Kibirkštys neprasidėjus kovai: „Neptūnas“ skelbia apie avarinę situaciją, LKL ir „Lietkabelis“ ruošiasi rungtynėms

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2022-01-05 13:48

KMT ketvirtfinalio poroje tarp Panevėžio „Lietkabelio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ emocijos sproginėja dar net neišmetus ginčo kamuolio.

COVID-19 viruso ir traumų išguldytas uostamiesčio klubas šaukėsi atkreipti dėmesį į avarinę komandos situaciją bei prašė nukelti trečiadienio rungtynes.

Klaipėdiečiai supranta, jog nepavydėtina padėtis neapibrėžta LKL nuostatais, bet Dainiaus Adomaičio treniruojama ekipa pasigenda varžovų bendruomeniškumo, tinklalapiui BasketNews pažymėjo „Neptūno“ pusė.

Antradienį Klaipėdos ekipoje buvo nustatytas septintasis COVID-19 atvejis, iš kurių penki – krepšininkams. „Neptūnas“ LKL kovoms yra registravęs 13 krepšininkų.

Adomaitis savo dispozicijoje liko su aštuoniais žaidėjais, iš kurių, remiantis klaipėdiečių pozicija, gali žaisti tik penki. Tačiau bendras krepšininkų traktuojamas skaičius – aštuoni, kiek ir reikia, jog įvyktų rungtynės.

LKL nuostatų 14.6.5 punkto A dalyje nurodoma: „Klubo iniciatyva LKL rungtynių data ir/ar laikas gali būti keičiami, jeigu komanda rungtynėse negali registruoti 8 (aštuonių) žaidėjų išimtinai dėl susirgimų COVID-19 liga.“

Dainius Adomaitis KMT ketvirtfinalį pradės su aštuoniais žaidėjais, iš kurių visa jėga gali žaisti tik penki
Dainius Adomaitis KMT ketvirtfinalį pradės su aštuoniais žaidėjais, iš kurių visa jėga gali žaisti tik penki
Nuotr. LKL

Žygimantas Janavičius vis dar negali žaisti visa jėga po pėdos traumos, Isaacą Bontoną trečią dieną kamuoja temperatūra, bet COVID-19 testų rezultatai – neigiami.

Dubleris Lukas Kreišmontas sveiksta po alkūnės sužeidimo ir individualiai atlieka reabilitaciją.

„Neptūnas“ savo gretose turi ir keturioliktą krepšininką, Adomą Sidarevičių, bet jis LKL paraiškoje nefigūruoja, nes dar prieš sezoną patyrė pėdos kaulo lūžį bei tęsia reabilitaciją.

Šios „Neptūno“ netektys nėra susijusios su COVID-19, tinklalapiui BasketNews pabrėžė LKL generalinė direktorė Rasa Liuimienė. Vadovaujantis LKL nuostatais, rungtynės privalo vykti – nuostatų punktą 6.7.3.2 nurodė lygos vadovė.

„Rungtynės turi būti žaidžiamos visais atvejais, kai komanda rungtynėse turi galimybę registruoti bent 8 (aštuonis) pasiruošusius žaisti žaidėjus. Šis minimalus 8 (aštuonių) žaidėjų limitas taikomas išimtinai tik dėl COVID-19 ligos paplitimo rizikų valdymo, t.y. rungtynės negali būti nežaidžiamos ir/ar perkeliamos į kitą datą dėl to, kad komanda dėl žaidėjų traumų ar kitų priežasčių negali rungtynėse registruoti mažiausiai 8 (aštuonių) žaidėjų“, – rašoma nuostatuose.

„Praeitais metais turėjome panašią situaciją su Vilniaus „Rytu“, – tinklalapiui BasketNews pažymėjo Liuimienė. – Pas juos buvo užfiksuoti daugybiniai COVID-19 atvejai ir tuo metu pora žaidėjų buvo su ilgalaikėmis traumomis. Niekada LKL praktikoje nebuvo taip, kad dėl traumų yra nukeliamos rungtynės, nes niekas nežino, kaip greitai žaidėjai pasveiks po traumų – jos būna ir ilgalaikės, ir trumpalaikės. Tiesiog nėra galimybių laukti tris mėnesius, kol, pavyzdžiui, kažkam sugis petys po operacijos.“

„Neptūno“ direktorius Sigitas Ambrazevičius tinklalapiui BasketNews komentavo, jog kreipėsi į „Lietkabelį“ dėl rungtynių nukėlimo, mat tokią galimybę numato LKL nuostatai. Iš pradžių buvo gautas pozityviai nuteikiantis signalas, bet galutinis atsakymas buvo neigiamas.

„Nieko asmeniško, tai tik verslas, – apie „Lietkabelio“ parodytą poziciją sakė Ambrazevičius. – Nesvarbu, kokia situacija, kiekvienas žiūrime savų interesų. Pagal nuostatus turite žaisti, nesvarbu, kad negalite. Nesvarbu, kad bus tik penki žaidėjai.“ 

Martynas Purlys – „Lietkabelio“ direktorius
Martynas Purlys – „Lietkabelio“ direktorius
Nuotr. BNS

„Buvo pokalbis su „Neptūnu“ ir susitarėme, kad palaukiame jų testų rezultatų ir kad mes kaip ir neprieštarautume nukelti, – tinklalapiui BasketNews pasakojo „Lietkabelio“ direktorius Martynas Purlys. – Bet po to kalbėjomės su LKL ir pasakė, kad nėra tokio punkto dėl COVID-19 situacijos, dėl kurio LKL galėtų nukelti rungtynes. Remiantis COVID-19 nuostatais, nebuvo priežasties to padaryti. Mes pasakėme „Neptūnui“, kad vadovausimės LKL nuostatų punktais, kuriais vadovaujasi ir visos lygos komandos.“

„Lietkabelio“ atstovas išskyrė, jog komandai turint aštuonis žaidėjus, rungtynės nėra nukeliamos ir stipriausiose Europos lygose – Eurolygoje ar Europos taurėje. Prie pastarojo turnyro tvarkos panevėžiečiai taikosi dalyvaudami tarptautiniame fronte.

„Kodėl LKL turėtų būti išskirtinė lyga? – retoriškai klausė Purlys. – Kodėl mes, kaip lyga, turėtume nukelti rungtynes, kai nėra aišku, kas bus už dviejų savaičių? Ar tikrai pas mus tvarkaraštis yra toks laisvas, kad galėtume tvirtai nukelti kiekvienas rungtynes, ir nebijoti, jog vėliau nereiks į savaitę sugrūsti po 5 rungtynes.“

Savaitgalį „Neptūnui“ pranešus apie COVID-19 išplitimą, LKL nukėlė pirmadienio rungtynes su Utenos „Juventus“ komanda. Antradienį apie du COVID-19 atvejus paskelbė Jonavos „CBet“ ir lyga nukėlė trečiadienio KMT ketvirtfinalio akistatą su Kauno „Žalgiriu“.

Pasak LKL vadovės, šie du pavyzdžiai negali būti taikomi Klaipėdos ir Panevėžio komandų rungtynių situacijai.

„Jonavos rungtynes nukėlėme dėl tos pačios priežasties, kaip ir Utenos su Klaipėda, – sakė Liuimienė. – Jonavos komandoje yra dalis žaidėjų, kurie pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus privalo po galimo kontakto trims dienoms izoliuotis ir tada darytis PGR tyrimą.“

Sigitas Ambrazevičius – „Neptūno“ direktorius
Sigitas Ambrazevičius – „Neptūno“ direktorius
Nuotr. Neptūnas

Kylančių emocijų fone „Neptūnas“ sako brėžiantis naują santykių su „Lietkabeliu“ liniją.

„Jeigu lyga kažkada paprašys padėti „Lietkabeliui“, mes tikrai niekada nebesutiksime, o kitoms draugiškoms komandoms tikrai padėsime, – komentavo Ambrazevičius, vienas iš „Neptūno“ dalininkų. – Šį sezoną mūsų dukart buvo paprašyta padaryti pakeitimus tvarkaraštyje ir mes sutikome, nors mums gal ir nebuvo naudinga. Praėjusį sezoną taip pat buvo paprašyta ir mes sutikome. Kas nesutinka padėti mums, daugiau nesutiksime ir mes. 

Taipogi, noriu pabrėžti, kai „Lietkabelis“ paprašė mūsų dviejų jaunų žaidėjų – Ryčio Šakaičio ir Kristupo Keinio – į Eurolygos jaunimo turnyrą, mes davėme juos. Šiandien, aišku, mes juos atšaukiame. Jeigu mes nesame bendruomeniški už aikštelės ribų, tada yra taip.

Negalime reikšti pretenzijų, bet yra emocinė šio reikalo pusė. Mano nuomonės buvo atsiklausta, ir būdami bendruomeniški, tikrai leidome jiems dalyvauti tarptautiniame turnyre su „Lietkabelio“ komanda. Bet šitame pasaulyje gal esu keistuolis, nes noriu būti bendruomeniškas ir sąžiningas.“

Ar ne per daug pasiduota emocijoms?

„Dabar jau žiūrime paprastai: yra aiški situacija ir mes žiūrime savo interesų. Nebenorime rizikuoti jaunų žaidėjų traumomis ar rizikuoti susirgti COVID-19“, – teigė „Neptūno“ direktorius.

Rasa Liuimienė – LKL generalinė direktorė
Rasa Liuimienė – LKL generalinė direktorė
Nuotr. BNS

Liuimienė nurodė, jog visos lygos komandos turėtų būti suinteresuotos, kad čempionatas nestrigtų. Kai kurioms komandoms trūksta pasirengimo COVID-19 iššaukiamiems sunkumams ir siekiant suvaldyti sudėtingas situacijas.

„Šiuo atveju jaučiame „Neptūno“ suinteresuotumą ir tai yra suprantama – kiekvienas norėtų svarbias rungtynes žaisti stipriausia sudėtimi, – dėstė Liuimienė. – Bet jiems taip nepasisekė, kad jie pateko į jiems nepalankią situaciją, jog pagal LKL nuostatus turi žaisti. Tačiau mums atrodo, kad ir iš klubo trūksta iniciatyvos, jog į savo situaciją būtų pažiūrėta šiek tiek profesionaliau. 

Turiu omeny, papildomų žaidėjų registravimą – nuostatai numato galimybę paraiškoje registruoti daugiausiai 16 žmonių, o apie kiekvienos komandos požiūrį ir COVID-19 monotoringą nenorėčiau kalbėti.

Situacijų yra įvairių: kai kuriuose klubuose visi yra pasiskiepiję trečiąja vakcina, yra komandų, kurios turbūt pamiršo, kad reikia tai daryti. Šios savaitės pradžioje visiems buvo išsiųsti priminimai su raudonais šauktukais, kad visgi turėtų pasitikrinti, kas turi galimybę vakcinuotis trečią kartą, ir saugotų save.“

Ar „Neptūnas“ yra tarp pasyviausių LKL komandų šiuo klausimu?

„Neptūno“ situacija nėra gera šiuo atveju, – atsakė Liuimienė. – Ji nėra blogiausia, bet sakyčiau, jog kontrolei skyrė mažai dėmesio.“

LKL klubai trečiadienį popiet pradėjo posėdį, kurio pagrindinis akcentas – šalyje ir pasaulyje prastėjančios pandeminės situacijos valdymas. „Neptūno“ ir „Lietkabelio“ rungtynių klausimas nėra įtrauktas į darbotvarkę, tačiau net neabejojama, kad jis neliks nepaliestas.



Komentarai:

Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
-7
Atsakyti
As
Sveiki, o kodėl niekur nėra rašoma, kad Lietkabelis pats sutiko irgi nukelti rungtynes? Bet LKL nesutiko ir Purlys tada sako, sorry na turim žaisti, nes negalim mes atkelti rungtynių. Kodėl Klaipėdos GM to nesako o purvais mėtosi? Dabar tą ir fanai pasigavo. Nors čia visiškai LKL nuosprendis.
2022-01-06
+6
Atsakyti
Ramunas
Kiek reikia turet durnumo, kad is savo vaiku atimt galimybe eurolygos jaunimo turnyre pazaist... Cia tipo daba del tu dvieju vaiku Kabelio jaunimas pasmerktas pralaimet... nu durniu durnius, kaip tokius prileidzia prie miesto komandos... va cia is keliu sakiniu pasimato kas per vadovas ir kodel klubas tokioj si... sedi... ir dabar aisku, kad sedes tol kol tokie avinai vadovaus
2022-01-05
+4
Atsakyti
Aha
Neptunas jau 2 kartus prapyle kabeliui su skambuciais. Tas pats ir dabar butu buve, na nebent zuvedros namie galejo apylygiai suzaisti. Labiausia cia Adomaitis islose, nes tures pasiteisinima.
2022-01-05
-1
Atsakyti
qqq
net jei lietkabelis sutiktu,lkl nuostatai yra auksciau,jei abi komandos nedalyvautu ta diena gautu baudas,techninius pralaimejimus. nera ko pykti ant lietkabelio.
2022-01-05
-10
Atsakyti
.
neptūno vadovam tik duok paverkt
2022-01-05
-3
Atsakyti
o dėl 2covid nukėlė...
Sausio 4 d. žinutė: Po atliktų COVID-19 testų Jonavos „CBet“ komandoje, 2 žaidėjai sulaukė teigiamų rezultatų. Oficialiai pranešta, kad nukeliamos sausio 5 d. 18 val. turėjusios vykti rungtynės tarp „Žalgirio“ ir Jonavos „CBet“...
2022-01-05
+10
Atsakyti
Neptūnas pirma tegul suderina su LKL ir kada ji leis, tuomet bus kalba su Lietkabeliu. O dabar, juk, lyga neleidžia.
2022-01-05
+5
Atsakyti
G
Reik suprast, jog 5 krepšininkams be keitimo išbėgiot 40 min yra kančia. Manau, jei JKL nuomonės nepakeis, reik pasiimt techninį pralaimėjimą 0:20 ir ruoštis kitoms varžyboms, o tegu baudžia kaip nori JKL Neptūną.
2022-01-05
+14
Atsakyti
Na
nesiseka Neptūnui su vadovais. Jei patys yra antivakseriai ar šiaip viską padėję (pandemijos fone žemaitijos regionas šia prasme išskirtinis), tai gal nereikėtų savo problemų permetinėt kitiems. Ar Lietkabelis ne dėl savo kaltės turi aukoti eurocupo turnyrą, žaisti kas antrą dieną vien dėl to, kad padėtų Neptūnui? Ar viskas gerai ten jum?
2022-01-05
-10
Atsakyti
Sultonas
Kokio kvailumo reikia buti, kad iš jaunimo atimti patirtį žaisti eurolygos jaunimo turnyre. Čia juk ne Lietkabeliui didžiulis minusas, o Klaipedos jaunimui. Nauda abiems klubams čia butu, gal net Neptūnui didesne. Tik trumparegis savimila gali elgtis taip neapgalvotai. Nors tai nėra pirmas kartas ir visi čia susitaikė su tuo kad yra įkaitai veikėjo ,kuris vaidina ir direktorių ir dalininką ir prezidentą ir savininką ir vadybininką ir patriotą ir faną.
2022-01-05
+28
Atsakyti
mažiau verkia tegul
2022-01-05
+7
Atsakyti
yra kaip yra
aš palaikau lietkabelį šioje situacijoje. Jeigu yra tokie nuostatai ir lkl sako, kad reikia žaisti, tai, kodėl lietkabelis tūrėtų sutikti nukelti rungynes? Aišku, kai jie nežaidžia tarptautiniame turnyre, tai jiem ir yra daug tuščios vietos tvarkaraštyje. O ką lietkabeliui daryt? Kai jie vidury savaitės eurocupe žaidžia? Laukia intensyvus tvarkaraštis, svarbios rungtynės ir lkl prieš rytą, šiaulius, ir eurocupe prieš pagrindinius konkurentus: šlonska, hamburgą, trentą. O tas direktorius ar dalininkas neptūno( ten pas juos niekas neaišku valdyboj) tai juokingas. Tik pakenks savo tam jaunimu su tokiu neapgalvotu žingsniu. Po kelių savaičių tam pačiam lietkabeliui neaišku, kokia bus situacija su tuo covidu . Tokie laikai, reikia susitaikyt su tuo.
2022-01-05
+9
Atsakyti
Anonimas
Tuotarpu Panevezio Tulpiniakabelio vadoveliai is korupciniu teismu neislenda
2022-01-05
-14
Atsakyti
Anonimas
Siulau metyti tik nuo vidurio linijos
2022-01-05
+2
Atsakyti
Anonimas
Vėl žuvies turgaus direktorius siaučia :D Dabar ir Lietkabelis kaip Utena nebelaukiami :D Tuoj draugai liks tik Dauparų kaimo kapela :D Nesupranta šitas artistas, kad pati Klaipėda nusisuko nuo jo isišokimu ir nemokšiškumo. Verslas net nežiūri i ta puse kur šitas yra.
2022-01-05
+17
Atsakyti
Anonimas
Gaila, kad vienintelė intriga dėl patekimo į kmt final4 taip sugrius. Nepavydėtina situacijai Neptūnui, bet tie Ambrazevičiaus pasisakymai, tai tokie vaikiški, lyg mažas vaikas būtų nuskriaustas. Yra kaip yra, reikia suprasti, kad pasaulyje sportas nebėra toks koks buvo ir nebūtinai stipriausias laimės, o gali laimėti tas, kuris labiausiai saugojosi viruso.
2022-01-05
+15
Atsakyti
Sigis
Atsaukti krepsininkus is eurolygos jaunimo turnyro yra juokingas zingsnis kuris tik pakenks tiem jauniem krepsininkam. Kaip galima gadinti karjeras zmoniu tik del to kad kazkas nenori zaisti rungtyniu? Gi ne Lietkabelis sako kad zaiskim, bet LKL. Tai gal atsauk komanda is LKL ir eik i NKL?
2022-01-05
+12
Atsakyti
O aš šiuo atveju už Neptūną.Komanda visada stengėsi padėti ir kitiems,sutikdavo su jų prašymais,o dabar gavosi,kad jiems spjauta į veidus.Žaidėjus net savo paskolino tam EL jaunimo turnyrui,tačiau atgal grąžos negavo iš Lietkabelio,ta prasme nesutiko nukelti rungtynių.Daug kalbama apie bendruomeniškumą,tačiau šitoje vietoje jo ir pasigęstama.Tai už Neptūną tikrai,šį sezoną LKL'e gaunasi mažiau rungtynių,todėl atsiranda daugiau laisvų dienų,per kurias galima sužaisti tas KMT kovas.
2022-01-05
-8
Atsakyti
Siaip idomu
tai kas Neptuno direktorius Ambrazevicius ar Sukuonas? kodel registru centre visur vadovas Sukuonas o komentuoja dalininkas, tai kur direktorius oficialus? kur sporto direktorius Vaitelis? iki kokio lygio nusirito vadyba Neptuno...
2022-01-05
+16
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 34

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.