Žibėnas – apie čempionus išmušusį sprendimą, dar vieną traumą ir „Ryto“ karius

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2021-10-19 22:25

Vilniaus „Rytas“ tarptautiniame fronte reabilitavosi skambiai. Nepaisant didelių problemų priekinėje linijoje, sostinės klubo krepšininkai „Avia Solutions Group“ arenoje dominavo prieš FIBA Čempionų lygos čempionę, Burgoso „CB Miraflores“ komandą.

Giedrius Žibėnas nuaidėjus finalinei sirenai sugniaužęs kumščius sveikino sirgalius ir komandą, kuri tik su vienu nominaliu aukštaūgiu Ivanu Buva triumfavo užtikrintai 87:69.

„Ryto“ strategas spaudos konferencijoje pergalę skyrė susirinkusiems sirgaliams.

„Sakome ačiū fanams, kurių tikimės dar daugiau kitose namų rungtynėse, – kalbą pradėjo Žibėnas. – Teko žaisti sau patiems netikėtu penketu, kuris tapo dar labiau netikėtu mūsų varžovams. Tačiau teko žaisti taip, kadangi gaila, bet mūsų aukštaūgis Marko Tejičius gavo traumą. Dėl to nusprendėme, jog geriausia bus žaisti žemu penketu, ko mes net nesiruošėme šioms rungtynėms.

Pagrindinė priežastis, kodėl laimėjome, buvo rungtynių ritmo kontroliavimas. Burgoso ekipa turėjo tik 83 atakas, siekėme priversti juos žaisti išsidėstant penki prieš penkis ir tai suveikė. Taip pat pavyko kontroliuoti kovą dėl atšokusių kamuolių: puolime sugriebėme 17 ir bendrai laimėjome 36-34. Bet kas svarbiausia man, kaip treneriui, yra tai, jog mes laikėmės komandinių taisyklių ir žaidėme išvien.“

– Kokią traumą patyrė Tejičius?
– Dar per daug emocijų. Tiesą sakant, dar nenuėjau ir nepaklausiau mūsų medikų personalo. Iš tos informacijos, kurią gavau, gali būti labai menka trauma.

– Ar tikrai nesiruošėte žaisti tokiu penketu, nes vaizdas aikštelėje buvo neblogas? Ką reikėtų pagerinti?
– Detales: per ką mes žaidžiame, ką mes atakuojame. Buvo momentų, kai mes geriausią jų gynybos žaidėją Suleimaną Braimohą atsisiųsdavome į viršų su Arnu Butkevičiumi, ir toks mismatchas mums labai netiko. Turime protingiau išsikategorizuoti, ką turime atakuoti, sustatyti geresnį išsidėstymą, kad žaidėjams būtų aiškiau. Tikrai mes to nesiruošėme. Nėra ko slėpti, šitoms rungtynėms turėjome pasiruošti per vieną dieną su puse. 

– Kiek sprendimas žaisti žemu penketu buvo avantiūriškas ir kokias rizikas prisiėmėte?
– Aišku, Ivanas Buva negalėjo žaisti be keitimo, o kito aukštaūgio neturėjome. Taip, avantiūros buvo daug, bet Arnui tai nėra naujiena. Jis dar kartą parodė, kokios klasės yra žaidėjas, ir iš tokios situacijos išėjo su 20 naudingumo balų (11 tšk., 6 atk. kam., 5 per. kam. – aut. past.). Viskas tuo ir pasakyta. Nesiruošėme, bet esant tokiai situacijai, kol Maurice'as Ndouras dar neatvyko, turime kažką pasiruošti.

– Matėme žaidėjų didžiulį norą kovojant dėl aikštelėje, bet kokios yra žaidimo su žemu penketuku stiprybės?
– Visų pirma mobilumas gynyboje. Puolime išvis išmušėme juos iš jų gynybinių užduočių, gynybinių taktikų ir sistemų. Tas buvo labai netikėta varžovams, jie su pagrindiniu savo vidurio puolėju (Dejanu Kravičiumi) žaidė 14-15 minučių ir buvo priversti laikyti jį ant suolo bei tuo pačiu žaisti ne savo žaidimą, kokį yra įpratę žaisti. Jie labai greitai žaidžia ne tik atviroje aikštelėje, bet taip pat daug naudoja užtvarų. Jiems žaidimas tapo neorganizuotas, nes jie žaidė ne savose pozicijose ir išsimušė visų pirma puolime. Jeigu matėte, pradėjo žaisti va bank, kai Tyrusas McGee buvo paliktas žaisti izoliaciniame krepšinyje. Jeigu jis būtų nepataikęs sudėtingų metimų, būtume galėję susikrauti dar didesnį pranašumą, kuris Čempionų lygoje šiame etape yra labai svarbus.

– Gytis Radzevičius žaidė 36 minutes, surinko beveik dvigubą dublį (10 tšk., 9 atk. kam.) ir atliko dėjimą, kuris tapo vyšnia ant torto. Kaip įvertintumėte šio vyruko pasirodymą?
– Tai – mūsų karių karys. Žiūrovai mato tai, kas nėra didžiulis siurprizas. Žinome, kad Gytis geriausiai atsiskleidžia, kai žaidžia daug. Mes didžiuojamės, kad jis „Ryte“ kyla jau ne mažais, o dideliais žingsniais.

– Kiek jums asmeniškai yra smagi ši pergalė ir su kuo galėtumėte ją palyginti?
– Dirbant „Ryte“ kiekviena pergalė yra smagi – ar tai žaidžiame LKL, ar tai Čempionų lygoje. Esame profesionalai, turime ateiti į darbą visada pasiruošę ir kiekvienose rungtynėse save atiduoti visu 100 proc. Yra daug varžovų, kurie tiesiog laukia mus nubausti.

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.