Kuzminskas: apie turėtą šansą išlikti NBA ir vaidmenį „Zenit“ ekipoje

Giorgos Kyriakidis
BasketNews žurnalistas
2021-11-26 17:37
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Mindaugas Kuzminskas sugrįžo į Eurolygą. Sankt Peterburgo „Zenit“ jo vaidmuo nėra esminis, tačiau dėl to krepšininkas rūpinasi mažiausiai.

„Mūsų komandai sekasi neblogai, tai ir žaidėjai laimingi“, – Kuzminskas kalbėjo BasketNews iš vieno gražiausių Rusijos miestų.

„Zenit“ pajėgiausioje Europos lygoje viso turi aštuonias pergales ir 4 pralaimėjimus. Prieš nesėkmę Atėnuose klubas fiksavo penkių pergalių seriją.

Mindaugas Kuzminskas

Mindaugas  Kuzminskas
Mindaugas  Kuzminskas
MIN: 10.76
PTS: 4.58 (58.49%)
REB: 2.17
AS: 0.5
ST: 0.33
BS: 0.08
TO: 0.42
GM: 12

Kuzminskas per 11 mačų žaidė po 9,5 minutes ir rinko 3,8 taško, 1,6 atkovoto kamuolio ir 4,5 naudingumo balo. Statistika toli gražu ne geriausia karjeroje, bet puolėjas jaučiasi laimingas ir džiugina visus firmine savo šypsena.

Vilniuje gimęs krepšininkas laisvu laiku stebi ir buvusių komandų rungtynes. 32-ejų puolėjas savaitgalį palaikė Pirėjo „Olympiakos“ graikų derbyje.

„Manau, kad tai buvo keistos rungtynės, nes „Olympiakos“ kontroliavo eigą, bet matėme, kas nutiko pabaigoje. Žinoma, ta karšta atmosfera buvo kažkas įspūdingo. Dauguma šalių Europoje, net pasaulyje, turėtų pavydėti tiems, kurie pasirodo prieš tokią publiką“, – kalbėjo Kuzminskas.

Lietuvos rinktinės narys užsiminė apie susitikimo pabaigą, kurioje siautė „Panathinaikos“ gynėjas, buvęs Kuzminsko komandos draugas Nemanja Nedovičius. Serbas su lietuviu jėgas suvienijo Malagos „Unicaja“ (2015-16 m.) ir Milano „Armani Exchange“ (2018-19 m.).

„Oly“ turi individualiai stiprių žaidėjų, bet Nedovičius viską ėmė į savo rankas. Žaidžiau su juo Malagoje ir Milane, puikus vyrukas. Esu laimingas, kad nepaisant traumų, jis šį kartą parodė tikrąjį savo lygį“, – džiūgavo Kuzminskas.

Atletas prideda, kad su Nedovičiumi ryšis išliko, bet nėra labai aktyvus: „Kiekvieną dieną nesikalbame, bet susirašome, kai vienas ar kitas turi geresnes rungtynes.“

Nuotr. Luca Sgamellotti/Euroleague Basketball via Getty Images

Lietuvis iš „Olympiakos“ išvyko 2019 metų lapkričio mėnesį. Per tokį trumpą laiką lietuvis nespėjo patirti derbio atmosferos Eurolygoje, o vietinėse pirmenybėse Graikijos milžinas tuo metu nedalyvavo.

„Tai buvo vienas iš mažų mano tikslų, bet negavau progos to padaryti, nes nedalyvavome Graikijos čempionate ir nesusitikome Eurolygoje, kol ten buvau“, – pripažįsta vilnietis.

Nuotr. AFP - Scanpix

„Zenit“ iki kluptelėjimo Atėnuose žygiavo labai solidžiai – laimėtos penkerios rungtynės paeiliui. Tai buvo geras pozityvo pliūpsnis po sunkaus starto trimis pergalėmis ir trimis pralaimėjimais.

„Negaliu sakyti, kad sezoną pradėjome prastai. Pralaimėjome „Barcelonai“, „Real“ ir CSKA, tad stebėtis nereikėtų, – nesutinka Kuzminskas. – Žinoma, norime laimėti ir tokias rungtynes, bet kartais tai pavyksta, kartais ne.

Mūsų serija buvo graži, bet tai ilgas sezonas. Jei atsipalaiduosi, visada bus komandų, kurios tave nubaus ir greitai patupdys lentelės dugne. Turime pamiršti kiekvienas rungtynes, kad galėtume susikoncentruoti į ateinančias užduotis.“

Sankt Peterburgo ekipa praėjusį sezoną laimėjo VTB Vieningosios lygos reguliarųjį sezoną ir pateko į Eurolygos atkrintamąsias. Kuzia sako, kad tokie patys rezultatai būtų puikūs.

„Tai būtų geros naujienos mums. Jei pasieksime tiek – puiku. Daugumai komandų skausminga prarasti pagrindinį įžaidėją. Mes atsisveikinome su Kevinu Pangosu, tačiau pasitempė likusi komanda. Turime gerų žaidėjų ir laukiame, kada sugrįš Shabazzas Napieras.

Treneriai padarė gerą darbą maskuodami Napiero trūkumą. Jie tikrai gerai paruošia mus. Belieka tik priimti informaciją ir ją įgyvendinti“, – sakė Kuzminskas.

Kuzminsko geriausios rungtynės Eurolygoje šį sezoną buvo prieš „Anadolu Efes“ ir „Olympiakos“. Sudėjus abu mačus, puolėjas įvertė 27 taškus. Neskaitant šių rungtynių, lietuvis daugiau nei 14 minučių per mačą nežaidė.

Puolėjas galvoja, kad savo vaidmens supratimas yra svarbus tokioje lygiavertėje komandoje.

„Kartais viskas priklauso nuo manęs ir kaip pradedu rungtynes. Kartais tai žaidybinio plano dalis. Turime 15 beveik lygiaverčių žaidėjų. Iki šiol treneris dar nesuklydo. Visi žaidėjai, žengę į aikštę, mums davė naudos.

Viena iš mano vaidmens dalių yra suprasti, kad kartais žaisiu daugiau, kartais – mažiau“, – kalbėjo lietuvis.

Galimai toks požiūris Kuzminską mintimis nukelia į daugiau nei metus NBA trukusią patirtį su Niujorko „Knicks“. Krepšininkas pabrėžė pagrindinę taisyklę, kuri ten egzistuoja: „Visada būk pasiruošęs, kai treneriui prireiks.“

Ar taip pat yra ir Rusijoje? Kuzminskas iš dalies pritarė, bet išskyrė ir skirtumą.

„Iš vienos pusės, taip. Laikas yra daugiau mažiau toks pat, bet NBA kiekvienas mačas nereiškia tiek daug, kiek Europoje. Čia tau neleidžiama daryti klaidų, kurios veda prie pralaimėjimo.

NBA aplinkoje visi yra atsipalaidavę. Gali pralaimėti šešerias rungtynes iš eilės, bet visi liks pozityvūs. Europoje taip nėra“, – aiškino Kuzminskas.

Nuotr. Basketnews/D.Repečka

Kuzminskas jau artimiausiu metu prisijungs prie Lietuvos rinktinės, kuri penktadienį pasitinka pirmąjį varžovą Bulgariją 2023 m. pasaulio čempionato atrankoje. 32-ejų „Zenit“ puolėją išvysti galėsime tik antrajame mače lapkričio 29 d. Čekijoje.

Komplikuotos kelionės nepalaužė Kuzminsko noro atstovauti rinktinei.

„Kaip žaidėjai, negalime nieko padaryti, – apie FIBA langų tvarką kalba Kuzminskas. – Aišku, norėčiau prisijungti prie rinktinės nuo pirmosios dienos ir dalyvauti treniruotėse, rungtynėse.

Lieka tik susitaikyti su tuo, kad bus sunkūs skrydžiai, suspaustas tvarkaraštis ir viskas.

Geriausi žaidėjai turi žaisti. Nesame tokie įtakingi, kad kažką pakeistume, bet manau, kad susitarimas tarp besiriejančių pusių bus pasiektas.

Nuotr. BNS

Taip pat vilnietis atskleidė, kaip pavyko gauti „Zenit“ leidimą išvykai į gimtinę.

„Pasikalbėjau su nacionalinės rinktinės treneriu ir jis sakė, kad manęs nori. Bent jau antrosioms rungtynėms. Tad šnekėjausi su treneriu Xavi Pascualiu ir mūsų sporto direktoriumi.

Abu jie buvo tikrai lankstūs ir mane išleido. Turiu padėkoti jiems, kad galiu padėti savo šaliai.“

Po kalbų apie rinktinę, lietuvis vėl mintimis nusikėlė į NBA.

Po dviejų puikių sezonų Malagoje Kuzminskas išskrido už Atlanto. Į legendinę „Knicks“ franšizę, kuri turi savo unikalumų.

Vienas iš jų – nušvilpinėti komandos pasirinkimus naujokų biržoje. Taip nutiko ir geram Kuzminsko draugui Kristapui Porzingiui.

Vis tik lietuvis biržoje pašauktas nebuvo, o atvyko jau savo jėgų žydėjime. Ilgai netruko, kol Kuzminskas tapo Niujorko sirgalių vienu iš numylėtinių.

„Kai kažkuo pasidalinu socialiniuose tinkluose, tikrai juokinga, kad jie (aut. past. „Knicks“ fanai) vis dar mane prisimena.

Nuo mano žaidimo ten pasikeitė visa komanda. Taip, yra Derrickas Rose'as, bet jis buvo išvykęs nuo 2017 m.

Apibendrinus, man buvo smagu. Tai buvo puiki patirtis. Gaila, kad NBA pabuvau ne taip ilgai, kaip tikėjausi. Tačiau visada liksiu dėkingas. Jei atsukčiau laiką atgal, vėl priimčiau tą sprendimą ir žaisčiau Niujorke“, – sakė lietuvis.

Lietuvis prisiminė, kad jo karjera už Atlanto galėjo pakrypti netikėta linkme. Po to, kai „Knicks“ atsisakė žaidėjo paslaugų, Kuzminskas turėjo dar vieną pasiūlymą.

„Kai išsiskyriau su Niujorku, padariau klaidų, kurios neleido išlikti lygoje. Nepasirašiau kontrakto su viena ekipa, nes laukiau kitos pasiūlymo.

Tačiau jokio pasiūlymo nesulaukiau ir tai buvo viskas – grįžau į Europą. Nenoriu atskleisti, kokia tai buvo komanda. Galbūt padarysiu tai ateityje.

Tačiau esu laimingas dėl savo karjeros ir dėl to, kad galiu žaisti aukštame lygyje,“ – pasakojo Kuzminskas.



Komentarai:

Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
-3
Atsakyti
Anonimas
Kings
2021-11-26
-2
Atsakyti
Jo jo
kviete nba kita komanda bet nepasirasiau sapnuose nebent
2021-11-26
-1
Atsakyti
Antanas
ko jis ta liezuvi nuolat iskisa? cia jo kaip ka.les firminis stilius?
2021-11-26
+1
Atsakyti
Šitas tai legendinis pasakorius. Duomenis turi ir drąsiai galėjo tapti elitiniu žaidėjų bet įdingas atsidavimas darbui toks aj bus gerai. Na ir liko toks vidutiniokas pernelyg nesidraskyt aj galima patinget
2021-11-26
+9
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 6

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.