Startuoja Europos taurė: intriguojantys pretendentai į titulą ir išskirtinių žaidėjų gausa

2021-10-19 09:20
Pijus Sapetka, Orazio Cauchi
Nuotr.: D.Lukšta,AFP-Scanpix,NurPhoto-Getty Images | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas
Nuotr. D.Lukšta,AFP-Scanpix,NurPhoto-Getty Images | BasketNews iliustracija/A.Zaikauskas

Europos taurės komandų tarpsezonis buvo labai įtemptas. Bolonijos „Virtus“ ir Belgrado „Partizan“ komandos kelis kartus sudrebino rinką konkuruodamos, kuri pasipildys garsesniu krepšininku. Vis tik negalima apleisti ir kitų ekipų, kurios vasarą taip pat nesnaudė.

Tinklalapio BasketNews žurnalistai Pijus Sapetka ir Orazio Cauchi kviečia iš arčiau pažvelgti į tai, kas vasarą įvyko antroje pagal pajėgumą Europos lygoje, ir pateikia įžvalgas apie komandas, kurios yra favoritės nukeliauti iki aukščiausio laiptelio.

Paryžiaus „Metropolitans 92“

Atrodo, kad Prancūzijos rinktinė, per pastaruosius dešimt metų skynusi apdovanojimus tarptautiniuose turnyruose, davė gerą toną visos šalies krepšiniui. Po dvi Prancūzijos komandas dalyvauja stipriausiose Europos krepšinio lygose.

Remiantis tuo, ką matome iš „Metropolitans 92“ ekipos tarpsezoniu atliktų darbų, Prancūzijos revoliucija gali tęstis. 

Naujasis komandos treneris Vincentas Collet stengsis perkelti pasiekimus rinktinėje į klubinį krepšinį. Sudėtyje matomos pavardės atrodo galingai. 

Vince'as Hunteris į komandą atvyksta po kontroversiškos situacijos Italijoje. Pirmiausia „Virtus“ ekipa pratęsė su juo sutartį, tačiau po dviejų savaičių klubas ją nutraukė dėl žaidėjo diskvalifikacijos už marihuanos vartojimą.

Praėjusį sezoną atletiškas aukštaūgis buvo paskelbtas Europos taurės „Top 16“ MVP ir išrinktas į antrąjį simbolinį Europos taurės penketą.

Jordanas McRae, buvęs NBA čempionas, prie „Metropolitans 92“ komandos prisijungė po sezono Kinijoje. 58-asis 2014 metų NBA naujokų biržos pasirinkimas žaidė penkiose skirtingose komandose už Atlanto. 2016 metais McRae su Klivlando „Cavaliers“ tapo NBA čempionu.

Be minėtų žaidėjų, Paryžiaus ekipa sudėtį papildė galingu puolėju Bandja Sy, buvusiu Europos taurės nugalėtoju Willu Cummingsu, patyrusiu Europos taurės debiutantu Steeve'u Ho You Fatu ir snaiperiu Keithu Hornsby, kuris Vokietijos lygoje buvo taikliausiai tritaškius metantis žaidėjas. Krepšininkas fiksavo 50,9 proc. taiklumą.

Paryžiaus „Metropolitans 92“ yra vienas iš Europos taurės tamsiųjų arkliukų, kuris bandys tapti kietu varžovu ir pasinaudoti naujos turnyro sistemos privalumais.

Jie jau pademonstravo savo pajėgumą Prancūzijos lygoje 108:81 nušlavę „Monaco“ ekipą bei 104:76 įveikę Nantero 92 komandą.

Krasnodaro „Lokomotiv

„Lokomotiv“ buvo viena įdomiausių komandų praėjusiame Europos taurės sezone. Laisvas ir į puolimą orientuotas krepšinis su daug improvizacijos patraukė krepšinio mylėtojų dėmesį.

Nepaisant to, kad ekipa prarado lietuvių duetą, Mindaugą Kuzminską ir Mantą Kalnietį (2020-21 m. VTB Vieningosios lygos MVP), aukštaūgius Drew Gordoną, Reggie Lynchą, Keviną Hervey ir gynėjus Nigelą Williamsą-Gossą bei Willą Cummingsą, Rusijos komanda juos pakeitė lygiaverčiais krepšininkais.

Į komandą atvyko tikras Europos taurės ekspertas – Errickas McCollumas. Jis – buvęs lygos nugalėtojas ir MVP. Amerikietis yra ketvirtas rezultatyviausias žaidėjas lygos istorijoje su 1222 taškais. Per 72 sužaistas rungtynes Europos taurėje gynėjas vidutiniškai rinko po 17 taškų ir 3 rezultatyvius perdavimus.

Be McCollumo, į komandą atvyko potencialūs jos lyderiai – Stantonas Kiddas, Dariusas Thompsonas, Gregas Whittingtonas ir Johnathanas Motley.

Pastarasis yra sužaidęs 46 rungtynes NBA bei taip pat 3 sezonus praleido NBA G lygoje, kur pelnydavo kiek daugiau nei po 22 taškus per rungtynes. Motley turi potencialo sužibėti Europos taurėje ir pritraukti Eurolygos klubų dėmesį. 

Nepamirškime ir Alano Williamso, kuriam praėjusiame sezone buvo atlikta operacija. Per 7 VTB Vieningosios lygos susitikimus jis rinkdavo po 22,1 taško ir 13,1 atkovoto kamuolio. Europos taurėje aukštaūgis fiksuodavo dvigubo dublio statistiką – 14,5 taško ir 12,5 atkovoto kamuolio.

Rusijos komandoje gausu individualių talentų, tačiau ekipa stokoja patikimų veteranų, kurie suklijuotų komandą. Atrodo, kad naujasis komandos branduolys, norėdamas sėkmingai pasirodyti, turės susikurti gerus ryšius tiek aikštelėje, tiek už jos ribų.

„Valencia“

Ispanijos komanda dėjo žingsnį atgal po pastarųjų dvejų metų Eurolygoje. Bet tai nieko blogo, žinant, kad Valensijos ekipa yra 4 kartus laimėjusi Europos taurę. Pagal šį rodiklį jie yra lyderiai. Taip pat ekipa du kartus finišavo antroje vietoje.

Būtent dvi aukščiausios pozicijos garantuoja bilietą į stipriausią žemyno turnyrą.

Komanda atsisveikino su vyriausiuoju treneriu Jaume Ponsarnau. Taip pat išvyko Vanja Marinkovičius, Nikola Kaliničius, Guillemas Vivesas, Derrickas Williamsas ir Joanas Sastre.

Vis tik Ispanijos grandai susigrąžino 6 metus komandoje praleidusį Victorą Claverą, Badalonos „Joventut“ duetą Nenadą Dimitrijevičių ir Xabi Lopezą-Arostegui bei Burgoso „CB Miraflores“ aukštaūgį Jasielį Rivero.

Iš Kubos kilęs Rivero, taip pat kaip naujasis Valensijos klubo treneris Joanas Penarroya, buvo pagrindiniai Burgoso komandos ramsčiai, padėję ekipai 2020 ir 2021 metais tapti FIBA Čempionų lygos nugalėtojais.

„Valencia“ išsaugojo komandos branduolį – Klemeną Prepeličių, Louisą Labeyrie, Samą Van Rossomą, Mike‘ą Tobey, Martiną Hermannssoną ir komandos kapitoną bei Europos taurės visų laikų rezultatyviausią ir daugiausiai atšokusių kamuolių sugriebusį Bojaną Dubljevičių.

Ispanijos klubas sudėtyje turi 10 lygiaverčių krepšininkų. Tai gali būti didelis pranašumas ilgo sezono perspektyvoje.

Bolonijos „Virtus“

Po trejų metų būnant Toronto „Raptors“ vyriausiojo trenerio asistentu, Sergio Scariolo sugrįžo namo į legendinę „Virtus“ komandą. Daugkartinis tarptautinių turnyrų medalininkas su Ispanijos rinktine surinko labai pajėgią sudėtį.

Visgi komandai teko atlikti ankstyvus pakeitimus dėl traumų. Prieš sezono pradžią „Virtus“ prarado Ekpe Udoh, kuriam plyšo kairiojo kelio girnelė.

Awudu Abassas taip pat neišvengė traumos. Puolėjui pirmose Italijos lygos rungtynėse trūko kryžminiai kelio raiščiai. Sveikatos problemų turėjo ir Nico Mannionas, kuris tik dabar sugrįžta į aikštelę po žarnyno infekcijos.

Nepaisant to, Italijos krepšinio grandas rado solidžius traumuotų žaidėjų pakeitimus – buvusį NBA žaidėją Ty-Shoną Alexanderį ir JaKarrą Sampsoną.

Naujausias komandos pirkinys – Isaia Cordinier. 2020-2021 metų pirmojo Europos taurės simbolinio penketo žaidėjas, kuris praėjusiais metais per 13 sužaistų rungtynių rinko po 15,8 taško, 5,2 atkovoto kamuolio, 3,2 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius realizuodavo 44,5 proc. taiklumu.

„Virtus“ turi ypatingai stiprią gynėjų grandį – olimpinėse žaidynėse Italijos garbę gynusius Mannioną ir Alessandro Pajola, taip pat Marco Belinelli, krepšinio magą Milošą Teodosičių, kylantį žaidėją Alexanderį ir veteraną iš Italijos Marco Ceroną.

Priekinėje linijoje taip pat užtenka talentingų žaidėjų. Be Amaro Alibegovičiaus ir Amedeo Tessitori, prie komandos prisijungė Kevinas Harvey ir Mouhammadoy Jaitehas.

Jaitehas į Italiją atvyko po etapo Gaziantepo „Gaziantep“ komandoje, kurioje per 30 sužaistų rungtynių Turkijos lygoje rinkdavo po 16,7 taško ir 10,8 atkovoto kamuolio. Pagal pastarąjį rodiklį žaidėjas pirmavo visoje lygoje.

Priešininkams dideliu iššūkiu taps Sampsonas, kuris gali žaisti tiek 4, tiek 5 numerio pozicijoje.

Krepšininkas jau parodė komandos gerbėjams, ko iš jo tikėtis. NBA sužaidęs 236 rungtynes, puolėjas jau savo debiutiniame mače pelnė 17 taškų (7/8 dvit., 3/3 baud.), atkovojo 4 kamuolius bei surinko 19 naudingumo balų.

Taigi, „Virtus“ komanda turi intriguojantį veteranų ir jaunųjų talentų junginį. Tai neabejotinai yra Scariolo laikas užkariauti vieną prestižiškiausių Europos klubinio krepšinio turnyrų.

Belgrado „Partizan“

Serbijos sostinės komanda šią vasarą tiesiog susprogdino krepšinio rinką ir yra laikomi pagrindiniais favoritais laimėti turnyrą. Sunku tam prieštarauti, kuomet prie komandos vairo stovi Željko Obradovičius – 9 kartus Eurolygos čempionas.

Ekipos sudėtis buvo visiškai atnaujinta ir, atrodo, buvo ruošta lyg Eurolygos kovoms. Kevinas Punteris, Radions Kurucs, Zachas LeDay, Dallasas Moore‘as, Aleksa Avramočius, Yamas Madaras, Alenas Smailagičius ir Balsa Koprivica – šis, žadą atimančių žaidėjų junginys, atrodo grėsmingai.

Pridėjus dar po praėjusio sezono likusius Nemanja Dangubičių bei Rade Zagoracą, turime didžiausių krepšinio talentų komandą.

Net Erico Mika, Ognjeno Jaramazo, Joshua Perkinso, Rashawno Thomaso, Williamo Mosley ir Marcuso Paige‘o išvykimai nėra akcentuojami.

Be abejonės, „Partizan“ komandos sudėtis ant popieriaus atrodo grėsmingai, tačiau aikštelėje žaidžia ne pavardės, tad Belgrado ekipa turės įrodyti savo favoritų statusą.


Šiemet Europos taurėje bus daug talento ir Eurolygos kalibro krepšininkų, kurie gali pasinaudoti šiuo turnyru siekiant patekti į aukštesnį lygį.

BasketNews.com pristato penketuką žaidėjų, kuriuos bus įdomiausia stebėti šiame sezone. Kaip įprasta, žaidėjai nėra išdėstyti pagal tam tikrą tvarką, o šiame sąraše apžvelgiami nebūtinai geriausi, bet labiausiai intriguojantys žaidėjai.

Kevinas Punteris (Belgrado „Partizan“)

Punteris buvo vienas iš geriausių praėjusio sezono žaidėjų Eurolygoje, todėl faktas, kad jis šiemet rungtyniaus Europos taurėje, gali padėti suprasti, kiek daug „Partizan“ investavo į šio sezono komandą.

Punteris vidutiniškai Eurolygoje rinkdavo po 14,3 taško, o tritaškius realizuodavo 39 proc. taiklumu. Jis yra du kartus tapęs FIBA Čempionų lygos nugalėtoju ir tiesiog yra vienas geriausių atakuojančių gynėjų Europoje. Jis neturėtų žaisti Europos taurėje, tačiau „Partizan“ komanda šioje vietoje yra nenuspėjama.

Lengva numatyti, kad Punteris bus vienas iš kandidatų į MVP apdovanojimą. Treneris Obradovičius intensyviai įkalbinėjo žaidėją šią vasarą atvykti į komandą. Europos taurės sezonas jau prasideda ir tai yra laikas vėl žibėti Punteriui.

Nico Mannionas (Bolonijos „Virtus“)

Būtu labai paprasta suburti šį žaidėjų penketuką vien iš „Virtus“ ir „Partizan“ komandos žaidėjų, atsižvelgiant į ekipų sudėtis ir turimą talentą.

Mannionas buvo vienas iš pagrindinių šios vasaros papildymų „Virtus“ komandoje, tačiau žarnyno infekcija privertė žaidėją kelias savaites praleisti be krepšinio.

Visgi įžaidėjas iš Italijos yra visiškai pasveikęs ir jo žaidimą bus labai įdomu stebėti šio sezono Europos taurėje.

Po solidžios vasaros atstovaujant Italijos rinktinei, buvo tikimasi, kad Mannionas sugrįš į „Golden State Warriors“ ekipą, tačiau Italijos klubas atliko puikų darbą viliodami žaidėją į komandą po to, kai „Golden State Warriors“ pasiūlė tik dvišalį kontraktą.

„Virtus“ sudėtyje gausu talentingų krepšininkų, tačiau Mannionas turbūt yra ryškiausias iš jų visų. Neabejotinai šio krepšininko žaidimas bus aptarinėjamas viso sezono metu.

Johnathanas Motley (Krasnodaro „Lokomotiv“)

Labai atletiškas ir mobilus aukštaūgis, puikiai žaidžiantis po krepšiu. Motley yra tikrai vienas labiausiai intriguojančių žaidėjų šio sezono Europos taurėje.

Beiloro universiteto absolventas 2017 metais nebuvo pašauktas NBA naujokų biržoje, tačiau pasirašė dvišalį kontraktą su Dalaso „Mavericks“ komanda. Krepšininkas taip pat šiek tiek laiko praleido Los Andželo „Clippers“ ekipoje, tačiau užsikabinti NBA jam nepavyko.

Praėjusiame sezone Motley žaidė Pietų Korėjoje, kur tiesiog dominavo naudodamasis savo fiziškumu ir atletiškumu. Krepšininkas vidutiniškai rinkdavo po 20,7 taško, 8,8 atkovoto kamuolio, 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir 1,4 blokuoto metimo.

Šią vasarą Motley prisijungė prie „Lokomotiv“ komandos ir per pirmąsias kelias rungtynes VTB Vieningoje lygoje dominavo pelnydamas po 20,3 taško ir atkovodamas po 7,7 kamuolio.

Kelių Eurolygos klubų skautai jau stebi šį žaidėją ruošdamiesi kitiems metams, tačiau šiame sezone Motley bus vienas iš pagrindinių veikėjų Europos taurėje. 

Jordanas McRae (Paryžiaus „Metropolitans 92“)

Tai bus pirmas tikras sezonas Europoje šiam krepšininkui. 2017-2018 metų etapas Vitorijos „Baskonia“ ekipoje dėl traumų truko labai trumpai, tad jo įskaityti negalima.

McRae dabar turi daugiau patirties ir NBA rungtynių bagažo. Geriausiai krepšininkas žaidė 2019-2020 metų sezone, kuomet gynė Vašingtono „Wizards“ komandos garbę ir vidutiniškai pelnydavo po 12,8 taško, atkovodavo po 3,6 kamuolio ir atlikdavo po 2,8 rezultatyvaus perdavimo.

Praėjusiame sezone jis žaidė Kinijoje, o dabar turės galimybę būti vienu iš pagrindinių žaidėjų komandoje, kurioje yra geras veteranų ir mažiau patyrusių žaidėjų junginys.

Puolėjas turi puikius taškų pelnymo instinktus bei taip pat gali kurti progas ir komandos draugams. McRae žino kaip efektyviai atakuoti krepšį, turi tvirtą kūną, dėl kurio nebijo žaisti kontaktinio krepšinio.

Prancūzijos klubas galbūt nėra tarp favoritų laimėti turnyrą, tačiau McRae bus vienas iš tų žaidėjų, kurio žaidimą bus labai įdomu stebėti. NBA lygio talentas, kuris gali padidinti „Metropolitans 92“ komandos viltis kovojant dėl aukščiausių vietų.

Willie Reedas (Podgoricos „Budučnost“)

31-erių aukštaūgis antrus metus žais Juodkalnijoje. Po ne itin sėkmingo etapo Eurolygoje su Pirėjo „Olympiakos“ komanda, panašu, kad Reedas atrado savo vietą Juodkalnijoje.

Praėjusį sezoną jis buvo vienas iš geriausių turnyro žaidėjų ir rinkdavo po 12,7 taško, 6,8 atkovoto kamuolio ir 1,1 blokuoto metimo.

Jis buvo išrinktas į pirmąjį Europos taurės simbolinį penketą dėl savo energijos ir solidaus žaidimo po krepšiu.

„Budučnost“ ekipai pavyko išlaikyti šį žaidėją bei taip pat pasikviesti buvusį Atėnų „Panathinaikos“ puolėją Jacobą Wiley. Juodkalnijos komanda Europos taurėje turės tikrai intriguojančią aukštaūgių grandį.

Reedo gebėjimai sėkmingai užbaigti atakas po krepšiu ir judėti be kamuolio paverčia šį žaidėją nuolatine grėsme priešininkams. Jis taip pat gali puikiai cementuoti komandos gynybą dėl didelio kūno po krepšiu ir gero kojų darbo, kuris leidžia suspėti paskui varžovus.

Tikimasi, kad amerikietis bus vienas iš įdomiausių žaidėjų Europos taurėje, o jo žaidimo epizodus kiekvieną savaitę bus galima išvysti geriausių savaitės momentų dešimtukuose.

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.