Auksinio taško „Ryto“ avantiūra, sugluminusi čempionus

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2021-10-20 11:30

Avarinėje situacijoje mūšyje su FIBA Čempionų lygos čempionais atsidūręs Giedrius Žibėnas kartu su štabu neturėjo, kur trauktis, ir pasinėrė į avantiūrą. 

Kai priekinės linijos lyderis Ivanas Buva baigė išsikvėpti antrojo kėlinio viduryje, Vilniaus „Ryto“ strategas nuo suolo pakėlė Margirį Normantą ir ant „Avia Solutions Group“ arenos parketo suformavo penketuką, kurio apraiškas retą akimirką buvo galima išvysti LKL kovose.

Tačiau tokio ėjimo per pusantros dienos vykusį pasiruošimą šiai akistatai „Ryto“ štabas net nebuvo numatęs.

Aukščiausiu vilniečių krepšininku aikštėje tapo 199 cm ūgio įžaidėjas Vaidas Kariniauskas. Jis kartu su 193 cm ūgio Margiriu Normantu pasidalijo antrąja ir trečiąja pozicijomis, atakas organizuoti ėmėsi 190 cm ūgio Speedy Smithas.

Į sunkiojo krašto puolėjo poziciją pasistūmė 197 cm ūgio Gytis Radzevičius, į vidurio puolėjo – 196 cm ūgio kapitonas Arnas Butkevičius.

„Avantiūros buvo daug, bet Arnui tai nėra naujiena“, – idėją komentavo Žibėnas.

„Neneigsiu, buvo keista žaisti tokiu penketu, – įspūdžiais po dvikovos dalijosi Margiris Normantas, 10 iš 13 taškų surinkęs antrajame kėlinyje. – Kadangi kovojome labai komandiškai, kritome dėl kiekvieno kamuolio, mes užvedinėjome fanus, o jie – mus. Ir ta energija atsipirko.“

Žemas penketukas netruko užšokti ant emocinės bangos, prieš kurią Burgoso „CB Miraflores“ krepšininkai neturėjo jokių būdų atsilaikyti.

Nors Xavi Rabaseda pirmoje atakoje prieš pakitusią „Ryto“ sudėtį įmetė du taškus iš po krepšio, kitoje aikštės pusėje Butkevičius atsakė tritaškiu.

Tuomet 213 cm ūgio Dejanas Kravičius puolime pralaužė Radzevičiaus gynybą ir pelnė dvitaškį, tačiau Čempionų lygos nugalėtojų titulą ginanti Žano Tabako kariauna tuoj pat praleido Speedy Smitho tritaškį, o netrukus ir Normanto tolimą bombą.

Taip „Rytas“ per 1 minutę ir 47 sekundes smogė atkarpa 9:4 ir vilniečiai užsikūrė dominavimui aikštėje, įgydami tuomet rekordinį pranašumą – 17-ąją minutę buvo priekyje 40:26.

Žano Tabako paprašyta minutės pertraukėlė suveikė tik vienai atakai, kai milžinas Kravičius įkrovė iš viršaus. Į tai „Ryto“ krepšininkai atsakė septyniais taškais paeiliui ir išgyveno pakilimą – 47:28.

„Nuo pat pirmų minučių mes šokome ant jų, – kalbėjo Normantas. – Jie išsimušė iš vėžių su mūsų žemu penketu. Varžovai sutriko, jų akyse matėsi sutrikimas. Ačiū Dievui, kad mums pasisekė.“

Absoliučiai puolime dominavęs „Rytas“ iki ilgosios pertraukos po varžovų klaidų ir antrųjų šansų surinko daugiau taškų nei visa varžovų komanda (33 taškai prieš „CB Miraflores“ pelnytus 30).

11 priešininkų klaidų virto 14 sostinės ekipos taškų, o po puolime atkovotų kamuolių vilniečiai suvertė dar 19 taškų.

„Visų pirma mobilumas gynyboje, – žemo penketuko stiprybes ėmė vardinti Žibėnas. – Puolime apskritai išmušėme juos iš jų gynybinių užduočių, gynybinių taktikų ir sistemų. Tas buvo labai netikėta varžovams, jie su pagrindiniu savo vidurio puolėju (Dejanu Kravičiumi) žaidė 14-15 minučių ir buvo priversti laikyti jį ant suolo bei tuo pačiu žaisti ne savo žaidimą, kokį yra įpratę. 

Jie labai greitai žaidžia ne tik atviroje aikštelėje, bet taip pat daug naudoja užtvarų. Jiems žaidimas tapo neorganizuotas, nes jie žaidė ne savose pozicijose ir išsimušė visų pirma puolime.“

Visgi Burgoso ekipą treniruojantis Žanas Tabakas nebuvo linkęs sutikti, jog „Ryto“ pergalės pamatu tapo žemas penketukas. Praeityje kaip žaidėjas sykį NBA čempionu ir triskart Eurolygos nugalėtoju tapęs 213 cm ūgio kroatas nuopelnus priskyrė ir savo tėvynainiui.

„Nemanau, kad esminis momentas, kai mūsų deficitas pasiekė 20 taškų, buvo „Ryto“ žaidimas mažu penketu. Netgi Buvai esant aikštėje „Rytas“ dominavo rungtynėse. Mes privalome išnaudoti savo ūgio pranašumą, ko nesugebėjome padaryti. Negalvoju, kad žemas penketas buvo pagrindinis raktas į pergalę“, – sakė Tabakas.

Nuotr. FIBA

Dvikovą nuo pradžių pradėjęs Buva iki žemo penketuko sumanymo iš 15 žaidimo minučių aikštėje buvo praleidęs beveik 12 minučių. Prie sėkmingo „Ryto“ starto prisidėjęs kroatas per tą laiką surinko 9 taškus ir 7 atkovotus kamuolius.

30-metis 210 cm ūgio puolėjas iš viso į savo sąskaitą įsirašė 19 taškų (5/10 dvit., 1/1 trit., 6/6 baud.), 9 atkovotus kamuolius ir 18 naudingumo balų.

Marko Tejičius trumpai vadavo rezultatyviausią „Ryto“ krepšininką, kai po trijų minučių ant parketo buvo visam pasiųstas ant suolo. Kojas Vilniuje apšylantis 26-erių serbas sykį įmetė likęs laisvas po krepšiu, dukart prametė iš baudos aikštelės, dusyk prasižengė ir klydo gynyboje.

Naujokas pasirodė blankiai, tačiau Žibėnas tikino, jog ne tai buvo svariausia priežastis palikti jį ant suolo. Stratego teigimu, krepšininkas patyrė traumą, kurios apraiškų stebint iš šalies nepasimatė.

„Teko žaisti sau patiems netikėtu penketu, kuris tapo dar labiau netikėtu mūsų varžovams. Tačiau teko žaisti taip, kadangi, gaila, bet mūsų aukštaūgis Tejičius gavo traumą, – spaudos konferencijoje kalbėjo Žibėnas, vertęsis ir be šviežiai po COVID-19 pasveikusio Martyno Pacevičiaus. – Dėl to nusprendėme, jog geriausia bus žaisti žemu penketu, ko mes net nesiruošėme šioms rungtynėms.“

Paklaustas detaliau apie dar vieną – net trečią – traumą priekinėje linijoje (Jarvisas Williamsas gydosi Achilo sausgyslę, Tanneris Leissneris sveiksta po skruostikaulio ir smilkinkaulio lūžių), „Ryto“ vairininkas teigė dar neturintis informacijos, ką aukštaūgis galėjo susižeisti – ranką ar koją.

„Dar per daug emocijų. Tiesą sakant, dar nenuėjau ir nepaklausiau mūsų medikų personalo. Iš tos informacijos, kurią gavau, gali būti labai menka trauma“, – teigė Žibėnas.

„Rytą“ apsėstų traumų fone vėl situacijos įkaitu tapęs Butkevičius kartu su Radzevičiumi puikiai išnaudojo savo mobilumą ir tapo ramsčiu pozicijose, kurios toli gražu nėra jų nominalios. 

Butkevičius perėmė net 5 kamuolius ir pagerino asmeninį rekordą Čempionų lygoje. Jis taip pat pelnė 11 taškų (0/2 dvit., 3/5 trit., 2/2 baud.), atkovojo 6 kamuolius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

„Arnas dar kartą parodė, kokios klasės yra žaidėjas, ir iš tokios situacijos išėjo su 20 naudingumo balų (FIBA protokole, kuriame neminusuojamos gautos pražangos – aut. past.), – komentavo Žibėnas. – Viskas tuo ir pasakyta. Nesiruošėme, bet esant tokiai situacijai, kol Maurice'as Ndouras dar neatvyko, turime kažką pasiruošti.“

Tuo metu Radzevičius buvo priverstas rungtyniauti beveik be keitimų – net 36 minutes ir 17 sekundžių. Vilnietis surinko 10 taškų (4/5 dvit., 0/3 trit., 2/3 baud.), atkovojo 9 kamuolius, blokavo 2 metimus ir užfiksavo 15 naudingumo balų.

Prie viso to, puolėjas „Ryto“ dominavimą prieš ispanų komandą įtvirtino įspūdingu momentu. Didesnio pranašumo siekęs Žibėnas nubraižė derinį ant auklėtinio, kuris dvi sekundes trukusios atakos smaigalyje viena ranka sugrūdo kamuolį iš viršaus. 

Atsistojusių ir plojančių sirgalių akivaizdoje Radzevičius triumfavo iškėlęs rankas bei tryško džiaugsmu kartu su visa komanda.

„Tai – mūsų karių karys, – apie Radzevičių kalbėjo Žibėnas. – Žiūrovai mato tai, kas nėra didžiulis siurprizas. Žinome, kad Gytis geriausiai atsiskleidžia, kai žaidžia daug. Mes didžiuojamės, kad jis „Ryte“ kyla jau ne mažais, o dideliais žingsniais.“

Pirmoji pergalė 18 taškų pranašumu „Rytui“ gali tapti aukso vertės, bet tai yra tik mažytis pamatas troškimui žengti į kitą Čempionų lygos etapą. Jo išsipildymui vilniečiams mažų mažiausiai reikalingos pergalės teritorijoje, kur už jų nugarų – ištikimiausieji sirgaliai.

„Dirbant „Ryte“ kiekviena pergalė yra smagi – ar tai žaidžiame LKL, ar tai Čempionų lygoje, – pabrėžė Žibėnas. – Esame profesionalai, turime ateiti į darbą visada pasiruošę ir kiekvienose rungtynėse save atiduoti visu 100 proc. Yra daug varžovų, kurie tiesiog laukia mus nubausti.“

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.