Trys prieš tris: „Ryto“ ir „Žalgirio“ argumentai sekmadienio derbyje

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2020-10-25 07:20

Nepaisant Kauno „Žalgirio“ dominavimo prieš Vilniaus „Rytą“ pastarąjį dešimtmetį, šių klubų susitikimai išlieka tikraisiais Lietuvos derbiais, kurių reikšmė yra gerokai didesnė nei tik taškas turnyrinėje lentelėje.

Šiandien Vilniuje įvyksiantis pirmasis „Ryto“ ir „Žalgirio“ susitikimas šį sezoną kelia daugiau intrigų nei pastaraisiais metais – žalgiriečiai išgyvena naują etapą po Šarūno Jasikevičiaus eros, o sostinės klubo tarpsezonio pirkiniai kelia didelius lūkesčius tarp šios ekipos sirgalių.

Dar didesnį ažiotažą kelia tai, jog Donaldo Kairio auklėtiniai sekmadienio dvikovą pasitinka būdami vienvaldžiais Betsafe – LKL čempionato lyderiais, iškovoję visas 6 pergales, o tuo metu Martino Schillerio kariauna per penkerias rungtynes sykį spėjo ir pralaimėti.

Fotogalerija

Tinklalapis „BasketNews.lt“ prieš šiandien įvyksiančią centrinę LKL turo dvikovą išskyrė esminius mačo dalyvių argumentus, kurie darys įtaką galutiniam rungtynių rezultatui.

„Rytas“

Kairio žaidimo filosofija

Nuotr. BNS

Dar vasarą, matant „Ryto“ komplektaciją, buvo aišku, kad ši ekipa nebus į gynybą orientuota komanda, o savo varžovus baus greitu puolimu, remiantis tolimais metimais bei individualiu perimetro krepšininkų meistriškumu.

Amerikietišką žaidimo stilių propaguojantis Kairys prie „Ryto“ vairo LKL bendruomenei prisistatė įspūdingai – vidutiniškai 99,5 taško per rungtynes su 22,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkiu, iš toli atakuojant 45,9 proc. taiklumu.

Didelio intensyvumo iš auklėtinių visų rungtynių metu reikalaujantis šilutiškis palieka daug laisvės improvizuoti tiek Demetriusui Jacksonui, tiek Mindaugui Girdžiūnui, tiek Andrew Goudelockui, o tokia filosofija mačuose prieš stipresnius varžovus gali pasiteisinti.

„Rytas“ tiek biudžetu, tiek žaidėjų lygiu su „Žalgiriu“ lygintis negali, bet būtent į puolimą orientuotas žaidimas su dideliu intensyvumu abiejose aikštės pusėse yra ta kryptis, kur silpnesnės komandos gali tikėtis sėkmės bent jau pavieniuose mūšiuose.

Pasiruošimas ir namų pranašumas

Nuotr. BNS

Sekmadienio dvikovai vilniečiai turėjo žymiai daugiau laiko pasiruošti – paskutinį mačą „Rytas“ žaidė prieš 8 dienas, kai tuo metu „Žalgiris“ visą koncentraciją skyrė Eurolygai ir apie būsimus varžovus pradėjo galvoti tik penktadienį.

Nors žalgiriečiai ir yra įpratę prie dvigubų Eurolygos savaičių ir sezono pradžioje yra puikiai pasiruošę fiziškai, tai neabejotinas pliusas vilniečiams, kurie pirmenybių starte naudoja gilią rotaciją, nors ir žaidžia ne pilna sudėtimi.

„Rytui“ sparnus suteiks ir sugrįžimas į „Siemens“ areną bei žaidimas savų sirgalių akivaizdoje, o papildomo pasitikėjimo pridės ir į derbių kovas sugrįžtančios „B tribūnos“ užnugaris.

Taip pat Kairys su visu trenerių štabu turėjo žymiai daugiau informacijos ruošiantis derbiui – kauniečiai jau sužaidė penkerias rungtynes Eurolygoje su aukščiausio lygio varžovais, o „Rytas“ tokių rimtų testų šį sezoną visai neturėjo.

Žinoma, tai, jog „Rytas“ dar nepradėjo sezono tarptautiniame fronte gali atsiliepti ir prieš juos pačius – vilniečiams gali būti netikėtas toks kontakto lygis, kokį nuolat varžovams pasiūlo „Žalgiris“, o taip pat, nesusiklosčius dvikovos pradžiai, žaidėjams gali pradėti suktis mintys apie FIBA Čempionų lygą, kurios startas – jau antradienį.

Andrew Goudelocko motyvacija

Nuotr. BNS

Tai turėtų būti pirmosios rungtynės šį sezoną, kuomet pamatysime tikrąjį Goudelocko veidą.

Buvusi Eurolygos žvaigždė į Lietuvą atvyko motyvuotas reabilituotis po sunkios traumos ir sugrįžti į aukščiausią lygį, o būtent mačai su tokio lygio komandomis kaip „Žalgiris“ bus tas lakmuso popierėlis, pagal kuriuos amerikiečio pasirodymus vertins stipriausios Senojo žemyno komandos.

Sezono starte 31-erių snaiperis iškart įrodė, kokio lygio tai yra žaidėjas, tačiau varžovai iki šiol nebuvo tie, kad objektyviai galėtume įvertinti jo galimybes grįžti į Eurolygą.

Solidų 15,2 taško vidurkį su 58,6 proc. taiklumu iš toli iki šiol rinkęs Goudelockas dabar sutiks Eurolygos klubą, kuris akcentuos gynybą prieš jį ir bus įdomu pamatyti, kiek motyvuotas „Ryto“ lyderis gali pridaryti problemų „Žalgiriui“.

Taip pat Lietuvos čempionai neabejotinai akcentuos žaidimą per Goudelocką, nes sezono starte gynėjas prie savojo krepšio neblizga – neaišku tik dėl to ar negali, ar nenori.

„Žalgiris“

Priekinė linija 

Nuotr. BNS

Jei „Rytas“ perimetro krepšininkais gali prilygti „Žalgiriui“, tai pastarųjų priekinė linija sekmadienį net ir be Martino Gebeno atrodo žymiai solidesnė.

Pirmiausia, vilniečiams labai trūksta traumuoto Martyno Echodo, kuris puikiai pradėjo sezoną, o gynyboje mobilumo nesuteiks ir klubo naujokas Maurice'as Ndouras, dar neatvykęs į Lietuvą.

Nors Schilleris sezono starte nepropaguoja žaidimo ant ūselio ir „Žalgirio“ aukštaūgiai didžiąją dalį taškų susirenka iš pikenrolų, sekmadienį jų pranašumas bus pernelyg didelis, jog tai nebūtų akcentuojama.

Žinoma, visų akys kryps į Joffrey Lauvergne'ą, kuris sezono starte žaidžia labai užtikrintai ir vargu ar jo tiesioginiams oponentams, Rokui Gusčiui ir Tautvydui Lydekai, pavyks asmeniškai susitvarkyti be pagalbos.

Taip pat kauniečiai turės pranašumą ketvirtoje pozicijoje – Augustine'as Rubitas atrodo vis geresnės formos ir tiek Kristjanas Kitsingas, tiek Chrisas McCoullough jo ant ūselio individualiai nėra pajėgūs sustabdyti. Tuo metu Nigelas Hayesas yra greitesnis už estą, o McCoullough tiesiog trūksta koncentracijos, kad jis užtikrintai galėtų apsiginti ant perimetro.

Pasitikėjimas

Nuotr. BNS

Po 2018-2019 metų sezone pralaimėto Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finalo „Žalgiris“ laimėjo pastarąsias devynerias tarpusavio rungtynes.

Pastarųjų metų rezultatai tarp Lietuvos grandų buvo tokie tendencingi, jog dar prieš mačą, žiūrint į žalgiriečių veidus, atrodydavo, kad jie net neįsivaizduoja, kaip gali pralaimėti „Rytui“ ir į dvikovą ateina tik pasiimti pergalės.

Užsiauginti sparnai pastaraisiais metais „Žalgiryje“ tikrai įskiepijo nugalėtojų mentalitetą, o tai automatiškai yra psichologinis pranašumas, padedantis svarbiais rungtynių momentais.

„Žalgiris“ pasitiki savimi ne tik dvikovose prieš „Rytą“, bet ir sezono starte – Eurolygos sezoną Schillerio auklėtiniai pradėjo 4 pergalėmis per penkerias rungtynes, fiksuodami geriausią puolimo reitingą bei pataikymą iš toli turnyre (119,5 tšk. per 100 atakų ir 41,1 proc. iš toli).

Motyvacija

Nuotr. BNS

Jei po Eurolygos kovų „Žalgiris“ ne visada rasdavo motyvacijos ir jėgų pasiruošti mačams net ir su „Rytu“, tai šį kartą taip tikrai nebus.

Tai, kad šis mačas yra svarbus kiekvienam žalgiriečiui, įrodė pirmieji Roko Jokubaičio žodžiai po pralaimėjimo „Valencia“ klubui. Gynėjas į nesėkmę pažiūrėjo pozityviai, tikindamas, jog tai bus gera motyvacija prieš derbį.

Taip pat būtų buvę galima galvoti, jog pergalės atveju prieš „Valencia“ kauniečiai būtų užliūliuoti penkių pergalių Eurolygoje, tačiau taip neatsitiko ir geresnio varžovo reabilituotis nesugalvosi.

Lietuvos čempionus papildomai motyvuoja ir judesys Vilniuje, kur tiek „Ryto“ treneriai, tiek žaidėjai garsiai akcentuoja ketinimus įkasti „Žalgiriui“.

Pirmasis sezono mačas yra puikus šansas nuslopinti atsiradusį didelį tikėjimą sostinėje, motyvacijos pridės ir žaidimas prie karingai nusiteikusių varžovų sirgalių, todėl galime tikėtis Eurolygos kovoms prilygstančio kauniečių nusiteikimo.



Komentarai:

Spectre
rytas vytas ar smitas, zalgiris in 4
2020-10-25
+4
Atsakyti
xxx
Didele skyle sf pozicijoje pas zk,tuo naudosis eurolygoje,ir pralaimėjimas rytui,reikštu prarasta aikštės pranašuma,o tai atsilieps pabaigoje
2020-10-25
+19
Atsakyti
TDaY
Pilnos sudeties Rytas sunesiotu zalgiri namuose be problemu. dabar be Echodo ir Ndour bus sunkiau biski. realiai rytas pranasesni pg, sg, sf pozicijose. gryzus minetiems 2 zaidejams - bus oranasesni ir c pozicijoje. rytas si sezona geriau susikonplektavo
2020-10-25
Atsakyti
Jarutis
Siandien sirgsiu uz Zalgiri. Megausiuosi vilniaus cirko triuskinimu su viskio stikline rankoje.
2020-10-25
-9
Atsakyti
Lietuva
Visi supranta kad favoritas Žalgiris. Aišku aš visa širdimi už Rytą, juk tai vienintelė komanda už kurią norisi sirgti. Linkiu mylimam Rytui, įkąsti favoritams ir pateikti staigmeną.
2020-10-25
+2
Atsakyti
Antanas
Uzmeciau uz eikliuosius erzilus kelias sotkes,pergale kaip ir garantuota nes nezinau kas gales sustabdyt uraganini greiti
2020-10-25
-9
Atsakyti
Klaipeda
Jei eurolygos parodija uztaisys teisejus, rytui be menkiausiu sansu
2020-10-25
+10
Atsakyti
djgaffer
Po pralaimėjimo Valensijai šiek tiek neramu.Gynyba nesuveikė tada,rado silpnų vietų varžovai.Kita vertus,daug kalbama apie ryto puolimą,bet kad ir Žalgirio jis geras,vienas geriausių Europoje.Todėl gera kova nusimato,linkiu Žalgiriui tik pergalės.
2020-10-25
-9
Atsakyti
sdff
Kiek aziotazo, straipsniu, komentaru, eilinems rungtynems.
2020-10-25
+6
Atsakyti
Anonimas
as nesu Rytu hateris as kazkas tokio, bet kas cia su siu rungtyniu hype? Jau daug metu Rytas nera tas principinis varzovas, Zalgiris gerokai geresne komanda daugube metu jau yra, o cia visi bando ikirs i galva kad cia kazkokia intriga gali buti, Jei Rytas ir laimetu, tai butu tiesiog fuksas kaip su Lietkabeliu ir nieko daugiau, o ne kazkoks rivalry,
2020-10-25
Atsakyti
Ryklys.
po sendien cirkas pasibaigs,klaunai sulys i dezes ir gyvencim kaip gyvene.
2020-10-25
+14
Atsakyti
Emmai
bandziau - deja viem rytfaniai...
2020-10-25
-3
Atsakyti
Game
man tai to Kairio pasisakymai, kad su 1,5 mln galetu visas EL komandas aplost isskyrus gal tuos su 40-50 mln biudzetu kazkaip skamba apgailetinai. is kur cia islindo toks vunderkindas? nori pasakyt, kad Zalgiris su 7 mln surinko blogesne komanda ir ten begalviai klube dirba???
2020-10-25
-10
Atsakyti
mod123
tiesa pasakius nusibodo jau skaityt apie ta pati, greiciau baigtusi tos rungtynes, tukstantis straipsniu kaip apie koki eurolygos finala blin...
2020-10-25
-10
Atsakyti
Anonimas
Nebejuokinkit su tuo zalgiriu.Lekevicium ir jokubausku.
2020-10-25
-4
Atsakyti
vilnietis
Kairio žaidimo filosofija - bėk ir mesk (russian style) Zalgiris laimės mažiausiai 10 taškų
2020-10-25
-18
Atsakyti
No Subject
Kas sustabdys Luką su Roku?
2020-10-25
+9
Atsakyti
AtmL
grynai zaliu fano rasyta - puikus nesaliskumas :)
2020-10-25
-16
Atsakyti
Kawns
trys prieš trys visas tekstas vienašališkai.apie.žalgirį maladec basketnews
2020-10-25
+4
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 39

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.