„Žalgirio“ jėga, kuri Berlyne prasiveržė tik po klubo antirekordo

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas iš Berlyno (Vokietija)
2022-03-04 09:21

Po lygaus starto Berlyne – antirekordinė antroji 10 minučių atkarpa. Kauno „Žalgirio“ krepšininkai išsimušė iš ritmo, o Berlyno ALBA namų „Mercedes-Benz“ arenoje rūko tolyn.

Jure Zdovco auklėtinių taškų sausra antrajame kėlinyje tęsėsi net 7 minutes ir 49 sekundes, kol galiausiai ją tritaškiu nutraukė Artūras Milaknis.

Paulius Jankūnas antrojo kėlinio laiko sireną palydėjo taikliu tolimu metimu ir sumažino „Žalgirio“ deficitą iki 14 taškų (30:44).

Kapitono tritaškis kauniečiams įrašė šeštąjį tašką per ketvirtį. Taip stipriai „Žalgiris“ paskutinį kartą buvo įklimpęs tik prieš penkmetį. 

2017 m. sausio 20-ąją kauniečiai dvikovos su Madrido „Real“ ketvirtajame kėlinyje pelnė šešis taškus ir užfiksavo vieną prasčiausių rezultatų klubo istorijoje. Blogiausias rezultatas – 2 taškai per kėlinį, kuriuos „Žalgiris“ 2014-2015 m. sezone įmetė mačo pirmajame ketvirtyje su Stambulo „Anadolu Efes“.

Šio sezono antirekordas buvo 10 taškų per ketvirtį.

Rezultatą Berlyne lėmė per psichologiją kirtę pirmieji pro šalį skrieję metimai.

„Prametėme daug laisvų metimų, – neabejodamas atsakė Milaknis. – Aišku, buvo epizodai, kur kažkur paskubėjome su metimais. Bendrai paėmus, nerealizavome daug metimų iš dėkingų padėčių. Apsiginti buvo sunku.“

Žalgiriečiai antrajame ketvirtyje prametė septynis dvitaškius ir įmetė 2 iš 10 tritaškių. ALBA per kėlinį atkovojo net 19 kamuolių, iš kurių 6 – puolime, surinkusi 20 taškų atitrūko ir ėmė šėlti 2,8 tūkst. namų žiūrovų akivaizdoje.

„Turėjome pranašumą po krepšiu, bet laiku neperdavėme kamuolių, – paklaustas tinklalapio BasketNews, kalbėjo Zdovcas. – Kartais tiesiog nepataikėme, net pabaigoje gerai metėme tritaškius, bet neįkrito 2-3 lengvi metimai. Tada šiek tiek pametėme kontrolę. Turėjome pranašumą, bet to neišnaudojome.“

Tik patyrus sukrėtimą, antroje dvikovos pusėje prasiveržė rekordinė „Žalgirio“ jėga. 

Zdovcas startavo nebe su Mareku Blaževičiumi, o su Joshu Nebo, kuris iki ilgosios pertraukos žaidė penkias minutes ir vienintelį naudingumo balą buvo įsirašęs dėl atkovoto kamuolio.

Šoklusis centras tuoj pat ėmėsi darbo – per beveik minutė surinko pirmuosius savo keturis taškus. Trečiąjį kėlinį taikliu dvitaškiu atidarė Tyleris Cavanaugh, kuris vėliau kaip buvęs „Mercedes-Benz“ arenos šeimininkas ėmė diktuoti savo sąlygas.

2019-2020 m. ALBA atstovavęs krepšininkas pridėjo dar aštuonis taškus ir padėjo „Žalgiriui“ beveik pavyti ALBA (50:53). Emocinę bangą pagavęs žaidėjas spirgėjo nuo kunkuliuojančių aistrų.

„Norėjau nugalėti šitą komandą, kurioje žaidžiau, – tinklalapiui BasketNews sakė Cavanaugh. – Toje atkarpoje jaučiausi labai gerai, komandoje įsiplieskė gerai energija, su kuria galėjome grįžti į rungtynes. Apmaudu, jog ne mums baigėsi laimingai.“

Sunkiajam krašto puolėjui sėdus pailsėti, „Žalgiris“ krito į duobę ir keturias minutes buvo be taškų.

„Sunku pasakyti, kodėl taip įvyko, – galvojo Milaknis. – Tyleris atsidurdavo labai gerose vietose, gerai judėjo be kamuolio. Ypatingai Joshas (Nebo) gerai atsikovodavo kamuolius puolime ir mesdavo Tyleriui laisvam. Paskui bandė pulti kitais deriniais, bet taip jau nesisekė kaip su TC (Tyleriu Cavanaugh).“

Johannesas Thiemannas ketvirtajame kėlinyje per Pauliaus Jankūno gynybą pataikė du tritaškius, bendrai realizavo tris iš eilės ir padėjo ALBA atlaikyti žaliąją bangą – atitrūko iki 71:55.

„Jam pataikius pirmus metimus, galėjome šiek tiek kilti aukštyn ties juo ir versti jį veržtis, – pažymėjo Cavanaugh. – Thiemanno metimai buvo labai svarbūs, bet ne vien tai nulėmė, buvo ir kitų detalių. Aišku, nuopelnai ir jam, kad jis sumetė tuos metimus.“

Vis labiau besiveržusi Nebo jėga ėmė dominuoti ALBA baudos aikštelėje. Surinkęs septynis taškus paeiliui, krepšininkas grąžino „Žalgiriui“ viltį (68:73), ji ruseno ir po rekordinių Cavanaugh taškų (73:77).

Tritaškiu 18-ąjį tašką įsirašęs žalgirietis pagerino Eurolygos asmeninį rezultatyvumo rekordą.

Visgi „Žalgiriui“ iš pradžių smūgį sudavė Jaleenas Smithas, kai Nielsas Giffey ir Milaknis pasimetė besikeisdami gynyboje. Vasarą Kauno klubą dominęs gynėjas įmetė ketvirtą tritaškį iš 8, po to Luke’as Sikma perėmė ketvirtą kamuolį ir dvitaškiu padėjo tašką (82:73).

Dvikovą uždaręs taiklia bauda, Nebo įtvirtino Eurolygos asmeninį naudingumo rekordą – 26 balai. 24-erių centras antroje mačo pusėje žaidė 14,5 minutės ir nulinį pasirodymą iki ilgosios pertraukos pavertė rekordiniu.

Nebo finišavo su 12 taškų (4/5 dvit., 4/6 baud.), 8 atkovotais ir 2 perimtais kamuoliais, 2 rezultatyviais perdavimais ir 5 išprovokuotomis pražangomis. Jo ir Cavanaugh duetas sugeneravo 42 naudingumo balus, kai likusi komandos dalis – 37 balus.

Simboliškai Cavanaugh asmeninį rekordą pagerino prieš komandą, su kurios marškinėliais debiutavo Eurolygoje ir fiksavo pirmuosius karjeros pasiekimus. Ketvirtadienį amerikietis norėjo ją ir savo bendražygius pamokyti, bet toks sugrįžimo į „Mercedes-Benz“ areną scenarijus neišsipildė.

„Užknisa ir yra skaudu, – po nutrūkusios trijų pergalių serijos sakė Cavanaugh – ALBA – komanda, kuri, kaip ir mes, rikiuojasi turnyro lentelės apačioje. Mums reikėjo juos nugalėti, bet nepadarėme savo darbo.“

„Turėjome gerą atkarpą, gerą atmosferą, – po pasibaigusios dvigubos savaitės kalbėjo Zdovcas. – Tikiesi, kad gali tai tęsti, bet kitoje pusėje yra vis nauja komanda. Tokioje Eurolygoje ne tik mums, bet ir geriausiems yra sunku išlaikyti pergalių serijas.“

Jure Zdovco komentaras:



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 2

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.