NKL jaunųjų krepšininkų reitingas: viršūnėje – įspūdingai žaidžiantis mažeikiškis

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2020-11-05 07:08
Nuotr.: D.Lukšta
Nuotr. D.Lukšta

Lietuvos talentų kalvėje, Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL – VIKINGLOTTO), sužaistas pirmasis mėnuo, kuriame savo ryškų pėdsaką paliko ir jaunieji šalies krepšininkai.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ trečiąjį sezoną iš eilės pateiks NKL geriausių mėnesio jaunųjų krepšininkų reitingą, į kurį šį sezoną bus įtraukti ne vyresni nei 2000 metų gimimo krepšininkai.

Spalio mėnesio geriausių jaunųjų krepšininkų reitingas:


5 vieta – Nojus Mineikis, Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“
Vid. 32 min., 13,5 tšk., 8,5 atk. kam., 1 rez. perd., 15,5 naud. bal.

Nuotr. D. Lukšta

Vasarą gerokai atsinaujinusioje Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ komandoje 19-metis 201 cm ūgio Mineikis gavo dar didesnį vaidmenį.

Puolėjas vidutiniškai rungtyniauja po 32 minutes, o praėjusį sezoną jo minučių vidurkis buvo 22.

Simono Serapino treniruojamai „Neptūno“ dublerių komandai sezono pradžioje trūksta sunkiojo krašto puolėjo, todėl įprastai lengvojo krašto puolėjo ar net atakuojančio gynėjo pozicijose žaidžiantis Mineikis dažnai yra išnaudojamas ir ketvirtuoju numeriu.

Žvelgiant į esamą situaciją, nepanašu, kad klaipėdiečio minutės ir vaidmuo galėtų drastiškai kristi.

Pasitaikius net menkiausiai progai krepšininkas NKL atakuoja iš toli – vidutiniškai per mačą išmeta po 9,5 tritaškio ir 2,5 dvitaškio. Toks tritaškių vidurkis NKL yra 1-2 vietose.

Krepšininkas nevengia ir kovos dėl kamuolių. Su 8,5 sugriebto kamuolio vidurkiu jis lygoje užima šeštąją vietą.

Būtina paminėti Mineikio pasirodymą Karaliaus Mindaugo taurės mače su „Šiauliais“, kuriame puolėjas įmetė 26 taškus (2/5 dvit., 7/12 trit.), atkovojo 9 kamuolius ir įsirašė 31 naudingumo balą, o jo ekipa sensacingai triumfavo 87:82.

Tam, kad reitinge atsidurtų aukštesnėje vietoje, Mineikiui pritrūko solidesnio taiklumo. Jis kol kas iš trijų taškų zonos įmeta 31,6 proc. šūvių, o dvitaškio – 40 proc.

Be to, „Neptūnas-Akvaservis“ dėl komandoje įsisukusio COVID-19 viruso NKL sužaidė tik dvejas rungtynes ir abejas pralaimėjo.


4 vieta – Giedrius Bergaudas, Kauno „Žalgiris-2“
Vid. 26 min., 12,6 tšk., 5,6 atk. kam., 1 rez. perd., 12,6 naud. bal.

Nuotr. D. Lukšta

19-metis 212 cm ūgio priekinės linijos krepšininkas iš Klaipėdos Giedrius Bergaudas Kauno „Žalgirio“ dublerių gretose pradėjo jau penktąjį sezoną paeiliui ir kol kas rodo geriausią savo žaidimą.

Palyginus su praėjusiu sezonu, Bergaudo minučių skaičius padidėjo nuo 16 iki 26, pelnomų taškų – nuo 6,6 iki 12,6, atkovojamų kamuolių – nuo 3,6 iki 5,6, blokų – nuo 0,3 iki 0,8, o naudingumo balų – nuo 6,3 iki 12,6.

Dvikovoje su Vilniaus „Perlu Energija“ vidurio puolėjas įmetė 25 taškus ir surinko 34 naudingumo balus, o per dvejas rungtynes KMT turnyre su Prienų „CBet“ pasižymėjo 9 taškų ir 4 atkovotų kamuolių vidurkiu.

Aukštaūgis pasižymi solidžiu pataikymo procentu iš tolimesnių distancijų ir puikiai žaidžia pikenpopo situacijas.

Per penkerias rungtynes Bergaudo dvitaškių taiklumas siekia 51,3 proc. (20/39), o tritaškių – 83,3 proc. (5 iš 6). Tiesa, nuo baudų metimų linijos krepšininkas pataikė tik 8 metimus iš 16 (50 proc.) ir iš šios pozicijos fiksuoja prasčiausią karjeros pataikymo procentą.

Verta pažymėti, kad Bergaudas iš savo vidutiniškai 5,6 atkovoto kamuolio net 3 kamuolius susirenka puolime. Pagal po varžovų krepšiu sugriebiamus kamuolius jis NKL užima 7-ąją vietą.

Visgi 212 cm ūgio vidurio puolėjui reikėtų gerokai pasitempti kovoje dėl kamuolių po savuoju krepšiu – gynyboje per 26 minutes jis sugriebia tik po 2,6 kamuolio, arba po 1 kamuolį per 10 žaidimo minučių. Atkovoti kamuoliai ir žaidimas su kur kas didesniu kontaktu yra tai, ką Bergaudui yra būtina patobulinti.

Bergaudo atstovaujama „Žalgirio-2“ komanda šį sezoną rungtyniauja pergalingai. Ji per penkerias rungtynes laimėjo keturis sykius.


3 vieta – Ernestas Naruševičius, Mažeikių „Ereliai“
Vid. 30,5 min., 16 tšk., 8,8 atk. kam., 1,3 rez. perd., 17 naud. bal.

Nuotr. D.Petraitis

Dvejus metus Vilniaus „Perlo“ komandai priklausęs 19-metis 207 cm ūgio vidurio puolėjas Ernestas Naruševičius persikėlus į Mažeikių „Erelius“ iškart ėmė rodyti solidžius rezultatus.

Dariaus Dimavičiaus treniruojamoje ekipoje Naruševičius šiuo metu yra vienintelis centras, kadangi Dominykas Bučas yra patyręs traumą. Vilnietis per mačą aikštėje vidutiniškai praleidžia po 30,5 min.

Per ketverias rungtynes Naruševičius visada pelnė dviženklį taškų skaičių. Mažiausią rezultatyvumą jis fiksavo dvikovoje su „Gargždais“ (13 tšk.), o didžiausią – susitikime su Šakių „Vyčiu“ (19 tšk.).

Centras sužaidė puikias pastarąsias rungtynes su Molėtų „Ežerūnu-Atletu“, kai pelnė 18 taškų (8/10 dvit., 2/2 baudų), atkovojo 8 ir perėmė 1 kamuolį, atliko 3 rezultatyvius perdavimus bei surinko 28 naudingumo balus.

Su 8,8 atkovoto kamuolio vidurkiu Naruševičius lygoje užima ketvirtąją vietą. Per vieną mačą jis išmeta po 12,5 dvitaškio ir pataiko 6,8 (54 proc.) bei pagal abu šiuos rodiklius lygoje užima pirmąją vietą.

„Ereliai“ pralaimėjo visas ketverias rungtynes, o tai ir menka konkurencija „Erelių“ klube Naruševičiui neleido reitinge atsidurti aukštesnėje vietoje.


2 vieta – Mantas Rubštavičius, Kauno „Žalgiris-2“
Vid. 22 min., 12,4 tšk., 4,4 atk. kam., 1,2 rez. perd., 13,8 naud. bal.

Nuotr. D.Lukšta

Antrąjį sezoną Kauno „Žalgirio“ dublerių komandoje 18-metis 198 cm ūgio Mantas Rubštavičius pradėjo užsitarnaudamas gerokai didesnį vaidmenį.

Konkurencingoje „Žalgirio-2“ gynėjų linijoje Rubštavičius vidutiniškai žaidžia po 22 minutes ir per šį laiką spėja pelnyti po 12,4 taško, atkovoti po 4,4 kamuolio, atlikti po 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir surinkti po 13,8 naudingumo balo (geriausias rezultatas komandoje).

Vėlyvo brendimo atakuojantis gynėjas vidutiniškai išprovokuoja po 5,6 pražangos, o per mačą išmeta po 6,4 baudos metimo ir pataiko po 5,4 (84,4 proc.).

Šiemet krepšininkas demonstruoja kur kas didesnę sprogstamąją jėgą, kuri pasireiškia ir dėjimais į krepšį, ir gerokai geriau atkovojamais kamuoliais. Praėjusį sezoną Rubštavičius per 17 minučių sugriebdavo po 2,1 kamuolio, o šiemet per 22 minutes jų renka po 4,4.

Tam, kad galėtų greičiau pakilti į aukštesnį lygį, iš Panevėžio kilusiam Rubštavičiui ir toliau būtina stiprinti savo kūną, kuris kol kas dar tikrai nėra paruoštas vyrų krepšiniui.


1 vieta – Jokūbas Rubinas, Vilniaus „Perlas Energija“
Vid. 36 min., 17,8 tšk., 3,2 atk. kam., 7,2 rez. perd., 20,8 naud. bal.

Nuotr. D.Lukšta

Ko gero didžiausias šio sezono NKL atradimas – Vilniaus „Perlo Energijos“ įžaidėjas iš Mažeikių Jokūbas Rubinas.

18-metis 186 cm ūgio gynėjas lygoje pagal rezultatyvumą užima penktąją vietą (vid. po 17,8 tšk.), pagal rezultatyvius perdavimus – trečiąją (vid. po 7,2), o pagal naudingumo balus – penktąją (vid. 20,8).

Pagal minučių vidurkį Rubinas lygoje yra trečioje vietoje (beveik 36 min.).

Rungtynėse su Vilkaviškio „Perlu“, kurias „Perlas Energija“ laimėjo 81:79, Rubinas surinko 25 taškus (4/7 dvit., 5/8 trit., 2/2 baudų), 8 rezultatyvius perdavimus ir 36 naudingumo balus.

Praėjusį sezoną mažeikiškis „Perlo“ gretose buvo Augusto Marčiulionio dubleriu ir per 22,5 min. spėdavo pelnyti po 7,8 taško ir atlikti po 3 rezultatyvius perdavimus.

Kol kas šį sezoną Rubinas NKL demonstruoja tokius skaičius, kurie pranoksta praėjusio sezono Marčiulionio pasirodymą.

Antrąjį sezoną NKL žaidžiantis Rubinas iš toli pataiko 50 proc. metimų, o per mačą vidutiniškai išmeta po 6 tritaškius.

Rubinas yra jauniausias šio reitingo krepšininkas.



Komentarai:

Expert
Rubstas jo tevas irgi neblogas krepsininkas buvo, pamenu
2020-11-05
-8
Atsakyti
djgaffer
Rubštavičius pagaliau atrodo atsipalaidavo ir nusprendė,kad jau laikas rodyti rezultatus.Bergaudas jau yra Žalgirio-2 veteranas,bet tik šiemet pradėjo solidžiau žaisti.Gerai ir taip.Ir smagu,kad Rubinas iššovė.Išlindo iš Marčelos šešėlio ir sužibo naujomis spalvomis.Kiek perdavimų,koks geras tritaškių pataikymas.Pasaka,kad auga ir dar vienas puikus PG.Užderėjo jų pas mus per porą metų ir tai labiausiai džiugina.
2020-11-05
-3
Atsakyti
Anonimas
O mane labiausiai nustebino Narusevicius, nes tikrai galvojau, kad jam sakes, jokio progreso per metus nerode Perle, bet si sezona panasu atsiskleide ir dar yra pakankamai jaunas, kad pasiektu auksta ar net auksciausia lygi :)
2020-11-05
-3
Atsakyti
Anonimas
Rubinas talentingas kairiarankis iš Mažeikių. Beveik Jokubaičio pėdomis seka, tik kad sistemą ne tą pasirinko. Būtų gal irgi iškilęs aukštai:D
2020-11-05
+10
Atsakyti
Anonimas
Mane jau nuo pernai vaikų eurolygos žavi rubstavicius, kairiarankis gražiai išmeta kamuolį taiklus, aštrus, plastiškas, velyvesnio brendimo. Gal kiek ugtelti galėtų iki 2m ir puikus sg būtų
2020-11-05
+1
Atsakyti
Anonimas
Pleikys turejo but vienareiksmiskai itrauktas i ta penketuka, bet kai tu nesi is Kauno ar Vilniaus apie tave nerasys
2020-11-05
+11
Atsakyti
hoho
tas mazeikiskis toli eis
2020-11-05
-4
Atsakyti
Jonas
per mazas Rubinas biski kad butu elite pg
2020-11-05
+1
Atsakyti
MHM
Kas turėtų būti naudingesnis žaidėjas, ar iš viską laiminčios komandos ar iš pralaiminčios?
2020-11-05
-4
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 16

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.