Kai skambutis griauna visų planus: kaip Lietuvos lygos tvarkosi su koronaviruso iššūkiais?

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2020-12-12 12:00
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

COVID-19 viruso sukelta pasaulinė pandemija krepšinyje sujaukė žaidėjų, trenerių, teisėjų, sirgalių ir dar daugybės kitų žmonių gyvenimus. Vieniems tai lėmė laisvesnį grafiką be rungtynių, kitiems saviizoliaciją ir tūnojimą namuose, tačiau vienos srities darbuotojams dėl pandemijos darbo apimtys išaugo dešimteriopai.

Tai – rungtynių tvarkaraščių planuotojai, kurie įprastai lygose užima varžybų direktoriaus pareigas.

Už dviejų stipriausių Lietuvos lygų tvarkaraščius yra atsakingos dvi Rasos. Rasa Liuimienė dirba Lietuvos krepšinio lygos varžybų direktore, o NKL – VIKINGLOTTO tokias pačias pareigas užima Rasa Jankauskienė.

Tinklalapiui „BasketNews.lt“ jos papasakojo apie šio sezono tvarkaraščių sudarymo iššūkius, kuomet darbo valandos prasideda nuo ankstyvo ryto ir baigiasi tik vėlyvą vakarą, o telefonas nuo skambučių kiekio net įkaista.

Momentas, privertęs persilaužti

Su tvarkaraščiu susijusių darbų įkarštis įprastai vyksta vasarą, kuomet lygų vadovai lyg dėlionę sustato visą reguliarųjį sezoną. Betsafe – LKL šie darbai prasideda dar sezono pabaigoje, kuomet jau yra teiraujamasi dėl arenų užimtumų.

NKL, kurioje dauguma klubų žaidžia mažesnėse salėse, tvarkaraščių suplanavimas yra kiek lengvesnis, nes ne visų komandų salėse vyksta kiti renginiai. Visgi šiemet vieši susibūrimai šalyje yra ribojami, todėl tai lygoms dar labiau palengvino tvarkaraščių planavimą.

Prasidėjus sezonui, įprastai abejose lygose tvarkaraščio darbai tampa itin reta užduotimi, kuri dažnai per mėnesį būdavo atliekama vieną kitą kartą. Visgi šiemet situacija kardinaliai pasikeitė. 

„Darbo valandų net nebėra, – šypsodamasi tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė LKL tvarkaraštį sudaranti ir koreguojanti Liuimienė. – Kai dar dirbome biure, kiti LKL darbuotojai matydavo, jog aš nuolat bendrauju telefonu, todėl jiems net nebūdavo laiko įsiterpti užduoti elementaraus klausimo. Dabar, dirbant iš namų, atrodo, jog nebėra jokio skirtumo tarp darbo ir namų. 8 val. ryte pradedu darbą: skambučiai, tvarkaraštis, sąrašai, komandų sudėtys... Kartais būna, kad vakare 21 valandą aš dar esu savo kabinete. Taip ištirpsta riba tarp namų ir darbo, viskas susimaišo. Bet man mano darbas yra gyvenimas ir hobis, tai darau beveik 30 metų. Tik tikiuosi, kad dėl to šeima ant manęs labai nepyksta.“

„Čia net nelyginama kartais, – apie darbą keičiant tvarkaraštį dabar ir anksčiau sakė Jankauskienė. – NKL anksčiau sudarydavau tvarkaraštį ir būdavo 5-6 kartai, kai reikėdavo kažką sukeisti, o čia keičiasi dešimteriopai. Vien per pirmąją kritinę savaitę buvo nukelta 10 rungtynių... O dar klausimas, kiek tokių atvejų liko. Dar laukia didelis darbas suderinti nukeltas rungtynes. Jau dabar yra nepatenkintų, kad reikės žaisti, bet tuos mačus vis tiek reikės kažkada sužaisti.“

Rugsėjo 24-ąją LKL džiaugėsi, kad nė viename klube nebuvo rasta COVID-19 užsikrėtusių asmenų, o apie pirmąjį atvejį buvo paskelbta spalio 8 dieną, kai Kauno „Žalgiris“ pranešė apie Joffrey Lauvergne'o užsikrėtimą. Kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo netikras pavojus, bet LKL turėjo nukelti pirmąsias rungtynes dėl COVID-19 viruso (Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ – „Žalgiris“).

„Nors testas buvo klaidingas, mes turėjome geras pratybas, kaip reaguoti į situaciją viską derinant su komandomis, televizija, žiniasklaida, – sakė Liuimienė. – Tuomet net buvo reakcijų, kodėl nukeliame rungtynes, daug skambučių sulaukėme, nes bilietai parduoti, žiūrovai turi ateiti. O jeigu tai būtų buvęs teisingas teigiamas atvejis ir būtų įvykęs viruso plitimas? Negali rizikuoti nei ta komanda, kurioje užfiksuotas atvejis, nei jų varžovais. Buvo įvairių nuomonių, bet mes turime elgtis pagal įstatymus.“

Nuotr. BNS

Prabėgo dar dvi savaitės ir LKL susidūrė su pirmuoju dideliu išbandymu. Iš pradžių COVID-19 virusas buvo nustatytas Klaipėdos „Neptūne“ (spalio 23 d.), o po to – tarpusavyje žaidusių Utenos „Juventus“ (spalio 27 d.) ir Panevėžio „Lietkabelio“ (spalio 30 d.) gretose, o galiausiai – ir „Žalgiryje“ (spalio 31 d.).

Tai reiškė kritinį tašką, iš kurio LKL vos pavyko išbristi sausai. Reguliariajame sezone LKL visada per BTV televiziją savaitgaliais parodo po dvejas rungtynes, o šįkart lyga tvarkaraštyje ir teturėjo minimalų mačų skaičių.

Jeigu iki tol LKL planuojant TV transliacijas turėjo laikytis kriterijų, pagal kuriuos kiekvienos komandos rungtynės reguliariajame sezone turi būti parodytos tam tikrą skaičių, tai dabar lyga yra taip paveikta, jog tokie interesai yra pastumiami į antrą planą.

Spalio 31 dieną, šeštadienį, susitiko „Nevėžis-Optibet“ ir Vilniaus „Rytas“, o kitą dieną į aikštę stojo Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ir Prienų „CBet“.

Kaip atrodė ši savaitė sudarant tvarkaraštį?

„Sunkiausia buvo pripažinti, kad tu neturi kitos išeities – turėsi tas rungtynes nukelti, – kalbėjo Liuimienė. – Kai jau pats sau pasakai, kad kitos išeities nėra, turime laikytis įstatymų, darai tai, ką ir turi daryti. Informuoji visus žmones, visus kolegas, kad yra nukeliamas mačas. Jeigu rungtynės buvo planuojamos rodyti per televiziją, tuomet planuojame, ką rodysime vietoje jų. Turime įvykdyti įpareigojimus televizijai, savo komerciniams partneriams ir, žinoma, žiūrovams, kad ir jie neliktų be rungtynių. 

Kai turėjome pirmąsias nukeltas „Žalgirio“ rungtynes, tuomet sudėtinga nebuvo, bet po to viruso atvejų skaičius sparčiai išaugo. Rudenį galvojome, kad didžiausias pandemijos pavojus yra iš komandų, kurios dalyvauja tarptautinėse varžybose. Įsibėgėjus sezonui situacija parodė, kad pavojus atėjo iš vidaus. Dabar matome, kad ta situacija tiek yra pažengusi į priekį, kad virusas ateina iš šeimų, draugų. Nors krepšininkai ir stengiasi riboti savo kontaktų skaičių, bet jie vis tiek gyvena šeimose, rizikos yra daug.“

Dar vienas sprogimas įvyko šią savaitę. Gruodžio 7 dieną buvo paskelbta apie COVID-19 atvejus Kėdainių klube, gruodžio 8 dieną virusas pasiekė ir Pasvalio „Pieno žvaigždes“, gruodžio 9-ąją – Prienų „CBet“, gruodžio 10-ąją – „Šiaulius“. Prieniškių klubas buvo paskutinis lygoje, kuriame buvo užfiksuotas koronavirusas.

Taip „Žalgiriui“ šią savaitę vietoje trejų rungtynių liko tik vienerios. Kauniečiai antradienį turėjo žaisti su Kėdainių ekipa, o sekmadienį – su „Pieno žvaigždėmis“, tačiau ant parketo LKL nepasirodys.

LKL varžybų direktorė vėl turėjo imtis darbo, o lyga grįžo prie tos pačios situacijos, jog savaitgalį bus sužaisti tik du mačai, abu jie – pakeitus susitikimų datas.

Šeštadienį įvyksiančios „Lietkabelio“ ir Vilniaus „Ryto“ rungtynės buvo perkeltos iš gruodžio 20 dienos, o sekmadienį vyksiantis Utenos ir Klaipėdos klubų mačas turėjo būti surengtas šeštadienį.

„Savaitės pradžioje pradedi darbus, pasižiūri į įvykusias rungtynes, atrodo, kad optimistiškai galima žiūrėti į artėjantį savaitgalį, o vėliau tau griūva visas kortų namelis. Diena dienai ir savaitė savaitei nelygi, – pasakojo Liuimienė. – Dabar kiekvienas asmuo turi prisiimti atsakomybę, jis turi suprasti, kad nuo jo ir jo artimųjų kontaktų priklauso visa komanda, o nuo komandos – kitos komandos ir visa lyga. Jeigu sakome, kad tai yra profesionali lyga, tai yra mūsų visų darbas, visų mūsų duona, turime visi rūpintis, kad LKL čempionatas nesustotų.“

Rungtynių nukėlimai atsiliepė ir komandų sužaistų mačų kiekių skirtumams. Vilniaus „Rytas“, Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ir Prienų „CBet“ šį sezoną sužaidė po 11 rungtynių, o Alytaus „Dzukija“ ir „Lietkabelis“ – po 8.

Dėl ko nukeliamos rungtynės?

LKL nuostatuose nurodyta taisyklė, pagal kurią rungtynės negali įvykti tik tuo atveju, jeigu komanda neturi penkių žaisti pasiruošusių krepšininkų.

Dėl pandemijos buvo pridėtas dar vienas punktas. Šį sezoną komanda gali nerungtyniauti ir tuo atveju, jeigu dėl COVID-19 pandemijos neturi aštuonių rungtyniauti galinčių žaidėjų.

Tam, kad tokių situacijų būtų išvengta, lyga skatina komandas turėti kuo daugiau krepšininkų. Klubai į savo paraiškas privalo įtraukti bent 12 krepšininkų, o šis skaičius gali siekti ir 20 žaidėjų. Kiekvienoms rungtynėms ekipos turi registruoti bent po 10 žaidėjų, o kitu atveju skiriamos baudos.

Dėl su šiais punktais susijusių taisyklių prieš savaitę nebuvo galima nukelti Vilniaus „Ryto“ bei Kauno „Žalgirio“ rungtynių – sostinės klube buvo daugiau nei penki žaisti galintys krepšininkai, o COVID-19 virusu sirgo tik du ekipos nariai.

„Jeigu komanda nėra pilnai sukomplektuota, neturi 10 ar 12 žaidėjų skaičiaus, tai kenkia lygos įvaizdžiui. LKL klubų požiūris turi būti profesionalus, klubai turi planuotis, numatyti ir gerus, ir prastus scenarijus. Komandos privalo galvoti, kokių žingsnių jos imsis, jeigu visą būrį žaidėjų išretins traumos. Mano manymu, profesionaliai komandai reikėtų turėti daugiau žaidėjų, kad būtų galima užtikrinti pilnavertį tiek rungtynių, tiek treniruočių procesą“, – teigė Liuimienė.

Naujų datų planavimas

Jau sezono pradžioje LKL valdybos narių buvo paprašyta leisti varžybų direktoriui palikti didesnę laisvę nustatyti naujas nukeltų rungtynių datas. Taip Liuimienei buvo leista savo darbą atlikti operatyviau, net nebūtinai derinant su komandomis – pakanka įsitikinti dėl arenų užimtumo, o su tuo šį sezoną kyla mažiausiai problemų.

„Kai susikaupia nukeltų rungtynių, tada sprendi, kur jas sudėlioti. Stebi situaciją komandose, kaip sveiksta po viruso, arba kaip plinta virusas. Kai matai, kad situacija gerėja, tuomet deriname naujas datas. Stengiamės, kad komandos turėtų bent 2 dienas poilsio tarp rungtynių, nors tai nėra taisyklė, – apie nukeltų rungtynių naujų datų nustatymą sakė Liuimienė. – Kai susiklosto tokia situacija, neišvengiamai kartais išeina, kad komandoms reikia žaisti kas antrą dieną. Joms kaip pavyzdį pateikiame „Žalgirį“, kuriam kas antrą dieną tenka žaisti net ir Eurolygos rungtynes, o tarp jų komanda dar keliauja. Kartais išgirstame, kad jeigu komandos neturi dviejų laisvų dienų tarp rungtynių, tuomet joms jau yra fiziškai sunku. Bet LKL yra profesionalų lyga, todėl jeigu kartais ir būtų krūvis kas antrą dieną, jis mūsų klubams turėtų būti pakeliamas. Tai yra jų duona, jų darbas.“

Ankstesniais sezonais LKL komandos turėjo galimybę per didžiąsias metų šventes savo krepšininkus ir kitus ekipos narius išleisti atostogų, tačiau šįmet tarpušvenčiu lygoje bus darbymetis.

LKL rungtynės yra numatytos gruodžio 23, 27, 28, 29 ir 30 dienomis, taip pat ir 2021 metų pradžioje – sausio 2-ąją ir 3-ąją.

„Žinoma, ne visi yra patenkinti, bet taip pat visi supranta, kad nėra kur trauktis. Sausio mėnesį taip pat yra daug perkeltų rungtynių. Tuomet kai kuriuos komandos žais ir savaitgalį, ir viduryje savaitės. Būna nepasitenkinimo, tačiau bandome draugiškai susitarti. Visi supranta, kad ir klubai, ir lyga esame toje pačioje situacijoje. Mes esame nelaimingi dėl tol, kad klubus darome nelaimingais, bet suprantame, kad turime finišuoti ir sužaisti sezoną“, – sakė Liuimienė.

Prisitaikymas prie situacijos

Nacionalinė krepšinio lyga dar prieš sezoną nutarė įvesti pokyčius savo varžybų organizavime ir vienam sezonui pakeitė turnyro sistemą – neliko dviejų mažųjų ratų, todėl visos komandos reguliariajame sezone vietoje įprastų 42 rungtynių sužais po 28.

NKL sezoną pradėjo spalio 15 dieną ir jau pirmąją savaitę susidūrė su COVID-19 virusu, dėl kurio žaisti negalėjo saviizoliacijoje buvusi Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ komanda.

Jau trečiąją savaitę įvyko viruso plitimo sprogimas. Užfiksuoti COVID-19 atvejai Marijampolės „Suduvos-Mantingos“ ir „Telšių“ komandose lėmė tai, kad buvo atšaukta net 10 iš 14 savaitės rungtynių.

Pavyzdžiui, dėl „Sūduvos-Mantingos“ ekipoje užfiksuoto COVID-19 buvo nukelti šeši mačai: dvejos šios komandos artimiausios rungtynės ir po du antrosios savaitės marijampoliečių dviejų varžovų susitikimai.

Taip trečiąją sezono savaitę ketvirtadienį vietoje 7 rungtynių įvyko vienerios, o šeštadienį, suporavus varžovų neturėjusias komandas, buvo sužaisti trys mačai.

„Tuomet jau pradėjome modeliuoti, ką galime sulipdyti į porą. Tas lipdymas vyksta iki šiol“, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė NKL varžybų direktorė Jankauskienė.

Nuotr. A.Čiža

Tą šeštadienį, spalio 31 dieną, įvyko galimai precedento neturinti situacija. Ryte paaiškėjo, kad Šakių „Vytis“ ir Vilkaviškio „Perlas“ nebeturi varžovų, su kuriais galėtų rungtyniauti. Nors ruošėsi žaisti su kitais varžovais, 11 val. ryte buvo nutarta, kad jau 16 val. į vieną aikštę žengs „Vytis“ ir Vilkaviškio „Perlas“.

„Būna tokių kuriozų, kad komanda turi išvyką, bet pranešame, kad rungtynių nebus. Tuomet jie atšaukia autobusą, bet pasitaiko, jog vėliau atsiranda kitos rungtynės išvykoje ir jie vėl turi autobusą užsisakyti“, – pasakojo Jankauskienė.

Po to NKL ėmėsi permainų. Šioje lygoje įprastai rungtynės vyksta ketvirtadieniais ir šeštadieniais, tačiau iš pradžių buvo nuspręsta dvi savaites mačus rengti tik šeštadieniais.

Taip buvo sumažintas komandų tarpusavio sąlytis iki vienos per savaitę, o dėl to klube užfiksavus COVID-19 atvejį, izoliuotis reikėjo ne keturioms, o tik dviem ekipoms.

Tada buvo priimtas ir dar vienas sprendimas – po minėtų dviejų savaičių komandos ėmė žaisti ketvirtadieniais ir šeštadieniais, tačiau su tuo pačiu varžovu, taip išlaikant klubų sąlytį iki to paties vieno varžovo per savaitę.

Nors dėl COVID-19 atvejų komandose rungtynių skaičius ir toliau buvo priverstinai gerokai mažinamas, tačiau čempionatas ir toliau buvo vykdomas, o tai buvo esminis NKL vadovų tikslas.

Baisiausi skambučiai

NKL trys komandos iš 15 šį sezoną su COVID-19 virusu ekipoje dar nesusidūrė. Tai – Šakių „Vytis“, Mažeikių „Ereliai“ ir Molėtų „Ežerūnas-Atletas“.

Iš likusių 12 komandų NKL vadovai buvo gavę bent po vieną nemalonų skambutį dėl užsikrėtimo atvejo klube. Bendravimas dėl tvarkaraščių derinimų įprastai vyksta telefonu, kadangi problemas reikia spręsti čia ir dabar.

„Pirmadienį jau laukiame komandų informacijos, kokia yra situacija, ar neatsirado simptomai, bet baisiausi skambučiai yra ketvirtadienį ir šeštadienį ryte, kai skambina komandos ir bijai atsiliepti, nes žinai, jog veikiausiai bus nekokia naujiena, – sakė Jankauskienė. – Jeigu rungtynių dieną sužinai apie atvejį, tai vertiesi per galvą ir nenulipi nuo telefono, tada jau kalbi per kelis frontus. Tada kabome ant telefono tiek aš, tiek lygos vykdantysis direktorius Giedrius Grybauskas, ir pradedame modeliuoti, kokias poras galime lipdyti.

Smagu, kai pavyksta greitai suderinti ir įvyksta rungtynės, nors jos buvo suplanuotos ne tarp tų varžovų. Tuo pačiu gaila, kai reikia rungtynių dieną nukelti susitikimą. Komandos, kurios yra sveikos, nusivilia, bet jos viską supranta. Dabar vyksta toks chaotiškas tvarkaraštis, bet mes norime maksimaliai išnaudoti turimą laiką.“

NKL prabėgo jau 15 turų, o šį sezoną daugiausiai rungtynių sužaidė Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ (14) ir Molėtų „Ežerūnas-Atletas“ (13), mažiausiai – dukart saviizoliacijoje buvę Palangos „Kuršiai“ (6).

NKL klubai jau yra pradėję žaisti nukeltas rungtynes. Įprastai NKL tarpušvenčiu vieną savaitę rungtynės nevykdavo, tačiau šįkart komandos atostogų neturės ir žais gruodžio 23, 28 ir 30 dienomis.

Pastarosiomis savaitėmis situacija NKL stabilizavosi. Praėjusią savaitę iš galimų 14 rungtynių buvo sužaista 13 mačų, o šiuo metu saviizoliaciją yra privaloma tik Vilkaviškio „Perlui“. Šią savaitę turėtų būti sužaista 12 rungtynių.

Ar lygos finišuos laiku?

Nukėlus tiek daug rungtynių ir esant nežiniai, kaip toliau komandose plis virusas, lieka neaišku, ar LKL ir NKL sugebės laiku užbaigti sezonus.

LKL yra suplanavusi savo sezoną baigti iki birželio 12 dienos, o NKL yra numačiusi finalo ketverto varžybas surengti kovo mėnesio paskutinį savaitgalį.

Ar šiai dienai tai atrodo įmanoma?

„Mes tokios minties, kad galime nespėti sezono užbaigti laiku, net neprisileidžiame, – sakė LKL dirbanti Liuimienė. – Būtų galima svarstyti dar labiau intensyvinti tvarkaraštį, žaisti kas antrą dieną. Jeigu matytume, kad visai blogai, siūlytume alternatyvius atkrintamųjų tvarkaraščius, trumpinti, mažinti rungtynių skaičių. Reaguosime ir žiūrėsime į atrankos į olimpines žaidynes tvarkaraštį, ar liksime prie to paties, ar keisime. Kol viskas yra taip, kaip yra, mūsų tikslas lieka čempionatą baigti iki birželio 12 dienos. Kol kas nesvarstome kitų variantų.“

„Kol kas, kiek rungtynių yra nukelta, jas tikrai galima sužaisti per gruodžio ir sausio mėnesius, – teigė NKL varžybų direktorė. – Jau dabar komandos dėliojasi ir žaidžia nukeltas rungtynes. Jeigu ir toliau pandemija tęsis ir nukelsime dar daugiau rungtynių, tai fiziškai bus neįmanoma spėti jas visas sužaisti. Komandos negali žaisti du mėnesius po trejas rungtynes per savaitę. Jeigu taip bus, tada jau reikės svarstyti, galbūt pratęsti sezoną. Kol kas šito dar nesame numatę, bet ir neatmetame.

Svarbu šį sezoną pabaigti. Ar jis baigsis laiku, ar keliomis savaitėmis vėliau, nesvarbu. Svarbu, kad pasibaigtų.“



Komentarai:

3ch
tos bobos...
2020-12-13
+4
Atsakyti
Lkl
Kazkaip Zalgiriui Idomu negriauna planu Covidas 19 Kai kitiems Klubam Kartojasi 2 kartus ir Reikia nukelinet
2020-12-12
+9
Atsakyti
Lkl
Tai taip iseina zalgiris Ryt nezaidzia jau Kiek Zalgiris nesuzaide del kitu komandu uzfiksuotu Covidu19 Tai ar suspes suzaist Jei taip nukelinet Daznai
2020-12-12
+5
Atsakyti
Man tai kyla klausimas, kodėl ponia Liuimienė sekmadienio varžyboms Žalgiriui vietoj Pieno Žvaigždžių neparinko Dzūkijos. Suprantu kad gal norisi pailsinti Žalgirio žaidėjus prieš dvigubą Eurolygos savaitę, tačiau Alytaus komanda be varžybų jau daugiau kaip mėnuo ir jai be visų likusių LKL kovų dar teks sužaisti dvi KMT varžybas su Šiauliais per labai trumpą laikotarpį, dėl ko papildomai teks nukelti dar vieną (jau šeštą) LKL čempionato susitikimą šiai komandai.
2020-12-12
Atsakyti
Anonimas
Ar neuztenka apie ta korona rasyt? Blecha 24/7 ta pati per ta pati visur sneka ir raso, zmonem jau atsilupo smegenys ir net nebekreipia demesio i draudimus, nes priprato kad nonstopu apie ta pati sneka. 10 men praejo bet iki siol tiksliai nepaaiskinta is kur ir kaip kilo virusas ir kaip butent plinta (viena diena oro lasaliniu budu, kita diena jau sneka kad jau ir ant pavirsiu tyko didesnis pavojus lieciantis, tai wtf). Sneka apie viska bet ne pacia esme.
2020-12-12
-8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 6

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.