Būsimos žvaigždės: 15 geriausių naujokų biržos krepšininkų

2021-07-29 14:00
Nuotr.: Zuma Press, AFP - Scanpix | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas
Nuotr. Zuma Press, AFP - Scanpix | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas

Jau artėjančią naktį įvyks vienas labiausiai intriguojančių NBA vasaros renginių – geriausių jaunųjų talentų naujokų birža, kurioje savo pavardę turėtų išgirsti ir lietuvis Rokas Jokubaitis.

Geriausiai į „Barceloną“ persikėlusio įžaidėjo šansus vertina tinklalapis „The Athletic“. Apžvalgininkas Samas Vecenie Jokubaitį mato 29 šaukimu, kuriuo naujoką rinksis Finikso „Suns“.

Naujausioje ESPN prognozėje Jokubaičiui prognozuojamas 44 šaukimas, kuris priklauso Bruklino „Nets“, o „The Ringer“ 20-mečiui lietuviui numato 45-ąjį šaukimą, kurio teisės priklauso Bostono „Celtics“.

Cade Cunningham

Cade  Cunningham
Pozicija: PG
Amžius: 19
Ūgis: 203 cm
Svoris: 100 kg
Gimimo vieta: JAV

Pirmasis šaukimas priklauso Detroito „Pistons“ komandai. Kone visą sezoną neabejojama, kad pirmuoju numeriu bus pasirinktas Oklahomos valstybinio universiteto lyderis 19-metis 203 cm ūgio įžaidėjas Cade'as Cunninghamas.

BasketNews pristato 15 geriausiai vertinamų naujokų biržos krepšininkų sąrašą, kuris yra sudarytas pagal tinklalapį ESPN. Šiame sąraše yra ir du europiečiai.

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį vyksiančią NBA naujokų biržą tiesiogiai galėsite sekti tinklalapyje BasketNews. Naujokų birža Lietuvos laiku prasidės 3 val. nakties.

15 geriausiai vertinamų NBA naujokų biržos krepšininkų:

1.

Cade'as Cunninghamas

PG | 203 cm | 19 metų | „Pistons“

Cade‘as Cunninghamas demonstruoja veteraniškas savybes puikiai kontroliuodamas komandos puolimą. 19-metis 203 cm ūgio atletas du prieš du situacijose gali ne tik pats atakuoti krepšį, bet ir rasti laisvus komandos draugus. Jis NCAA Oklahomos valstybinio universiteto komandoje rinko po 20,2 taško, 6,2 atkovoto kamuolio ir 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Išnaudodamas platų apgaulingų judesių arsenalą, Cunninghamas geba susikurti daugiau erdvės sau, kas leidžia išnaudoti puikius perdavimo ir aikštės matymo sugebėjimus. Gynėjas ženkliai pagerino metimą po driblingo bei lendant iš už užtvarų, ką patvirtina ir NCAA fiksuotas 40 procentų tritaškių taiklumas. Krepšininkas taip pat gerai jaučiasi žaisdamas be kamuolio, laiku atlikdamas kirtimus ar net statydamas užtvaras. 

Tiesa, Cunninghamui trūksta sprogstamosios jėgos, kuri ir įvardijama kaip pagrindinis jo trūkumas ginantis prieš žemesnius ir greitesnius gynėjus ar pačiam veržiantis link krepšio.


2.

Jalenas Greenas

SG | 196 cm | 19 metų | „Rockets“

Priešingai nei Cunninghamas, šis gynėjas pasižymi didžiuliu greičiu ir sprogstamąja jėga. G lygos „Ignite“ komandoje žaidęs ir po 17,9 taško rinkęs Greenas puikiai valdo kamuolį, nebijo veržtis arčiau krepšio ir atakas užbaigti su kontaktu. Gynėjas baudas realizuoja aukštesniu nei 80 proc. taiklumu, kas indikuoja apie potencialą sėkmingai atakuoti ir nuo tritaškio linijos. Gynėjas noriai dalinasi kamuoliu, tačiau kartais dėl per didelio greičio priima neapgalvotus ir neteisingus sprendimus. Pagrindine krepšininko silpnybe įvardijama gynyba, dažnai dėl koncentracijos stokos šis gynėjas praranda gynybinę poziciją bei taip apsunkina darbą komandos draugams.


3.

Evanas Mobley

C | 213 cm | 20 metų | „Cavaliers“

Mobley geriausiai jaučiasi du prieš du situacijose. Aukštaūgis po užtvaros geba tiek atšokti ties tritaškio linija, tiek leistis po krepšiu, ten puikiai užbaigdamas metimus abiem rankomis. Mobley taip pat vertinamas už gynybinius sugebėjimus. Su šiuo vidurio puolėju galima taikyti įvairias gynybos sistemas, kuriose krepšininkas nesutriks net atsidūręs prieš gerokai žemesnį priešininką.

Pietų Kalifornijos universiteto „Trojans“ komandoje atletas NCAA rinko po 16,4 taško, 8,7 atkovoto kamuolio ir 2,9 bloko.

Tiesa, Mobley yra ganėtinai silpnas fiziškai ir tai gali apsunkinti jo galimybes ginantis prieš tokius vidurio puolėjus kaip Nikola Jokičius ar Joelis Embidas.


4.

Jalenas Suggsas

PG/SG | 193 cm | 20 metų | „Raptors“

Ryžtingas kūrėjas, kurio aikštės matymo sugebėjimų turėtų pavydėti ne vienas. Nors pirmiausia Suggsas ieško laisvo komandos draugo, šis gynėjas gali imtis iniciatyvos bei pats sėkmingai užbaigti atakas. Stiprus kūnas leidžia gintis per kelias pozicijas bei puolime drąsiai atakuoti atletiškesnius varžovus. Suggsas pasižymi lyderio savybėmis, savo žaidimu ir nusiteikimu demonstruodamas puikų pavyzdį komandos draugams.

Gonzagos universitete jis rinko po 14,4 taško, 5,3 atkovoto kamuolio bei 4,5 rezultatyvaus perdavimo.

Gynėjo metimas nėra vertinimas taip gerai, tačiau pastebima, kad įdėjus šiek tiek darbo, krepšininkas galėtų tapti pavojingesnis atakuojant ir iš tolimesnių distancijų.


5.

Scottie Barnesas

SF/PF | 206 cm | 19 metų | „Magic“

Barnesas – įspūdingų fizinių savybių puolėjas, turintis ilgas rankas, tvirtą kūną bei tokiam sudėjimui neįprastą greitį. Jis NCAA Floridos valstybinio universiteto komandoje buvo išnaudojamas kaip pagrindinis gynybos ramstis, be problemų galintis gintis tiek perimetre, tiek po krepšiu. Nepaisant 206 cm ūgio, krepšininkas žaidė ir įžaidėjo pozicijoje, puikiai skirstė perdavimus laisviems komandoms draugams bei pats prasiveržimais užbaigdavo atakas arčiau krepšio.

Floridos valstybiniame universitete Barnesas vidutiniškai pelnė po 10,3 taško, atkovojo po 4 kamuolius bei rinko po 4,1 rezultatyvaus perdavimo.

Tiesa, krepšininkas labai retai atakuoja iš tolimesnės distancijos, tad norėdamas įsitvirtinti NBA, turės išplėsti savo žaidimą bei pakeisti kiek netaisyklingą metimo techniką.


6.

Jamesas Bouknightas

SG | 196 cm | 20 metų | „Thunder“

Staigus ir didelę sprogstamąją jėgą turintis krepšininkas. Bouknightas akrobatiškai užbaigia atakas arčiau krepšio naudodamasis abiem rankomis, puolime klaidinančiais judesiais puikiai susikuria sau daugiau erdvės, gali realizuoti ir sunkius bei nepatogius metimus. Antraisiais metais NCAA jis stipriai patobulino gynybą. Konektikuto universitete praėjusį sezoną jis fiksavo 18,7 taško, 5,7 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

Bouknightas nėra stiprus organizuojant komandos žaidimą, perdavimai dažnai nepasiekia reikiamo adresato arba laisvas žaidėjas yra pastebimas per vėlai. Žaisdamas mokykloje jis patyrė menisko traumą, o tai taip pat neramina krepšinio skautus.


7.

Franzas Wagneris

SF | 206 cm | 19 metų | „Warriors“

Orlando „Magic“ puolėjo Moritzo Wagnerio brolis išsiskiria savo sugebėjimais atakuoti po driblingo ir žaidimo sustygavimu. Vokietis puikiai jaučia, kada reikia atiduoti perdavimą, pastatyti užtvarą ar kirsti po krepšiu. Puolėjas taip pat gerai išnaudoja savo ūgio pranašumą baudos aikštelėje, gynyboje daro mažai taktinių klaidų. Vienintelis minusas – jo silpnoji ranka. Krepšininkas vengia prasiveržimų ar atakos užbaigimų kaire ranka, tad siekiant karjeros NBA, reikėtų patobulinti būtent šį aspektą.

Praėjusį sezoną vokietis Mičigano universitete vidutiniškai rinko po 11,3 taško, 3,5 atkovoto kamuolio ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo.


8.

Jonathanas Kuminga

SF| 198 cm | 18 metų | „Magic“

Žaidėjas, pasižymintis elitinėmis fizinėmis savybėmis. Išskirtinio gynybinio potencialo puolėjas gali gintis prieš įvairių pozicijų priešininkus, tačiau jam kartais pritrūksta paprasčiausio noro ir nusiteikimo. Kuminga turi gana platų judesių arsenalą, o tai rodo, jog šis žaidėjas gali būti jėga ne tik gynyboje, bet ir puolime. Krepšinio apžvalgininkai pastebi, kad neradęs, kam atiduoti kamuolį, puolėjas dažnai renkasi sunkius ir neapgalvotus metimus, ką indikuoja ir jo pataikymo procentai.

Kuminga praėjusį sezoną žaidė G lygos „Ignite“ komandoje ir rinko po 15,9 taško, 7,2 atkovoto kamuolio bei 2,7 rezultatyvaus perdavimo.


9.

Mosesas Moody

SG | 198 cm | 19 metų | „Kings“

Puikių fizinių duomenų krepšininkas (ilgos rankos, tvirtas sudėjimas), gebantis gintis vienas prieš vieną perimetre ar padėti komandos draugams po krepšiu. Užtikrintai pataiko metimus iš statinių padėčių, be kita ko, gali atakuoti po driblingo iš vidutinio nuotolio. Moody nėra savanaudis žaidėjas, gerai skaito situacijas, suranda kitus krepšininkus bei turi nuojautą atšokusiems kamuoliams. Visgi gynėjui sunkiai sekasi susikurti erdvės metimams prieš gerai besiginančius žaidėjus, taip pat krepšininko puolimo arsenale trūksta metimo aukšta trajektorija veržiantis link krepšio. Devyniolikmetis amerikietis išprovokuoja daug pražangų, tačiau jis stinga užbaigimo iš po krepšio.

Gynėjas žaidė Arkanzaso universitete ir vidutiniškai rinko po 16,8 taško, 5,8 atkovoto kamuolio bei 1,6 rezultatyvaus perdavimo.


10.

Joshas Giddey

PG | 203 cm | 18 metai | „Grizzlies“

Philadelphia 76ers
Philadelphia 76ers

Australas puikiai jaučia ir valdo savo kūną, turi aukštą krepšinio intelektą, iš anksto numato, kur turėtų būti atliekamas perdavimas. Gynėjas turi uoslę atšokusiems kamuoliams, po netaiklaus priešininkų metimo pats vienas gali persivaryti aikštelę ir sėkmingai užbaigti ataką. 

Metimas yra viena iš silpniausių šio krepšininko savybių. Varžovai nevengia rizikuoti vangiai lįsdami iš už užtvarų, tačiau pats krepšininkas dažnai pateisina šią varžovų riziką nenubausdamas jų už tokią gynybą.

Atletas žaidė Australijos lygoje, kurioje vidutiniškai pelnė po 10,8 taško, atliko po 7,4 rezultatyvaus perdavimo ir atkovojo po 7,4 kamuolio.


11.

Corey Kispertas

SF | 201 cm | 22 metų | „Hornets“

Charlotte Hornets
Charlotte Hornets

Puikus metikas, turintis potencialo patekti į elitinį 50-40-90 klubą. Kispertas lengvai gali pats sau susikurti metimus, sugeba užsiimti tinkamą poziciją ir laukti komandos draugų perdavimų. Kispertas yra patikimas žaidėjas gynyboje, žino, kaip užsiimti reikiamą poziciją ar kada padėti komandos draugams. Krepšininkas pasižymi puikia darbo etika, kuri stipriai prisidėjo prie šio krepšininko tobulėjimo. Visgi puolėjui trūksta kamuolio valdymo įgūdžių bei atletinių savybių, o su jomis jis galėtų drąsiai ir užtikrintai jaustis su kamuoliu.

Kispertas ketverius metus žaidė Gonzagos universitete, o paskutiniame sezone rinko po 18,6 taško, 5 atkovotus kamuolius bei 1,8 rezultatyvaus perdavimo.


12.

Alperenas Sengunas

PF/C | 206 cm | 19 metų | „Spurs“

Aukštaūgis iš Turkijos pasižymi aukštos klasės žaidimu nugara į krepšį ir puikiu kojų darbu. Jis mėgsta kontaktą, abiem rankomis geba pataikyti metimus su pražanga ar iš sunkių situacijų. 208 cm krepšininkas stato tvirtas užtvaras komandos draugams ir po jų gerai leidžiasi po krepšiu. Sengunas turi platų judesių arsenalą, gali galingai ir efektingai užbaigti atakas. Jis mėgsta kurti situacijas komandos draugams ir gerai skirsto perdavimus. Krepšininkas nuo baudų metimo linijos atakuoja beveik 80 procentų tikslumu, be to, neblogai pataiko metimus iš artimo nuotolio. Žaidėjas geba užsiimti poziciją po krepšiu bei kovoti dėl atšokusių kamuolių puolime. Visgi turkas stokoja metimo iš tolimesnių nuotolių, ypač iš trijų taškų zonos (19 proc. pataikymas). 206 cm ūgio vidurio puolėjas savo pozicijai yra gana žemas, todėl prieš aukštesnius atletus gali turėti problemų.

Krepšininkas Turkijos lygoje vilkėjo Stambulo „Bešiktaš“ marškinėlius ir vidutiniškai pelnė po 18,6 taško, atkovojo po 8,9 kamuolio bei blokavo po 1,5 metimo.


13.

Davionas Mitchellas

PG | 188 cm | 22 metai | „Pacers“

Los Angeles Clippers
Los Angeles Clippers

NCAA čempionų Beiloro universiteto „Bears“ komandos įžaidėjas išsiskiria itin aukštu krepšinio supratimu, o gebėjimas žaisti ir antroje pozicijoje daro jį combo profilio gynėju. Robinsonas geba pataikyti, kurti žaidimą ir gali būti naudingas žaisdamas tiek su kamuoliu, tiek be jo. Jis taip pat turėjo vieną efektyviausių sezonų Bostono koledžo istorijoje. Įžaidėjas NCAA rinko po 14 taškų ir 5 rezultatyvius perdavimus.


14.

Chrisas Duarte

SG| 201 cm | 20 metų | „Warriors“

Denver Nuggets
Denver Nuggets

Gerai iš distancijos (42,4 proc. trit.) pataikantis žaidėjas, atakuojantis krepšį iš įvairių padėčių, ypatingai po užtvarų ir kamuolio perdavimo iš rankų į rankas situacijų. Pasižymi kūno kontrole ir plastika, geba užbaigti prasiveržimus tiek kaire, tiek dešine ranka. 198 cm Dominiko Respublikos krepšininkas aikštėje demonstruoja kovingumą, pasiaukojimą ir norą kovoti dėl atšokusių kamuolių. Duarte turi didelį gynybinį potencialą. Jis tvirtai stovi ant kojų, skaito gynybines situacijas bei medžioja kamuolius, ką parodo 1,9 perimto kamuolio vidurkis. Tiesa, dėl greičio trūkumo ir ūgio stygiaus jis nėra efektyvus ginantis susikeitus ginamaisiais. Be to, Duarte trūksta tikslumo perduodant kamuolius komandos draugams, ypač du prieš du situacijose.

Oregono universiteto komandoje Duarte fiksavo 17,1 taško, 4,6 atkovoto kamuolio bei 2,7 rezultatyvaus perdavimo statistiką.


15.

Trey Murphy

SG/SF | 206 cm | 21 metų | „Wizards“

Elitinis metikas su greitu kamuolio paleidimu iš rankų. Jis geba žaisti be kamuolio ir jaučia, kada įkirsti į baudos aikštelę, o kada ieškoti galimybių ties perimetru. Murphy gali tapti puikiu žaidimo du prieš du partneriu, nes geba atšokti tiek už tritaškio linijos (43,3 proc. trit.), tiek leistis į baudos aikštelę ir ten užbaigti ataką su savo atletiškumu. Žaidėjas pasižymi ir tuo, kad neužlaiko kamuolio, priima greitus sprendimus puolime. Be to, gynėjo ir puolėjo pozicijose žaidžiantis atletas demonstruoja solidžius gynybos įgūdžius. Krepšininkas išlieka prieš oponentą vienas prieš vieną situacijose, jis it veteranas lenda iš už užtvarų, gerai ginasi kamuolio perdavimo iš rankų į rankas situacijose bei išnaudoja universalumą keisdamasis ginamaisiais. Murphy stinga driblingo gabumų, jam sunkiai sekasi pačiam susikurti progas atakuoti, jis taip pat nėra užsirekomendavęs kaip metikas po atlikto driblingo.

Snaiperis Virdžinijos universitete vidutiniškai rinko po 11,3 taško (48 proc. trit.) bei atkovojo po 3,4 kamuolio.



Komentarai:

Anonimas
tai gal ir birka vienoda
2021-07-29
+3
Atsakyti
Anonimas
Dar pradzioje suksis reklamos, tai reali pradzia 3:20 - 3:30
2021-07-29
-1
Atsakyti
Anonimas
Davion Mitchell tai kaip klonas Donovan Mitchell. Ugis panasus sudejimas, atletiskumas panasus. Zaidzia tuo paciu 45 numeriu, to paties zodiako zenklo ir net is veido panasus. Bet kazkaip jie net ne giminaiciai.
2021-07-29
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 5

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.