Martyno Pacevičiaus iškilimas: nuo papildomų darbų iki ilgai laukto debiuto LKL

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2021-04-22 11:56
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

2017 metais Martynas Pacevičius neturėjo agento, vasarą dirbo kurjeriu ir iš komandų negavo jokių pasiūlymų, todėl pats pasiskambino NKL žaidžiančiam Jonavos klubui ir pasisiūlė į sudėtį.

Kadangi daugiau variantų neturėjo, tuomet 20-metis Pacevičius buvo priverstas sutikti beveik su visomis tuometinio „Jonavos“ klubo kontrakto sąlygomis. Kaunietis pasiekė tik vieną pakeitimą – vietoje penkerių metų trukmės sutarties buvo pasirašytas trejų metų kontraktas.

Jokių išpirkų, galimybių persikelti į kitą komandą ar nutraukti kontraktą. Artimiausi treji metai buvo suplanuoti.

Martynas Pacevičius

Martynas   Pacevičius
Martynas   Pacevičius
MIN: 13.19
PTS: 7.11 (56.92%)
REB: 4.22
AS: 0.78
ST: 0.22
BS: 0
TO: 1.33
GM: 9

Jau pirmajame sezone „Jonavoje“ Pacevičius ėmė rodyti solidžius rezultatus – NKL rinko po 10,8 taško ir 7,5 sugriebto kamuolio. Tokie skaičiai patiko Marijampolės „Sūduvai-Mantingai“, kuri panoro krepšininką susigrąžinti. Kaunietis Marijampolės klube žaidė 2016-2017 metų sezone.

Jonavos komanda tarė „Ne“.

Antrasis sezonas „Jonavoje“ statistikai buvo panašus, o po jo, 2019 metų vasarą, Pacevičius gavo kvietimą iš LKL žaidžiančio Panevėžio „Lietkabelio“ ir jau buvo pasirašęs neoficialią sutartį.

Trūko tik vieno – nutraukti kontraktą su „Jonava“.

Dar vienas „Ne“.

Žaidimas LKL atrodė kaip nauja karjeros galimybė, o būnant NKL ir gaunant kuklesnį atlyginimą Pacevičiui tarpsezoniu tekdavo ne sportuoti ir gerinti individualius įgūdžius, bet užsidirbti pragyvenimui. Jeigu prieš papildant Jonavos komandą jis dirbo kurjeriu, tai 2019 metais, gavus „Lietkabelio“ pasiūlymą, kaunietį buvo galima sutikti įlipus į pavežėjų automobilį.

„Paprasčiausiai tokia yra realybė, tau sezonas baigiasi kovo ar balandžio mėnesį ir 6 mėnesius reikia laukti iki naujo sezono be jokios algos, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Pacevičius. – NKL nėra tokie atlyginimai, kad pažaidęs 6 mėnesius galėtum tiek pat nežaisti. Po sezono kelis mėnesius padirbi, kad kažkiek turėtum pinigų vasarai, galėtum su kažkokiu treneriu individualiai padirbėti.“

Galiausiai Pacevičius Jonavoje sužaidė ir trečią sezoną, o po to jau turėjo agentą ir praėjusią vasarą tapo Vilniaus „Ryto“ organizacijos dalimi bei šį sezoną debiutavo LKL.

„Debiutas LKL buvo labai lauktas, – sakė 23-ejų Pacevičius. – Su Jonavos komanda buvau pasirašęs labai vienpusišką trejų metų kontraktą, su juo nelabai galėjau net kvėpuoti. Seniai norėjau persikelti į LKL ir išbandyti savo jėgas, bet nesigavo.“

205 cm ūgio priekinės linijos krepšininkas sezoną pradėjo NKL Vilniaus „Perlo Energijos“ komandoje ir buvo vienas geriausių lygoje – beveik visada žaisdamas sunkiuoju krašto puolėju rinko po 17,5 taško, 8,7 atkovoto kamuolio ir 21,1 naudingumo balo.

Dar prieš Naujuosius metus Pacevičius žinojo, kad artimiausiu metu persikels į „Rytą“ ir žais vien šioje komandoje, o tai įvyko sausio viduryje.

„Ryte“ jis praleido 2,5 mėnesio, bet LKL sužaidė tik ketverias rungtynes ir fiksavo 4,5 taško bei 2,8 atkovoto kamuolio statistiką. Nors vasario 10 dieną Pacevičius į Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ krepšį sumetė 11 taškų ir sužaidė tuomet geriausias savo rungtynes LKL, po to pusantro mėnesio krepšininkas nežaidė ir kovo pabaigoje buvo paskolintas Prienų „CBet“.

Taip per mažiau nei keturis mėnesius atletas sužaidė trijose skirtingose komandose. Velniškas sezonas, tiesa?

„Na taip, bet viskas vyko planuotai, nebuvo didelių siurprizų, – pažymėjo Pacevičius. – Atėjus į „Ryto“ sistemą toks ir buvo planas – jeigu gerai seksis dublerių komandoje, po Naujųjų metų pateksiu į pagrindinę ekipą. Taip ir susidėliojo. Negaunant žaisti „Ryte“ pats paprašiau, kad paskolintų, čia buvo ne jų iniciatyva. Viskas planuotai.“

Anot Pacevičiaus, debiutavus LKL jis daugiausiai problemų turi ginantis, kai labiau patyrę varžovų krepšininkai bando jį apgauti, o prisitaikyti puolime jam buvo kur kas lengviau. Visgi greitai Pacevičiui „Ryte“ bereikėjo tik treniruotis.

„Kai „Ryte“ eilę rungtynių visai neišėjau į aikštę, pačiam pradėjo eiti tokios mintys, kad man tiesiog reikia žaisti, nėra jokio tikslo būti „Ryte“ ir sėdėti ant suolo. Visai netobulėjau kaip žaidėjas. Pradėjau apie tai sakyti agentui, buvo iš kelių komandų susidomėjimas, tai viena iš komandų buvo Prienai“, – pasakojo puolėjas.

Iš pradžių Pacevičius „Ryte“ turėjo savo vaidmenį, kadangi iš komandos išvyko Maurice'as Ndouras, Keitho Bensono sutartis artėjo link pabaigos, o Martynas Echodas turėjo sveikatos problemų.

Galiausiai Echodas pasveiko, prie komandos prisijungė pajėgus vidurio puolėjas Ivanas Buva ir Pacevičius šansų aikštėje nebegavo.

„Kalbėjau su treneriu Giedriumi Žibėnu apie šią situaciją, kodėl nežaidžiu, pačiam buvo įdomu. Ėjau klausti, ką man reikėtų tobulinti, vis tiek norisi gauti kažkokį šansą. Jis labai draugiškai ir paprastai paaiškino, kad šiuo metu mane „Ryte“ mato kaip vidurio puolėją, o rotacijoje buvau trečias centras. Sakė, jog taip kalbėti negražu, bet realiai situacija yra tokia, jog turėtum laukti kito žaidėjo traumos, tik taip gautum šansą“, – sakė Pacevičius.

Su Martynu Echodu Pacevičius buvo pažįstamas dar nuo Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos laikų – abu jie gimė 1997 metais ir abu žaidė priekinėje linijoje.

Tuo metu Buva buvo labiausiai patyręs tos pačios pozicijos žaidėjas Pacevičiaus karjeroje.

„Martynas yra mano amžiaus, bet jau anksčiau išėjo į aukštą lygį. Iš abiejų galėjau pasimokyti, gauti patarimų. O Ivanas apskritai... Žmogus jau 10 metų profesionaliai žaidžia krepšinį aukštame lygyje, tai buvau labai dėkingas, kad galiu su jais pažaisti. Treniruotės buvo aukšto lygio, žaidi prieš stiprius ir labai patyrusius žaidėjus. Taip, tobulėji, bet reikia ir žaidybinės patirties, treniruočių neužtenka.“

Sezono eigoje susidomėjimą krepšininku buvo išreiškusios ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ bei „Šiaulių“ ekipos, bet galiausiai aukštaūgis sulaukė konkretaus „CBet“ pasiūlymo, Mantas Šernius dėl persikėlimo pasikalbėjo su Giedriumi Žibėnu ir Pacevičius atsidūrė Prienuose.

Aukštaūgis Šerniaus treniruojamoje komandoje tėra tris savaites ir spėjo sužaisti penkerias rungtynes, per kurias vidutiniškai žaidžia po 16 minučių bei pelno po 9,2 taško (51,4 proc. dvit., 83,3 proc. baudų), atkovoja po 5,4 kamuolio, atlieka po 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 10,6 naudingumo balo.

Savaitgalį pergalingoje dvikovoje su „Šiauliais“ Pacevičius sužaidė geriausias savo rungtynes LKL: pelnė 16 taškų (6/8 dvit., 4/5 baudų), atkovojo 8 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 7 pražangas bei surinko 26 naudingumo balus.

„Prienuose viskas sekasi gerai, komanda yra draugiška, kai kuriuos iš seniau pažinojau, su kai kuriais dabar susipažinau. Treneriai nori padėti įsilieti į komandą, tiek treneris Mantas Šernius, tiek Dainius Šalenga. Dainius vis mane pasikviečia ir paaiškina, jeigu pamato, kad žaidžiame kokį naują derinį, kurio treniruotėse su manimi dar nedarėme“, – kalbėjo Pacevičius.

Nors sezono pradžioje NKL žaidė tik ketvirtoje pozicijoje ir tuomet savo ateitį matė būtent šiame vaidmenyje, LKL krepšininkas žaidžia vidurio puolėju, o Prienuose minutėmis aikštėje dalijasi su komandos kapitonu Egidijumi Dimša.

„Jeigu atvirai, šiuo metu esu sutrikęs, kokioje pozicijoje karjeroje turėčiau žaisti – ar ketvirtoje, ar penktoje, – pažymėjo 100 kg sveriantis Pacevičius. – Pastaruoju metu man daug kas sako, jog žaisčiau vidurio puolėju. Galvodavau, kad man trūksta ūgio, bet pasižiūrėjus į Eurolygą, palyginimui, „Žalgiris“ turėjo už mane keliais centimetrais žemesnį Zachą LeDay, o jis žaisdavo puikiai, išnaudodavo stipriąsias puses. 

Jeigu esi vidurio puolėjas, nereiškia, kad turi eiti ir visus apžaisti nugara bei nudaužyti. Jeigu žaisiu vidurio puolėju, turbūt mano stilius bus kiek kitoks, stiprioji vieta bus žaidimas du prieš du.“

Pacevičius atkovoja gana daug kamuolių, o ypač – puolime. Prienų ekipoje jis vidutiniškai per 16 minučių puolime sugriebia po 2,2 kamuolio. LKL puolime daugiausiai kamuolių atkovoja Julius Kazakauskas (vid. po 3,8), tačiau jis už Pacevičių žaidžia dvigubai ilgiau (po 31 min.).

Galingais dėjimais išsiskiriantis Pacevičius atskleidė, kad nuo paauglystės ėmė tobulinti savo šuolį.

„Kiti dėl genetikos yra šoklūs, bet aš nuo mažų dienų nebuvau šoklus. Tiesiog prisižiūrėdavau dėjimų NBA ir labai norėdavau aukštai šokti bei dėlioti į krepšį. Nuo 12-13 metų dirbdavau tobulinant šuolį, darydavau šuolio programas. Vasarą dienomis žaidi su kompiuteriu, bet per pertraukas kas pusvalandį darai šuolio gerinimo pratimus, į dieną pridarai daugybę jų ir po to tai pradeda jaustis. Gal yra kažkiek įgimtas šuolis, bet daugiau jis atsirado dėl darbo, aš sąžiningai dėl šuolio esu įdėjęs labai daug darbo“, – sakė atletas.

Nuotr. BNS

Prienų komanda šiuo metu LKL kiek netikėtai užima penktą vietą – likus šešiems turams ekipa turi 12 pergalių ir 18 pralaimėjimų. Pacevičius karjeroje susidūrė su nauju iššūkiu – sezono eigoje prisijungus prie komandos turi prisitaikyti prie naujos sistemos.

Tai palengvina ne tik treneriai, bet ir krepšininkui gerai pažįstamas įžaidėjas Dominykas Domarkas. Jiedu NKL dvejus metus buvo komandos draugai.

„Sistema yra šiek tiek paprastesnė nei Vilniuje, deriniai ne tokie sudėtingi. Aišku, dar būna, kad užmirštu kokio nors derinio variantą ir turėčiau išleisti komandos draugą mesti tritaškį, o aš pamirštu ir nubėgu žaisti du prieš du. Trenerių pasiprašiau derinių, jie juos atsiuntė ir kiekvieną dieną pasiskaitau, kad ir komandai, ir sau nekiščiau kojos.

Kai atėjau į komandą, su treneriu Šerniumi pakalbėjome, kad man minučių tikrai bus, bet pradžioje turiu koncentruotis į gynybą ir atkovotus kamuolius, o taškai ateis. Jis iškart pasakė, jog nesitiki, kad būsiu taškų mašina. Viskas prasideda nuo gynybos.

Manau, kad padedu žaisdamas du prieš du, galiu greitai leistis po krepšiu, įžaidėjams atsiranda dar daugiau progų atlikti perdavimą ar patiems prasiveržti po krepšiu“, – kalbėjo krepšininkas.

Pacevičius šį sezoną NKL per 15 rungtynių vidutiniškai atliko po 2 tritaškius ir pataikė 36,7 proc. tolimų šūvių, tačiau LKL šis skaičius gerokai sumažėjo – iš viso per 9 rungtynes buvo išmesti 3 tritaškiai ir pataikytas vienas.

„Nėra taip, kad Prienuose man neleidžia mesti tritaškių, yra deriniuose variantų, kai man stato užtvarą, o aš leidžiuosi žemyn, bet jeigu matau, kad varžovų gynėjas nepriartėja, galiu dėti žingsnį atgal ir mesti tritaškį. Komandoje ir taip yra kam mesti tritaškius, mano darbas dabar yra kitoje vietoje“, – pažymėjo krepšininkas.

Pacevičius sutartį su Vilniaus „Rytu“ turi ir kitam sezonui bei pagal susitarimą turėtų žaisti būtent šiame klube. Per likusias sezono rungtynes priekinės linijos žaidėjas darys viską, kad vilniečiams abejonių dėl kito sezono būtų kuo mažiau.

„Mano tikslas yra šį sezoną sužaisti kuo daugiau rungtynių ir „Rytui“ parodyti, kad aš galiu. Kad prasidėjus komplektacijai nebūtų klausimo, ar jis gali, ar ne, kad jiems liktų spręsti tik vieną klausimą, ar tinku kito sezono „Ryto“ komandai. Jeigu būčiau likęs Vilniuje ir nebūčiau žaidęs, turbūt atėjus kito sezono pradžiai jie vėl galvotų, ką daryti, nežinotų, ar galiu žaisti, ar ne“, – teigė krepšininkas.

Artėjančią vasarą ieškoti papildomo darbo nereikės?

„Vasarą planuoju dažyti kotedžo sienas ir sportuoti“, – juokdamasis sakė Pacevičius.



Komentarai:

Sakyčiau
visai ne blogas žaidėjas auga. Jei Martynas dar biški pasistengtų, tai ne tik Rytui tiktų, dar ir Eurolygos klubams galėtų tikti
2021-04-26
-3
Atsakyti
Kabinkis
Kabinkis į gyvenimą vaike, nes 10-imt klasių baigus reikia arba gerai karjeroje užsikalti (Eurolyga) arba baigti mokyklą bei stoti į aukštąją. Na profesinė irgi įšeitis. :) Sėkmės karjeroje, Martynai. Tikėkimes mėlyno dangaus Tau.
2021-04-22
-3
Atsakyti
Nba
Nematau dideliu perspektyvu cia niekaip. Nkl Jonavoj dominavo ( jei taip galima sakyti ) tik pries komandas kuriose nebudavo pajegesnio centro.Pries varzovus su geresniu centru jis prasingdavo. lkl losti centru ryskiai truksta centimetru, o ketvirtumu numeriu metimo ne is po kasio, bet is vidutiniu nuotoliu ir trajako.
2021-04-22
-4
Atsakyti
jo
Sakyykit o kas prienose nepatobulejo ,visi kaip ant mėlių kyla,kas bezaistu.
2021-04-22
+11
Atsakyti
Na
reikt tikėtis jog vaikis susitvarkė galvoj mintis, nes išvažiavęs į usa mokytis kažkodėl tai pasijuto kažkokia tai super žvaigžde. Ir teko galvą nuleidus grįžt į nklą. Gal gavo gerą gyvenimo pamoką ir pavyks viską susitvarkyt tiek sporte, tiek gyvenime
2021-04-22
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 6

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.