicijoje dažnai atsidurdavo Bertans arba Karasiovas.

Latvis yra išreikštas snaiperis, kuris savo karjeros metu dažniausiai rungtyniauja atakuojančio gynėjo pozicijoje, Karasiovas – 201 cm ūgio ir įprasta jo vieta aikštėje – trečiojo numerio.

„Bertans yra jaunystėje žaidęs pirmu numeriu, bet, aišku, jam sunku. Jis yra išreikštas metikas, įpratęs, kad ant jo kuriami deriniai, o ne jis juos turi kurti. 

Karasiovas, mano nuomone, jei daugiau rungtyniautų šioje vietoje, galvoju, kad galėtų tapti neblogu įžaidėju, – svarstė specialistas iš Lietuvos. – Jis aukštas, gerai mato aikštę, tik norėtųsi daugiau veržlumo, nes situacijose, kur jau gali pats užbaigti, vis tiek ieško, kam nusimesti kamuolį.“

Nuotr. BC Khimki

Per pirmąjį Eurolygos susitikimą su „Pao“ aiškiai matėsi „Chimki“ planas pikenrolo gynyboje – tiek Bookeris, tiek Mickey, tiek Jerebko su varžovais ėjo į neagresyvų stepoutą, nors esant reikalui, šie Rusijos ekipos aukštaūgiai yra gana mobilūs, kad galėtų keistis ginamaisiais.

Be prasto pataikymo iš toli (5 iš 23, 21,7 proc.), „Chimki“ rungtynėse su „Panathinaikos“ žudė neatkovoti kamuoliai prie savojo krepšio, kurių varžovai sugriebė net 19. Kad tai yra „Chimki“ problema sezono starte, įrodo ir 15 „Kalev“ atkovotų kamuolių puolime pirmadienio rungtynėse.

Vis dėlto šią skylę neabejotinai turėtų pridengti į aikštę grįžtantis Monroe, kitas klausimas, kaip jam pavyks bėgti kartu su įspūdingą intensyvumą palaikančia „Chimki“, kuri yra sutverta greitam krepšiniui.

Prieš penktadienį 20 val. prasidėsiančią dvikovą yra daug klausimų, kokį žaidimą demonstruos abi nukraujavusios ekipos, tačiau po sezono niekas neatsimins šių keistų aplinkybių ir netekčių, o matys tik tašką turnyrinėje lentelėje, kuris ir yra svarbiausias šioje pirmenybių stadijoje.



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.