Donatas Zavackas – apie „Ryto“ padėtį, klubo politiką ir vyr. trenerį

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2022-03-29 16:30
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Donatas Zavackas mato Vilniaus „Ryto“ komandą žengiančią į priekį.

Sporto direktoriaus pareigas eiti pradėjęs klaipėdietis vertina ne tik klubo rezultatus, bet bendrai organizacijos veiklumą.

41-erių Zavackas prie sostinės klubo prisijungė pernai, kai „Rytas“ buvo palaužtas krizinės padėties – nusivylimas FIBA Čempionų lygoje ir Karaliaus Mindaugo taurėje (KMT), po to – įvykusios permainos.

„Rytas“ šį sezoną pasistūmėjo Čempionų lygoje, kur pasiekė „Top 16“ etapą. Karaliaus Mindaugo taurėje pasiektas finalo ketvertas, bet teko tenkintis tik bronza. 

Pastarasis apdovanojimas – tik paguodos prizas, į titulą taikytis siekiančiam „Rytui“.

Bendraudamas su tinklalapiu BasketNews, „Ryto“ sporto direktorius liejo apmaudą, jog nepavyko užsikabinti už Čempionų lygos atkrintamųjų ir išskyrė kertinę akistatą.

Po pasibaigusio žygio Europos aikštėje, dabar – koncentracija į LKL batalijas, kur „Rytas“ kovoja dėl reguliariojo sezono nugalėtojų vardo. Sostinės komanda yra vienintelė vietiniame fronte šį sezoną įveikusi daugkartinį čempioną Kauno „Žalgirį“. 

Šiomis pergalėmis vilniečiai džiaugiasi santūriai – tai tik reguliarusis sezonas. 

Apie žygį tarptautinėje erdvėje, nepasisekusį KMT turnyrą, vyr. trenerį Giedrių Žibėną, pirmųjų metų patirtį ir sudėtį – Zavackas bendravo su tinklalapiu BasketNews.

– Komandos kelionė Čempionų lygoje baigėsi ties „Top 16“ etapu. Kaip jūs vertinate šį rezultatą jau praėjus šiek tiek laiko? – tinklalapis BasketNews paklausė Zavacko.
– Apie Čempionų lygą galima pasakyti glaustai. Gruodžio mėnesį demonstravome tikrai gerą krepšinį, kas buvo matoma pagal rezultatus. Reguliariojo sezono grupėje finišavome pirmi. Manau, tikrai niekas nesitikėjo to. Parodėme akiai malonų krepšinį ir tuomet rezultatai kalbėjo patys už save. Antrame etape išskirčiau vieninteles dvejas rungtynes, kurias žaidėme su Strasbūro IG ekipa. Visi turbūt akcentuoja antrąsias mūsų tarpusavio rungtynes, bet norėčiau sugrįžti į pirmąsias, kurias pralaimėjome, ir bent jau man jos įstrigo labiausiai. Nežaidėme geriausio krepšinio tą dieną, bet turėjome visus šansus užsikabinti ir laimėti. Galima sakyti, kad tuo metu tai buvo mūsų lemiamos rungtynės. Kaip parodė laikas, Strasbūre laimėjome dviem taškais, bet skirtumo pritrūko. 

Prisimenant pirmą sezono dalį, laimėjome visas namų rungtynes ir galima sakyti, jog tai mums garantavo patekimą į kitą etapą. Be abejo, reikėjo padaryti tą patį ir žaidžiant antrajame etape, norint išeiti į „Top 8“. Skaudžiausia buvo tai, jog Vilniuje pralaimėjome ir tai nusprendė mūsų likimą – tų kelių taškų vėliau ir pritrūko. Aišku, norėjosi dalyvauti „Top 8“ etape, ir manau, kad mes tikrai galėjome pasiekti tai. Bet krepšinis yra krepšinis – turime susitaikyti su tuo ir koncentruotis į LKL.

Vilniaus „Rytas“ iškovojo KMT bronzą
Vilniaus „Rytas“ iškovojo KMT bronzą
Nuotr. LKL

– Kiek pačiai komandai tai kirto per ambicijas?
– Kai nepatenki į kitą etapą, nuotaikos niekada nebūna geros, bet turime pamiršti apie tai. Galbūt netgi pažiūrėti į praėjusį sezoną, kai komanda net neišėjo iš pirmo etapo. Aišku, mums patiems apetitas kyla bevalgant. Nesinori ieškoti pasiteisinimų. Mes tikrai galėjome būti „Top 8“. Pritrūko tikrai nedaug, bet toks jau tas sportas – kažkas turi pralaimėti.

– Išskyrėte seriją su SIG, bet kokie dar faktoriai prisidėjo?
– Sezono metu tikrai nenoriu nagrinėti tokių faktorių, kas galėjo būti ir kaip galėjo būti. Juolab nagrinėti viešai man būtų nekorektiška. Mes viduje žinome tuos dalykus ir stengsimės taisyti juos.

– Apmaudžiai baigėsi ir KMT turnyras, kai komandai nepavyko žengti į finalą. Kaip „Rytas“ priėmė nepatekimą į finalą ir iškovotą bronzą?
– Sunkiai. Matėsi tai rungtynėse dėl trečios vietos, kai neturėjome kai kurių žaidėjų. Bet mes tikrai neieškome pasiteisinimų. Niekada nėra lengva žaisti dėl trečios vietos. Ateityje gal reiktų pagalvoti, ar KMT turnyre apskritai verta žaisti dėl trečios vietos. Komandos ateina į turnyrą laimėti titulą ir nežinau, ar žaidimas dėl trečios vietos tikrai yra tiek įdomus: žvelgiant tiek į žiūrovų skaičių, tiek bendrai. Mes stengėmės, kovojome ir laimėjome trečią vietą, bet tai – tik paguodos prizas.

Tai tikrai neteikia tiek džiaugsmo, mūsų tikslai – aukštesni: turėjome žaisti ir kovoti finale. Bet taip jau yra, nieko nepakeisi, teko susitaikyti su tuo, greitai persigrupuoti ir su šiokiais tokiais nuostoliais žaisti dėl trečios vietos. Parodėme, kad po skaudaus pralaimėjimo vis tiek kažkiek atsitiesėme.

– „Rytui“ nesėkmingai susiklostė didelio ažiotažo sulaukęs pirmas LKL mačas Vilniuje su Kauno „Žalgiriu“. Tada kritinės rungtynės KMT turnyre, po to – Čempionų lygoje. Esate arti komandos ir matote – kiek komandai atsiliepia ir slegia ją svarbių rungtynių našta?
– Kiekviena pergalė prideda pasitikėjimo, nesvarbu, kur žaidi – ar toje pačioje LKL, ar Čempionų lygoje. Kai pagauni laimėjimų bangą, ir eini su ja. Sausio mėnesį patyrėme kelis pralaimėjimus ir, be abejo, manau, psichologiškai kažkiek atsiliepė komandai. Bet kiekvienas žaidėjas savyje turi būti profesionalas, stengtis ištaisyti tuos dalykus, kiek įmanoma geriau, ir ateiti į kiekvienas pasiruošęs 100 proc.

Po pralaimėtų rungtynių tavo atmintis turi būti pati trumpiausia – negali galvoti ilgiau nei iki kitų rungtynių. Galbūt kai kuriuose tokiuose dalykuose patys žaidėjai sunkiai susitaikė psichologiškai. Kai fiksuojame laimėjimų seriją, žaidžiame ant bangos. Kai prasideda pralaimėjimai, vis tiek reikia kažkaip išlipti iš jų ir norėtųsi kuo greičiau. Galbūt kai kuriuose epizoduose mums nepavyko padaryti to greičiau.

Giedrius Žibėnas pirmą sezoną „Rytui“ vadovauja nuo pat pradžių
Giedrius Žibėnas pirmą sezoną „Rytui“ vadovauja nuo pat pradžių
Nuotr. LKL

– Vyr. treneriui Giedriui Žibėnui tai yra pirmas sezonas „Ryto“ vyr. trenerio pareigose nuo pat pradžių. Kiek esate patenkinti tuo, kaip jis veda komandą į priekį?
– Jeigu konkrečiai klausiate dėl Giedriaus darbo rezultatų, iš mano pusės būtų neetiška komentuoti dar nesibaigus sezonui. Ką galiu pasakyti – tai, kad treneris yra tikrai profesionalas ir labai atsidavęs savo darbui. Manyčiau ties tuo ir reikėtų pabaigti, nes sezonas tik persirito į antrą pusę. 

– Bet žiūrint ne į rezultatus, o į bendrą augimą su komanda. Žibėnas – jaunas specialistas, jam tokia patirtis yra nauja. 
– Manau, kad Giedrius pasiims labai daug iš šio sezono. Treneris stojo už komandos vairo, galima sakyti, pirmą sezoną. Praeitą sezoną perėmė komandą, kada buvo tikrai ne pačioje geriausioje situacijoje. Šitas sezonas jam realiai yra debiutinis tiek LKL, tiek Čempionų lygoje. Giedrius įdeda tikrai daug darbo, stengiasi maksimaliai pasiruošti kiekvienoms rungtynėms, kiekvienai treniruotei. Esantys prie komandos tikrai mato tai.

Giedrius – profesionalas iš didžiosios raidės. Kol kas galbūt pavyksta ne viskas, bet tai – normalu, nes sezonas – ilgas. Susidūrus su tam tikrais sunkumais – traumomis ar COVID-19, treneris tikrai parodė, kaip moka laviruoti ir prisitaikyti prie dalykų. Manau, Lietuvoje auga dar vienas jaunas ir perspektyvus specialistas.

– Matosi, jog pats treneris puikiai pagavo „Ryto“ emociją, susigyveno su komanda ir sirgaliais. Žvelgiant į perspektyvą, ar šitas treneris galėtų būti augančio „Ryto“ ateities vedliu?
– Jis ir yra mūsų komandos vedlys. Bent aš asmeniškai patikėjau juo dar praeitais metais prieš LKL pusfinalį ir mes pratęsėme sutartį su juo. Giedrius tikrai įgyvendina lūkesčius ir nereikia pamiršti, kad tai jam yra tik pirmas sezonas LKL ir Europos turnyre. Nėra daug pavyzdžių, taip pat toje pačioje Lietuvoje, kai iš asistento kėdės atėjęs treneris rodytų super rezultatus. Reikia atsižvelgti į tai. Giedrius daro gerą darbą ir manau, kad ateityje tai pasirodys.

– Treneris buvo akcentavęs, jog pasigesta pagarbos „Rytui“ ir žaidėjams. Ar jūs asmeniškai jaučiate tai ir pastebite, jog galbūt trūksta pagarbos „Rytui“ ir daromam darbui? Ir kaip nepagarba pasireiškia?
– Nenoriu veltis į tokias diskusijas. Treneris pasakė savo mintis. Kiekvieno žmogaus nuomonę reikia gerbti. Bent jau dabar tikrai nesiryšiu komentuoti tokių dalykų. Jeigu jis taip pasakė, matyt, turėjo tam kažkokį pretekstą. Reikėtų palikti tai, kaip yra, ir važiuoti toliau.

– Bendravome su jumis prieš metus jums prisijungus prie „Ryto“ ir kalbėjomės apie laukiančius iššūkius. Vieną jų įvardijote, jog žmonės „vėl patikėtų, jog Vilnius nori ir gali“. Ar pajutote, jog aplinkiniai, komandos sirgaliai patikėjo, kad organizacija gali eiti didelius žingsnius į priekį?
– Labai įdomus klausimas. Iš vienos pusės turbūt galėčiau pasakyti ir taip, ir ne. Jeigu pažiūrėtume į antrąsias sezono rungtynes (su „Žalgiriu“), „Avia Solutions Group“ arenoje susirinko begalė sirgalių, praktiškai buvo pilna arena. Tai parodo, kad sirgaliai atėjo pažiūrėti šios komandos. Aišku, žaidėme su neeiliniu varžovu – su „Žalgiriu“. Tas pats Giedrius įrodė, jog gali treniruoti šiame lygyje. Kada yra pergalės, žiūrovas ateina ir žiūri. Kada yra pralaimėjimai, normalu, jog lankomumas krenta. Kiekviename sporte taip yra. Išlaikyti žiūrovus, kad jie rinktųsi ir užpildytų areną – nesvarbu, laimi ar pralaimi, turbūt yra labai mažai pavyzdžių, ypač krepšinyje. 

Žiūrovas ateina tada, kada mato, jog komanda eina į priekį, ir palaiko ją. Šituo klausimu esame neišskirtiniai. Parodėme, kad mes galime žaisti gerą krepšinį, galime kovoti, bet pasitaiko ir tokių nuopuolių, kuriuos reikia kuo greičiau išspręsti. Manau, ateityje esame pajėgūs daryti tai.

Maurice'as Ndouras antrus metus sezono viduryje išvyko iš Vilniaus „Ryto“
Maurice'as Ndouras antrus metus sezono viduryje išvyko iš Vilniaus „Ryto“
Nuotr. LKL

– Komanda džiaugėsi išsaugojusi Maurice’ą Ndourą, bet džiugesį greitai numalšino jo išvykimas į Turkiją. Kaip dabar žiūrite į šią situaciją? Ar buvo galima geriau suvaldyti ją?
– Apie Maurice’ą galiu atsiliepti tik geriausiais žodžiais. Jis yra profesionalas, o sutarties detalės paprasčiausiai yra konfidencialios ir neskelbiamos. Sutartis buvo pasirašyta iki sezono pabaigos, bet ji turėjo šiokių tokių niuansų. Yra taip, kaip yra.

– Vertinant tai, jog Ndouras – aukštesnio lygio žaidėjas, ar nebuvo pernelyg rizikinga prisiimti išvykimo lango sąlygos?
– Mes prisiėmėme tokias sutarties detales. Dabar jau labai lendame į tai, ką mes galėjome ir ko negalėjome daryti. Tai jau – labiau klubo reikalas, mes savo sprendimą padarėme.

– Kiek Ndouro išvykimas galėjo lemti rezultatus KMT ir Čempionų lygoje?
– Be abejo, tai turėjo didelę įtaką. Buvo prasidėjusi antra sezono pusė ir, kai išvyksta vienas tokių patyrusių žaidėjų, reikia kažkaip ir kuo greičiau kompensuoti tai. Maurice’as mums būtų ženkliai padėjęs, bet buvo prisiimtos sąlygos ir negali dabar gręžtis atgal. Reikia tiktai eiti į priekį, kovoti su turimais žaidėjais ir stengtis kuo greičiau užpildyti spragas.

– Komandoje stiebiasi Gytis Radzevičius, lengvuoju krašto puolėju rungtyniauja ir Arnas Butkevičius. Kiek komandai yra sunku laviruoti, kai abu potencialūs vedliai yra tos pačios pozicijos žaidėjai?
– Sezonas nesibaigė ir tikrai nenorėčiau atsakinėti į tokius klausimus bent jau šiuo metu.

– Kokį įspūdį palieka Radzevičiaus progresas?
– Gerą įspūdį palieka tiek Gyčio, tiek Arno žaidimas. Stengiamės palaikyti visus žaidėjus, kiek įmanoma, ir padaryti taip, kad jie visi aikštelėje jaustųsi patogiai. Kada jie jaučiasi patogiai, tada dažniausiai būna ir teigiamas rezultatas. Tai yra ne tik komandos, bet daugiausiai trenerių įdedamas darbas. 

– Kalbant bendrai apie uždaresnę komandos poziciją nediskutuoti ir vengti gilesnių pasvarstymų, kuo jūs ją aiškinate ir kiek ji yra veiksminga?
– Jūs man pasakykite, kada viešumas padeda? Tai – komandos vidus. Visi nori įsibrauti į komandos vidų ir nagrinėti – kas, kur, kada. Tai nieko neprideda komandai. Galbūt gali tiktai atimti. Jeigu iškyla kažkokios problemos, mes stengiamės spręsti jas komandos viduje, o ne viešai.

Gytis Radzevičius tapo Vilniaus „Ryto“ vedliu
Gytis Radzevičius tapo Vilniaus „Ryto“ vedliu
Nuotr. LKL

– Panevėžio „Lietkabelis“ šį sezoną demonstruoja itin solidų žaidimą ir yra artimiausias jūsų varžovas kovojant dėl „Ryto“ ginamų pozicijų. Kiek galbūt yra lengvo susirūpinimo ar azarto prieš artėjančius mūšius, kaip viskas susiklostys?
– Reikia gerbti kiekvieną varžovą, su kuriuo susitinkame. Nežinau, ar gali būti nerimo. Nerimas yra, kai bijai kažko. Šiame etape mes negalime bijoti kažko. Paprasčiausiai turime ateiti, kovoti ir stengtis parodyti geriausią savo krepšinį. Kalbant apie Panevėžio ekipą, ji demonstruoja gerą krepšinį ir tikrai džiugu matyti dar vieną Lietuvos komandą, kuri reprezentuoja šalį Europos taurėje. Kaip jau dabar matosi, jie tikrai pateks į atkrintamąsias. Jeigu mes su jais susidursime LKL (atkrintamosiose – aut. past.), manau, ir išsiaiškinsime viską.

– „Ryto“ sporto direktoriaus pareigas einate jau ilgiau nei metus. Kokią patirtį išsinešėte iš pirmųjų metų?
– Praėjusiais metais, kai atėjau dirbti į klubą, padėtis nebuvo lengva, visi buvo liūdni ir nusivylę viskuo. Šį sezoną turėjome savų iššūkių ir dabar turime jų. Manau, kad tai – normalu. Reikia suprasti paprastą dalyką, jog komanda – gyvas organizmas. Tai – dvylika žaidėjų, dvylika nuomonių, dvylika ego. Taip pat yra treneriai. Į visa tai žiūriu kaip į gyvą organizmą, kuris yra pulsuojantis ir veikiantis. Kartais atsitinka tam tikros situacijos, kaip žaidėjų traumos ir panašiai. Tvarkytis su tuo, nepasakyčiau, jog yra iššūkis. Tai – darbo dalis. Bandome spręsti tai. Pats dažnai dalyvauju sprendimų priėmime. Norisi, kad sprendimai visada būtų daromi už uždarų durų ir kad komanda rodytų geriausią veidą. 

Nenoriu pats vertinti savęs ir niekada to nedarau. Tegul vertina žmonės iš šono. Stengiuosi koncentruotis į tuos dalykus, kuriuos galiu kažkaip pakeisti ar turėti įtakos. Manau, per tuos metus mes tikrai dėjome žingsnį į priekį. Galbūt sezono pradžia nebuvo tokia ideali, buvo tam priežasčių, kurias spauda yra išnagrinėjusi. Kiekvienas iššūkis yra priimamas, tvarkomasi, o kaip mes su jais susitvarkome, tegul vertina kiti.

– Paminėjote, jog klubas žengė žingsnį į priekį. Turite omeny rezultatus ar bendrą visumą?
– Ne tik rezultatų prasme, bet ir pačios komandos. Turime gerus specialistus, kurie štabe dirba su komanda. Ne tik vyriausiasis treneris, bet ir asistentai, fizinio rengimo treneris, masažuotojas ir taip toliau. Spauda ir sirgaliai visada vertina komandą per pergalių prizmę. Bet pats kiekvieną dieną būnu biure ir matau komandą, todėl galiu turėti kitokią nuomonę. Turime susiformavusį jauną kolektyvą, kuris dirba ir stengiasi dėl šitos komandos. Žingsnis į priekį dėtas ne tik krepšinio aikštelėje, bet ir kitose srityse. Yra malonu ir manau, kad tikrai tobulėjame.

– „Rytui“ fiksuojant pergalingą žaidimą, pažymėdavome, jog klubas atrado alkanus lietuvius krepšininkus, kurie kaunasi dėl šios komandos. Ar esamas branduolys galėtų tapti „Ryto“ ramsčiu ilgesnėje perspektyvoje?
– Atrasti branduolį nėra lengva, ypač ilgesnei perspektyvai, nes mes konkuruojame ne tik su Lietuvos rinka, bet taip pat ir su Europa. Jeigu žaidėjas parodo tikrai įspūdingus rezultatus, dažnai net nepavyksta išlaikyti jų. Nesame didelis futbolo klubas, kuris galėtų pakelti atlyginimą du ar tris kartus. Paprasčiausiai tada grįžti prie to, jog ieškai, kuo pakeisti išvykstantį žaidėją. Tikrai nėra lengva ir ne visada pavyksta tai. Žaidėjas – žmogus, kurį vertini matydamas jį vienoje komandoje. Tada jis persikelia į kitą ir ne visada pritampa, o jeigu ir pritampa, tada galbūt reikia daugiau laiko. Norisi turėti branduolį, bet išlaikyti jį yra dar sunkiau.



Komentarai:

na negalima lyginti su praeitais metais nes siais metais zaide su dzukija praeitasi su juventus del patekimo i kmt ir cempionu lygos neadekvatu lyginti praejuiso metu grupes su siu metu grupes komndomis
2022-03-29
+6
Atsakyti
Nu taip, palyginus su donald ducku is praeito sezono kur i pusfinali kmt net nepateko ir iskrito is fibos pirmo etapo, tai cia jau kaip ir skaitosi Ryto judejimas i prieki.
2022-03-29
+3
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.