Juodasis arkliukas: kodėl UNIKS žaidimas stebina visą Europą?

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2021-12-17 09:00

Bilietą per Europos taurę į Eurolygą iškovojęs Kazanės UNIKS vasarą ėmėsi rimtų darbų, tačiau jų galimybės stipriausioje Senojo žemyno lygoje buvo vertinamos abejotinai – iš pažiūros viskas atrodė kaip dar vienas Rusijos klubo projektas su garsiomis pavardėmis, bet ne aiškiomis sistemomis.

Mario Hezonja, Lorenzo Brownas, Isaiah Canaanas ir galiausiai O.J. Mayo. Atrodė, jog šiems vyrukams tikrai neužteks vieno kamuolio, o galbūt ir vietos rūbinėje, tačiau treneris Velimiras Perasovičius dabar gali šypsotis – UNIKS su 9 pergalėmis Eurolygoje žengia 5-oje vietoje.

Įdomiausia, jog juoduoju turnyro arkliuku tapęs klubas pergales skina netikėtu stiliumi – viską pradėdami nuo savos aikštės pusės ir fiksuodami antrą geriausią gynybos reitingą (vid. 103,1 tšk.).

Penktadienio vakarą ši komanda namuose priims Kauno „Žalgirį“. Mačo pradžia – 18 val.

Tinklalapis BasketNews pateikia iki šiol labiausiai Eurolygoje stebinančios komandos sėkmės receptą ir svarsto, ar UNIKS taps pirmuoju Europos taurės klubu, išliksiančiu turnyre.

Eurolygos favoritams prilygstantis fiziškumas

Nuotr. TASS – Scanpix

Prieš sezoną UNIKS sudėtis ant popieriaus niekam nekėlė abejonių dėl puolimo potencialo, tačiau surinkti charakteriai nieko gero nežadėjo, o Perasovičius iškart krepšinio apžvalgininkų buvo pasodintas ant karštosios kėdės.

Sezono startas dar labiau padidino abejones dėl UNIKS komplektacijos – viena pergalė per penkerias rungtynes, o vienas iš pralaimėjimų buvo tiesiog beviltiškas – 41:80 Stambule prieš vietos „Fenerbahče“.

Rusijos ekipos žaidime buvo daug nesusikalbėjimų, Hezonjos kūno kalba nieko gero nežadėjo ir viskas atrodė prastai tiek puolime, tiek gynyboje, tačiau reikalai kardinaliai pradėjo keistis nuo šeštojo turo.

UNIKS neturėjo vargo su baskais, vėliau Kazanėje krito ir pats Madrido „Real“, o po dramatiško pralaimėjimo Vilerbane Perasovičiaus vyrai iškovojo 6 pergales per septynerias rungtynes ir yra viena karščiausių komandų Eurolygoje. Vienintelis pralaimėjimas patirtas per pratęsimą prieš Pirėjo „Olympiakos“.

Nuo šeštojo turo UNIKS pagal statistikos rodiklius yra dominuojanti jėga Eurolygoje – antras puolimo reitingas (vid. 118,5 tšk.) ir geriausia gynyba (vid. 101 tšk.). Kur slypi sėkmės receptas?

Čia reikia pagyrimus žarstyti Perasovičiui. Vasarą prie klubo vairo stojęs kroatas atėjo į komandą su būriu naujokų, tačiau jiems greitai išaiškino, kaip nori žaisti, ir trenerio ranka yra stipriai juntama.

Perasovičius puolimo žaidėjus privertė žaisti vieningai gynyboje, kurioje ir prasideda visa UNIKS sėkmė, ir tai galėtų stebinti, tačiau pažiūrėjus akyliau, surinktų krepšininkų kūnai atitinka šią filosofiją ir jų demonstruojamas fiziškumas dabar yra Eurolygos elito lygyje.

Rusijos klubas žaidžia amerikietišką krepšinį, kur stengiasi perimti kiekvieną kamuolį, jų riziką dažniausiai pasiteisina ir UNIKS pagal tai pirmauja Eurolygoje (vid. 9,2 per. kam.). Vienas Johnas Brownas jų perima per rungtynes po 2,5 ir dominuoja lygoje.

Bet ginasi ne tik priekinė linija, kurioje abejonių dėl J. Browno, Tonye Jekiri ir Andrejaus Voroncevičiaus gynybos sugebėjimų ir taip nebuvo.

Iš NBA atvykęs Jarrellas Brantley kalnų puolime neverčia, tačiau gynyboje yra sunkiai įveikiamas, Hezonja ir L. Brownas turi gerą dydį savose pozicijose ir motyvuoti gali efektyviai keistis ginamaisiais, kur ir yra UNIKS stiprybė. 

Iš visų šių krepšininkų Perasovičius spaudžia maksimumą gynyboje, o tai leidžia paslėpti Mayo ir Canaano bėdas prie savojo krepšio.

UNIKS switch all gynyboje skendo net ir tokie grandai kaip „Real“ ar CSKA. Puolime net 14,6 proc. atakų varžovai užbaigia gynėjo metimais po pikenrolo, tačiau tokios situacijos atneša tik vid. po 0,87 tšk. per ataką. Į krepšį besisukančio aukštaūgio rodiklis dar kuklesnis – 0,76 tšk. per ataką.

Puolimas, prasidedantis nuo gynybos

Nuotr. TASS – Scanpix

Kalbant apie UNIKS puolimą, vėl negalima nepakalbėti apie gynybą. Rusų didelį procentą metimų sudaro greitos atakos, kurios atsiranda būtent po sėkmingos gynybos.

Daugiausiai kamuolių perimanti lygos komanda stengiasi bėgti į priekį, kuomet turi menkiausią progą ir dažnai sukuria greitas atakas po varžovų netikslių metimų, atlikdami labai gerus pirmus perdavimus.

Didžiausią procentą UNIKS puolimo sudaro gynėjų metimai po pikenrolo (16,2 proc.), vėliau seka metimai iš statinių padėčių (14,8 proc.), o visai šalia – greitos atakos (14,5 proc.). Įspūdingas skaičius!

Į priekį bėga visi – nuo mažiukų Canaano, Mayo ir L. Browno, jungiamosios grandies Hezonjos iki atletiškų aukštaūgių J. Browno, Brantley bei Jekiri.

Perimti kamuoliai ir greitos atakos atrodė kaip išsigelbėjimas sezono starte, kadangi pozicinės atakos strigo, nepaisant individualaus žaidėjų talento – po penkių turų Perasovičiaus vyrų puolimo reitingas buvo paskutinis, 18-tas.

Vis dėlto su laiku UNIKS įsibėgėjo ir dabar jų pozicinės atakos atrodo logiškesnės, stengiantis išvesti žaisti 1x1 Hezonją, sukuriant erdvės prasiveržimams L. Brownui bei duodant laisvės Canaanui.

Būtent šie trys vyrai įmeta 41,5 tšk. iš UNIKS 78,1 tšk. per rungtynes, kas yra 53,1 proc. visų taškų. Šalia galime pridėti dar jų atliekamus 8,6 rezultatyvaus perdavimo ir klausimų, kas yra svarbiausi UNIKS puolime, nebelieka.

„Visi trys yra puikūs taškų rinkėjai, – BasketNews prieš dvikovą su UNIKS sakė Kauno „Žalgirio“ strategas Jure Zdovcas. – Brownas galbūt daugiau mėgsta veržtis, bet taip pat pataiko iš statinių padėčių ir turi charakterį. Hezonją pažįstu labai gerai, niekada nežinosi, ką jis padarys ir iš kur atakuos. Canaanas taip pat yra metikas ir gali veržtis.“

Taip, pozicinėse atakose UNIKS rasti kelių prie varžovų krepšio yra sunkiau nei atviroje aikštėje ir pasitaiko padrikų atakų, todėl čia turbūt dar yra didžiausias žaidimo komponentas, kur rusai gali pasitempti.

Būtent varžovų greitą puolimą po klaidų ir pramestų metimų bei varžovų tritaškių pataikymą Kazanėje auklėtiniams turės akcentuoti Zdovcas. Per pastarąsias 10 rungtynių iš toli UNIKS pataiko 39,5 proc. tritaškių (2 vieta), o net penki krepšininkai atakuoja tiksliau nei 43 proc. pataikymas.

Spraga, kuri neleidžia priskirti prie Eurolygos elito

Nuotr. ITASS-Scanpix

Išvardinome įspūdingą fiziškumą, Perasovičiaus jaučiamą ranką, puolimo talentus, bet ar galime būti užtikrinti, kad UNIKS išliks atkrintamųjų bėgiuose?

8 pergales per 10 rungtynių ir dabar užimama 5-oji vieta Eurolygoje atrodo užtikrintai, siekiant patekti į atkrintamąsias, kas leistų išsaugoti vietą lygoje. Vis dėlto yra viena detalė, kuri kelia abejonių.

Ir tai nėra žaidėjų charakteris, kuris buvo akcentuojamas prieš sezoną, mat Perasovičiaus jau įrodė, kad gali su tuo tvarkytis.

Priskirti tikram Eurolygos elitui UNIKS neleidžia itin siaura priekinė linija – liūto dalį minučių čia susisemia J. Brownas, Jekiri ir veteranas Voroncevičius, o šalia jų dar yra tik dvimetrinis ketvirtas numeris Brantley.

Sezono eigoje Rusijos klubas pasikvietė Janį Timmą ir privertė griebtis už galvos – kam dar vienas perimetro krepšininkas su aikštingu charakteriu, kai aiškiai matoma spraga priekinėje linijoje?

Vis dėlto latvis neužsibuvo komandoje ir galbūt prieš perėjimų užsidarymą UNIKS dar sustiprins sudėtį patikimu vidurio puolėju, nes dabartiniams vyrams antroje sezono pusėje gali tiesiog pritrūkti kvapo.

Tikras centras Tonye Jekiri vidutiniškai žaidžia po 24 minutes, Johnas Brownas – po 30 minučių, Andrejus Voroncevičius – po 21 minutę, o Jarrellas Brantley – po 14,5 min.

Net ir su aiškia spraga UNIKS šiuo metu neabejotinai žaidžia atkrintamųjų krepšinį, demonstruodami Eurolygos elitui būdingą fiziškumą, o solidus papildymas priekinėje linijoje pradėtų gąsdinti ir komandas, kurios sezono be finalo ketverto neįsivaizduoja.



Komentarai:

Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
+11
Atsakyti
Maga patriots vs lefty traitors
ar tikrai aukstiems zaisti po 21, 24 ir 30 min yra tiek daug, kad kvapo protruks?
2021-12-17
-6
Atsakyti
Olis
Įdomu būtų palyginti Unics ir Žalgirio biudžetus.Matant skirtumą,būtų galima primesti ant kiek Žalgiris prasišovė su sudėtimi.
2021-12-17
+28
Atsakyti
1944
Nuojauta kuzda, kad siandien Zalgiris bus sunesiotas kaip senais gudziais laikais prie Brazio/Krapiko. O jei pralaimes maziau nei 10 tasku, bus kaip pergale.
2021-12-17
+21
Atsakyti
Eilinis ruskiu oligarchu projektas, uzmes pinigu porai metu, po to uzrauks parama ir pedins i Eurocup dugna, ar dar blogiau kaip chimkiams nutiko. Eurolygoj jau seniai dingo tie laikai kur dar dar su puse velnio biudzetu galedavai kalnus nuverst ir net eurolyga laimet. Si sezona gi ir kinai uzdare duris legionieriam, tai ir matom daug skambiu vardu. Tik aisku ne pas mus kur neduok Die izymu krepsininka pasikvies i Zalgiri, vajetaus gi neliks kaip ismoketi Zalgirio talismanams algu uz sedejima ant suolo.
2021-12-17
+17
Atsakyti
Gag
Aha, tikrai, juodasis arkliukas. Uniks šiaip ne Chimki, jie visada sudeda sudėtį ir plius minus žaidėjus suvaldo tikrai neblogai. Puikiai tą matom ir šiam sezone, tiek žvaigždžių komandoj, ir visiems visko užtenka. Mane stebina, kodėl jūs tokie čia nustebę, kad jie gerai žaidžia turėdami tokius žaidėjus ir biudžeta apie 30mln
2021-12-17
+1
Atsakyti
Pasipiktines 100%
Tikiuosi kazane kaip su volu pervaziuos,sita motiejuno parodija. Ir toliau neiskovos pergaliu. Gal tada motiejunui akys prareges ir smegenys prades geriau veikt. Kokia pornografija siais metais padare is komandos. Visokiu klisakoju kalnieciu prisiime, ulanovu - barzdos modeli, o apie jankuna tai isvis nera jau zodziu, kiek iis dar bus tam zalgiris,ir lups saibas,jau viskas is jo zaidejo nera,zaidzia zaidimus tik su motiejum. Nu ir gerai gerai visiem,laimyngi. O fanai ir jau daros apgailetini,kur jusu savigarba,kiek ishsisiepe dar busit,ir sakysit kad cia normalu!!
2021-12-17
+110
Atsakyti
Domas
Kaip taip vis sutampa, kad k.net ir jūs ta pačia tema sukuriat gerą medžiagą tuo pačiu metu?
2021-12-17
-5
Atsakyti
cha
Sekmes paslaptis,atletiski,greiti juodaodziai kas pas zalgiri netiktu,nes cia daugiau triju niekada nebuna ir geriau vietinis nukarses vos kojas bepavelkantis,bet savas,musiskis
2021-12-17
+7
Atsakyti
rr
Jūs atsargiau su žodžiais, o būsit apkaltinti rasizmu.😁
2021-12-17
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 15

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.