Naujosios LKF valdžios pastangas vertinanti rinktinės kapitonė: „Permainos buvo reikalingos kaip oras“

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2021-11-12 11:13
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Kai Gintarė Petronytė debiutavo Lietuvos moterų rinktinėje, jai tebuvo 17 metų. Tąkart jauna panevėžietė kartu su šalies komanda kovėsi pasaulio čempionate, kuris šalies nacionalinei komandai iki šiol – paskutinis, o bendrai buvo trečias istorijoje.

Nuo tada viena ryškiausių Lietuvos krepšininkių kartu su rinktine Senojo žemyno elite kovėsi penkiuose Europos čempionatuose paeiliui ir tapo komandos veidu. 

Visgi žaidėjai augant ir žengiant į karjeros piką, klubinės karjeros pasiekimai ir rinktinės rezultatai prasilenkė šviesmečiais. Penkiskart geriausia Lietuvos žaidėja rinkta aukštaūgė garsiai dalijosi svajone žaisti olimpiadoje, bet šalies moterų krepšinio realybė kiekvieną kartą smogė stipriai, kai net trissyk iš eilės buvo nepatekta į Europos čempionatą.

Gintarė Petronytė

Gintarė  Petronytė
Komanda: Lietuvos moterų rinktinė
Pozicija: C
Amžius: 32
Ūgis: 195 cm
Svoris: 84 kg
Gimimo vieta: Panevėžys, Lietuva

Dabar rinktinei – dar viena nauja galimybė, už kurios komanda viltingai kabinasi jausdama pasikeitusį Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) valdžios užnugarį. 

2006 metais rinktinės duris pravėrusi Petronytė Lietuvai atstovavo prie prezidento Vlado Garasto (pareigas ėjo 2003-2011 m.) ir Arvydo Sabonio (2011-2021 m.), o dabar pluša prie šviežiai išrinkto Vydo Gedvilo.

„Pasikeitimai matosi, – spaudos konferencijoje pabrėžė Petronytė. – Mes labai jaučiame stiprų užnugarį ir labai tuo džiaugiamės. Mums buvo rodomas didžiulis dėmesys nuo pirmos dienos, atvažiavę federacijos atstovai visada reiškė mums palaikymą. Nors ši stovykla nebuvo ilga, jautėme labai didelį pozityvumą, jautėme, kad mumis tiki. 

Paaiškino ateities planus: apie norą kurti stiprų Lietuvos klubą ir burti rinktinės branduolį, apie daug kitų projektų. Matome, kad moterų krepšinis labai rūpi. Dabar atėjo daug suinteresuotų žmonių, kurie tikrai myli moterų krepšinį, ir darys viską, kad mes išliptume iš tos duobės. Mes tai jaučiame ir labai labai džiaugiuosi šiais pasikeitimais. Tikrai labai labai tikiu, jog dabar bus tik aukštyn, nes žemyn nebėra kur.“

Nuotr. LKF/L. Žemgulis

Petronytė didžiąją rinktinės karjeros dalį žaidė prie Sabonio. Pastarajam vadovaujant LKF, nacionalinė komanda 2013 m. Europos čempionate užėmė 14-ą vietą, 2015 m. – 8-ąją.

Durys į 2017, 2019 ir 2021 m. pirmenybes liko nepravertos neįveikus kvalifikacijos.

„Visas tas nuosmukis tiesiog parodo, kad rezultatai buvo labai blogi, – tinklalapio BasketNews paklausta reagavo Petronytė. – Viskas ėjo žemyn: tiek moterų rinktinės rezultatai ir nepatekimas į Europos čempionatus, tiek Lietuvos moterų lygos lygis kiekvienais metais ėjo vis žemyn. Žiūrėti buvo labai liūdna. Kai yra tokia duobė, permainos yra būtinos. Jos tiesiog reikalingos kaip oras. Nebegalime sau leisti toliau grimzti į bedugnę.“

Gedvilui siekiant LKF prezidento posto, savąjį vaidmenį turėjo ir Petronytė. Rinktinės lyderė buvo įtraukta į 1997 m. Europos moterų čempiono komandą, kurioje jai buvo numatyta „Merginų krepšinio plėtros“ pareigybė.

Tačiau, kaip patikino krepšininkė, jos vaidmuo – tik formalus. Europos moterų taurės čempionė nuo 2009 m. su vieno sezono išimtimi rungtyniauja užsienyje, o dabar antrus metus paeiliui atstovauja Italijos ekipai, Venecijos „Umana Reyer“.

„Nuo savęs bandau padaryti, ką galiu dabar būdama Lietuvoje, – tęsė Petronytė. – Žaidžiu profesionaliai ir užklasinėje veikloje labai kažkuo neprisidėsiu, nes po rinktinės iškart grįšiu į klubą. Kiek galiu padėti rinktinėje, tiek patarimais jaunosioms žaidėjoms, tiek burti mus visas kartu, stengiuosi padaryti nuo savęs tai, ką galiu šiai dienai.“

„Labai tikėjau šitais žmonėmis, buvau jų komandoje ir labai džiaugiuosi, – pridūrė ji. – Turime labai protingus ir stiprius žmones, kuriems tikrai labai rūpi moterų krepšinis. Neužtenka vieno žmogaus – reikia visų bendruomeniškumo ir visi kažkaip turime išbristi iš šitos situacijos. Dabar situacija nėra beviltiška, nes turime jaunų žaidėjų, turime kažkiek perliukų. Tikiu, kad kilsime aukštyn ir bus tik geriau.“

Nuotr. FIBA

Atranką į 2023 m. Europos čempionatą lietuvės pradėjo Kėdainiuose 69:59 užtikrintai pranokdamos Suomijos krepšininkes.

Sulig šiuo laimėjimu mūsiškės nutraukė fatališkai nesėkmingą rungtynių seriją. Nuo pat kvalifikacijos 2015-aisiais Kėdainiuose rungtyniaujanti rinktinė atrankoje triskart laimėjo tik prieš iš krepšinio konteksto savo lygiu iškrentančią Albaniją, kurią visus sykius triuškino vidutiniškai net 70,3 taško persvara.

2017 m. kvalifikacijoje po atkaklios kovos buvo nusileista Latvijai ir Slovėnijai, 2019 m. –dramatiškai nusileista Vengrijos ir Rusijos krepšininkėms, o 2021 m. – neprilygta turkėms ir serbėms.

„Labai džiaugiamės, jog nutraukėme tą prakeiksmą, – atsiduso Petronytė. – Artimieji važiavo žiūrėti ir sakė, jog turime nuimti šitą prakeiksmą. Visos pasikeitimus priėmėme kaip pozityvų dalyką, visos esame išsiilgusios pergalių, norime laimėti ir norime įrodyti, kad galime grįžti į aukščiausią lygį. Gal šiandien tikrai daug kas nepavyko, bet įdėjome širdį, labai kovojome ir stengėmės. Pergalę pasiekėme iš širdies.“

Šįkart Lietuva į vieną grupę atrankoje pateko su Suomija, Ukraina ir Prancūzija. Pastarosios dvi ekipos ketvirtadienį tarpusavyje susikovė Kijeve, kur šeimininkės triumfavo 90:71.

Nugalėtojoms Kristina Filevič 27 taškus, o Alina Iagupova – net 33 taškus, ir nuskausmino lietuves sekmadienį pasitiksiančias Europos vicečempiones.

Prancūzės šiemet penktąkart iš eilės pralaimėjo Senojo žemyno pirmenybių finalą, o Tokijo olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzos medalius.

„Lengva nebus, bet ko mes galime tikėtis, kai tiek metų nepapuolame į Europos čempionatą? – retoriškai klausė Petronytė. – Negalime tikėtis labai lengvos grupės ir labai lengvų varžovių. Žinome, kad lengva nebus, bet nėra, kur dingti. Jeigu norime grįžti į elitą, mes neturime kito kelio – turime demonstruoti gerą žaidimą ir rinkti pergales.“

Lietuvos ir Prancūzijos akistata sekmadienį – nuo 17.30 val.



Komentarai:

[VIDEO iš migrantų kelionių] Naujausios „insider” naujienos ir diskusijos! Junkis į Telegram grupę „Migrantai Lietuvoje 2021”: https://t.me/MigrantaiLietuvoje
2021-11-14
Atsakyti
Kaunas
iš jos tokia panevėžietė kaip iš Milaknio tauragiškis. Baisu, kai tokias nesąmones rašo krepšinio žurnalistas.
2021-11-12
+9
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 2

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.