Auganti pamaina: perspektyviausių NKL krepšininkų Top 10

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2021-02-25 10:21
Nuotr.: M.Baranauskas, D.Lukšta/BasketNews.lt iliustracija
Nuotr. M.Baranauskas, D.Lukšta/BasketNews.lt iliustracija

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pristato Lietuvos talentų kalvės Nacionalinės krepšinio lygos (NKL – VIKINGLOTTO) perspektyviausių 2020-2021 metų sezono žaidėjų dešimtuką.

Į jį patekti pretendavo visi 2000 metais ir vėliau gimę krepšininkai. Perspektyviausių jaunuolių reitingas buvo sudarytas konsultuojantis su NKL treneriais, kurie geriausiai pažįsta visų lygos talentų galimybes.

Pažymėtina, jog reitingas sudarytas atsižvelgiant ne į šių dienų krepšininkų rezultatus, o į žaidėjų perspektyvą ateityje.

Rokas Jocius

Rokas  Jocius
Komanda: Vilniaus Rytas
Vilniaus Perlas Energija
Pozicija: C
Amžius: 17
Ūgis: 208 cm
Svoris: 104 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Arti patekimo į dešimtuką buvo Mintautas Mockus ir Adas Šimonis.

Nuotr. Matas Baranauskas
 

10.

Oskaras Pleikys

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2001-03-20 Klaipėda  202 Centras „Gargždai“

19-metis 202 cm ūgio Oskaras Pleikys per dvejus metus dėjo didžiulį žingsnį į priekį. Praėjusiais metais klaipėdietis nesulaukė dėmesio iš aplinkinių komandų ir NKL debiutavo Tauragės klube (vid. po 8,3 tšk. ir 5,1 atk. kam.).

Šį sezoną jis persikėlė į kur kas stipresnę „Gargždų“ komandą ir kiek netikėtai tapo vienu iš lyderių – renka po 11,6 taško (54,5 proc. dvit., 65,5 proc. baudų), 8,4 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 16,4 naudingumo balo.

Apklaustieji kaip stiprybę įvardijo tvirtą Pleikio kūną – krepšininko svoris siekia 112 kg. Taip pat akcentuotas geras judesių arsenalas po krepšiu ir kovojimas dėl kamuolių. Šį sezoną centras NKL pagal sugriebiamus kamuolius užima trečią vietą.

Vienas iš trenerių Pleikio žaidimo stilių palygino su Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ puolėjo Juliaus Kazakausko, kuris būdamas taip pat nedidelio ūgio, sugeba pirmauti pagal atkovojamus kamuolius.

Pleikiui trūksta universalumo, centimetrų vidurio puolėjo pozicijoje, pataikymo iš tolimesnės distancijos, judesių į kairę pusę.

Trenerių apklausoje Pleikio aukščiausias įvertinimas buvo penkta vieta.

Nuotr. Dainius Lukšta
 

9.

Justinas Ramanauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2000-09-21 Kaunas 193 Gynėjas „Žalgiris-2“

Justinas Ramanauskas statistiškai nėra Kauno „Žalgirio“ dublerių lyderis, bet kai ateina svarbiausi rungtynių momentai, būtent jis imasi iniciatyvos.

Tai, kad trečiąjį sezoną lygoje žaidžiantis krepšininkas kritinėse situacijose neturi baimės jausmo, pabrėžė ir apklaustieji treneriai.

Pavyzdžiui, šį sezoną dvikovoje su Vilniaus „Perlu Energija“ kaunietis per lemiamas 100 sekundžių surinko 12 taškų ir nulėmė savo ekipos pergalę.

Prieš metus Ramanauskas taip pat Vilniuje išplėšė savo komandos pergalę net ir stebint dviem tūkstančiams sirgalių.

Šį sezoną Ramanauskas vidutiniškai žaidžia po 21 minutę ir pelno po 9,2 taško, atlieka po 3,6 rezultatyvaus perdavimo, atkovoja po 1,6 kamuolio ir renka po 8,4 naudingumo balo.

Anot trenerių, įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose žaidžiančiam krepšininkui trūksta stabilesnio pataikymo iš tritaškio bei geresnio prasiveržimų užbaigimo. Jis šį sezoną pataiko 45,5 proc. dvitaškių ir 35,5 proc. tritaškių.

Trenerių apklausoje Ramanausko aukščiausias įvertinimas buvo ketvirta vieta.

Nuotr. Dainius Lukšta
 

8.

Giedrius Bergaudas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2000-11-17 Klaipėda 212 Centras „Žalgiris-2“

20-mečio Giedriaus Bergaudo stiprybė yra metimas. Jis solidžiai pataiko tiek iš vidutinio nuotolio (55,5 proc. dvitaškių), tiek ir iš tritaškio zonos (46,2 proc.).

Centras dažnai žaidžia pikenpopą ir pasitaikius menkiausiai progai atakuoja krepšį iš tolėliau. Bergaudas NKL renka po 11,8 taško, 6,1 atkovoto kamuolio ir 12,4 naudingumo balo.

Didžiausia krepšininko silpnybe įvardijamas kontakto vengimas, taip pat gynyba tiek vienas prieš vieną, tiek du prieš du.

Nors klaipėdiečio ūgis yra 212 cm, jo svoris yra tik 99 kilogramai, o dėl silpno kūno jam sunkiai sekasi sustabdyti arčiau krepšio atsidūrusius tiesioginius oponentus.

Krepšininkas labiausiai patobulėjo pastaraisiais metais, o dabar yra pagrindinis „Žalgirio“ dublerių centras. Dar praėjusį sezoną jis NKL rinko tik po 6,6 taško.

Trenerių apklausoje Bergaudo aukščiausias įvertinimas buvo ketvirta vieta.

Nuotr. M.Baranauskas
 

7.

Lukas Kreišmontas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

  

2001-04-08

Plungė

197

Gynėjas

„Neptūnas-Akvaservis“

Lukas Kreišmontas išsiskiria savo fizinėmis savybėmis. Jis yra gerai sudėtas gynėjas, kuris aikštėje puikiai valdo kūną, turi gerą šuolį ir ilgas galūnes.

Pabrėžiamas plungiškio dydis ir mobilumas – 197 cm ūgio krepšininkas gali žaisti pirmose trijose pozicijose.

Turint omenyje jo ūgį, Kreišmontas blokuoja nemažai metimų – vidutiniškai po 0,5 per rungtynes.

19-metis šį sezoną fiksuoja 8,6 taško, 3,6 atkovoto kamuolio ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Didžiausias Kreišmonto trūkumas yra nestabilus metimas. Nors praėjusį sezoną gynėjas pataikė 37 proc. tritaškių, šį sezoną šis procentas nukrito iki 28,2.

Trenerių apklausoje Kreišmonto aukščiausias įvertinimas buvo ketvirta vieta.

Nuotr. Fotodiena.lt

6.

Jokūbas Rubinas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2002-02-06 Mažeikiai 186 Gynėjas „Perlas Energija“

Neseniai devynioliktąjį gimtadienį paminėjęs Jokūbas Rubinas yra vienas iš šio sezono NKL atradimų.

Kairiarankis krepšininkas tapo pagrindiniu Vilniaus „Perlo Energijos“ įžaidėju ir vidutiniškai renka po 14,8 taško, 4,7 rezultatyvaus perdavimo, 2,4 atkovoto ir 1,6 perimto kamuolio bei 13,5 naudingumo balo.

Treneriai išskiria jo solidų pataikymą ir stiprų prasiveržimą kaire ranka. Gynėjas iš tritaškio zonos pataiko 39,8 proc. metimų, o vidutiniškai per rungtynes įmeta po 2,4 tritaškio iš 5,9.

Krepšininkas gerai skaito situacijas, sugeba ir pats susikurti metimą, ir atrasti progų komandos draugams, pasižymi lyderio savybėmis.

Jeigu viskas apie puolimą yra gražu, tai gynyboje jo žaidimas yra žymiai silpnesnis, o labiausiai mažeikiškiui reikia pagerinti gynybą vienas prieš vieną. Be to, Rubinas yra gana žemas gynėjas – jo ūgis siekia 186 cm.

Trenerių apklausoje Rubino aukščiausias įvertinimas buvo trečia vieta.

5.

Adomas Sidarevičius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2001-06-24 Kaunas  188 Įžaidėjas „Neptūnas-Akvaservis“

Antrąjį sezoną Klaipėdos „Neptūno“ dublerių ekipoje žaidžiantis Adomas Sidarevičius yra tikras atakų organizatorius.

19-metis 188 cm ūgio krepšininkas NKL renka po 9,6 taško ir 4,5 rezultatyvaus perdavimo.

Kaunietis labiausiai yra vertinamas dėl savo krepšinio IQ, komandos valdymo, aikštės matymo, situacijų skaitymo ir žaidimo du prieš du.

Krepšininkas taip pat gerai valdo kamuolį, nebijo pats imtis iniciatyvos, turi stabilų metimą po driblingo.

Visgi jis nepasižymi stabiliu metimu iš toli, taip pat geru prasiveržimu į dešinę pusę. Pabrėžiamos krepšininko fizinės savybės, o konkrečiau – gana silpnas kūnas. Sidarevičiaus ūgis siekia 188 cm, o svoris – 78 kg (sezono pradžioje).

Gynėjas turi puikias galimybes tobulėti – jis šį sezoną ėmė dirbti ir su Klaipėdos „Neptūno“ pagrindine komanda, kurioje pastaruoju metu vis dažniau sulaukia savųjų šansų.

Trenerių apklausoje Sidarevičiaus aukščiausias įvertinimas buvo ketvirta vieta.

Nuotr. BNS
 

4.

Rokas Jocius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2003-07-04 Kaunas 208 Centras „Perlas Energija“

Šį sezoną NKL debiutavęs Rokas Jocius iškart sulaukė trenerių įvertinimo. 17-metis 208 cm ūgio centras išsiskiria ilgomis galūnėmis – jo į šonus ištiestų rankų ilgis siekia 218 cm.

„Perlo Energijos“ krepšininkas šį sezoną vidutiniškai renka po 8,8 taško, 7 atkovotus kamuolius ir 1,4 bloko. Pagal pastarąjį rodiklį krepšininkas lygoje užima pirmą vietą.

Jocius yra apdovanotos fizinėmis savybės. Visi treneriai sutartinai pabrėžė centro stiprų ir didelį kūną, galingumo rodiklius ir ilgas rankas.

Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kad šį sezoną krepšininkas per vieną mačą išmeta po 1,6 tritaškio ir juos pataiko net 48,8 proc. taiklumu.

Visgi krepšininkui reikia dar labai daug dirbti. Jis pasižymi dideliu klaidų skaičiumi (vid. po 1,9), turi mažai patirties, o tai lemia ir prastą žaidimo skaitymą.

Jam taip pat reikia priprasti prie savo kūno dydžio ir labiau jį išnaudoti, pagerinti savo koordinaciją ir greitį.

Jocius yra lyg neapdirbtas deimantas – aukštaūgis turi Lietuvos krepšinyje itin retus duomenis ir daugybę pliusų, tačiau visa tai reikia išmokti pritaikyti krepšinyje.

Trenerių apklausoje Jociaus aukščiausias įvertinimas buvo antra vieta.

Nuotr. M.Baranauskas
 

3.

Nojus Mineikis

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Komanda

   2000-11-29 Klaipėda  201 Gynėjas/puolėjas „Neptūnas-Akvaservis“

Snaiperio savybėmis išsiskiriantis Nojus Mineikis yra pirmasis krepšininkas perspektyviausių žaidėjų sąraše, kuris sulaukė pirmosios vietos įvertinimo – ją jam skyrė vienas iš trenerių.

20-metis 201 cm ūgio puolėjas išsiskiria universalumu, ilgomis galūnėmis, drąsa puolime, gali žaisti per kelias pozicijas – tiek atakuojančio gynėjo, tiek ir lengvojo bei sunkiojo krašto puolėjo.

Nors labiau yra metikas ir pasižymi gera metimo technika, Mineikis sugeba solidžiai žaisti ir po krepšiu. Krepšininkas per mačą vidutiniškai pelno po 13,9 taško ir atkovoja po 7,4 kamuolio.

Pabrėžiama, kad kartais klaipėdietis pernelyg forsuoja metimus iš toli, o dėl to gerokai nukenčia jo tritaškių pataikymo procentas. Jis šį sezoną NKL siekia 29,2 proc., kai „Neptūno“ pagrindinėje komandoje LKL – 51,7 proc.

Didžiausi krepšininko trūkumai – gynyba vienas prieš vieną, silpnas prasiveržimas, jam būtina sustiprinti kūną bei pagerinti kamuolio varymosi sugebėjimus.

„Neptūnas“ savo talentingu krepšininku jau patikėjo ir su juo pasirašė sutartį iki 2023 metų vasaros.

Nuotr. Dainius Lukšta
 

2.

Mantas Rubštavičius

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2002-05-06 Panevėžys  198 Gynėjas „Žalgiris-2“

18-metis kairiarankis Mantas Rubštavičius per metus padarė didžiulį progresą fiziniame pasiruošime ir žaidime bei ne tik išsikovojo lyderio vaidmenį „Žalgirio“ dublerių komandoje, bet ir gauna šansų pasirodyti pagrindinėje Kauno ekipoje.

Panevėžietis atakuojantis gynėjas išsiskiria greitu pirmu žingsniu ir ypatingai gerai užbaigia atakas prasiveržus į kairę pusę.

Rubštavičius turi gerą ūgį atakuojančio gynėjo pozicijai (198 cm), o jeigu sustiprės fiziškai, esant reikalui galėtų žaisti ir lengvuoju krašto puolėju.

Žalgirietis solidžiai užbaigia atakas metimais po driblingo ir atakuodamas iš toli. Šį sezoną gynėjas įmeta 11,8 taško ir realizuoja 57,1 proc. dvitaškių, 34 proc. tritaškių ir 78,8 proc. baudų metimų.

Didžiausi Rubštavičiaus trūkumai yra silpnas kūnas (84 kg), raumenų ir jėgos stygius. Nors, lyginant su praėjusiais metais, jis yra sustiprėjęs ir dažniau grūda kamuolį į krepšį bei atkovoja kamuolius, tačiau vyrų krepšinyje vis tiek fiziškai yra silpnas.

Kiti gynėjo minusai – silpnesnis prasiveržimas į dešinę pusę ir gynyba.

Du treneriai Rubštavičių įvardijo kaip perspektyviausią NKL krepšininką.

Nuotr. D. Lukšta
 

1.

Paulius Murauskas

Gimimo data

Gimimo vieta

Ūgis

Pozicija

Mokykla

   2004-02-14 Kaunas  204 Puolėjas „Žalgiris-2“

Perspektyviausiu NKL sezono krepšininku tapo jauniausias šio dešimtuko narys Paulius Murauskas, kuriam neseniai suėjo 17 metų.

Nuo 15 metų NKL žaidžiantis krepšininkas antrajame sezone renka po 10,5 taško, 3,6 atkovoto kamuolio, 1,5 rezultatyvaus perdavimo, 1 perimtą kamuolį ir 8,1 naudingumo balo.

Pabrėžiama, kad 204 cm ūgio puolėjas yra ne pagal savo amžių fiziškai stiprus, nebijo imtis iniciatyvos, yra universalus tiek ties perimetru, tiek ir po krepšiu, kur gali žaisti ir veidu į krepšį, ir nugara.

Murauskas turi ilgas rankas, geba gerai valdyti kūną ir gali gintis beveik prieš visų pozicijų krepšininkus, taip pat puolime rungtyniauti keliose pozicijose.

Krepšininkui labiausiai reikia gerinti gynybą vienas prieš vieną, pagreitinti sprendimų priėmimą. Taip pat akcentuojama, jog Murauskas neturi stabilaus metimo iš distancijos – šį sezoną jis pataiko 33 proc. tritaškių.

Labiausiai jam trūksta patirties, tačiau tokio amžiaus kitaip ir negalėtų būti.

Šį sezoną Murauskas sulaukė įvertinimo ir, kaip ir Rubštavičius, debiutavo Kauno „Žalgirio“ pagrindinėje komandoje.

Trys treneriai Murauską įvardijo kaip perspektyviausią NKL krepšininką.



Komentarai:

Adomavicius
isbales ir niekam tikes
2021-02-26
+2
Atsakyti
vbbb
nkl po 10 tasku, rimti talentai
2021-02-25
+8
Atsakyti
Sedi
sedi sedi ir galvoja Rolandas - ka cia parasius davai 10-a !!! Ir suraso , kaip ir ka jis nori matyti : ka mato krepsininkais , o ko ne:) pvz: kodel Pleikys -10as? Kodel nera Sidereviciaus??? ir tt Kas paminejo Simoni?- nebent Rolando draugas Edvinas :))) tad pats Edvinas, kuris u18 Pleiki nukabino is rinktines ir isiveze Jermolajeva... tas pats, kuris visur kisa Simoni!!! pasirodo 16-os komandos Rubinas jau geresnis uz Pankratjeva is Jonavos ir tt Vieninteliai , kurie geri tai: Rubstavicius, Mineikis - , o kitas desimtukas, kaip grozio konkursas .... zaidejas mires aikateleje, bet pasirodo ranku ilgis ir kiti dyomenys daro ji talentingais!!! Taip ir gaunasi, kad gaunam krepsininkai nuo danu... Talentingi, bet gatavi aiksteleje - Amen !
2021-02-25
-11
Atsakyti
asas
Manau Oskaras Pleikys turėtų būti kokioj 3vietoj..nes tik šiandien pamačiau kad jam tik 19metų o jau dabar žaidžia labai užtikrintai..
2021-02-25
-5
Atsakyti
jei talentas, tai nuo 18 jis jau turi lost su vyrais lkl o ne su pusiau megejais nkle.
2021-02-25
+2
Atsakyti
Okk
Patiko šis teiginys apie Murauską "noriai dalijasi kamuoliu su komandos draugais". :)
2021-02-25
Atsakyti
Nei vieno vilniecio nera....ka veikia mokyklos?...gyvena is atveztiniu talentu tik?
2021-02-25
-4
Atsakyti
Anonimas
nepamirskit kad jei 18 metu nezaizdzia EL starte tai jai nebetalentas
2021-02-25
+10
Atsakyti
Blt
o tai kur Adomavicius?
2021-02-25
+6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 12

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.