Po „Ryto“ saule kovojantis gynėjas: per turnyrą išryškėję privalumai ir trūkumai

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2021-09-11 12:22
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Vilniaus „Ryto“ peržiūroje plušantis T.J. Starksas įveikė trejų rungtynių maratoną, per kurį komandos štabui suformavo pirminį savo žaidimo modelį.

Profesionalo karjerą pradedantis 22-ejų 188 cm ūgio vos tik persikėlęs į Vilnių pasinėrė į sostinėje vykusį turnyrą. 

Jame demonstruoti savo sugebėjimus krepšininkui teko su kitų „Ryto“ žaidėjų profiliais besipažindinant rungtynių metu, mat vienam mačui lydint kitą nebuvo laiko sisteminėms treniruotėms.

Per rungtynes mokęsis krepšininkas paliko įspūdį „Ryto“ vyr. treneriui Giedriui Žibėnui, kuris komandos gynėjų linijoje ir ieškojo panašaus gynėjo.

„Mums labai patinka, kad jis – labai skirtingas nuo Vaido Kariniausko, – tinklalapiui BasketNews sakė Žibėnas. –  Jie – du visiškai skirtingi įžaidėjai: vienas – daugiau poziciniam krepšiniui, kitas – daugiau atvirai aikštelei. T.J. gali įsiveržti labai giliai, tikrai suranda komandos draugus, o Vaidas mums labai padeda su savo sprendimais. Jeigu T.J. pasiliktume, turėtume du labai skirtingo pobūdžio, bet aikštelę matančius įžaidėjus. Aišku, norisi solidumo, tačiau turime būti kantrūs su krepšinio naujokais, kurie pirmąkart atvyksta į Europą, jiems šiame krepšinyje yra labai daug naujienų. 

Rungtynių metu mačiau, kad jis gali reaguoti į trenerio pastabas. Labai norisi pačiupinėti jį treniruotėse, nes kontaktinių treniruočių su juo dar neturėjome. Jis atvažiavo tiesiai į turnyrą, tad turėjome treniruotes tik be kontakto. Norisi pasižiūrėti jo darbo etiką, požiūrį į kiekvieną treniruotę ir tada bus šiek tiek aiškiau. Ne veltui yra dviejų savaičių bandomasis laikotarpis.“

Starksas per trejas draugiško turnyro rungtynes vidutiniškai žaidė po 14 minučių, pelnė po 9,3 taško, pataikydamas 66 proc. metimų iš žaidimo (12 iš 18), ir atliko po 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Atakų organizatorius vidutiniškai klydo ir prasižengė po 2 kartus.

„Manau, kad žaidėjai mėgsta jį, nes jis suranda juos. Kartais net reikia raginti, kad T.J. imtųsi daugiau iniciatyvos, – komentavo „Ryto“ vairininkas. – Jam lendant į baudos aikštelę nėra taip lengva išsimesti, bet turi labai staigų pirmą žingsnį ir tuo naudojasi. Mums labai reikėjo tokio žaidėjo, kuris nesuveikus deriniui tiesiog sužaistų plačiai, ir T.J. gali padaryti tai. Jis yra geras žaidėjas izoliaciniame krepšinyje ir dar kuriantis.“

Detali Starkso statistika draugiškame turnyre:

Varžovas MIN 2P M/A 3P M/A FT M/A REB AS TO PF PTS
„Dolphins“ 13:31 75%
3/4
100%
1/1
50%
1/2
1 2 3 1 10
„Kalev“ 15:41 83.3%
5/6
100%
1/1
50%
1/2
0 1 2 3 14
VEF 13:11 33.3%
1/3
33.3%
1/3
0%
0
0 1 0 1 5

Nepaisant solidaus rezultatyvumo pirmose dvejose rungtynėse, kai į Norčiopingo „Dolphins“ krepšį įmetė 10 taškų, o Talino „Kalev“ ekipai atseikėjo 13 taškų, realizuodamas 6 iš 7 metimų iš žaidimo, prastų atkarpų netrūko.

Viena ryškiausių – dvikovoje su „Kalev“, kai Starkso trys klaidos iš eilės per kiek daugiau nei pusę minutės komandai galėjo kainuoti net aštuonis taškus. 

Gynėjas iš pradžių klydo mėgindamas apsivaryti 186 cm ūgio JeQuaną Lewisą, kuris iškrapštė kamuolį iš driblinguojančio varžovo rankų ir pelnė du taškus. „Ryto“ naujokas tuoj pat netiksliai išmetė kamuolį iš už galinės linijos ir Lewisas pridėjo tritaškį. 

Dar kitoje atakoje Starksas galop prasižengė prieš iš toli krepšį atakavusį Egertą Hallerą. Estas įmetė dvi baudas iš trijų ir „Ryto“ pranašumas staigiai ištirpo iki dviejų taškų.

„Plika akimi matosi stabilumo nebuvimas, gynyboje irgi nėra užtikrintas, – tinklalapiui BasketNews pasakojo Žibėnas. – Bet jis nėra buvęs treniruotėse, todėl jam labai sunku su taisyklėmis prie užtvarų – kada eiti per viršų, kada leidžiame į vieną pusę, kada – į kitą, kada mes keičiamės. 

Turime pripažinti, kad jam tenka labai daug naujovių. Norisi, jog jis reaguotų greičiau. Sakyčiau, kad darome nemažai nuolaidų, bet norime išlaukti visas dvi savaites. Taip pat tos klaidos lygioje vietoje persivarant kamuolį neatrodo skaniai.

Kad ir koks amerikietis beatskristų, reikia duoti bent savaitę jam nutūpti čia. Mes visą laiką vieną savaitę pasiliekame saugiam rezervui. Taip pat buvo ir su Tanneriu Leissneriu, kuris pirmąją savaitę buvo labai nekažką, ir mes žvalgėmės tarpusavyje – visi metimai buvo trumpi, atrodė greitai pavargstantis.“

Starkso statistika NCAA pirmenybėse:

Sezonas MIN FG M/A 3P M/A FT M/A REB AS ST TO PF PTS
2020-2021 33.6 45.5% 36.9% 78.5% 3 3 1.4 3 1.9 21.7
2018-2019 27.5 36.6% 22.4% 64.9% 2.2 3.5 1.2 3.8 2.3 12.3
2017-2018 21.3 38.8% 32.4% 63.5% 2 2.3 0.4 2.7 1.7 9.9

„Rytas“ į Starksą pažvelgė kardinaliai pasikeitus ilgą laiką truksiančių gynėjo paieškų filtrui. Jarviso Williamso patirta Achilo sausgyslės trauma pastūmė sostinės klubą į komplikuotą situaciją, mat vietoje ieškoto vieno krepšininko, komandai dabar reikalingi du. 

Potencialiam gynėjui atidėta pinigų suma dalinsis dviem naujokams, iš kurių prioritetine dėlionės dalimi tapo sunkiojo krašto puolėjo pozicijos žaidėjas. 

„Mes ieškome gal kiek fiziškai stipresnio gynėjo ir su patirtimi Europoje, bet ne taip paprasta – jie reikalauja daugiau finansų, – kalbėdamas su tinklalapiu BasketNews, tęsė Žibėnas. – T.J. pasitaikė labai palankiomis sąlygomis, jis sėdėjo vos ne ant lagaminų. Žinojome, kad jis gali atvykti čia ir dabar.“

Starkso likimą Vilniuje išspręs artėjanti savaitė, per kurią žaidėjas bus įvedamas į sistemines treniruotes bei stebimas dvejose rungtynėse.

„Rytas“ planuoja sužaisti paskutinį draugišką mačą su Prienų „Labas GAS“, gynėjas taip pat bus registruojamas paskutinę peržiūros dieną – rugsėjo 18-ąją – vyksiančiose pirmose LKL sezono rungtynėse su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“.

Starkso NCAA žaidimo momentai:



Komentarai:

panasu kad jei kviete skuca ir starksa tai nauji zaidejai nei i viena nei i kita pozicija nebus labai pajegus.
2021-09-11
-1
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.