Veteranai – vis dar svarbi Eurolygos komandų dėlionė

Orazio Cauchi
BasketNews žurnalistas
2022-04-10 15:47
Nuotr.: Angel Martinez, Roberto Finizio, Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images
Nuotr. Angel Martinez, Roberto Finizio, Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Praėjusią savaitę Kauno „Žalgirio“ legenda Paulius Jankūnas atsisveikino su Eurolyga, tačiau Senojo žemyno čempionatas tebeturi nemažai patyrusių veteranų.

Dauguma Eurolygos komandų, įskaitant aukščiausiose pozicijose esančias, toliau pasitiki veteranais ir efektyviai juos išnaudoja.

Eurolygos čempionai – Stambulo „Anadolu Efes“ vis dar turi daug vyresnio amžiaus žaidėjų. 36-erių Krunoslavas Simonas tebėra pagrindinis trenerio Ergino Atamano žaidėjas, todėl jo iškritimas iš rikiuotės sukėlė komandoje bėdų.

„Efes“ priekinė linija taip pat labai priklauso nuo veteranų: 33-ejų Jamesas Andersonas, 33-ejų Adrienas Moermanas, 32-ejų Chrisas Singletonas, 35-erių Bryantas Dunstonas ir 32-ejų Tiboras Pleissas.

Moermanas yra ketvirtas pagal rezultatyvumą žaidėjas komandoje, o trečioje vietoje – 34-erių Rodrigue Beauboisas, kuris yra viena pagrindinių „Efes“ puolimo grandžių.

Stambulo komandos branduolys per pastaruosius kelerius metus išliko beveik nepakitęs, o treneris Atamanas savo veteranais pasitiki labiau, nei bet kuo kitu. Nepaisant reguliariojo sezono pakilimų ir nuosmukių, atkrintamųjų etapas irgi priklausys nuo veteranų pasirodymų.

Madrido „Real“ klube veteranų svarba yra matoma dar labiau. 34-erių Sergio Llullas ir 37-erių Rudy Ferandezas yra svarbiausi žaidėjai ne tik aikštėje, bet ir rūbinėje.

Dėl Thomaso Heurtelio ir Nigelo Williamso-Gosso prasto žaidimo Llullas aikštėje praleidžia po beveik 20 minučių.

Šią vasarą Fabienui Causeurui sukaks 35 metai, o jis yra dar vienas žaidėjas, kuris „Real“ trenerio Pablo Laso žaidimo schemose tinka tiek gynyboje, tiek puolime.

Trey Thompkinso ir Anthony Randolpho traumos paliko didžiulę skylę priekinės linijos rotacijoje. Visgi net ir sugrįžę veteranai neatgavo savo senos formos, o tai – dar vienas Madrido klubo stratego galvos skausmas.

Milano „Armani Exchange“ šio sezono demonstruojamo pasirodymo taip pat neįsivaizduoja be savo vyresnių žaidėjų. 35-erių Sergio Rodriguezas yra ne tik komandos kapitonas, bet ir pagrindinis ekipos kūrėjas puolime.

Kiekvieną kartą, kai ispanas nesužaidžia rungtynių, Milanas atrodo kaip visai kita komanda.

Kyle'as Hinesas yra vienodai svarbus Milano komandai. 35-erių žaidėjas Eurolygoje vis dar vidutiniškai žaidžia po beveik 25 minutes, o dėl šios priežasties Italijos pirmenybėse dažnai ilsisi ant suolo.

Amerikietis yra bene vienas labiausiai gerbiamų žaidėjų Europoje. Jau dabar veteranas derasi dėl naujos sutarties su Italijos klubu, todėl greičiausiai ir kitame sezone vaidins pagrindinį vaidmenį komandoje. „Armani Exchange“ treneris Ettore Messina laiko jį svarbia komandos dalimi.

34-erių Luigi Datome ir 33-ejų Malcomas Delaney yra irgi svarbūs Messinos dėlionėje. Nicolo Melli praėjusią vasarą grįžo į klubą ir iškart tapo pagrindine Milano komandos dalimi.

Jei Messina iškovos dar vieną kelialapį į finalo ketvertą, tai ir vėl bus daugiausia dėl jo veteranų indėlio.

Kita komanda, kurios veteranai prisidėjo prie to, kad komanda pasiektų atkrintamąsias, yra Pirėjo „Olympiakos“.

Pagrindinis komandos lyderis 32-ejų Kostas Sloukas vis dar yra vienas rezultatyviausių gynėjų – vidutiniškai pelno po 11,4 taško ir atlieka po 5,1 rezultatyvaus perdavimo.

Tuo metu 37-erių legenda Georgios Printezis galbūt nežaidžia daug minučių, tačiau jas išnaudoja efektyviai.

Kostas Papanikolaou „Olympiakos“ gretose rungtyniauja septintą sezoną paeiliui, o šiame sezone renka po 6,4 taško. Puolėjas suvaidino svarbų vaidmenį kuriant Pirėjo komandos rūbinės kultūrą ir atmosferą.

Veteranai atlieka svarbų vaidmenį ir tokiose ekipose kaip Stambulo „Fenerbahče“ ir „Barcelona“. Ten savo patirtimi dalinasi Janas Vesely, Nando De Colo, Nickas Calathes ir Cory Higginsas.

Tačiau veteranų indėlis, ko gero, yra dar svarbesnis komandose, kurios nusprendė įsigyti jaunų žaidėjų. Tokiu atveju veteranai gali pagelbėti naujokams.

Puikūs to pavyzdžiai – „Monaco“ ir Miuncheno „Bayern“. Šie du klubai pateko į atkrintamąsias su keliais nežinomais jaunais žaidėjais, tačiau buvo apsupti tinkamų vyresniųjų.

31-erių Mike'as Jamesas gali būti laikomas Eurolygos veteranu, nes toks ir yra. 35-erių Willas Thomasas yra tobula pora šalia jaunesnio ir greitesnio Donta Hallo.

„Bayern“ komandoje 35-erių Othello Hunteris ir 32-ejų Vladimiras Lučičius prisidėjo prie Ognjeno Jaramazo ir Žano Šiško tobulėjimo šiame sezone.

Žvelgiant iš visų pusių, Eurolyga vis dar yra tas turnyras, kuriame didelę naštą neša vyresni žaidėjai. Jie – ne tik svarbios figūros rūbinėje, bet ir aikštėje, o tai padeda klubams pasiekti aukščiausią įmanomų tikslų.



Komentarai:

raso 33metu veteranas :D tai kas tada lebronas? o siaip geri zaidejai tai ir losia ilgiau, beto buna jau ir komandos siela ir veidas.
2022-04-10
-1
Atsakyti
Taip yra todėl,nes komandų vadovai nori rezultatų čia ir dabar.Anksčiau dar Zvezda daugiau jaunimu remdavosi,bet dabar ir tie ant veteranų pečių komandą laiko.Tokia jaunimo komanda galima tik Asvel pavadinti ar ALBA,visos kitos remiasi veteranais.Dėl to šitos priežasties pati lyga praranda kažkiek įdomumo,nes norisi į jaunimą pažiūrėti,bet jis mažai žaidžia.
2022-04-10
+7
Atsakyti
Antanas
kad puse ju su dem.encijos sindromu
2022-04-10
-1
Atsakyti
Moneylyga
sitoj lygoje net nera vietos jauniems zaidejams, BN objektyvumo delei galetumete palyginti su NBA koks procentas sudeties yra jauni zaidejai ir kiek zaidimo laiko jie gauna, labai neskaiciaves galiu pasakyti, kad pas mus yra klaiku lyginant su NBA. Ir isvis, kas yra klubo auksciausias tikslas? su didziausiu finansiniu nuostoliu kuo auksciau finisuoti, laimeti varzybas, turnyra, kuris net nera nera kazkam idomus?
2022-04-10
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 4

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.