Karjeros sezoną Memfyje sužaidęs Valančiūnas: apie augančią komandą, iššūkius ir vasaros planus

2021-06-05 10:30
Nuotr.: USA Today Sports – Scanpix
Nuotr. USA Today Sports – Scanpix

Pandeminį 2020-2021 metų sezoną Jonas Valančiūnas ir Memfio „Grizzlies“ užbaigė aukštai iškeltomis galvomis. Jauna ekipa per lemiamas įkrintamųjų rungtynes pateko į NBA atkrintamąsias, o ten sugebėjo vieną kartą įkąsti šiemet dominuojančiam Vakarų konferencijos nugalėtojui – Jutos „Jazz“ klubui.

„Tokiais momentais tu augini savo patirtį. Patekti į atkrintamąsias yra labai svarbu, – apie sezoną kasmetinėje spaudos konferencijoje mintimis dalinosi Valančiūnas. – Tu turi pajausti, kas yra atkrintamųjų atmosfera. Tai ne visuomet yra gražu, bet mes kovėmės iki pabaigos. Manau, jog visi vaikinai turėjo gerą patirtį pirmąjį kartą patirdami, ką reiškia tokia atmosfera.“

Lyginant su praėjusiais metais, „Grizzlies“ organizacija kyla į viršų. Su Jonu ir 2020-ųjų metų naujoku Ja Morantu priešakyje Memfio ekipa į atkrintamąsias pateko pirmą kartą nuo 2016-2017 metų, kuomet čia dar žaidė Zachas Randolphas ir kompanija.

MIN: 28.75
PTS: 16.88 (62.8%)
REB: 12.46
AS: 1.87
ST: 0.54
BS: 0.93
TO: 1.64
GM: 69

Pasak Valančiūno, gerėjantys rezultatai yra glaudžiai susiję su gerais santykiais tarp komandos draugų.

„Turime puikią atmosferą rūbinėje, tai suteikia mums papildomos motyvacijos aikštelėje. Kartais tu turi puikius žaidėjus, tačiau jie tiesiog neranda bendros kalbos, o mes randame. Čia privalau atiduoti pagarbą Zachui Kleimanui, kuris subūrė šią komandą. „Grizzlies“ žaidžia ne tik geri krepšininkai, bet ir žmonės. Tai didžiausia priežastis, kodėl mes esame sėkmingi“, – kalbėjo lietuvis.

Žiūrint į asmeninius rodiklius, Valančiūnui tai buvo geriausi karjeros metai. 213 cm ūgio centras sužaidė rezultatyviausią sezoną, per 62 rungtynes rinkdamas po 17,1 taško, 12,5 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 0,9 bloko.

Tokie daugiau nei solidūs Valančiūno skaičiai paliko didžiulį įspūdį „Grizzlies“ krepšinio operacijų viceprezidentui Kleimanui, kuris žarstė liaupses lietuviui.

„Šiais metais Valančiūnas buvo monstras, – kalbėjo Kleimanas. – Kiekvieną naktį Jonas rinko po 20 taškų, 10 atkovotų kamuolių, šiai komandai jis buvo patikima jėga. Tik atvykęs į Memfį Jonas iškart įsitraukė į komandos virtuvę, prisitaikė prie žaidimo stiliaus, kuriuo nori žaisti treneris Tayloras Jenkinsas. Jonas puikiai įsiliejo į komandą ir daro viską, kas jo prašoma. Valančiūnas per šį sezoną stipriai patobulėjo.“

Lietuvio kontraktas su Memfio ekipa baigiasi po kito sezono. Paklaustas, ar planuoja pratęsti sutartį su aukštaūgiu, Kleimanas lietuvio ateitimi „Grizzlies“ beveik neabejoja.

„Mums reikia veteranų, mums reikia žmonių, kurie net tik žino, kaip žaisti, bet ir rodo pavyzdį, nustato nuotaiką rūbinėje. Nesileisiu į konkrečias kontrakto detales, bet mano įspūdis labai pozityvus“, – kalbėjo Kleimanas.

Praėjusiais metais pasaulį sukaustė koronaviruso pandemija, kuri palietė ir krepšinį. NBA sezonas buvo sustabdytas, vėliau rasta išeitis ir suorganizuotas Orlando burbulas, kuriame komandos turėjo sužaisti reguliariojo sezono pabaigą bei atkrintamąsias.

Dėl nusikėlusių 2019-2020-ųjų pirmenybių, lyga nusprendė šį sezoną sutrumpinti nuo 82 iki 72 rungtynių, sudarydama dar labiau įtemptą grafiką, pareikalavusį didžiulės krepšininkų ištvermės.

Anot Valančiūno, beprotiškas rungtynių tvarkaraštis buvo vienas didžiausių šio sezono iššūkių.

„Nė vienas iš žaidėjų neturėjo idealaus sezono, dėl COVID-19 protokolo, draudimų, testavimo. Atsikeli prieš treniruotę, turi išsitirti, ar nesergi koronavirusu. Visi šie dalykai nebuvo lengvi, įprasti. Viso sezono metu, o ypač antroje pusėje, turėjome labai sunkų tvarkaraštį, kūnui buvo nelengva, daug rungtynių.

Jeigu stengiesi laimėti, turi būti dar labiau susitelkęs ir motyvuotas. Vis dėlto viskas pavyko puikiai, padarėme tai, apie ką daug kalbėjome, pasiekėme atkrintamąsias. Sėkmingas sezonas“, – mintimis dalinosi lietuvis.

29-erių Valančiūnas yra vyriausias „grizlių“ krepšininkas. Komandoje rungtyniauja 5 naujokai, 3 antramečiai ir 3 trečiuosius metus NBA skaičiuojantys krepšininkai. „Grizzlies“ amžiaus vidurkis yra 24 metai – tai jauniausia NBA komanda.

Savo dispozicijoje Memfio ekipa turi tokių talentingų jaunuolių, kaip Morantas, Jarenas Jacksonas ir šiemet iššovęs Dillonas Brooksas, vidutiniškai rinkęs po beveik 21 tašką.

Valančiūnas teigia, jos būdamas veteranu jaučiasi patogiai, o metai toli gražu nėra svarbiausias rodiklis.

„Metai tai tik skaičius, tiesa? Svarbiausia, kaip jautiesi. Nesvarbu, ar jie jauni, ar seni. Kaip mes sutariame, kaip žaidžiame, kaip elgiamės rūbinėje, tai neturi nieko bendro su amžiumi. Tai tik skaičius. Aš čia jaučiuosi patogiai, man patinka, ką čia darome, kaip žaidžiame. 

Pradėjome nuo nulio ir užaugome visi – ir žaidėjai, ir treneris, ir vadovai. Įgavome daug patirties atkrintamosiose, laimėdami sunkias rungtynes ir atsidurdami sudėtingose situacijose“, – kalbėjo 2011 metų NBA penktasis šaukimas.

Užfiksavęs geriausius karjeros skaičius, Valančiūnas užsisėdėti vietoje nesiruošia ir spaudos konferencijoje atskleidė, ties kurio žaidimo komponento tobulinimu dirbs šią vasarą bei ką veiks laisvu laiku.

„Metimas, turiu investuoti daug laiko mėtant į krepšį ir tapti geresniu metiku, – pasakojo aukštaūgis. – Jaučiu, jog galime patobulėti šioje srityje, praplėsdami aikštelę ir atlaisvindami komandos draugus. Tai galima padaryti geriau pataikant tritaškius, todėl man tai svarbu. Turiu būti pasiruošęs kitam sezonui, dirbdamas su savo kūnu, likdamas sveikas, geroje formoje. Tai svarbiausias dalykas. O už aikštelės ribų žvejosiu (juokiasi).“

Lietuvis sulaukė ir nestandartinio klausimo. Į vienerias iš rungtynių, kuomet dėl traumos nežaidė, Valančiūnas atvyko vilkėdamas džinsinį švarką, papuoštą vilku, o vienas žurnalistų atkreipė dėmesį į išskirtinį lietuvio stilių.

„Šį klausimą reikėtų adresuoti mano žmonai. Ji yra mano stilistė. Neišsiskirčiau šiuo stiliumi, jei ne ji. Tai mano žmonos darbas“, – šypsodamasis atsakė Valančiūnas.



Komentarai:

.
Įdomu, ar dar įmanoma pagerinti kojų staigumą gynyboje? Dabar pikenrole jį daug kas apžaidžia. Tai rimtesnis trūkumas, nei tritaškių pataikymas, kuris net šiek tiek geresnis už komandos vidurkį. Šiaip Jonui yra rizika būti iškeistam, ar į jaunesnį, patikimiau besiginantį, mobilesnį aukštaūgį, o gal net ir dar vieną gynėją, gerai metantį tritaškius.
2021-06-07
-16
Atsakyti
Marius
Gerai, kad į PO papuolė. Gal tai padės atrankoj, kurios net baisu laukti dėl Maskoliūno
2021-06-05
-2
Atsakyti
LoL
Tai kad apie ta pati kalbejo ir praeitais metais kad komanda paaugo :D sneka bele sneket, saibu yra, realiai koks skirtumas? :DD Fanai per kvaila zmoniu kasta kad zvelgtu i pasauli placiau.
2021-06-05
-2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 3

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.