Netikėtai į „Neptūną“ patekęs gynėjas naudojasi visomis progomis – net į mačą atvykus trečiajame kėlinyje

Tomas Vanagas
BasketNews žurnalistas
2021-11-08 18:00
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Šeštadienį 16 val. Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ namuose pradėjo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) rungtynes, o 17 val. taip pat uostamiestyje startavo Klaipėdos „Neptūno“ akistata LKL. „Neptūno“ įžaidėjas Matas Vaitkus turėjo misiją sudalyvauti abejose rungtynėse.

„Neptūno“ dubleriai sezono pradžioje NKL gerokai strigo ir pralaimėjo devynis pirmuosius mačus bei fiksavo prasčiausią rezultatą NKL. Dėl tokių rezultatų klubo vadovai nutarė pasitaikius progai „Neptūno“ atsarginį atakų organizatorių išleisti žaisti NKL.

Šį ketvirtadienį Vaitkus sužaidė pirmąsias šio sezono rungtynes NKL. 21-erių klaipėdietis į „Kretingos“ krepšį įmetė 18 taškų, bet dubleriai vėl suklupo (68:71) ir neišsiropštė iš pralaimėjimų duobės.

Matas Vaitkus

Matas  Vaitkus
Matas  Vaitkus
MIN: 12.89
PTS: 4.14 (59.09%)
REB: 0.71
AS: 1
ST: 0.43
BS: 0
TO: 1.14
GM: 7

Šeštadienį „Neptūno“ pagrindinės komandos ir dublerių ekipos rungtynės dubliavosi, bet klubo vadovai ir treneris Tomas Gaidamavičius nutarė imtis netradicinio sprendimo – po NKL rungtynių Vaitkų greitai pristatyti į LKL mačą.

16 val. prasidėjusiose NKL rungtynėse su Joniškio „Delikatesu“ trečiajame kėlinyje Vaitkus buvo pelnęs 10 taškų, o „Neptūnas-Akvaservis“ turėjo 27 taškų pranašumą (66:39).

Tuomet įžaidėjas ant atsarginių žaidėjų suolelio buvusiam „Neptūno“ sporto direktoriui Dainiui Vaiteliui užsiminė, jog galbūt jau reikėtų važiuoti į „Švyturio“ areną.

„Palaukime iki trečiojo kėlinio pabaigos“, – atsakė Vaitelis.

Per įvardytą laiką „Delikatesas“ prisivijo iki 16 taškų (55:71), o iki mačo pabaigos likus 5,5 min. „Delikatesas“ turėti tik 6 taškų (72:78) deficitą.

Galiausiai 186 cm ūgio Vaitkus aikštėje praleido paskutines 13 minučių, „Neptūno“ dubleriai iškovojo pirmąją pergalę NKL (89:84), o Vaitkus prie to prisidėjo surinkdamas 16 taškų ir 4 atkovotus kamuolius.

NKL mačas baigėsi apie 17.50 val. ir tada prasidėjo įdomumai.

„Neptūno“ dublerių NKL salę ir „Švyturio“ areną skiria apie 5 km, o kelionė tarp jų automobiliu užtrunka apie 10 minučių. Apie 18.12 val. Vaitkus jau buvo ant „Švyturio“ arenos parketo ir vadovavo pagrindinės komandos atakoms.

Kaip vyko krepšininko pergabenimo operacija?

„NKL reikėjo sužaisti visas rungtynes ir po jų kuo greičiau lėkti į „Švyturio“ areną, – BasketNews pasakojo Vaitkus. – Po rungtynių spėjau su vienu kitu varžovu paspausti rankas ir greitai išbėgau į rūbinę, persirengiau, su sporto direktoriumi Dainiumi greitai nuvažiavome į „Švyturio“ areną, o vis užsidegdavo raudonas šviesoforo signalas. „Švyturio“ arenoje greitai persirengiau, ant suoliuko pasėdėjau kelias minutes ir treneris Gaidamavičius pakvietė eiti žaisti. Po NKL rungtynių nebuvo laiko nusiprausti, „Neptūno“ rungtynėse į aikštelę išėjau dar šiltas, nespėjau atšalti.“

Nuotr. BNS

„Neptūnas“ LKL rungtynėse susitiko su Utenos „Juventus“, o Vaitkus į aikštelę žengė iki trečiojo kėlinio pabaigos likus 3 minutėms ir 20 sekundžių, vos po kelių minučių nuo tada, kai buvo atbėgęs ant suoliuko.

Klaipėdiečiai atsiliko 43:58, o Vaitkus į aikštę žengė po minutės pertraukėlės.

„Treneris Tomas iškart nubraižė derinį, ką turime daryti, apie gynybą pasiklausiau komandos draugų, ar nieko nepakeitė. Prieš šias rungtynes sportavau su pagrindine komanda, kaip ir visą sezoną, tad visus derinius bei gynybas žinojau“, – sakė Vaitkus.

Treneris Vaitkumi pasitikėjo – nors tik dukart prasižengė ir kitais statistiniais skaičiais nepasižymėjo, gynėjas aikštėje be keitimo išbuvo aštuonias minutes.

„Iškart įeiti į aikštelę kažkiek buvo sunku, bet rezultatas jau buvo didelis, o, kaip treneris minėjo, varžovai viską keitėsi, todėl reikėjo įmesti kamuolį po krepšiu. Ir gynyboje mano užduotis buvo paspausti jų mažiukus, kad kuo sunkiau persivarytų kamuolį. Kažkiek galbūt pavyko, bet kelias baudas gavau, Patrickas Milleris ėjo mesti baudų. Rungtynės nebuvo labai geros, plius komanda pralaimėjo“, – jau po nesėkmės 79:88 „Švyturio“ arenoje BasketNews pasakojo Vaitkus.

Visgi tokie vakarai nėra vieninteliai dalykai, kurie šį sezoną nustebino Vaitkų.

Prieš sezoną buvo numatyta, kad Vaitkus žais „Neptūno“ dubleriuose, tačiau įvykiai susiklostė taip, kad jis tapo antruoju „Neptūno“ įžaidėju.

Iš pradžių planas buvo toks, jog Vaitkus „Neptūno“ pagrindinėje komandoje bus tol, kol komanda ras legionierių gynėją. Paieškos užtruko, o kitas jaunas įžaidėjas Adomas Sidarevičius gavo traumą, todėl Vaitkui teko tapti Žygimanto Janavičiaus pagrindiniu dubleriu.

Vaitkus neprapuolė – LKL jis per 7 mačus žaidžia po 12 minučių, pelno po 4,1 taško, atkovoja po 0,7 kamuolio bei atlieka po 1 rezultatyvų perdavimą.

KMT jo statistika per 6 mačus siekia 5 taškus, 1,5 atkovoto kamuolio ir 1 rezultatyvų perdavimą.

„Iškart įmetė į ugnį, nebuvo kur trauktis, – apie debiutą „Neptūno“ komandoje sakė Vaitkus. – Teko žaisti ir taip kažkiek lengviau įsiliejau. Vis tiek pirmas sezonas, naujokas, dideli skirtumai nuo NKL. Manau, kad man asmeniškai sezono pradžia yra nebloga, tik komandai yra sunkiau.

Galima sakyti, kad mano žaidime šiek tiek yra ir sėkmės, bet ir darbo yra įdedama. Galbūt priešininkai mane nuvertina, galvoja, kad aš jaunas, tai nepataikysiu, todėl rizikuoja.“

Dvikovoje su Kauno „Žalgiriu“ Vaitkus per 13 minučių pelnė 5 taškus, tiek pat įmetė į Vilniaus „Ryto“ krepšį. Geriausi jo pasirodymai buvo su Kėdainių „Nevėžiu-Optibet“ (10 tšk., 5/6 dvit.), Panevėžio „Lietkabeliu“ (9 tšk., 3/3 dvit.) ir Prienų „Labas GAS“ (8 tšk., 2/3 trit., 12 naud. bal.).

„Galvojau, kad asmeniškai bus sudėtingiau, jog nesiseks, bus blogų rungtynių, jaunatviškų klaidų, bet kol kas viskas yra gerai“, – apie savo pirmuosius žingsnius LKL sakė jaunasis klaipėdietis.

Mato Vaitkaus tritaškis Prienuose iš aikštės vidurio:



Komentarai:

AS
Turėtų LKF uždrausti tokias nesąmones, kaip per vieną dieną žaidžiamos dvi rungtynės žaidėjui su dviguba licencija LKL/NKL.
2021-11-09
-8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 2

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.