Pasikeitęs „Žalgiris“: ką sužinojome per pirmuosius mačus?

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2021-09-04 13:00
Nuotr.: zalgiris.lt
Nuotr. zalgiris.lt

Artėjančią savaitę turnyre Turkijoje viešėsiantis Kauno „Žalgiris“ pralaimėjimais Krasnodaro „Lokomotiv“ (87:88) ir Panevėžio „Lietkabeliui“ (80:82) pradėjo draugiškų rungtynių maratoną.

Žinoma, jog šie pralaimėjimai neparodo tikro žalgiriečių pajėgumo ir iš jų išvadų daryti negalima, juolab, kad Lietuvos čempionai tik neseniai po fizinio rengimo treniruočių paėmė kamuolį į rankas.

Vis dėlto šios rungtynės parodė, jog Martinas Schilleris ir visas trenerių štabas šiemet turės kur kas daugiau darbo ruošiant komandą sezonui, nei pernai, kuomet atvykęs austras komandoje rado nuo Šarūno Jasikevičiaus laikų suformuotą branduolį ir nuo pirmojo draugiško mačo demonstravo kokybišką krepšinį.

Šią vasarą į Kauną atvyko net 7 naujokai ir tiek jiems, tiek treneriams prireiks laiko, prisitaikant vieniems prie kito. Tinklalapis BasketNews apžvelgia, ką pamatė per pirmąsias rungtynes ir kokių „Žalgirio“ žaidimo tendencijų galima tikėtis sezone.

Žaidimas aplink Mudiay

Nuotr. zalgiris.lt

Emmanuelis Mudiay jau pirmosiose rungtynėse prisistatė 21 taško, 5 rezultatyvių perdavimų bei 0 klaidų pasirodymu ir nors antrajame susitikime gynėjas jau nebuvo toks ryškus, akivaizdu, jog puolimo schemose jis bus Schillerio žmogus numeris 1.

Buliaus žaidimas puolime, nusistumiant gynėją kontakte, prasiveržimai į baudos aikštelę ir nusimetimai prie pagalbų komandos draugams į perimetrą arba virš lanko, o juoduoju Mudiay arkliuku turėtų būti metimas iš vidutinio nuotolio.

Šiais laikais nebe populiarų žaidimo elementą Mudiay yra įvaldęs kone idealiai – susikuriama erdvės po driblingo ir elitiniu procentu atakuojamas krepšys iš 4-5 metrų. Šioje vietoje galime prisiminti, kaip efektyviai veikė šis žaidimo elementas 2 prieš 2 situacijose, kuomet Kaune žaidė Beno Udrihas.

Metimas iš trijų taškų zonos irgi neturėtų būti Achilo kulnu Eurolygoje – krepšininkas, „Loko“ žaidėjams pabandžius prie užtvaros lįsti per apačią, net nedvejodamas paleido tikslų šūvį, todėl kažin, ar oponentai galės taip drąsiai rizikuoti.

Kalbant apie žaidėjo motyvaciją, susidarė dvejopas įspūdis – pirmajame susitikime netrūko pasiaukojančių Mudiay epizodų, o ir po nesėkmingų atakos išpildymų gynėjas atsiprašydavo komandos draugų. Vis dėlto prieš „Lietkabelį“ įžaidėjo kūno kalba jau nebuvo tokia pozityvi, bet tam galėjo turėti įtakos ir gauta vakcina ryte, todėl skubotų išvadų nereikėtų daryti.

Faktas, jog Mudiay yra talentingiausias „Žalgirio“ žaidėjas ir čia jam rankos bus atrištos, o džiaugsmingiausia yra tai, kad sezonas be krepšinio labai didelės įtakos krepšininko sportinei formai, atrodo, nepadarė, todėl labiau galima bus koncentruotis Europos krepšinio taisyklių niuansams, nei kondicijos gerinimui. Taip pat reikės laiko, kol krepšininkas beveik visą karjerą buvęs NBA aplinkoje susivoks, jog reikės žaisti ir prieš LKL klubus.

Tranzicija ir žaidimas ant ūselio

Nuotr. zalgiris.lt

Tik susikomplektavus „Žalgiriui“ sudėtį kalbėjome, jog dabar Schillerio komanda galės žaisti dar greičiau ir atakuoti krepšį iš toli dar dažniau. Vis dėlto bent jau pirmuosiuose susitikimuose pamatėme kitokį vaizdą.

Žalgiriečiai gerokai rečiau atakavo iš pirmųjų opcijų, o ypač prieš „Lietkabelį“ labai mažai surinko taškų iš greitų atakų. Pernai galime prisiminti, koks būdavo svarbus „Žalgirio“ ginklas Mariaus Grigonio tritaškiai tranzicijoje.

Tolimų metimų skaičiai taip pat sukosi panašūs aplink praeitų metų 20 išmestų per rungtynes, kas buvo žemiausias rezultatas Eurolygoje – 22 tritaškiai prieš „Loko“ ir 16 – prieš „Lietkabelį“. Pataikymas ir vėl solidus – iš 38 įmesta 16 (42,1 proc.).

Klausimas, ar panašias tendencijas pamatysime ir sezono metu, ar daugiau šįkart tokiam žaidimo stiliaus pasirinkimui darė įtaką sunkios kojos po varginančių fizinio rengimo treniruočių.

Vis dėlto prie komandos prisijungus tokiems metikams, kaip Janis Strelnieks ir Tyleris Cavanaugh, nesinori tikėti, kad tritaškių skaičius išliks toks mažas, o ir žaidimo tranzicijoje tikrai turėtume pamatyti daugiau, kai krepšininkai pasieks optimalią formą, nes kam bėgti šioje komandoje tikrai yra.

Viena iš nudžiuginusių ir pernai retai matytų tendencijų – pranašumų išnaudojimai. Per pastarąsias dvejas rungtynes pamatėme tiek Joffrey Lauvergne'o žaidimo ant ūselio, tiek ir Edgaro Ulanovo, kas labiausiai džiugino.

Ulanovas yra specifinis žaidėjas, kuris prieš savo pozicijos žaidėjus Eurolygoje turbūt žaidžia geriausiai nugara į krepšį ir per abejas rungtynes būtent jį matėme ne kartą išvestą ant ūselio. Taip išnaudojamas lietuvis yra labai efektyvus puolime.

Kitas akcentas puolime – aukštaūgių handoffai pakilus iš apačios su perimetro žaidėjais ir tai atrodo gali tapti Schillerio vizitine kortele sezone. Šis žaidimo elementas yra akcentuotas kamuolio pakabinimams virš krepšio aukštaūgiams, o jei tik nueitų pagalba, siekiant tai atkirsti, „Žalgirio“ gynėjams iškart atsirastų erdvės perimetre.

Praradimas ir papildymas gynyboje

Nuotr. BNS, D.Lukšta, Zalgiris.lt / BasketNews.lt iliustracija/E.Alšauskas

„Žalgiris“ prarado turbūt geriausią savo pozicijos žaidėją Eurolygoje prie savojo krepšio Thomasą Walkupą ir akivaizdu, jog tolygiai jo pakeisti gynyboje nepavyks.

Mudiay, nors ir yra gerai sudėtas žaidėjas, bet, pirmiausia, jam dar reikės priprasti prie Europos krepšinio taisyklių ir kontakto lygio. Pirmuosiuose susitikimuose matėme gynėjo klaidų tiek asmeninėje gynyboje, tiek komandinėje, po kurių krepšininkas ir pats atsiprašydavo likusių žalgiriečių.

Kitas dalykas, net ir demonstruodamas savo geriausią karjeros gynybą Mudiay neprilygs Walkupui kamuolio spaudime, kuo „Žalgiris“ išsiskyrė praėjusiame sezone. Išvykęs amerikietis nuolat keldavo grėsmę varžovams, o dabar oponentams bus lengviau organizuoti atakas. Akivaizdu, jog į gynybą nėra orientuoti žaidėjai ir Mantas Kalnietis su Janiu Strelnieku.

Dar vienas žalgiriečių praradimas, žiūrint per gynybos prizmę, yra Nigelo Hayeso išvykimas. „Barcelonos“ naujokas buvo ne tik labai stiprus dengiant tiek trečiosios, tiek ketvirtosios pozicijos varžovus, bet pasižymėjo ir labai aukštu krepšinio IQ, kas dažnai gelbėjo komandinėje gynyboje.

Į ketvirtąją poziciją atvykęs Tyleris Cavanaugh puolime tikrai gali pasiūlyti stabilesnį metimą iš toli, nei jo pirmtakas, tačiau gynyboje skirtumai milžiniški. „Žalgirio“ naujokas pirmuosiuose mačuose turėjo didelių problemų tiek ginantis ant ūselio prieš Johnathaną Motley, tiek perimetre vejantis Gediminą Oreliką, o komandinėje gynyboje taip pat neretai vėluodavo ateiti į pagalbas.

Be abejo, galima stumdyti, atsižvelgiant į varžovą, į ketvirtąją poziciją tiek Nielsą Giffey, tiek Ulanovą, tiek prieš tvirtą oponentą statyti Paulių Jankūną, tačiau stebint pastaruosius Schillerio metus ir vyraujančias tendencijas, neatrodo, jog austras dažnai taikysis prie priešininkų, dažniausiai žiūrėdamas į savo kiemą.

Žinoma, gynyboje yra ir pliusų – pirmiausia kūnų atsiradimas trečioje pozicijoje, ko pernai šioje vietoje „Žalgiris“ apskritai neturėjo.

Didžiausia naujovė – galėjimas rungtynių pabaigose žaisti switch all gynybą, ką leidžia daryti įsigytas Joshas Nebo bei įžaidėjo pozicijoje esantis Mudiay, gebantis tvirtai atstovėti ant ūselio.

Raumenų kalnas Nebo dar klaidžioja komandinėje gynyboje, tačiau čia jo supratimas turėtų gerėti su kiekvienomis rungtynėmis. Išsikeitimo situacijose aukštaūgis lengvai nepasigauna ant varžovų klaidinamų judesių, o ir ginantis prieš tiesioginius oponentus jų darbą apsunkina maksimaliai, grasinantis blokuoti kiekvieną metimą.

Eurolygos rotacija

Nuotr. zalgiris.lt

Pirmieji mačai jau parodė aiškias „Žalgirio“ rotacijos tendencijas – starto penkete rungtynes nuolat turėtų pradėti Mudiay, Strelnieks, Ulanovas, Cavanaugh ir Joffrey Lauvergne'as. Visi šie žaidėjai, išskyrus pirmąjį mačą praleidusį latvį, pradėjo pirmąsias dvikovas.

Eurolygoje veikiausiai bus naudojama 11 žaidėjų rotacija, už borto paliekant Mareką Blaževičių ir Karolį Lukošiūną.

Iš tikrųjų yra kažkiek keista, kad net pirmosiose dvejose rungtynėse Schilleris praktiškai neišbandė šio dueto – Lukošiūnas aikštėje neišbuvo nė sekundės, o Blaževičius puspenktos minutės ant parketo pasirodė tik pirmajame susitikime. Belieka tikėtis, jog austras bent jau LKL kovose drąsiai pasitikės šiais krepšininkais, kurie absoliučiai atitinka vietinės lygos lygį.

Iš kitų įdomesnių penketų, ką buvo galima pamatyti draugiškose rungtynėse, tai, jog sunkiojo krašto puolėjo vietoje atkarpomis yra matomi tiek Giffey, tiek Ulanovas. Milaknį matysime tiek antroje, tiek trečioje pozicijose.

Įdomus bus Kalniečio vaidmuo komandoje. Pirmuosiuose mačuose krepšininkas net daugiau žaidė pirmoje pozicijoje, nors buvo kalbama, jog veteranas tiesiogiai keis išvykusį Roką Jokubaitį, kurį Schilleris matydavo atakuojančio gynėjo vietoje.

Nors lietuviui dar sunkiai sekėsi kurti atakas, tačiau surinkta sudėtis, rungtyniaujant įžaidėjo vietoje, turėtų Kalniečiui greitai leisti pajusti žaidimo ritmą.

Atakuojančio gynėjo vietoje liūto dalį minučių dalinosi Strelnieks su Luku Lekavičiumi, kurie nors ir turėjo problemų gynyboje, bet puolime paliko labai solidų įspūdį.



Komentarai:

Žalgirio fanai nustebę ir bijo komentuoyi. Aš pakartosiu > Eurolygoje bus sunku, nebentgeriau žaisti pradės.
2021-09-04
-4
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.