Žiemelio ambicijos Vilniaus krepšinyje: didžiausia arena regione ir vieta Eurolygoje

2021-01-27 15:07

Vilniaus „Siemens“ areną praėjusių metų pabaigoje įsigijęs ir ją į „Avia Solutions Group“ pervadinęs verslininkas Gediminas Žiemelis puoselėja planus ją rekonstruoti ir paversti didžiausia regione. O tuomet ateis laikas naujo ambicingo krepšinio klubo kūrimui.

Tai Žiemelis atskleidė kalbėdamas „BasketNews.lt podkaste“ Karoliui Tiškevičiui.

Temos:

  • apie Žiemelio ryšį su krepšiniu (0:00);
  • apie atsaką Dariui Gudeliui ir šio veiksmus (14:47);
  • apie naujos komandos verslo modelį (32:30);
  • kada startuotų nauja komanda, ką joje matytų ir kaip atsidurtų Eurolygoje (47:52);
  • apie ambicingus arenos rekonstrukcijos planus (1:00:36);
  • apie norą turėti NBA komandą (1:12:50).

Pirmą kartą viešai prabilęs apie planus Vilniuje kurti krepšinio komandą, Žiemelis išsamiai pasidalijo ir šios komandos vystymo vizija.

Anot verslininko, nauja ekipa veiklą pradėtų ne anksčiau 2022-2023 m. sezono ir iš karto turėtų ambicingą tikslą – žaisti Eurolygoje, kurį tikisi pasiekti per 4-5 metus. Tik taip, pasak Žiemelio, ji bus įdomi būsimiems investuotojams ir tuo pačiu gali nešti grąžą ateityje.

„Nematau kitos lygos, tik Eurolygą, – „BasketNews.lt podkaste“ kalbėjo Žiemelis. – Eurolygai reikia tvaraus biudžeto. Kaip jis galėtų pasireikšti? Pateiksiu du skaičius: Tel Avivo „Maccabi“ iš bilietų renka 10,5 mln. eurų, jų biudžetas yra 17 mln. „Žalgiris“ geriausiais laikais rinko 4,7 mln. eurų iš bilietų, jų biudžetas apie 10. 

Augant BVP, augant biudžetui, natūralu, kad mes tokiame mieste kaip Vilnius po 5-6 metų galėtume rinkti daugiau pinigų už bilietus. Vilnius galėtų tikėtis bent 70 proc. to, ką gauna „Maccabi“. Čia reikia visų faktorių: geros komandos, žvaigždžių, vietinio derbio, jaunų talentų ir t.t.“

Žiemelis turi parengęs planą, kad naujoji ekipa startuotų su 5 mln. eurų biudžetu, kurį suformuotų dalininkai, tarp jų – ir klubo fanai.

Planuose yra išplatinti 100 tūkst. akcijų dalių, kurių 90 proc. būtų skirta privatiems ir verslo investuotojams, o 10 proc. – fanams. Fanai galėtų įsigyti vieną akciją už 50 eurų ir tai jiems suteiktų 0,01 proc. klubo dalių.

Pardavus visas akcijų dalis, iš fanų per sezoną tikimasi surinkti 500 tūkst. eurų, likusius 4,5 mln. – iš privačių investuotojų.

„Puikus pavyzdys yra „Barcelonos“ klubas, kur 150 tūkst. dalyvių, fanų, akcininkų, privilegijuotųjų fanų, renka prezidentą. Tai nėra suasmenintas klubas, – aiškino Žiemelis. – Manau, vienintelė tokia forma Lietuvoje ir yra įmanoma: dedi pinigus, perki akcijas, gauni teisę dalyvauti valdyme, reiški žodį.“

Anot verslininko, į klubą dalininkai investuotų ketverius metus, iš viso – 20 mln. eurų. Po 4-5 metų būtų galima tikėtis biudžetą formuoti iš bilietų pardavimo.

„Kadangi finansų, investicinės bankininkystės rinkoje ir įmonių valdyme dalyvauju virš 20 metų, suprantu, kad reikia perkelti gerą vadybos modelį. Visų pirma, reikia išsikelti vieną tikslą, kad komanda turi turėti stiprų biudžetą, o tai yra įmanoma tik tada, kai komanda nepriklauso vienam žmogui – Žiemeliui, Gudeliui ar dar kažkam.

Gerai nubraižius investicinę programą ir deklaravus, kad už 5-6 metų klubas iš akcininkų galės nebereikalauti lėšų, nes jų pinigai gerų klubo rezultatų dėka bus konvertuoti į pajamas iš bilietų. Tai galėtų tapti geru verslo modeliu. Tai reikia paversti investicija, o ne parama. Tik akcijų modelis būtų tvarus.“

Nuotr. BNS
Žiemelis kelis kartus tinklalaidėje pakartojo, kad nenori suasmeninti naujojo klubo, būti jo veidu ar suteikti komandai „Avia Solutions Group“ pavadinimą.

Verslininkas taip pat patikino, kad neketino kurti antros komandos Vilniuje ir laukė ėjimo iš dabartinių Vilniaus „Ryto“ klubo savininkų dėl bendradarbiavimo, tačiau tai neįvyko.

„Mums įsigijus areną, niekas iš „Ryto“ vadovybės ir savininkų su mumis nesukontaktavo, su tikslu apkalbėti verslo partnerystę, – pasakojo Žiemelis. – Gal galvoja, kad klubas – sau, arena – sau. Arena turi savo planus. Mes suprantame, kad norint padidinti pajamas, be stiprių renginių reikalinga ir stipri vietinė komanda. Ar tai būtų krepšinis, ar ledo ritulys, ar salės futbolas.

Natūralu, kad jeigu klubui svarbu ateityje susikurti pajamas ir rasti partnerystę su arenos savininkais, aš jų vietoje ateičiau ir pasikalbėčiau. Galima ateiti pasikalbėti nebūtinai su manimi, yra 5 valdybos nariai. Bet Gudelis skambina mano tėvui (Vidmantui Žiemeliui) ir siūlo (Mindaugui) Lukauskiui, kuris yra mano sesers vyras, tapti „Ryto“ sporto direktoriumi. 

Sovietiniais laikais buvo ieškoma blato, o kai pas mus yra komerciniai santykiai, to negali būti. Partnerystės nenupirksi, ją reikia efektyviai susidėlioti. Po to daugiau jokių kontaktų nebuvo.“

Žiemelis patikino niekada nesiūlęs įsigyti „Ryto“ dalių ir kategoriškai paneigė Dariaus Gudelio kalbas, kad norėtų Vilniaus komandą matyti VTB Vieningoje lygoje.

„Nerealu žaisti VTB lygoje, – sakė Žiemelis. – Kaip tai atrodytų visuomenėje? Ir apskritai, ten ir tvarkaraštis nesutampa. Nėra jokių šansų, kad galėtų žaisti. Kaip sureaguotų fanai, kaip sureaguotų bendruomenė?“

Anot verslininko, tai, kaip elgiasi Gudelis, yra jo viešųjų ryšių plano dalis.

„Jis stumdo šaškėmis ir tas PR planas pučiamas sirgaliams į akis. Tik ar nuo to pagerėja rezultatai? Ne. Ar dėl to klubas turi ateitį? Čia kita istorija. Ar nuo to skolos sumažėjo? Ne. Suprasdamas šitą PR taktiką, jis bėgioja pas vieną premjerą, pas kitą, ir lygiai tą patį nori pritaikyti man, verslininkui. Aš ne iš to luomo. Aš ne tas, kur galima papilti pamazgų krūvą ant galvos ir galvoti, kad einu kitą žaidimą žaisti.

Per savo komunikacijos planą jis nustatė, kaip reikia eliminuoti potencialią PR riziką. Matome komentarus, kad Žiemelis nupirko areną, reiškia, darys klubą. Nors aš niekur to nesakiau. Paprasčiausiai stebėjome, kas vyksta, ir suinteresuotumas buvo, kad klubas rodytų gerus rezultatus.

Ir jeigu dabar žmogus, sugalvojęs pasiteisinimą, naudoja mano vardą, skelbia (tikrovės) neatitinkančią informaciją ir galimai prisidengia savo veiksmus, pasakiau, kad manimi neprisidengtų.“

Tinklalaidėje Žiemelis taip pat atskleidė, kokius planus regi rekonstruojamai arenai, kokie krepšinio žmonės galėtų prisidėti prie jo komandos, kaip jis siektų vietos Euolygoje ir kt.

Tinklalaidės audio įrašai pasiekiami „Podbean“, „Spotify“, „iTunes“ (taip pat ir iOS programėlėje „Podcasts“). Kiekvienos laidos įrašą galėsite atsisiųsti ir į savo kompiuterį ar telefoną, kad jų galėtumėte klausyti sau patogiu laiku ir vietoje.

Tapti mūsų rėmėjais galite Patreon.com platformoje.

Audio įrašas:



Komentarai:

Na idomu, kaip cia bus. Ambicijos tai dideles, bet skamba taip, kad visa Europa yra kiek durnoki ir nesugeba pelningai dirbti. Bene vienintelis palyginus "naujas" klubas aukstesneje Europos krepsinio lygu pakopoje tai butu nebent FC Bayern, kuris pradejo uzkariauti Europa su dideliom financinem injekcijom nuo 2010-uju bei priklauso futbolo klubui. Jau 2010-2011 metu sezine, kai gavo wildcard\'s i Ueleba ju biudzetas buvo apie 9-10 mln, o tai pries gera 10 metu. Siemet apie 15 mln. Kadangi klubas priklauso bendrai FC Bayern istaigai ar kaip ten teisiskai besivadintu, jei jau pelnas yra gaunamas, tai tikrai ne is krepsinio sekcijos. Na o del Eurolygos ir pan, yra daug klubu, kurie noretu ten pakliuti ir laukia eileje... su 30 mln biudzetu butu demesys tikrai parodytas, su 6-10 mln ir antras smulkus klubas Eurolygoje is Lietuvos? Nerealu, nebent didintu klubu skaiciu iki 32-ju komandu. Visumoj gan idomu aisku butu nauji kubo atsiradimas, taciau tai reikstu anksciau ar veliau vieno klubo zlugima, nes 2 auksto lygio klubai net ir Vilniuje sunkiai imanomi. Tik pagal pati Zemelio kalbu lygi siame interviu kiek baiminciausi, kad nepateisinus lukesciams ir negaunant tiketos naudos liks galu gale klubas kaip nebeidomus zaisliukas, o kam bus idomu ir svarbu - netures pinigu
2021-01-28
+11
Atsakyti
Pirmiausia, tai su Romanuvu nėra ką lyginti. Žmogus nesvaičioja, o turi planą ir idėjas, kurios skamba įdomiai. Tiškevičius padarė tikrai neblogą interviu, puiku, kad užduoda nepatogius klausimus. Gaila, kad pritrūko išprūsimo, nes iki pat pabaigos atrodė, kad Tiškevičius nelabai iki galo pagauna skirtumą tarp rėmimo ir investavimo. Todėl tai neleido išvystyti dar kokybiškesnio pokalbio, kuris nebūtų palikęs tiek vietų spekuliacijai, o ir būtų šiek tie paedukavęs krepšinio bendruomenę. Matosi, kad didžioji dauguma labai paviršutiniškai įsigilino į šitą interviu ir tiesiog tęsia savo įprastą diskursą (pro-Žalgiris vs. pro-Vilnius). Apmaudu, nes pokalbis be galo įdomus, atveriantis kelią tikrai įdomioms diskusijoms ir P. Motiejūno vietoje tikrai reikėtų galvoti kontra-veiksmus tokiems ambicingiems planams. Tiesa, ką Žiemelis netyčia ir prasitarė, kad Žalgiris persiformuoja iš VšĮ į UAB, kas gali reikšti, kad Okmanas būtent ir ateina ne kaip rėmėjas, o kaip investuotojas. Žiūrėsim - labai tikiosi, kad šios konkurencijos dėka bus rasta būdų mūsų meilę krepšiniui paversti verslo modeliu, kuris leistų pasiekti biudžetą bent jau artimą Eurolygos vidurkiui Žalgiryje bei turėti antrą pajėgią komandą Eurolygoje. Tai būtų didis pasiekimas visam mūsų krepšiniui bei jo augimui.
2021-01-28
+4
Atsakyti
realiai tikrai nusipirkčiau klubo akcijų, ne dėl biznio bet šiaip, for fun. Manau atsirastu ne vienas toks. O dėl Žiemelio pabėgimo, jis niekur nebėgs, nes jam reikia stipraus klubo, kad arena pelną neštu. Klubas pelno tikria neneš, nes klubas gaus tik galimybe pigiau arena naudotis, bet pelnas iš arenos eis Žiemeliui, kaip ir Žalgiris negauna viso pelno iš Žalgirio arenos....
2021-01-28
-2
Atsakyti
Labai didelis pasitikėjimas savimi, tik ar jis truputį neperdėtas tam tikrose srityse. Atėjo toks Donaldas iš Rusijos irgi pradėjo kalbėti, kad klubui biudžetas nėra labai svarbu ir gali kovoti su Eurolygos komandom, tik noro reikia. Tai čia su patekimu į Eurolygą panašiai skamba, ar ne per daug paviršutiniškai jis į viską žvelgia. Kas bus kai ne viskas klostysis pagal jo planą, kai nesirinks tie žmonės, kai nebus tų pergalių, ar nepabėgs kaip koks kortožnikas viską metęs? Žalgiris užpildo areną, nes renkasi daug žmonių iš visos LT, kaimyninių šalių. O čia jei alų pradėsit pardavinėt vilnietiškom/USA kainom tai jums ir vieno pardavėjo užteks visai arenai. Bet sėkmės, visos nesugedę iniciatyvos yra sveikintinos! Bet jei jau taip analizuoja rinką, tai manau mato, kad didesnis poreikis būtų stipraus ledo ritulio klubo, galėtų ir pas rusus į lygą jungtis.
2021-01-28
+7
Atsakyti
O kur dar tarpgalaltinio turnyro nugalėtojai, žinoma wilniaus komanda..... Nu tu duodi, Ostapai...
2021-01-28
-1
Atsakyti
Kolkas įdomiai skamba, bet kuriuo atveju pagirtina, smagu būtų, jei Rytas liktų ir naujas klubas atsirastų, būtų B tribūna priš adekvačius sirgalius. Tada naują klubą net Žalgirio fanai palaikytų, Rytą reikia palikti kaip kokia mazgotę, kad būtų ant stumti ir iš ko žvengti, be to Gudelis galės ir toliau šposus mėtyt.
2021-01-27
+12
Atsakyti
sitas imuz romanova ziauresnis ,grynas nagas yra.
2021-01-27
-16
Atsakyti
👍
2021-01-27
+11
Atsakyti
Kai tik bus įkurtas klubas, tą pačią dieną sukūrensiu visą turimą Ryto atributiką ir norėsiu užmiršti šį nenutrūkstantį košmarą kuo greičiau! Gana jau mums viso šito Gudelio, Guogos, Kleizos ar Jaručio mėšlo. Išnykit nuo žemės paviršiaus ir kuo greičiau. Nes net neabejoju daugelis buvusių Ryto fanų nusispjaus ir pareis prie naujo klubo palaikymo. Jei tik tai bus protingai valdomas, respektabilus klubas, o ne kažkokia mazgotė ir visos europos krepšinio pajuoka kaip Rytas.
2021-01-27
+4
Atsakyti
pasikartosiu misija ne imanoma,as ne suprantu kaip taip saprotaut. lygina barsa ar kuri gyvuoja is dutbolo ar makabi.maziausei reiktu 20 metu kad kad klubas rinktu 6 ar septynis milijonus is bilietu. lietuva maza salis ir jos ekonomika priklauso nuo kitu saliu. noras sveikintinas bet ne imanomas. as suprastau kad zemelis acinestu 10 milijonu ,o ne puse milijono.plius kam ta kluba parduot jai jis pelna nesa.nu zemelis su realybe susipykes.
2021-01-27
-3
Atsakyti
Bravo Gediminui. Ir tik sekmes bei daug graziu pergaliu. Geros naujienos mums visiems krepsinio gerbejams is vilniaus. Laukiam su nekantrumu.
2021-01-27
-4
Atsakyti
Pagaliau!!! Dziugios naujienos mums vilnieciams. Seniai laukem to. Didziausios sekmes Ziemeliui ir visiems kas prisides prie klubo ikurimo ir islaikymo. Pagaliau gal Vilnius gales tureti kluba kuriuo bus galima didziuotis ir palaikyti visa sirdimi. Ir pagaliau bus atsikratyta ta puliuojancia vilniaus karpa vilniaus rytu. Tas prasvinkes klubas greitai nueis i trecia plana ir bus visu pamirstas. Nes jau gera desimtmeti tikram vilnieciui yra geda kad toks nusmurges projektelis isvis egzistuoja ir reprezentuoja musu miesta. Dar karta didziausios sekmes Ziemeliui ir visiems kitiems kas bus susije su nauju klubu!!!
2021-01-27
+28
Atsakyti
Tiem kas stumiat
visi turit pasirinkimą kur, ką, kada ir pnš žiūrėt. Man, kaip vilniečiui buvo malonu, kad yra žmonės, kuriem rūpi, kad Vilniuje būtų prieinamas geras krepšinis. Vilnius kaip miestas, turi labai daug potencialo, net nelyginant su Kaunu. O apart Žal arenos - jokios prasmės važiuoti į Kauną nėra.. Akcijų bendrovė užtikrintų ir stabilumą, ir skaidrumą, tad neklykit čia apie Romanovus.
2021-01-27
+11
Atsakyti
Viespatie
kas cia per kosmonautas... kazin ar tas Vasiuku versinininkas be savo tevo butu nors eura uzdirbes?
2021-01-27
+21
Atsakyti
Protingas istojimas gero siuolaikinio verslininko. Gan aiskiai pasake, kad zaisliuko uz savo pinigus sau nesidarys (ko, man atrodo, nemaza dalis tikejosi kazkodel). Butu idomus projektas, tik, bijau, pamirstama siek tiek LT rinkos dydis.
2021-01-27
+12
Atsakyti
nkllllnba
90 proc ten 10 proc ten kazkas, investuokime, tram pampam, o savininkas kazkas is kainamu salu bus o ne aš, ir kurį rinks fanai gal o gal ir ne... bal bla....bus klubelis jaučiu :)
2021-01-27
+12
Atsakyti
Juzie
buratinas nr2
2021-01-27
+5
Atsakyti
A.
atrodo kad pats Gudelis kai kur komentuoja. idomu tai, kad basketnews cia neisjunge viesu komentaru kaip buvo pakalbinus (,"pakalbinus") Gudeli, kuomet tas atrodo turejo laiko rastu atsakyti i klausimus savaite ir dar 3 redaktoriams duoti tikrinti.
2021-01-27
-9
Atsakyti
As
pradejo su fantazija KREPSINIO KLUBAS NESANTIS PELNA su ta fantazija net neprades nieko
2021-01-27
-9
Atsakyti
buru
idomiausia ne kaip su klubu, o kaip su arena bus. Realiai nepajudinsi Zalgirio kol jie isskirtinem teisem valdo didziausia salies arena, nes vien jinai suteikia ir atitinkama prestiza, ir generuoja dideles pajamas (normaliais laikais). Kita vertus, jei atsirastu Vilniuj klubas, nebe taip paprasta ir Motiejunui butu savo arena uzpildyt, man atrodo daug kam Lietuvoj jau nusibodo Zalgirio ir zaideju, ir fanu arogancija
2021-01-27
-16
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.