BasketNews Eurolygos komandų reitingas: kur rikiuojasi „Žalgiris“?

2021-09-27 10:36
Nuotr.: BNS, D.Lukšta, D. Repečka, ANE Edition, SIPA, Imago Images | BasketNews illustration/A.Zaikauskas
Nuotr. BNS, D.Lukšta, D. Repečka, ANE Edition, SIPA, Imago Images | BasketNews illustration/A.Zaikauskas

Beveik visos naujajam Eurolygos sezonui besiruošiančios komandos turėjo ilgą draugiškų rungtynių maratoną bei parodė savo stipriąsias ir silpnąsias vietas, o kai kurios komandos pasipildė naujais žaidėjais ir pridėjo žvaigždžių. Atsižvelgiant į visus šiuos įvykius, prieš pat prasidedant Senojo žemyno pirmenybių kovoms BasketNews.com ekspertų komanda sudarė Eurolygos komandų reitingą.

Ekipos yra sureitinguotos pozicijomis nuo žemiausios iki aukščiausios. Pagrindiniai vertinimo kriterijai – pasirodymas draugiškose rungtynėse bei sudėties gylis.

18 vieta – Berlyno ALBA

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 3 pergalės ir 3 pralaimėjimai.

Su nauju treneriu Israeliu Gonzalezu bei komandą vėlai šį tarpsezonį papildžiusiais žaidėjais, ALBA tik pradeda savo naują projektą bei prireiks laiko, kol pamatysime jo išpildymą. Berlyno ekipa į savo gretas pasikvietė praėjusio sezono Vokietijos lygos MVP Jaleeną Smithą, kuriam tai bus puikus šansas parodyti save bei įsitvirtinti aukščiausiame lygyje. Visgi pasiruošimo etape ALBA nežaidė prieš pajėgiausias Europos komandas bei sugebėjo triskart pralaimėti, o dar pridėjus aukštaūgių Christo Koumadje, Beno Lammerso ir Krešimiro Nikičiaus traumas, BasketNews.com ekspertai išlieka skeptiški ALBA šansais artėjančio sezono Eurolygoje.

17 vieta – Vilerbano ASVEL

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 2 pergalės ir 4 pralaimėjimai.

Prancūzų klubas šį tarpsezonį prarado savo didįjį trejetą – Norrisą Cole'ą, Moustapha Fallą ir Guerschoną Yabusele. Juos pakeitę žaidėjai atrodo intriguojančiai, ypač Giannio Antetokounmpo brolis Kostas ir Dylanas Osetkowskis, bet, ko gero, jų neužteks pasipriešinti elitiniams Europos klubams. ASVEL turbūt yra susikoncentravusi ties talento ugdymu. Vilerbano ekipa turi geriausią Europos jaunuolių duetą – Matthew Strazelį ir Victorą Wembanyamą. Pasiruošimo etape pralaimėjimų buvo daugiau nei pergalių. Pagal mūsų prognozę, prasidėjus Eurolygai viskas dėliosis panašiai.

16 vieta – Belgrado „Crvena Zvezda“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 6 pergalės ir 1 pralaimėjimas.

Tarpsezoniu Serbijos klubas pasipildė Aaronu White'u, Nate'u Woltersu, Nikola Kaliničiumi ir Austinu Hollinsu bei sustiprino startinį penketą. Kaip bebūtų, atsarginių žaidėjų suolelis nėra toks stiprus ir treneris Dejanas Radonjičius iš kepurės turės traukti įvairius triukus, kad raudonųjų fanai „Štark“ areną po mačų paliktų laimingi. Taip pat pagalį į Belgrado klubo ratus įkišo šiurpi White'o trauma.

15 vieta – Kauno „Žalgiris“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 0 pergalių ir 5 pralaimėjimai.

LKL čempionai pradėjo draugiškų rungtynių ciklą 2 pralaimėjimais paskutinėmis sekundėmis prieš Krasnodaro „Lokomotiv“ (87:88) ir Panevėžio „Lietkabelį“ (80:82). Kai atėjo kovų metas draugiškame turnyre Turkijoje, reikalai nepasitaisė, kauniečiai pralaimėjo visas trejas rungtynes „Lokomotiv“ (69:76), Bursos „Tofaš“ (57:71) ir Stambulo „Anadolu Efes“ klubams (60:82). Visgi kauniečių strategas Martinas Schilleris dėl to pavojaus signalo nemato. Bus įdomu, kaip naujiesiems „Žalgirio“ pirkiniams pavyks įsilieti į komandą ir ar ryškiausias klubo naujokas Emmanuelis Mudiay taps lyderiu, nes kol kas iš jo pusės stinga daugiau iniciatyvos.

14 vieta – Atėnų „Panathinaikos“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 6 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

„Pao“ turėjo banguotą pasiruošimą sezonui. Dimitrio Prifčio auklėtiniai nugalėjo vienas pajėgiausių Europos taurės komandų – Belgrado „Partizan“ ir Bolonijos „Virtus“ bei nukovė Eurolygos čempionus „Anadolu Efes“, tačiau nusileido „Crvena Zvezda“ klubui. Viena iš nestabilaus „Pao“ demonstruojamo žaidimo priežasčių – 7 nauji žaidėjai, kuriems prireiks laiko prisitaikyti. Didžiausias nuostolis – vasarą Atėnus palikęs ir į Kazanės UNIKS išvykęs Mario Hezonja. Vertinant bendrai, neatrodo, kad ši komanda turi užtektinai talento kovoti dėl vietos TOP 8.

13 vieta – Kazanės UNIKS

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 6 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

Rusijos klubas pademonstravo savo galimybės draugiškame turnyre Stambule ir galima pripažinti, jog Europos taurės vicečempionai tikrai nenuvylė. Nepaisant to, jog UNIKS Turkijoje žaidė be savo žvaigždės Hezonjos, rusai iki paskutinių akimirkų kovojo su „Fenerbahče“ ir kitą dieną įveikė Donato Motiejūno atstovaujamą „Monaco“. Velimiro Perasovičiaus vadovaujama ekipa paskutinėmis minutėmis pridėjo NBA patirties turinčius O.J. Mayo ir Jarrelą Brantley ir taip parodė, jog turi kur kas daugiau ambicijų nei būti statistais Eurolygoje.

12 vieta – „Monaco“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 5 pergalės ir 4 pralaimėjimai.

Iš pradžių Europos taurės čempionai pernelyg daug vilčių Eurolygoje nekėlė, tačiau paskutiniai jų štrichai kaip reikiant sustiprino komandą. Zvezdano Mitrovičiaus kariauna į savo sudėtį pridėjo žvaigždę Mike'ą Jamesą ir Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipoje praėjusį sezoną solidžiai atrodžiusį veteraną Willą Thomasą. Kalbant apie draugiškas rungtynes, ekipa labai nenustebino, bet kuomet nauji žaidėjai integruosis į sistemą ir pajaus vienas kitą, „Monaco“ klubą bus labai įdomu stebėti.

11-10 vietos – Miuncheno „Bayern“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 3 pergalės ir 3 pralaimėjimai.

Dar viena komanda, kuri šią vasarą patyrė reikšmingų pokyčių. „Bayern“ bus sunku pakartoti praėjusio sezono sėkmę. Netekęs dviejų geriausių praėjusio sezono žaidėjų, Wade'o Baldwino ir Jaleno Reynoldso, treneris Andrea Trinchieri turės surasti naujų kozirių, jei jo komanda vėl norės padaryti įspūdį. Be to, nepastovus Vokietijos komandos žaidimas draugiškų rungtynių metu neįtikino galvoti priešingai.

11-10 vietos – Tel Avivo „Maccabi“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 1 pergalė ir 0 pralaimėjimų.

Šiuo metu turbūt didžiausias nežinomasis Eurolygoje. „Maccabi“ buvo priversti atšaukti daugumą ikisezoninių turnyrų dėl COVID-19. Jie taip pat buvo viena iš labiausiai pandemijos paveiktų komandų praėjusį sezoną ir tai jiems sutrukdė pakovoti dėl vietos atkrintamosiose. Šių metų situacija yra bauginančiai panaši. Bent jau gerai tas, kad komandos gerbėjai sugrįš į „Menora Mivtachim“ areną.

Su Jaleno Reynoldso, Derricko Williamso, Jameso Nunnally ir kitų žaidėjų prisijungimu, „Maccabi“ klubas bus kupinas individualių talentų. Viskas priklausys nuo to, kaip Ioannis Sfairopoulos suvaldys charakterius bei suformuos komandos branduolį. Vis dėlto nenusisekęs pasiruošimas sezonui gali padaryti įtaką kovai dėl vietos aštuonetuke.

9 vieta – Pirėjo „Olympiakos“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 5 pergalės ir 1 pralaimėjimas.

„Olympiakos“ pasiruošimo sezonui metu atrodė stipriai, nušlavė priešininkus iš Graikijos lygos, įveikė „Monaco“ ir „Zenit“ komandas. Thomasas Walkupas, Tyleris Dorsey ir Moustapha Fallas yra išskirtiniai papildymai komandai, kuri pernai Eurolygoje užėmė 12-ąją vietą. Neaišku, ar jų pakaks, kad komanda patektų į atkrintamąsias varžybas, tačiau „Olympiakos“ neabejotinai turėtų būti netoli to.

8 vieta – Vitorijos „Baskonia“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 4 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

Duško Ivanovičiaus treniruojama komanda pasipildė vienu geidžiamiausių žaidėjų Eurolygoje – Wade'u Baldwinu, įsigijo italų sensaciją Simone Fontecchio, sustiprino savo gynėjų grandį Vanja Marinkovičiumi, Jaysonu Grangeriu, baudos aikštelę – Mattu Costello, Landry Nnoko ir Stevenu Enochu. Tačiau, atsižvelgiant į Grangerio traumų istoriją ir Marinkovičiaus nestabilumą, gynėjų grandis gali tapti rimta problema, jei Baldwinas nedemonstruos „Bayern“ klube rodyto žaidimo. Ispanijos komandai atkrintamosios atrodo kaip pasiekiamas tikslas.

7 vieta – Sankt Peterburgo „Zenit“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 6 pergalės ir 3 pralaimėjimai.

Rusijos klubas patyrė didelį smūgį, kuomet Kevinas Pangosas paliko komandą ir persikėlė į NBA. Tačiau „Zenit“ išsitraukė kozirį ir pasikvietė Shabazzą Napierą. Ir ne tik jį. Klubas įsigijo Jordaną Loydą, Jordaną Mickey, Mindaugą Kuzminską ir Connerį Frankampą, suteikdami komandai skirtingų variantų puolime. Xavi Pascualis, neabejotinai vienas geriausių Eurolygos taktikų, turėtų sugebėti suderinti strategiją su individualiais žaidėjų talentais ir pasiekti rezultatą, pranoksiantį praėjusio sezono finišą.

6-5 vietos – Stambulo „Fenerbahče“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 4 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

„Fenerbahče“ klubas labai pasikeitė po to, kai pasitraukė Igoris Kokoškovas ir atvyko Aleksandras Džordževičius bei būrys naujų žaidėjų. Tačiau atrodo, kad šie pokyčiai yra tik į naudą, ir kai komanda susižais, „Fenerbahče“ bus jėga, su kuria reikės skaitytis. Turkijos grandai laimėjo „Istanball“ taurę įveikdami stiprius varžovus bei įrodydami savo pranašumą ir patirtį lemiamais rungtynių momentais. Šioje komandoje yra tikrai daug talento.

6-5 vietos – Milano „Armani Exchange“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 4 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

Pasiruošimas sezonui Milano klubui buvo kupinas pakilimų ir nuosmukių. Puiki pergalė kovoje prieš „Anadolu Efes“, bet taip pat pralaimėjimai prieš ASVEL ir „Virtus“ Italijos taurėje. Gynybos ir intensyvumo atžvilgiu, Messinos komanda dar turi tobulėti.

4 vieta – Madrido „Real“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 3 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

Veteranų kupina „Real“ patyrė pirmuosius pasikeitimus, kuomet Felipe Reyesas paskelbė apie karjeros pabaigą, o Jaycee Carrollas greičiausiai paseks tuo pačiu keliu. Atvykę Adamas Hanga ir Guerschonas Yabusele suteikia karališkajam klubui tvirtą gynybinį pagrindą. Tuo metu Thomasas Heurtelis ir Nigelas Williamsas-Gossas didina potencialą puolime. Subalansuoti vasaros darbai ir sustiprėjusi „Real“ sudėtis rodo, kad jie vėl yra pasirengę kovoti dėl aukščiausių pozicijų. Pergalingas pasirodymas Ispanijos Supertaurėje tai tik įrodo.

3 vieta – „Barcelona“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 4 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

Keturi žaidėjai (Leandro Bolmaro, Victoras Claveras, Leo Westermannas, Adamas Hanga) jau nevaikšto pro „Palau Blaugrana“ arenos duris, tačiau Šarūnas Jasikevičius nė trupučio nesijaudina. Sertačas Šanli ir Nigelis Hayesas – naujieji papildymai puolėjo pozicijoje, o Nicolas Laprovittola ir Rokas Jokubaitis gali padaryti daugiau nei tik ištiesti pagalbos ranką Nickui Calathesui. Tikėkitės, kad „Barcelona“ bus tarp kelių kandidatų laimėti Eurolygą, net jei jų pagrindiniai varžovai darys viską, kad taip neatsitiktų.

2 vieta – Stambulo „Anadolu Efes“

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 8 pergalės ir 3 pralaimėjimai.

Daugiausiai draugiškų rungtynių sužaidusi komanda bei praėjusio sezono čempionai vis dar laukia, kol jų žvaigždė Shane'as Larkinas įgis geriausią formą. Nepaisant to, „Anadolu Efes“ vis dar yra neabejotinai tarp geriausių lygos komandų. Jaunasis Serbijos vidurio puolėjas Filipas Petruševas draugiškose rungtynėse pademonstravo solidaus žaidimo blyksnius ir gali tapti viena iš artėjančio sezono staigmenų. Treneris Atamanas dar kartą yra itin įsitikinęs, kad jo komanda yra ypatinga bei gali pakartoti praėjusio sezono sėkmę.

1 vieta – Maskvos CSKA

Pasirodymas draugiškose rungtynėse – 8 pergalės ir 1 pralaimėjimas.

Pasiruošimo etape beveik nepriekaištingai žaidęs Rusijos grandas šoko į mūsų reitingo viršūnę. CSKA numalšino (bent jau kol kas) visus klausimus, susijusius su Švedo tinkamumu komandai, vidutiniškai pelnydavo po 95 taškus per rungtynes ir nugalėdavo savo varžovus vidutiniškai 24 taškų pranašumu. Vienintelė dėmė – pralaimėjimas „Zenit“ Kondrašino ir Belovo taurės finale. Tačiau CSKA atsikeršijo po dviejų savaičių laimėdama VTB Vieningosios lygos Supertaurę. Atrodo, kad Dimitris Itoudis visiškai kontroliuoja savo komandą ir yra pasirengęs pergalingam sezoną.

„Urbonus“: Donato Urbono ir Ryčio Vyšniausko Eurolygos prognozė (angliškai):



Komentarai:

Praeivis
Basketnews "ekspertų" pavardes buvo gėda parašyti? O straipsnį perskaičiau iki tos vietos, kur tragiškai atrodantis Žalgiris reitinge yra aukščiau už prieš visus laiminčią Zvezdą.
2021-09-30
-9
Atsakyti
Prognozės Basketnews ar Karolio? nes zenit tikrai avansu duota vieta, kuri su Uniks panašaus pajėgumo, viena per aukštai kita per žemai
2021-09-30
-6
Atsakyti
Ayo
Ne per gerai Bayern? Paturejo fuksini sezona, o dabar dar ir du svarbius zaidejus prarado. Man toks Monakas ar Unics net geriau ziurisi. Realiai sezonas vel bbz koks bus jeigu prades kai kuriuos zaidejus izoliuoti.
2021-09-27
+1
Atsakyti
cia is esmes sarasas pagal biudzetus.
2021-09-27
+3
Atsakyti
Joker
realiai speliones siam momentui, aiskiau bus po kokiu 5 turu, dar aiskiau po pirmo rato. belieka visiems palinketi graziaus kasio, kurio jau sulauksim sia savaite...
2021-09-27
+5
Atsakyti
manau gan adekvati zalgirio vieta. ji dar gali koreguotis tiek i viena tiek i kita puse priklausomai ar komada nustebins geraja ar blogaja prasme.
2021-09-27
+4
Atsakyti
Optimistinė prognozė žaliai
2021-09-27
-8
Atsakyti
Emigrantas
jau tos prognozės tokios "lievos", kas jas sudarinėjo? Žalgiris 0:5 draugiškose ir 15 vieta? Nejuokinkit....
2021-09-27
+2
Atsakyti
Žalgiris veteranų komanda tikrai kris žemiau nei pernai buvo 11, šiemet bus žemiau 13-15 kažkur ten, akivaizdu nei pernai nei šiemet Žalgiris nebus eurolygos playoffu komanda. LKL finale Žalgiriui bus sunku ir nebūtų sensacija jei prapiltu Rytui.
2021-09-27
-8
Atsakyti
djgaffer
EL tikrai sustiprėjo,bet ALBA su Asvel yra gana ryškūs autsaideriai.Asvel išvis tapo jaunimo auginimo komanda,o ALBA prarado daugiau pajėgių žaidėjų,nei jų įsigijo.Pats topas sudarytas neblogai,tik Baskonios vieta sakyčiau per aukšta.Tai,ką pamačiau vakar ACB lygoje parodo,jog baskams sunki bus patekti į PO.Nebuvo Giedraičio vakar,tai be jo komanda išvis prastai atrodė.
2021-09-27
-2
Atsakyti
Anonimas
Nenustebciau jeigu zalgiris butu ir paskutinis,kad zalgiris sustiprejo pagal sudeti gali galvoti tik visiskas kvailys o tokie monaco ,unics tikrai turi kas patemptu komanda i pergales,eurolyga tapo dar stipresne negu pernai
2021-09-27
+7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 16

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.