Vesely vis dar mokosi būti „Fenerbahče“ lyderiu: „Visada atsigręžiu į „Partizan“ turėtą kapitoną“

2021-09-22 17:32

Kuomet praėjusiais metais Stambulo „Fenerbahče“ išgyveno sudėtingą laikotarpį, Janas Vesely neatėjo į rūbinę paruošęs 15 minučių trukmės kalbą. Jis nėra didis šnekorius. 31-erių centrui priimtinesnis pavyzdžio rodymas. Tai jam įdiegė geriausias turėtas kapitonas. Kai reikėdavo, Janas visada atsigręždavo į jį. Visai „Fenerbahče“ šeimai vis dar išgyvenant persitvarkymo laikotarpį, Vesely lyderystės dabar reikia labiau nei bet kada.

BasketNews.com tinklalaidėje „BasketNews Talks“ – Vesely pasakojimas apie augimą kartu su auksinio laikmečio „Fenerbahče“ ir naujos eros iššūkius.

Negalite Jano Vesely vadinti svečiu „Ulker Sports“ arenoje, net jei tai ir yra jūsų laida. „Fenerbahče“ lyderis šios komandos marškinėlius vilki nuo 2014 metų. Tik jis ir Melihas Mahmutoglu iki šiol žaidžia Stambule.

Jan Vesely

Jan  Vesely
Komanda: Stambulo Fenerbahce
Pozicija: C
Amžius: 31
Ūgis: 211 cm
Svoris: 109 kg
Gimimo vieta: Ostravas, Čekija

„Kai atvykau, nežinojau, ką reiškia „Fenerbahče“. Žinojau, kad jie žaidžia Eurolygoje ir turi istoriją. Tačiau kai atėjau ir tapau „Fenerbahče“ dalimi, ne tik krepšinio, bet ir viso klubo, nustebau, kai pamačiau, kokią istoriją ir gerbėjų būrį jie turėjo. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl likau čia tiek metų – man patinka šie gerbėjai ir energija. Man čia labai patinka“, – Vesely pasakojo BasketNews tinklalaidėje su Donatu Urbonu.

Kuomet šią vasarą Vesely baigė savo pirmąją olimpinę misiją su Čekijos krepšinio rinktine ir aplankė visus savo šeimos narius bei draugus Serbijoje ar Čekijoje, jis nekantriai laukė sugrįžimo į Stambulą. Grįžimo prie savo įprastos rutinos, kur viskas yra nustatyta ir pažįstama.

„Dabar tai yra mano namai“, – šypsosi Janas.

Kita tema taip pat privertė jį nusišypsoti.

„Ačiū, kad tai paminėjai“, – juokiasi jis, kai prakalbau apie jo amžių ir patirtį.

Tas jaunas skraidantis čekas, prisijungęs prie „Fenerbahče“ dar 2014 metais, dabar yra 31-erių veteranas. Vesely bus antras vyriausias savo komandos žaidėjas po 34-erių Nando De Colo. „Fenerbahče“ namuose visi atsisuks į veteranus. Tačiau Vesely priima šią galimybę.

„Aš nekalbu tiek daug, kad galėčiau ateiti į rūbinę ir pasakyti 15 minučių kalbą. Man tai nepatinka. Aš nesakau, kad tu padarei tai blogai ar tu nepastatei užtvaros. Man patinka eiti vienam ir parodyti pavyzdį, – aiškina Vesely.Aš vis dar mokausi. Aikštelėje stengiuosi padėti savo komandos draugams. Kasmet atvyksta nauji žaidėjai, todėl stengiuosi jiems paaiškinti „Fenerbahče“ kultūrą, kurios rungtynės reiškia daugiausiai, kurių nevalia pralaimėti, kuriose privalome atiduoti 200 procentų. Gerai, jei pralaimėsi, tai bent jau gerbėjai supras, kad atidavei viską. Tokius dalykus.“ 

Jis rodo pavyzdį, kurį pats matė Belgrade. 18-metis Vesely prisijungė prie „Partizan“ dar 2008 metais. Jaunas čekų centras plačiai atmerktomis akimis ir ausimis kaip kempinė viską sugėrė iš tuometinio kapitono.

„Per mano metus „Fenerbahče“ turėjome daug puikių žaidėjų ir gerų lyderių. Tačiau, sąžiningai, per karjerą visada atsigręžiu į savo kapitoną, kuris buvo „Partizan“. Tai – Petaras Božičius“, – atskleidė Vesely.

Per tris sezonus su Vesely, Božičius Eurolygoje žaidė nuo 9 iki 17 minučių. Jis iš viso praleido aštuonerius metus vilkėdamas „Partizan“ marškinėlius.

„Sąžiningai, tai yra geriausias lyderystės ir profesionalumo pavyzdys. Tuo metu jis daug nežaidė, bet vis tiek buvo kapitonas. Ką jis pasakydavo, taip ir būdavo, – Vesely sakė BasketNews tinklalaidėje.Jis visada buvo teisus. Mes niekada nekvestionavome jo žodžių. Net jei aikštelėje kalbate apie kažką, kas komandai nėra gerai, jis ateina pas jus ir tiesiai pasako, kad nutilkite, tai nėra tinkamas būdas kalbėti.

Kiekvieną kartą, kai jis žengdavo į aikštę, net ir turėdamas problemų su keliais, jis vis tiek žengdavo. Jis buvo kovotojas. Jis visada buvo geriausias treniruotėse, kuriose atiduodavo 100 procentų. Jis atlikdavo visas šias smulkmenas.

Dabar, būdamas antru vyriausiu žaidėju komandoje, stengiuosi įgyvendinti šį elgesį savo pasąmonėje, net tai, kaip mes kalbame su žaidėjais aikštėje. Tai mano galvoje iš esmės yra jau 14 metų, nuo tada, kai atvykau į „Partizan“. Pažįstu tą vaikiną 14 metų, jis liko su manimi, o man jis yra geriausias kapitonas bei lyderis ir aikštelėje, ir už jos ribų.“

Po karjeros Božičius prisijungė prie „Partizan“ trenerių štabo 2013 metais. Jis perėmė legendinės komandos vairą po to, kai 2015 metais pasitraukė Duško Vujoševičius. Tačiau šis etapas truko neilgai, nes Božičius po šešių mėnesių paliko vyriausiojo trenerio postą. Neseniai penkiskart Adrijos lygos čempionas buvo paskirtas naujuoju NBA G lygos komandos „Austin Spurs“ vyriausiuoju treneriu.

„Partizan“ dabar turi naują vyriausiąjį trenerį, kuris Janą stebina iki šiol.

„Tai yra keista. Aš praleidau su juo šešerius metus, – apie Željko Obradovičių sakė Vesely. – Bet, vėlgi, tai yra gyvenimas. Kiekvienas turi savo kelią. Neįmanoma, kad kas nors galėtų būti su komanda 20 metų. Jis nėra Greggas Popovichius (juokiasi), kuris tikrai yra ten tiek metų. Manau, jam reikėjo pertraukos. Ir, manau, kad jam tai yra geras iššūkis.

Sąžiningai, mane nustebino šis sprendimas. Suprantu iššūkį, bet vis tiek nustebau. Man patinka šis projektas, idėja. Laukiu, kaip jiems seksis sezono metu.

Obradovičius pradėjo „Fenerbahče“ atsinaujinimą prieš septynerius metus, kai pasirašė sutartį su Janu Vesely. Jis atvyko kaip ketvirtas numeris, bet tapo naujos kartos centru, kuris buvo labai atletiškas, greitas ir toks meistriškas, kad Eurolyga negalėjo jam pasiūlyti daug lygių oponentų.

Željko netgi žaidė du prieš du su Nemanja Bjelica kaip ketvirtu numeriu, ir Vesely kaip penktu, o tai buvo nauja lygoje.

Dabar Vesely ir „Fenerbahče“ susiduria su visiškai nauju etapu, kuris po Obradovičiaus eros vis dar yra kuriamas.

„Nelengva po jo įtraukti bet kurį žmogų, kai šešerius metus vyriausiuoju treneriu dirbo Obradovičius. Visi mano, kad tu negali jo pakeisti. Bet jūs privalote, – BasketNews pasakojo Vesely. – Jis išėjo, todėl dabar jūs turite padaryti viską, kas įmanoma, kaip treneris, o mes – kaip žaidėjai, padėti treneriui priprasti prie čia vyraujančios atmosferos, klubo lūkesčių. Mes su Melihu esame čia amžinai. Turime padėti visiems aplinkiniams perėjimo procese, kad žinotų, ką čia darome.“

Vesely ir „Fenerbahče“ laimėjo Eurolygą 2018 metais. Jis tapo Eurolygos MVP 2019 metais. Jis taip pat yra po tris kartus laimėjęs Turkijos lygos čempionatą bei Turkijos taurę ir tris kartus patekęs į pirmąjį geriausių Eurolygos žaidėjų penketuką.

Jei Vesely sugebės iškovoti dar keletą titulų, jis prisijungs prie „Fenerbahče“ šlovės muziejaus. Kas žino, galbūt vieną dieną jo marškinėliai bus iškelti į „Ulker Sports“ arenos palubes.

„Sąžiningai, tai nėra mano tikslas, bet tai būtų beprotiškas karjeros pasiekimas, – sakė Vesely.Bet man 31-eri. Prieš mane dar daug. Žiūrėsime, kas atsitiks. Stengiuosi rodyti pavyzdį, eiti į aikštę ir padaryti viską, ką galiu.“

Pokalbis su Janu Vesely:



Komentarai:

Pff
Jo marskinelius jam ir dabar karjera baigus jau iskeltu. Labai kluba aukstina, matyt, irgi vienas is tos mistines energijos ir klubo kulturos sklaidos budas.
2021-09-22
-4
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 1

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.