Europoje žaidžiančių lietuvių reitingas: Dimšos Eurolygos potencialas, Olisevičiaus spindesys ir Veličkos proveržio laukimas

Gustavas Klikna
BasketNews žurnalistas
2022-02-12 17:02
Nuotr.: Nuotr. FIBA, Obradoiro/Twitter | BasketNews iliustracija
Nuotr. Nuotr. FIBA, Obradoiro/Twitter | BasketNews iliustracija

Į Kauno „Žalgirį“ bei užsienyje žaidžiančius Eurolygos lietuvius yra kreipiamas didžiulis dėmesys ir liūto dalis eterio atitenka būtent jiems. Už Atlanto yra Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas, o Lietuvos krepšinio lyga taip pat ranka pasiekiama. Visgi kiti legionieriaus duoną pasirinkę lietuviai, kurie nežaidžia tarptautiniuose elitiniuose turnyruose, dažnai lieka už radaro ir apie juos nėra tiek daug kalbama.

Tinklalapis BasketNews nusprendė padaryti Europoje žaidžiančių lietuvių reitingą, neįskaitant Eurolygos žaidėjų. Pagrindiniais vertinimo kriterijais tapo šio sezono statistika, klubo rezultatai, lygos pajėgumas ir klubas, kuriame krepšininkas žaidė praėjusį sezoną.


10 vieta – Arnas Velička, Italija, Neapolio „Gevi“

Nuotr. Zuma Press – Scanpix

Arnas Velička dar prieš kelis metus buvo laikomas vienu perspektyviausių savo kartos krepšininkų bei plušėjo „Barcos“ jaunimo sistemoje, tačiau labai panašu, jog 22-ejų 195 cm ūgio gynėjas nebėra paklausi prekė ir ta perspektyvaus žaidėjo etiketė pamažu lupasi.

Mindaugas Sušinskas

Mindaugas  Sušinskas
Pozicija: SF
Amžius: 26
Ūgis: 204 cm
Svoris: 98 kg
Gimimo vieta: Alytus, Lietuva

Žiūrint į šio sezono skaičius, Arnas demonstruoja prastesnius rodiklius nei praėjusį sezoną, o rungtyniauja panašaus pajėgumo čempionate.

Vasarą į Neapolio „Gevi“ klubą atvykęs Velička šį sezoną Italijos čempionate per 23,3 minutės fiksuoja 10,8 taško, 4,2 atkovoto kamuolio, 2,8 rezultatyvaus perdavimo, 2,2 klaidos, 1,3 perimto kamuolio ir 10,2 naudingumo balo statistiką.

Labiausiai akį rėžia Arno pataikymas. Dvitaškius gynėjas meta 48 proc., tritaškius realizuoja 32 proc., o baudas – vos 62 proc. taiklumu.

Lyginant praėjusio sezono skaičius, kurio pradžią lietuvis praleido Prancūzijoje, o likusią dalį – Vokietijoje, Braunšveigo „Lowen“ klube, lietuvis rinko po 13,2 taško (44,4 proc. dvit., 35 proc. trit., 72 proc. baud.), 3,6 atkovoto kamuolio, 5,6 rezultatyvaus perdavimo, 2,9 klaidos ir 14,4 naudingumo balo.

Žiūrint į šio ir praėjusio sezono skaičius, galima daryti išvadą, kad Arną kankina ta pati problema – prastas pataikymas. Mažiau nei 70 proc. baudų taiklumas yra labai prastas skaičius gynėjui, o norint tapti elitiniu įžaidėju, reikia patobulinti tritaškį metimą. Su šiomis problemomis Velička kovoja visą karjerą.

Velička turėjo nemažą konkurenciją. Įžaidėjo pozicijoje „Gevi“ klube iki pat sausio vidurio rungtyniavo elitiniuose Eurolygos klubuose žaidęs Jeremy Pargo, kuris ant parketo praleisdavo daugiau minučių nei lietuvis – 26,5.

Žiūrint į komandinius rezultatus, Neapolio klubas rikiuojasi turnyrinės lentelės viduryje bei su 8 pergalėmis ir 9 pralaimėjimais yra aštuntas.

Išvykus Pargo, lietuvis turi puikų šansą įrodyti, ką sugeba ir pakelti savo žaidimą į kitą lygį. Kitu atveju bus galima pasakyti, jog Arnas turėjo dar vieną vidutinį sezoną vidutinio pajėgumo komandoje.


9 vieta – Mindaugas Sušinskas, Vokietija, Chemnitzo „Niners“

Nuotr. imago images/Pressefoto Baumann-SCANPIX

Jeigu galvojote, jog Mindaugo Sušinsko karjeros sezonas Prienų „CBet“ klube buvo atsitiktinumas, tai šiemet alytiškis įrodinėja, kad nė velnio. 

Tinklalapio BasketNews žiniomis, į praėjusio sezono Lietuvos krepšinio lygos simbolinį penketą (vid. po 14,8 taško) išrinktu 204 cm ūgio puolėju šią vasarą intensyviai domėjosi ir kelios LKL komandos, tarp jų – ir Panevėžio „Lietkabelis“, tačiau Sušinskas pasirinko legionieriaus duoną bei galima sakyti, kad neprašovė.

Į Vokietijos aukščiausioje lygoje rungtyniaujantį Chemnitzo „Niners“ klubą atvykęs universalus puolėjas greitai rado savo vietą.

Jau devintose sezono rungtynėse į Berlyno ALBA krepšį lietuvis įmetė 18 taškų (4/9 dvit., 3/6 trit., 1/1 baud.), atkovojo 5 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 19 naudingumo balų bei buvo rezultatyviausias mačo žaidėjas.

Bendra Sušinsko sezono statistika Vokietijos pirmenybėse siekia 11,1 taško, 2,9 atkovoto bei 1,1 perimto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 12,7 naudingumo balo (trečias komandoje).

Lietuvio statistiką puošia ir pataikymas. Sušinskas yra per plauką nuo 50/40/90 klubo, dvitaškius realizuodamas 57 proc., tritaškius – 49 proc., o baudas – 89 proc. taiklumu.

Ir visa tai Mindaugas daro vienoje geriausių Vokietijos čempionato komandų. „Niners“ su 13 pergalių ir 6 pralaimėjimais rikiuojasi ketvirtoje vietoje, lenkia ALBA, o nuo lyderio Miuncheno „Bayern“ atsilieka dviem laimėjimais.

Mindaugui – 26-eri, todėl galima teigti, jog puolėjas dar nepasiekė savo tobulėjimo lubų bei su savo įgūdžių paketu, kuris pasižymi taiklia ranka iš toli, neblogu žaidimu nugara ir gebėjimu rinkti taškus greitose atakose, galėtų užsikabinti ir tokio pajėgumo lygose kaip Ispanijos ACB.


8 vieta – Martynas Echodas, Italija, Venecijos „Umana Reyer“

Nuotr. Zuma Press – Scanpix

Praėjusią vasarą pokyčių panoręs Martynas Echodas po ketverių metų sostinėje paliko Vilniaus „Rytą“ ir atvertė naują karjeros puslapį, išvykdamas į Italiją, Venecijos „Umana Reyer“ klubą. Ir šis sprendimas tapo tikru iššūkiu.

Sunkiai savo vietą radęs 206 cm ūgio vidurio puolėjas vis dar neturi didelės vietos rotacijoje ir yra vieno iš klubo lyderių Mitchello Watto (vid. po 12,1 tšk.) dubleris.

Lietuvis Italijos čempionate ant parketo praleidžia po kiek mažiau nei 13 minučių bei renka po 5,8 taško, 3,1 atkovoto kamuolio, 0,5 bloko ir 4,8 naudingumo balo, iš dvitaškio zonos atakuodamas 44 proc., o nuo baudų – vos 53 proc. taiklumu.

Skaičiai – ne patys gražiausi, tačiau pastaruoju metu lietuvis pradėjo demonstruoti atsigavimo ženklus ir tapo panašus į ankstesnįjį save „Ryte“, kuomet Lietuvos krepšinio lygoje pelnė po 11,7 taško, atkovojo po 6,6 kamuolio ir rinko po 14,9 naud. balo.

Echodas per paskutinę šešerių rungtynių atkarpą Europos taurėje fiksuoja 11,5 taško, 6,5 atkovoto kamuolio ir 16,7 naudingumo balo statistiką, o minučių skaičius išaugo iki 18-os.

Aukštaūgio renesansą atspindi ir driokstelėjimas vasario 2-osios Europos taurės mače, kuomet jis pakartojo asmeninį rekordą.

Echodas prieš Ulmo „Ratiopharm“ per 32 minutes pelnė 19 taškų (7/12 dvit., 5/5 baud.), atkovojo 10 ir perėmė 3 kamuolius, blokavo 2 metimus, išprovokavo 5 pražangas, 2 kartus prasižengė ir sykį suklydo.

31 naudingumo balą kaunietis fiksavo 2018-2019 m. sezono dvikovoje su Baro „Mornar“.

Žvelgiant į komandos rezultatus, jie – tokie patys dvejopi kaip ir Echodo statistika. „Umana Reyer“ Italijoje stringa. Per 17 rungtynių iškovojo 7 pergales ir žengia dvylikta, tačiau Europos taurėje vaizdas visiškai kitoks – 6 pergalės, 5 pralaimėjimai ir ketvirta B grupės vieta.

Taigi, aštuntoji vieta nėra ta, kurioje prieš sezoną buvo tikimasi išvysti Echodą, tačiau progresą demonstruojantis lietuvis po truputį keliasi savo akcijas ir sezono pabaigoje tikrai gali finišuoti kur kas aukščiau.


7 vieta – Adas Juškevičius, Rusija, Permės „Parma“

Nuotr. FIBA

Jau esame įpratę prie stabilių Ado Juškevičiaus sezonų. 33-ejų sausį sulaukęs gynėjas jau trečius metus paeiliui yra vienas Permės „Parma“ lyderių ir pagrindinis variklis puolime.

Permėje 194 cm ūgio combo gynėjas Kazio Maksvyčio dažniausiai yra statomas į įžaidėjo poziciją, nors nėra tikras atakų organizatorius. Ir tai atsispindi statistikoje – Adas dažnokai klysta.

Vieningoje lygoje Juškevičius fiksuoja 12,3 taško (55 proc. dvit., 41 proc. trit., 79 proc. baud.), 2,9 atkovoto kamuolio, 4,7 rezultatyvaus perdavimo, 3 klaidų ir 12,1 naudingumo balo statistiką.

Lyginant pasirodymą vietiniame fronte su praėjusiu sezonu, Ado statistika liko tokia pati, tačiau didžiausias kontrastas matomas FIBA Europos taurėje.

Šiemet lietuvis ketvirtame pagal pajėgumą Europos klubiniame turnyre renka po 9,3 taško, 2,5 atkovoto kamuolio, 5,4 rezultatyvaus perdavimo, 2,5 klaidos ir 10 naudingumo balų, tritaškius mesdamas 39 proc., o baudas – 67 proc. taiklumu.

2020-2021 m. tame pačiame turnyre Adas pelnė po 16,2 taško (58 proc. trit., 100 proc. baud.), atkovojo po 2 bei perimdavo po 1,8 kamuolio, atliko po 2,2 rezultatyvaus perdavimo, suklysdavo po 1,8 sykiu ir rinko po 16,8 naudingumo balo.

Žiūrint į komandos rezultatus, „Parma“ šį sezoną juda puikiai. Vieningoje lygoje – 6 pergalės, 4 pralaimėjimai ir ketvirta vieta, o FIBA Europos taurėje Kaziui ir kompanijai trūksta vienos pergalės iki ketvirtfinalio.


6 vieta – Eigirdas Žukauskas, Rusija, Permės „Parma“

Nuotr. FIBA

Dar vienas „Parma“ lietuvis, kuris visu gražumu pasirodė lapkričio mėnesį vykusiame FIBA lange, tapdamas geriausiu Lietuvos rinktinės žaidėju (10 tšk., 5,5 atk. kam.), padėdamas lietuviams pasiimti abi pergales bei taip į save atkreipdamas ne vieną žvilgsnį.

Eigirdas Žukauskas kartu su Juškevičiumi Permėje yra vienas lyderių bei Vieningoje lygoje renka 9,7 taško (47 proc. dvit., 33 proc. trit., 100 proc. baud.), 5,4 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 11,4 naudingumo balo statistiką.

FIBA Europos taurėje 201 cm ūgio puolėjo skaičiai labai panašūs – 10,4 taško (56 proc dvit., 45 proc. trit., 89 proc. baud.), 3 atkovoti kamuoliai, 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir 10,8 naudingumo balo.

Lyginant Žukausko keturių pastarųjų sezonų Permėje statistiką, šio sezono skaičiai – antri prasčiausi.

2020-2021 m. FIBA Europos taurėje lietuvis pelnė po 12,7 taško, (63 proc. dvit., 39 proc. trit., 95 proc. baud.), atkovojo po 5,5 kamuolio, atliko po 2,7 rezultatyvaus perdavimo, perėmė po 1 kamuolį ir rinko po 15,8 naudingumo balo.

Žiūrint į tendencijas, Žukausko sezonas skaičiais yra labai panašus į Juškevičiaus. Abu lietuviai žaidžia solidžiai, abu yra tarp lyderių, tačiau abu statistiškai žaidžia prastesnį sezoną nei pernai.

Žukauskas Permėje pas trenerį Maksvytį jaučiasi labai patogiai, bet galbūt laikas išbandyti jėgas aukštesniame lygyje? Nekyla jokių abejonių, kad lietuvis rastų vietą FIBA Čempionų lygos, o galbūt ir Europos taurės antrosios lentelės pusės klube.


5 vieta – Eimantas Bendžius, Italija, Sasario „Banco di Sardegna“

Nuotr. FIBA

Penketuką atidaro dar vienas Italijoje žaidžiantis lietuvis – Eimantas Bendžius. 2020-ųjų vasarą Vilniaus „Rytą“ palikęs 31-erių 207 cm ūgio puolėjas persikėlė į Sasarį ir jau antrą sezoną sėkmingai gina „Banco di Sardegna“ spalvas.

Italijos čempionate Bendžius kartu su 39-erių Davidu Loganu (vid. 15,4 tšk.) ir Geraldu Robinsonu (vid. 17,8 tšk) yra neabejotini Sasario ekipos puolimo lyderiai.

Vietinėse pirmenybėse Bendžiaus statistika siekia 13,9 taško, 5,1 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvius perdavimus, 1,1 klaidos ir 15,1 naudingumo balo. Tritaškius snaiperis realizuoja aukštu 46 proc. taiklumu, baudas – 81 procentu.

Geriausią sezono pasirodymą Eima surengė prieš Italijos grandą Bolonijos „Virtus“. Lietuvis buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas ir per 34 minutes pelnė 25 taškus (2/2 dvit., 5/8 trit., 6/9 baud.), atkovojo 5 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus bei surinko 30 naudingumo balų.

Italijoje „Banco di Sardegna“ su 8 pergalėmis ir 9 pralaimėjimais dalinasi 8-11 vietas bei nuo trečiosios vietos atsilieka vos 3 laimėjimais, tačiau FIBA Čempionų lygoje tiek Bendžių, tiek Sasario klubą lydėjo nesėkmės. 

Lietuvio statistika trečiame pagal pajėgumą Europos turnyre smuko gerokai. Bendžius rinko po 8,5 taško, dvitaškius metė vos 33 proc., tritaškius – 37 proc., o baudas – vos 67 proc. taiklumu. Aukštaūgis taip pat atkovojo po 4,3 kamuolio ir rinko po 6,2 balo, o vos vieną pergalę iškovojusi „Banco di Sardegna“ pasitraukė po grupių etapo.

Lyginant su praėjusiu sezonu, Bendžius 2020-2021 m. Čempionų lygos turnyre pelnė po 14,2 taško (53 proc. dvit., 37 proc. trit., 85 proc. baud.), atkovojo po 3,8 kamuolio, atliko po 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 10,6 naudingumo balo.

Taigi, tokie kontrastingi pasirodymai Eimantą palieka dešimtuko viduryje. Italijoje Bendžius žiba, tačiau į aukštesnes pozicijas neleido pretenduoti blogiausias statistiškai sezonas Europos fronte nuo 2013-2014 m.


4 vieta – Martynas Sajus, Vokietija, Bairoito „Medi“

Nuotr. FIBA

Neabejotinai didžiausias dešimtuko siurprizas, tačiau Martynas Sajus ketvirtoje vietoje atsidūrė visiškai pelnytai.

Po nelengvo sezono Ispanijoje, Manresos BAXI klube, kuomet vos per 11 minučių aukštaūgis rinko po 6,2 taško, 3,1 atkovoto kamuolio ir 7,1 naudingumo balo, atvykęs į Vokietiją Martynas sužibo kitomis spalvomis.

25-erių 208 cm ūgio centras šį sezoną demonstruoja karjeros skaičius bei FIBA Europos taurėje rinko po 13,2 taško, 6,7 atkovoto kamuolio, 1,6 bloko ir 18,9 naudingumo balo.

Dvitaškius lietuvis realizuoja labai aukštu 70 procentų taiklumu, kas yra antras rezultatas visoje lygoje, o 18,9 naudingumo balo vidurkis – trečias.

Sajaus vedamas Bairoito „Medi“ klubas be didesnio vargo įveikė FIBA Europos taurės pirmąjį etapą, tačiau „Top 16“ pralaimėjo visus šešis kartus ir liko už ketvirtfinalio borto.

Geriausią sezono pasirodymą Sajus užfiksavo spalio pabaigoje, kuomet į Londono „Lions“ krepšį per 20 minučių įmetė 20 taškų (9/11 dvit., 2/2 baud.), atkovojo 11 kamuolių, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, 3 sykius suklydo ir surinko 28 naudingumo balus.

Vokietijos pirmenybėse lietuvio statistika kone identiška – 11,4 taško (68 proc. dvit., 73 proc. baud.), 8,2 atkovoto kamuolio, 1,8 rezultatyvaus perdavimus, 1,2 bloko ir 18,8 naudingumo balo.

„Medi“ su 9 pergalėmis ir 10 pralaimėjimų rikiuojasi dešimtoje vietoje, bet yra per pergalę nuo atkintamųjų pozicijos ir per tris nuo Berlyno ALBA, kuri žengia šešta.

Prie kažko prikibti labai sunku. Sajus yra žvėriškai efektyvus ir demonstruoja pavydėtiną taiklumą. Tiesa, klausimų kyla dėl visos komandos pajėgumo, tačiau Vokietijoje „Medi“ tikrai nėra patrankų mėsa ir turi realius šansus patekti į atkrintamąsias.


3 vieta – Laurynas Birutis, Ispanija, Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“

Nuotr. Sonia Canada/Getty Images

Laurynas Birutis toliau įrodinėja, jog senovinio tipo centrams tikrai yra vietos šiuolaikiniame krepšinyje. 2020-ųjų vasarą Lietuvą palikęs ir į Ispaniją laimės ieškoti išvykęs 213 cm ūgio puolėjas ją rado Santjago de Komposteloje, su kuria ACB lygoje žaidžia vienas už kitą geresnius sezonus.

Objektyviai pajėgiausiame nacionaliniame čempionate Europoje rungtyniaujantis Birutis šį sezoną per 23 minutes vidutiniškai renka po 13,3 taško, 5 atkovotus kamuolius, 0,6 rezultatyvaus perdavimo, bloką ir 15,2 naudingumo balo.

Lietuvis savo komandoje yra antras pagal rezultatyvumą bei nepralenkiamas pagal naudingumą.

Dvitaškius Laurynas meta puikiu 60 proc. taiklumu, tačiau koją kišą baudos (65 proc.).

Dar visai neseniai, vasario 6-ąją, lietuvis surengė galingą pasirodymą prieš „Barcą“. 

Birutis per 21 minutę pelnė 17 taškų (6/7 dvit., 5/9 baud.) ir buvo rezultatyviausias „Monbus Obradoiro“ žaidėjas.

Centras taip pat atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 6 pražangas, 4 kartus prasižengė ir surinko 19 naudingumo balų.

Birutis žaidžia antrojo ešalono ACB klube. „Monbus Obradoiro“ su 6 pergalėmis per 19 rungtynių rikiuojasi šešioliktoje turnyrinės lentelės vietoje ir jeigu sezoną užbaigtų laipteliu žemiau, būtų pašalinti iš aukščiausiojo Ispanijos diviziono.

Pliuso neduoda ir tai, jog Birutis jau antrą sezoną nežaidžia jokiame Europos turnyre, tačiau kita vertus, ACB lyga yra labai pajėgi, o daugiau nei pusė čempionato komandų varžosi europiniame fronte.

Labai galimas variantas, kad toliau progresuodamas Birutis gaus pasiūlymą iš pajėgesnės ACB komandos bei sugrįš į Europą, nes tokį aukštaūgio žaidimą pro pirštus praleisti sunku.


2 vieta – Tomas Dimša, Italija, Trevizo „NutriBullet“

Nuotr. FIBA

Antrą sezoną paeiliui Tomui Dimšai vietos rotacijoje nesuradęs Martinas Schilleris pasirinko kitus žirgus, su kuriais išjojo į Eurolygos kovas, o lietuvį paskolino atgimstančio krepšinio miesto Trevizo klubui.

Visi žinome, kas atsitiko su Schilleriu ir kaip Kauno „Žalgiriui“ visą sezoną trūksta individualiai galinčio sužaisti perimetro krepšininko, ką gali pasiūlyti Dimša. Todėl 196 cm ūgio gynėjo paskolinimą galima laikyti klaida.

Jeigu praėjęs sezonas Ispanijoje Dimšai nebuvo toks geras (vid. 10,2 tšk., 7,8 naud.) ir gynėjas kildavo nuo suolo, šiemet lietuvis visas žaidimo gijas laiko savo rankose bei yra visiškas Trevizo klubo puolimo lyderis.

Gynėjas vietinei publikai prisistatė jau pirmosiose sezono FIBA Čempionų lygos rungtynėse.

Vieną geriausių karjeros pasirodymų surengęs Dimša per 25 minutes pelnė 28 taškus (2/4 dvit., 8/10 trit.), atkovojo 3 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo pražangą, 2 sykius suklydo, 3 kartus pažeidė taisykles ir surinko 27 naudingumo balus.

Italijos čempionate Tomas renka po 12,2 taško, o FIBA Čempionų lygose šis rodiklis dar aukštesnis – 13,7 taško per rungtynes.

Gynėjas taip pat atkovoja po 2,8 kamuolio, atlieka po 3,7 rezultatyvaus perdavimo, po 2 sykius suklysta ir renka po 11,1 naudingumo balo.

Pataikymas taip pat elitinis – 54 proc. dvitaškių, 39 proc. tritaškių ir 83 proc. baudų.

Ir toks Dimšos spindesys konvertuojasi į komandos pergales. Vedama lietuvio, „NutriBullet“ ekipa gana lengvai pateko į FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etapą, o Italijoje yra per tris pergales nuo trečiąją vietą užimančio Brešos „Germani“ klubo.

Jeigu Dimša užbaigs sezoną taip gerai, kaip jį pradėjo, gynėjas turi visus šansus pagaliau išspirti „Žalgirio“ duris arba gauti pasiūlymą iš Eurolygos ar pajėgaus Europos taurės klubo. Toks talentas puolime komandoms yra labai reikalingas, o „Žalgiris“ šį sezoną rodo pavyzdį, kaip sunku žaisti mačų pabaigas neturint tokio krepšininko.


1 vieta – Osvaldas Olisevičius, Italija, Emilijos Redžo „UnaHotels“

Nuotr. FIBA

2020-aisiais Klaipėdos „Neptūną“ palikęs Osvaldas Olisevičius persikėlė į Vokietiją bei ten turėjo gerą sezoną (vid. 13,9 tšk.), tačiau šiemet snaiperis pakėlė savo žaidimą į dar aukštesnį lygį.

Su Italijoje rungtyniaujančia Emilijos Redžo „UnaHotels“ ekipa rankomis dėl vienerių metų sutarties vasarą sukirtęs 29-erių 200 cm ūgio puolėjas iškart ėmėsi darbo ir greitai privertė klubo vadovus sukti galvas, kaip išsaugoti lietuvį.

Olisevičius tapo absoliučiu savo komandos lyderiu, Italijoje rinkdamas po 16,5 taško, 5 atkovotus kamuolius, 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir 15,3 naudingumo balo.

Pagal pelnomus taškus klaipėdietis yra pirmas komandoje, o pagal naudingumą – antras.

Puolėjo pataikymas taip pat elitinis. Olisevičius Italijos pirmenybėse yra netoli 40/50/90 klubo, dvitaškius realizuodamas 47 procentais, tritaškius – 39 procentais, o baudas – 93 proc. taiklumu.

FIBA Europos taurėje skaičiai taip pat labai solidūs – 13 taškų (60 proc. dvit., 40 proc. trit., 70 proc. baud.), 4,8 atkovoto kamuolio, 2 klaidos, 0,9 perimto kamuolio ir 12,2 naudingumo balo per rungtynes.

Geriausią sezono pasirodymą Olisevičius surengė sausio viduryje, kuomet Italijos čempionato rungtynėse puolime tiesiog siautėjo: įmetė 29 taškus (7/9 dvit., 4/6 trit., 3/3 baud.), atkovojo 3 ir perėmė 2 kamuolius, 2 kartus suklydo, 3 sykius prasižengė bei surinko 27 naudingumo balus.

Lietuvio vedamas „UnaHotels“ per du FIBA Europos taurės etapus patyrė vos tris pralaimėjimus, tiesiausiu keliu žengė į ketvirtfinalį ir turi labai realius šansus pakovoti dėl titulo, o toks Olisevičiaus žaidimas neliko nepastebėtas – vasario pradžioje klubas įteikė puolėjui naują dvejų metų trukmės sutartį.

Olisevičių taip pat pastebėjo ir įvertino Lietuvos rinktinės treneris Kazys Maksvytis, kuris pasikvietė aukštaūgį į lapkričio mėnesį vykusį FIBA atrankos į pasaulio čempionatą langą, kur puolėjas taip pat driokstelėjo.

Debiutinėse savo rungtynėse vilkint Lietuvos rinktinės marškinėlius Olisevičius surinko 20 taškų, 9 atkovotus kamuolius ir 29 naudingumo balus.

Didžiulį žingsnį į priekį šį sezoną žengęs 29-erių snaiperis, pasitelkęs savo universalumą, yra realus pretendentas vasarą prasimušti į galutinį Lietuvos rinktinės dvyliktuką bei išvažiuoti į Europos čempionatą, o pajėgesni Europos klubai gali plačiai praverti pinigines bei sumokėję išpirką išsitraukti lietuvį iš Emilijos Redžo.


Likę už brūkšnio

Paulius Sorokas, Italija, Varezės „Openjobmetis“

Nuotr. ZUMAPRESS.com-SCANPIX

Paulius Sorokas buvo per plauką nuo dešimtuko. Lietuvis šį sezoną įrodinėja, kad sunkiu darbu galima pasiekti daug.

Dar praėjusį sezoną 29-erių 200 cm ūgio lengvojo ir sunkiojo krašto puolėjo pozicijose rungtyniaujantis kaunietis praleido Italijos antroje lygoje, o šiemet rikiuojasi tarp naudingiausių Varezės „Openjobmetis“ ekipos žaidėjų, kuri tikrai nėra patrankų mėsa aukščiausiame Italijos krepšinio divizione.

Lietuvis per 24 minutes fiksuoja 8 taškų, 6,4 atkovoto kamuolio, 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir 12,2 naudingumo balo statistiką, o Varezės ekipa su 6 pergalėmis per 17 rungtynių rikiuojasi 14-ta, tačiau nuo 8 vietos atsilieka vos dviem laimėjimais.

Puolėjo pataikymas taip pat itin solidus. Dvitaškius Sorokas meta 52 proc., tritaškius – 38 proc., o baudas – 82 proc. taiklumu.

Įrodymas, jog Sorokas nesirenka statistikos vien tik prieš antrojo ešelono Italijos klubus, yra dvikova sezono pradžioje prieš čempionato favoritą – Bolonijos „Virtus“.

Į Bolonijos klubo krepšį puolėjas per 25 minutes įmetė 13 taškų (3/5 dvit., 1/2 trit., 4/6 baud.), atkovojo 10 kamuolių, atliko 1 rezultatyvų perdavimą, blokavo 1 metimą, 3 sykius suklydo, 3 kartus pažeidė taisykles, išprovokavo 3 pražangas bei surinko 17 naudingumo balų.

Tai – pirmasis Soroko pilnas sezonas Italijos pirmenybėse ir labai panašu, jog ne paskutinis. Penkerius metus po antrojo diviziono klubus klajojęs lietuvis pagaliau pramušė sieną, būdamas karjeros pike.

Kokios Pauliaus lubos, lieka neaišku, tačiau šis atletiškas ir su kamuoliu neblogai žaidžiantis bei aikštę plečiantis aukštaūgis gali sudominti ne vieną FIBA Čempionų lygos klubą.


Martinas Gebenas, Vokietija, Bambergo „Brose“

Nuotr. FIBA


Praėjusią vasarą Kauno „Žalgirį“ savo noru palikęs Martinas Gebenas norėjo ištrūkti iš limituoto žaidimo laiko ir rasti tokią vietą, kur galėtų būti vienu pagrindinių komandos žaidėjų. 
 
„Nebenorėjau sėdėti po 33 minutes ant suoliuko ir ploti, pranešinėti treneriams, kiek mes per šį kėlinį dar galime prasižengti. Ambicijos ar savanaudiškumas? Nežinau, kaip tai galima pavadinti, bet norisi daugiau pačiam padaryti ir aktyviai prisidėti prie komandos rezultato“, – apie pagrindinę skyrybų su „Žalgiriu“ priežastį tinklalapiui BasketNews rugsėjį kalbėjo aukštaūgis.
 
Tačiau panašu, jog kol kas Bambergo „Brose“ netapo ta vieta, kur aukštaūgis gali atsiskleisti. Prieš atvykstant į komandą Martinui buvo pažadėtas pagrindinio centro vaidmuo, tačiau lietuvį labai greitai nukonkuravo amerikietis Akilas Mitchellas, o Gebenas tapo pastarojo dubleriu.
Šį sezoną 27-erių 208 cm ūgio centras Vokietijos čempionate ant parketo vidutiniškai praleidžia vos po 13,5 minutės. Tiesa, gautą laiką išnaudoja visai efektyviai: renka po 6,5 taško, 4,4 atkovoto kamuolio, 0,6 rezultatyvaus perdavimo, 0,6 bloko ir 9,8 naudingumo balo, iš žaidimo atakuodamas 70 proc. taiklumu.
 
Per Gebeno vietą stipriai kirto ir fiasko sezono pradžioje, kuomet vokiečiai pusfinalyje iššvaistė 20 taškų pranašumą nusileido Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ ekipai (79:83) ir liko už FIBA Čempionų lygos borto.
 
Taigi, Martinui šis sezonas kol kas yra didelis žingsnis atgal. Aukštaūgis Bamberge gauna mažiau laiko nei „Žalgiryje“, o vietoje žaidimo Eurolygoje apskritai nesivaržo jokiame tarptautiniame turnyre.



Komentarai:

Olisevičius pirmas jūs galbūt juokaujate, nieko iš jo nėra. Čia tik pirmas turėtų būti Dimša per kvailį Schilerį jis vietos negavo Žalgiryje. O kaip matote Schileris yra niekam tikęs treneris. Šiaip pusę žaidėjų galima į Žalgirį kišti blogiau nebūtų :D
2022-02-13
-1
Atsakyti
Anonimas
Jau bloga nuo to dimsos
2022-02-13
+9
Atsakyti
Anonimas
Nesvaikit su tuo dimsa klisiarankis kazkoks juokdariai
2022-02-13
+8
Atsakyti
nusimanantis
Jaučiasi Lekšo įtaka, prastūminėjant savo draugelius.
2022-02-13
+8
Atsakyti
klausimas
kam rasyti straipsneli kad neparasyti visu europos lygose zaidzianziu, nes idomu, kodel pernai zaidejai kaip ir spindejo, bet siemet gal ne, nors lygos ju tikrai tarp EU stipriu pirmaujanciu reitinguose
2022-02-12
+16
Atsakyti
Anonimas
Tai kad net ne Leksas rase straipsni.
2022-02-12
+13
Atsakyti
A.
fainas straipsnis. Veličką norėtųsi matyti Zalgiryje ar Lryte, gal Lietkabeltje. atsigautų gimtoje žemėje žmogus. kitas dalykas - oraejysias Zalgirio rungtynes komemtavo Matkevičius Benas. Charizmatiskas idomios įžvalgos, zymiai smagiau ziureti rungtynes nei įprastų komentatoriu statistikos pasakojimai ar zviegimai kaip to storo komentatoriaus.:)
2022-02-12
+6
Atsakyti
Nekazka
sutikciau tik su keliom pozicijom
2022-02-12
-4
Atsakyti
Straipsnio autoriau, su žaidėjų pasirodymų video įrašais galimai susibalamutinai. Aprašyme apie Lauryną Birutį - E.Bendžiaus rungtynių epizodai. Aprašyme apie Toma Dimšą - L.Biručio rungtynių epizdai. Aprašyme apie Osvaldą Olisevičių - T.Dimšos rungtynių epizodai.
2022-02-12
+5
Atsakyti
TTT
Zostkai pervertinamas Lekso Dimsa, kaip visada :) Viruti, na, atkeipk demesi i bico stabiluma. Juk esi girdejes toki termina, taip? Kokie naudingumo balai pas Dimsa, kodel jie neminimi? :) Is zaidimo bicas meta apgailetinu procentu ir t.t. Leksas didziausias ditirambu Dimsai skulptirius Lietuvoje :D
2022-02-12
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 13

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.