Nauja mada JAV: už 13-os sekundžių Ziono epizodą suplojo šešiaženklę sumą

2021-02-17 22:29
Nuotr.: USA Today Sports – Scanpix
Nuotr. USA Today Sports – Scanpix

Jungtinėse Amerikos valstijose, panašu, bręsta nauja kolekcionavimo era.

Jeremy Levine‘as ruošėsi rytiniam sekmadienio slidinėjimui, tačiau prieš tai jis suplojo 100 tūkst. JAV dolerių už Naujojo Orleano „Pelicans“ žvaigždės Ziono Williamsono bloko įrašą, praneša Brianas Windhorstas iš ESPN. Įsigyto vaizdelio trukmė – 13 sekundžių.

Tai buvo pirmasis Williamsono blokas karjeroje, kurį jis atliko 2020-ųjų sausį, tačiau šis jaunuolio sukurtas rungtynių epizodas yra prieinamas visiškai nemokamai.

Vis tik Levine‘as tokią investiciją atliko ne todėl, jog buvo pakerėtas Ziono fizinių savybių. Kolekcionierius tikisi, jog šio epizodo vertė išaugs dar labiau, nors jis pats išskirtinių transliavimo ar kitokių atkūrimo teisių į šį epizodą neturi.

„Įrašas ir jo vertė gali pakilti 10, 100 kartų arba tiesiog tapti bevertis, – sakė Levine‘as. – Esu ankstyvas pirkėjas ir dėl to džiaugiuosi.“

Levine‘o džiaugsmas yra susijęs su nauja virtualia kolekcionavimo platforma „NBA Top Shot“. Platforma yra virtuali ta prasme, jog įsigytas medžiagos gabalėlis egzistuoja tik internete.

„Top Shot“ procese dalyvauja ir kai kurie NBA krepšininkai.

Praėjusiais metais startavęs „Top Shot“ pritraukė daugiau nei 50 tūkst. smalsuolių, kurie per visą laikotarpį jau išleido daugiau nei 65 mln. JAV dolerių. Visos surinktos pajamos atitenka NBA, žaidėjų asociacijai ir „Dapper Labs“ – Vankuveryje (Kanada) įsikūrusiai kompanijai, kuri ir sukūrė „Top Shot“ platformą.

Kalbant paprasčiausiais terminais, „Top Shot“ procesas prilygsta kortelių mainymuisi. Vartotojai gali pirkti, parduoti ir mainyti vaizdo įrašus, kurie vadinami „Momentais“. Jie gali būti perkami ir paketuose, kaip ir tradicinės kolekcionavimo kortelės. Tokių „Top Shot“ pakelių kainos prasideda nuo 9 dolerių.

„Momentai“ gali būti nuperkami ir individualiai, pačiam išsirinkus arčiausiai širdies esantį epizodą.

Vienas iš tokių pirkėjų yra ir Atlantos „Hawks“ gynėjas Bogdanas Bogdanovičius, kuris įsigijo „momentą“ su savimi, pažymėtą 8-uoju numeriu, kurį serbas vilki rungtynėse. Kuo serijinis žaidėjo epizodo numeris yra mažesnis, tuo „momentas“ yra vertingesnis. Minėtasis Ziono blokas yra pažymėtas pirmuoju numeriu.

Kelis tokius „momentus“ yra įsigijęs ir Dalaso „Mavericks“ savininkas Markas Cubanas.

„Daugeliui atrodo, kad tai yra beprotiška ir visa tai neturi vertės, – teigė Cubanas. – Jiems atrodo, jog tai yra virtualus bei vertės neturintis vaizdelis ir tik bepročiai moka milžiniškus pinigus. Na, taip nėra.“

„Kai kurie žmonės gali sakyti, jog visus šiuos vaizdelius bet kada ir bet kur galima pažiūrėti internete. Tačiau aš galiu paimti ant įprastos kortelės esančią nuotrauką ir ją atsispausdinti, bet tai juk neturi jokios įtakos originalios kortelės vertei“, – pridėjo Cubanas.



Komentarai:

Hgj
Du dalykai tikrai aiškūs: 1) NBA tikrai nenubėdnės pardavinėdama orą. 2) Žmonės patapo visiškomis avimis karantino metu, dėl realaus bendravimo trūkumo, sunkiai ir psichologas bepadės, kuriam pačiam pagalba reikalinga.
2021-02-18
+10
Atsakyti
Kaip ir bitkoino...
Visko vertę nustatome mes - per pasiūlą ir paklausą.
2021-02-18
+3
Atsakyti
lol
uz kiek vaiksto momentas kur milaknis p!sa metima i lentos krasta per tritaskiu konkursa?
2021-02-18
-18
Atsakyti
Kažkas tampa belenkaip turtingu pardavinėdamas nieką. Tuoj prisiveis panašių platformų pardavinėjančių video, foto, garso įrašus, kurių pilnas internetas, suteikdami viltį, kad vėliau jų vertė kils. Be to manęs nešokiruotų jei ta vertė ištikrųjų pakiltų. Jei tu nusipirkai nieką, kodėl negali atsirasti kitas durnelis, kuris tą nieką nusipirks iš Tavęs?
2021-02-18
+3
Atsakyti
Portorikietiz
As tokiais atvejais skaitau kad tai yra menas. Menas kaip paiimti pinigus is durnelio :D 65 milijonai doleriu jau isleisti uz skaitmeninius vienetukus ir nuliukus kurie prie to pacio prieinami nemokamai, beprotybe
2021-02-18
-1
Atsakyti
Kirvukas
Nupirkčiau ką nors su Vasturia.
2021-02-18
-2
Atsakyti
anonimas07
nerealu. galima ir Jameso video uz 250k dejima nusipirkti, tiesa gali ir uzsiseivinti uz nieka jei nori... bliam, amerikoj daro isties ir is s.. vashka, pas mus taip pat galima, tik kad tik vashka ir gauni :D
2021-02-17
-11
Atsakyti
Audrius
belekas vyksta
2021-02-17
+10
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 12

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.