Geriausi NBA laisvieji agentai: kam atiteks didžiausias tarpsezonio kontraktas?

Edvinas Jablonskis
„BasketNews.lt“
2020-11-19 11:23
Nuotr.: AP, AFP, USA Today Sports – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. AP, AFP, USA Today Sports – Scanpix/BasketNews.lt iliustracija

Pašėlusi NBA savaitė tęsiasi, o jau penktadienį 7 val. ryte Lietuvos laiku atsidarys ir laisvųjų agentų rinka.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo apžvelgti geriausius rinkoje esančius laisvuosius agentus ir įvertinti, į kokio dydžio kontraktą jie galėtų taikytis.

Fredas VanVleetas | 17,6 PPG | 3,8 RPG | 6,6 APG

Nuotr. AFP-Scanpix

Niujorko „Knicks“ ir Detroito „Pistons“ dėmesį patraukęs VanVleetas yra bene vienintelis pretendentas šiemet galintis gauti maksimalios vertės sutartį. Vis dėlto net ir VanVleeto atveju šis scenarijus nėra itin realistinis. Kur kas realiau, jog gynėjas gaus kiek daugiau nei 20 mln. dolerių viršijantį pasiūlymą, kurį jis ir turėtų priimti.

Proveržio sezoną turėjęs VanVleetas buvo vienu iš Toronto „Raptors“ lyderių ir taip dėjo dar vieną žingsnį į priekį, lyginant su 2018-2019 m. sezonu, kuomet užėmė svarbaus rotacijos krepšininko vaidmenį.

Didžiausia gynėjo įtaka pasijautė atkrintamosiose, kuriose VanVleetas buvo rezultatyviausias, daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekantis ir didžiausią minučių kiekį gaunantis krepšininkas „Raptors“ ekipoje.

Nė kiek neabejojama, jog „Raptors“ stengsis išlaikyti VanVleetą savo gretose, tačiau pats krepšininkas leido suprasti, kad didelę įtaką jo sprendimui turės kontrakto dydis.

„Čempionu jau tapau, laikas pasiimti pinigų maišą. Man 26-eri ir nors lygoje esu tik ketverius metus, tačiau jaučiu, kad galiu sužydėti dar labiau. Galiu užimti svarbesnį vaidmenį bei prisiimti daugiau atsakomybės. 

Negaliu sakyti, kad skaičiai nulems absoliučiai viską, tačiau kontrakto dydis darys didelę įtaką mano pasirinkimui“, – lygiai prieš savaitę teigė VanVleetas.

Montrezlas Harrellas | 18,6 PPG | 7,1 RPG | 1,7 APG

Nuotr. AP – Scanpix

Už sąlyginai mažus pinigus iki šiol žaidęs Harrellas neabejotinai norės atitinkamos kompensacijos už demonstruotą žaidimą.

Puolėjo akcijas kelia ir praėjusiame sezone nuskintas geriausio šeštojo žaidėjo apdovanojimas. Nuo atsarginių žaidėjų suolelio kylantis Harrellas demonstravo ir puikų efektyvumą – visą savo statistiką jis susirinko vidutiniškai žaisdamas po mažiau nei 28 minutes.

Tiesa, Harrello sezoną kiek apkartino atkrintamosios. Ir ne vien dėl prasto „Clippers“ pasirodymo jose. Krepšininko statistika svarbiausioje sezone stadijoje susitraukė iki 10,5 taško, 2,9 atkovoto kamuolio bei 0,4 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą.

Vis dėlto nereiktų pamiršti, jog prieš pat Orlando burbulą Harrellas sunkiai išgyveno močiutės mirtį, o prie komandos prisijungė prieš pat atkrintamųjų pradžią, tad įgauti optimalios sportinės formos jis taip ir nesuspėjo.

Nepaisant to, 26-erių Harrellas pasitinka savo karjeros piką ir turėtų sulaukti solidaus pasiūlymo. Spėjama, kad puolėjui nubyrės apie 15 mln. dolerių siekiantis metinis atlyginimas.

Davis Bertans 15,4 PPG | 4,5 RPG | 1,7 APG

Nuotr. USA Today – Scanpix

Praėjusį sezoną Bertans sužaidė su tokiu trenksmu, jog gavo Latviškojo lazerio pravardę. Ir ne be reikalo – puolėjas per rungtynes vidutiniškai išmesdavo po 8,7 tritaškio, o jo pataikymas siekė solidžius 42 proc.

Apskritai, praėjusį sezoną buvo viso labo 13 krepšininkų, kurie per rungtynes išmesdavo bent po 8 tritaškius, o latvio pataikymo procentas tarp šių žaidėjų yra antras. Į priekį jis užleido tik Duncaną Robinsoną, suspindėjusį Majamio „Heat“ gretose.

Lyginant su 2018-2019 m. sezonu, Bertanio rezultatyvumas šoko kone dvigubai, o pagrindinis latvio ginklas – tritaškiai, yra be galo paklausi savybė šiuolaikinėje NBA.

Bertans ypatingo dėmesio susilaukė dar praėjusio sezono viduryje per mainų laikotarpį. Jei tikėtume Vašingtono „Wizards“ vyriausiuoju treneriu Scottu Brooksu, latvio geidė absoliučiai visos NBA komandos.

„Juokinga situacija, nes Davio norėjo likę 29 klubai, bet likusi viena („Wizards“) norėjo labiausiai“, – portalui „The Athletic“ kalbėjo Brooksas.

Žinant, jog ši laisvųjų agentų laida toli gražu nėra pati stipriausia, Bertans gali tikėtis itin solidaus kontrakto. Būtent todėl jis veikiausiai ir nusprendė nevykti į sezono atnaujinimą Orlande.

„NBC Sports“ taip pranešė, kad puolėju šiame tarpsezonyje susidomėjimą išreiškė bent kelios neįvardytos komandos, tad latvio piniginė turėtų tikrai papilnėti.

Jerami Grantas 12 PPG | 3,5 RPG | 1,2 APG

Nuotr. AP – Scanpix

Grantas toli gražu nėra superžvaigždė, tačiau šis puolėjas įeina į kategoriją, kuri laikoma viena svarbiausių norint iškovoti titulą – jis gali pataikyti iš toli ir puikiai apsiginti.

Grantas pastaruosius du sezonus iš toli atakavo 39 proc. tikslumu, o atkrintamosiose apsiėmė tokių žaidėjų kaip Kawhi Leonardas ar LeBronas Jamesas gynyba.

203 cm ūgio puolėjas išsiskiria puikiu mobilumu, dėl ko gali sėkmingai keistis ginamaisiais, brautis pro užtvaras ir kelti problemų tiesioginiam oponentui.

Granto indėlis puolime veikiausiai galėtų būti dar didesnis, tačiau „Nuggets“ ekipa savo gretose jau turi Nikolą Jokičių bei Jamalą Murray bei propaguoja itin komandinį krepšinį, dėl ko 12 taškų vidurkis gali nedaryti itin didelio įspūdžio. 

Vis dėlto Grantas pagal rezultatyvumą reguliariajame sezone buvo ketvirtas, o atkrintamosiose – trečias „Nuggets“ žaidėjas.

Remiantis pranešimais, pats krepšininkas norėtų likti Denveryje, tad panašu, jog „Nuggets“ vadovams tereiks pateikti juoko nekeliantį pasiūlymą ir to veikiausiai užteks, jog Grantas su klubu ilgam susietų savo ateitį.

Prognozuojama, jog Grantas šioje laisvųjų agentų rinkoje gali tikėtis iki 20 mln. dolerių metinio uždarbio.

Danilo Gallinari 18,7 PPG | 5,2 RPG | 1,9 APG

Nuotr. USA Today Sports-Scanpix

Pastarąjį kontraktą prieš 2017-2018 m. sezoną pasirašęs Gallinari buvo tarp lyderių tiek „Clippers“, tiek Oklahomos „Thunder“ komandose, o dar sezoną prieš tai puikiai rungtyniavo ir „Nuggets“ gretose, taip tarsi patvirtindamas, jog sunki trauma tebuvo prastas karjeros etapas.

Šį sezoną italas kartu su Chrisu Paulu buvo bene didžiausios priežastys, kodėl dar prieš sezoną nurašyti „Thunder“ pasiekė atkrintamąsias ir sugebėjo rimtai pasispardyti serijoje su „Rockets“.

Bet kuri komanda, į savo gretas pasikvietusi Gallinari, gaus užtikrintą taškų rinkėją bei patyrusį ir patikimą snaiperį – visos karjeros NBA metu 31-erių krepšininkas iš toli metė bent 40 proc. tikslumu.

Šiuo metu italas yra labiausiai siejamas su persikėlimu į Atlantos „Hawks“ arba Dalaso „Mavericks“ ekipas. Be abejo, „Hawks“ klubui tai kaip mat padidintų viltis grįžti į atkrintamąsias, tuo metu „Mavericks“ galėtų rimtai svarstyti apie stiprų pasispardymą atkrintamosiose.

Žinant, jog į Gallinari taikosi daug vietos algų kepurėje turinti „Hawks“ ekipa, realu, jog puolėjui bus pasiūlytas iki trejų metų siekiantis kontraktas, kuris per sezoną krepšininkui leis uždirbti apie 15-18 mln. dolerių.

Bogdanas Bogdanovičius 15,1 PPG | 3,4 RPG | 3,4 APG

Nuotr. AP-Scanpix

Kai jau atrodė, kad serbas keliasi į Milvokio „Bucks“, viskas sugriuvo ir Samas Amickas iš „The Athletic“ paskelbė, jog Bogdanovičius karjerą veikiausiai tęs kitur.

Tiesa, nereiktų atmesti, jog visas šis šurmulys tėra dūmų užsklanda, siekiant apsisaugoti nuo ankstyvų derybų (angl. tampering) taisyklių pažeidimo. Vis dėlto šiai akimirkai Bogdanovičius yra apribotas laisvasis agentas ir nėra jokių abejonių, kad šis gynėjas sulauks dėmesio.

Karjeros sezoną sužaidęs Bogdanovičius buvo vienas rezultatyviausių ir geriausių „Kings“ snaiperių bei kildamas nuo suolo puikiai įsiliedavo į rungtynes. Serbas tritaškius itin gerai realizuoja iš stovimosios padėties, vos tik pagavęs jam perduotą kamuolį. Tokio tipo krepšininkai šiuolaikinėje NBA yra ypač vertinami.

Gynėjas taip pat gali ne tik rinkti taškus, bet ir kurti žaidimą. Kaip ir dauguma europiečių, Bogdanovičius puikiai žaidžia pikenrolą ir sėkmingai vertindamas situacijas atranda laisvus komandos draugus.

Vis dėlto visos kortos yra „Kings“ klubo rankose, kuris bet kurį Bogdanovičiui pateiktą pasiūlymą galės permušti ir taip jį išsaugoti savo gretose.



Komentarai:

Nba
Vanvlet nevertas max kontrakto.
2020-11-19
-2
Atsakyti
djgaffer
Bertanis tai pinigo gerai pasidarys.Vitorijoje kiek traumų turėjo sunkių,net atrodė,kad anksti baigs karjerą,daug laiko ne aikštėje,o ligoninėse praleisdavo.Bet dabar visos komandos jo nori.Išsikapstė iš to nesėkmių liūno ir pretenduoja į didžiulius pinigus.
2020-11-19
-1
Atsakyti
lol
Labai silpnas tarpsezonis, gerai, kad yra tokie lavonai Kincks, Hornets ar WSH su kosminiais kontraaktais, tai permokės. Aišku mažai žaidėju rinkoj, bet nereik pamiršt, kad mažai komandų, kurios gali siūlyt gerus pinigus. Jei dar būtų pakėlė algų kepure, tai pz, tokie lavonai kaip Montrezl gautu ir 25M, nors gynyboj turbūt vienas blogiausiu žaidėju, ir kai pradings atletiškumas, sės kaip ir Monro sėdo.
2020-11-19
+4
Atsakyti
Saric ir Battum tas pats
Cia kaip Montrezl gaus 15 mln , o Grant iki 20 mln :) , aciu pasijuokiau .
2020-11-19
+7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 4

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.