Popovichius – apie fantastišką Dončičių, Slovėnijos stiprybes ir nuostabią Čekiją

Edvinas Jablonskis
BasketNews.lt žurnalistas
2021-07-08 07:05
Nuotr.: AFP-Scanpix, BNS, FIBA
Nuotr. AFP-Scanpix, BNS, FIBA

JAV rinktinė tęsia pasiruošimą artėjančioms Tokijo olimpinėms žaidynėms ir antrąją stovyklos dieną vyriausiasis komandos treneris Greggas Popovichius atsakinėjo į žurnalistų klausimus.

Amerikiečiai dėl savo vietos Tokijo olimpinėse žaidynėse buvo ramūs jau po 2019 m. pasaulio čempionato, nepaisant to, jog jame užėmė tik septintąją vietą. Vis dėlto JAV rinktinės grupėje žaisianti Čekija savo kelialapį į Tokiją išsikovojo tik praėjusį sekmadienį.

Čekai atrankos turnyre Viktorijoje nugalėjo šeimininkę Kanadą (103:101), o finale nušlavė Graikiją (97:72). 

BasketNews paklausė Popovichiaus, ką jis mano apie tokį Čekijos pasirodymą ir JAV rinktinės strategas negailėjo šiltų žodžių būsimiems varžovams.

„Visų pirma, Čekija yra nuostabi komanda, – sakė Popovichius. – Žaidėme su jais 2019 m. pasaulio čempionate ir jie išsiskyrė puikiu derinių išpildymu. Čekai žaidžia agresyviai, jų komanda yra patyrusi, o trenerių štabas atlieka puikų darbą.“

„Be abejo, kaip ir daugelis užsienio rinktinių, Čekija kartu žaidžia jau ilgą laiką. Tai tik dar kartą parodo, kad su kiekvienais metais komandos vis gerėja. Visos šios komandos turi bent 1 ar 2 NBA žaidėjus, tad talento lygis kyla su kiekvienais metais.

Pridėjus jų ilgą žaidimą kartu, kas lemia puikų derinių išpildymą, turime labai gerbtiną varžovą“, – pridėjo strategas.

Čekija nebus vienintelė šalis, kuri debiutuos olimpinėse žaidynėse. Kaune įspūdingą šou užkūręs Luka Dončičius surinko FIBA krepšinyje retai pastebimą trigubą dublį ir pelnė 31 tašką, atliko 13 rezultatyvių perdavimų, atkovojo 11 kamuolių bei nutiesė Slovėnijai kelią į Tokiją.

Tinklalapis BasketNews pasiteiravo JAV rinktinės stratego apie tokį įspūdingą Dončičiaus žaidimą tiek NBA, tiek FIBA krepšinyje ir Popovichius slovėną apipylė šilčiausiais žodžiais.

„Jis yra nuostabus ir vienas geriausių žaidėjų pasaulyje, – teigė Popovichius. – Šioje vietoje noriu pabrėžti „pasaulyje“. Jis greitai atrado save Europoje ir tą patį padarė NBA.“

„Stebėti Luka yra labai smagu. Jo įgūdžiai, noras kovoti, ūgis, nuostabus krepšinio supratimas yra tiesiog neįtikėtina. Apstačius jį sunkiai dirbančiais žaidėjais, gausite velniškai gerą komandą ir Slovėnija tokia yra.

Slovėnai žaidžia agresyviai, gerai išpildo derinius. Trenerių štabas yra labai susitelkęs ir visi toje komandoje nori laimėti, tačiau niekas nenori laimėti labiau nei Luka. Esu tikras, kad šiuo metu jis yra labai laimingas ir neabejoju, kad jis tęs kovą aukščiausiu lygmeniu“, – išsamų atsakymą užbaigė Popovichius.

JAV rinktinės strategas taip pat išskyrė savo auklėtinių, kurie sutiko važiuoti į olimpines žaidynes, atsidavimą. Popovichius pažymėjo sunkią krepšininkų situaciją bei gyrė juos už pasiaukojimą.

„Manau, kad žaidėjai demonstruoja didelį ir labai svarbų pasiaukojimą, – teigė Popovichius. – Įvertinus visą koronaviruso situaciją, įtemptą sezoną. Turėsime tris vyrukus (Khrisą Middletoną, Jrue Holiday, Deviną Bookerį), kurie į Tokiją atvyks iš karto po NBA finalo serijos.“

„Manau, kad tai yra jų stipraus charakterio ir noro varžytis įrodymas. Jie myli krepšinį ir aš tai vadinu pasiaukojimu. Jie aukoja daug – vyrukai į Tokiją negalės atsivežti savo šeimų ar bičiulių. Net nežinau ar Japonijoje bus sirgalių. Taigi, tai yra didelis pasiaukojimas ir vyrukai už tai nusipelno liaupsių“, – pratęsė strategas.

Sau būdingu stiliumi, Popovichius nepraleido progos pajuokauti. Stratego buvo paklausta apie jo paties pasiaukojimą vykstant į olimpines žaidynes ir Popovichius prisiminė, kaip nebuvo pasirinktas į olimpinę JAV krepšinio komandą.

„Prieš olimpines žaidynes visada esu laimingas, – teigė Popovichius. – Kaip ir visi, kai buvome vaikai, žiūrėdavome visas sporto šakas, kurios mus tik domino. 1972 m. gavau galimybę žaisti už JAV, tačiau nepatekau į galutinę komandą. Atsiprašau, nes šią istoriją pasakojau daugybę kartų. Vis dėlto vietoje manęs buvo pasirinktas Dougas Collinsas. Sunku tuo patikėti, ar ne? Tai yra pokštas.“

„Vis tik nuo to laiko, būti olimpinės komandos dalimi buvo svajonė, – kiek surimtėjęs pasakė Popovichius. – Taigi, bet kokia galimybė būti viso to dalimi, dirbti su visais šiais treneriais ir žaidėjais, yra nuostabu. Gali pažiūrėti į veidrodį ir paklausti „Ką aš čia veikiu?“ Taigi, tai yra neeilinė privilegija ir smagi patirtis.“

„Be abejo, yra daug darbo, tačiau visada esi sužavėtas, kad tu esi dalis tokios nuostabios kompanijos. Mes tai darome būtent dėl šios priežasties ir galimybės atstovauti savo šaliai prieš likusį pasaulį, stengiantis įrodyti, kad esame geriausi. Šis iššūkis yra labai pavergiantis ir visada jo laukiu“, – išsamų atsakymą užbaigė Popovichius.

Tokijo olimpinėse žaidynėse amerikiečiai žais B grupėje, kurioje susitiks su Čekija, Prancūzija ir Iranu.

Prieš tai JAV rinktinė sužais dvejas draugiškas rungtynes su Australija ir po vieną kontrolinį susitikimą su Nigerija bei Ispanija.

Popovichiaus spaudos konferencija:



Komentarai:

Anonimas
djgaffer Gal nuskambės kažkaip nuviliančiai,bet be Lietuvos krepšinio rinktinės šita olimpiada pas mus bus stebima mažai.O ir pati visa olimpinė rinktinė bus mažiausia per visą istoriją,pačioje olimpiadoje žiūrovų mažas kiekis laukia.Tai tokia olimpiada laukia nei šiokia,nei tokia.Pažiūrėt aišku reikės,bet kažkokio azarto nebus,nes ir pati olimpiada bus pravesta principu,kad tiesiog reikia ją pravesti.Tai emocijų bus labai mažai.
2021-07-08
-2
Atsakyti
Gerai viskas yra
Tai bent ju apie krepšinį klausia. Anksčiau buvo mada kai žurnalistai klausdavo pavyzdžiui : Ar žinote kur yra Lietuva ir tt... kažkada nepamena kas klausė vieno žaidėjo ar esate girdėjąs apie cepelinus. Tai bent jau iš to yra išaugta.
2021-07-08
+2
Atsakyti
Jus uzknisot su savo tuo doncicium. Lietuva per ji be olimpiados liko, o jus apie ji kiekviena diena rasinejat. Man asmeniskai p.x ka jis daro ir kaip daro.
2021-07-08
+10
Atsakyti
Anonimas
"Popovichius", - suprantu, kad reikia sulietuvinti:)
2021-07-08
-1
Atsakyti
šaunuoliai, kad uždavėte klasimus!
2021-07-08
+1
Atsakyti
Anonimas
basketnews jau iki popo konferenciju prisikasa? 😁stipru :D
2021-07-08
+2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 8

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.