Kiekvienam po žodį: kas Eurolygos elitą ves į sostą Belgrade?

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2022-05-19 08:10
Nuotr.: Zuma Press - Scanpix, Olympiacos BC, Aykut Akici - Getty Images | BasketNews iliustracija/M.Didė
Nuotr. Zuma Press - Scanpix, Olympiacos BC, Aykut Akici - Getty Images | BasketNews iliustracija/M.Didė

Šią savaitę Europos krepšinio sostine esantis Belgradas priima Eurolygos finalo ketvertą, kuriame iš anksto kažką prognozuoti – be galo sunku.

Finalo ketverto formatas apskritai yra nenuspėjamas ir čia dažnai fiksuojamos staigmenos, bet anksčiau bent viena iš komandų dar prieš pusfinalį būdavo įvardijama kaip juodasis arkliukas.

Šiemet atrodo, jog visi scenarijai yra tikėtini ir kažkurio klubo triumfo staigmena pavadinti negalėsime.

Šį sezoną metamos baudos

82%
14,3
Pataiko: 14,3
Taiklumas: 81,9%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 42
Blogiausias pasiekimas: 4
Daugiausia pataiko: Nikola Mirotic

„Barcelona“, Madrido „Real“, Stambulo „Anadolu Efes“, Pirėjo „Olympiakos“ – visi jie į Belgradą atvyksta laimėti ir tam turi svarių argumentų.

Tinklalapis BasketNews išskiria po vieną kiekvienos komandos argumentą, kuris kažkurį iš klubų nuves į Eurolygos sostą Belgrade.

Pasitikėjimas

Nuotr. Giuseppe Cottini/Getty Images

Ko jau ko, bet pasitikėjimo savo jėgomis Eurolygos čempionams netrūksta ir būtent tai juos turės vesti į priekį Belgrade.

„Anadolu Efes“ labai sunkiai įsivažiavo reguliariajame sezone, ilgą laiką balansavo už atkrintamųjų ribos, tačiau ketvirtfinalyje sugebėjo atimti namų aikštelės pranašumą iš Milano „Armani Exchange“ ir trečią kartą paeiliui prasimušti į finalo ketvertą.

Tiek reguliariojo sezono pabaigoje, tiek per seriją, tiek ir po jos Erginas Atamanas kartojo, jog laimės Eurolygą antrą kartą paeiliui, bet čia reikia stabtelėti. Turko žodžiai tuomet skambėjo užtikrinčiau nei atrodė pats „Anadolu Efes“ žaidimas.

Taip, jie nugalėjo solidžią Milano komandą, bet reikia nepamiršti, kokių problemų Italijos krepšinio flagmanas turėjo serijoje, jau pirmajame mače praradęs Malcolmą Delaney ir Nicolo Melli.

Taip pat ir čempionams visą sezoną netrūksta problemų – Rodrigue'as Beaubois praleido beveik visą ketvirtfinalio seriją, taip pat ir Krunoslavas Simonas, kuriam sezonas jau yra baigtas. Pernai jo patirtis lemiamose rungtynėse buvo svarbus faktorius.

Pagalbininkų šį sezoną Shane'as Larkinas ir Vasilije Micičius turi mažiau nei pernai, o kad ne viskas idealu Stambulo komandoje parodė ir vietinės pirmenybės – „Anadolu Efes“ prieš finalo ketvertą nesugebėjo tiesiai patekti į pusfinalį Turkijoje ir grįžę iš Belgrado žais lemiamas rungtynes su Izmiro „Pinar Karšiyaka“.

Vis dėlto Atamano skaičiuojamas rungtynių skaičius iki Eurolygos titulo skamba itin užtikrintai, o ikonine lygos persona pastaraisiais metais tapęs strategas šioje „Anadolu Efes“ eroje savo žodį tęsi. Pamatysime, ar tokį užtikrintumą čempionai perteiks ir ant parketo Belgrade. 

„Dar dvi!“

Užnugaris

Nuotr. Imago-Scanpix

„Anadolu Efes“ kelyje atsidursianti „Olympiakos“ į Belgradą atvyksta su rekordiniu užnugariu, o toks graikų komandos palaikymas tik patvirtina jų ambicijas.

10000. Tiek „Olympiakos“ fanų planuoja palaikyti savo dievukus „Štark“ arenoje, kas yra kosminiai skaičiai net ir nuolat didžiulį užnugarį turinčiam Graikijos krepšinio flagmanui.

„Olympiakos“ 9 metus nelaimėjo Eurolygos, o toks laukimas puikiai iliustruoja graikų tikėjimą komanda – per paskutinius Pirėjo klubo keturis finalo ketvertus iš viso jų rungtynes pusfinalyje stebėjo iki 12 tūkst. sirgalių.

O kaip aršiai ir nuoširdžiai savo komandą palaiko „Olympiakos“ fanai puikiausiai galėjome įsitikinti penktosiose ketvirtfinalio serijos rungtynėse su „Monaco“. Tie vaizdai Taikos ir draugystės sporto rūmuose jau pateko į krepšinio istoriją ir ten fanai dvikovos metu tapo tikruoju šeštu žaidėju.

Lažybininkai „Olympiakos“ šansus neakivaizdžiai vertina prasčiausiai iš visų keturių klubų, bet būtent sirgalių jūra Belgrade gali būti ta, kuri keis išankstines prognozes. Juolab, Pirėjo klubas yra būtent tas, kuris praėjusio dešimtmečio pradžioje pateikė dar ne tokias staigmenas.

Kokybės Georgio Bartzoko auklėtinių žaidime tikrai netrūksta, antra vieta reguliariajame sezone taip pat daug ką pasako, o jei į rungtynių pabaigą ateini su apylygiu rezultatu ir komandoje turi Kostą Slouką, automatiškai esi favoritas.

„Olympiakos“ fanai Belgrade yra pasiruošę sukurti dar vieną apokalipsę.

Nuoseklumas

Nuotr. Rodolfo Molina/EuroLeague Basketball via GettyImages

Šarūnas Jasikevičius iš visų keturių Eurolygos finalo ketverto strategų vienintelis nėra laimėjęs trofėjaus kaip treneris, tačiau būtent jo kariauna sezono metu demonstravo didžiausią nuoseklumą eidama link pagrindinio tikslo.

„Barcelona“ Eurolygos reguliariajame sezone tiesiog dominavo ir anksčiau laiko užsitikrino pirmąją vietą. Nors ketvirtfinalio serija su Miuncheno „Bayern“ buvo labai sunki, katalonai pasiekė minimalų sezono tikslą.

Ir ilgai laukta diena atėjo. „Barca“ metus laiko po pralaimėto Eurolygos finalo laukė šios dienos, kuomet galės pasiimti tai, šalia ko buvo taip arti 2021-aisiais.

O geros žinios yra tos, jog į pusfinalį su Madrido „Real“ katalonai žengs be netekčių sudėtyje, kurios juos persekiojo visą sezoną – ilgai lauktas Cory Higginsas grįžo, taip pat atsigavo ir Dante Exumas.

Iš šešių tarpusavio mačų šį sezoną su kitais finalo ketverto dalyviais „Barcelona“ laimėjo penkis, vienintelį kartą pralaimėdama „Olympiakos“, kuomet jau buvo užsitikrinusi reguliariojo sezono nugalėtojos vardą. Skaičiai nemeluoja, todėl ne be priežasties „Barcelona“ specialistų nežymiai, bet yra įvardijama favorite laimėti Eurolygą.

Po 2010 metų triumfo Eurolygoje „Barcelona“ patyrė daug nusivylimų, matė nuolatinį žaidėjų keitimąsi ir tik 2020-aisiais, kuomet prie vairo stojo Jasikevičius, reikalai pasikeitė.

Klube atsirado nuoseklumas, einant tikslo link, o taip pat grįžo viltis į „Palau Blaugrana“, kur katalonai pradėjo kurti nuostabią atmosferą.

Finalo ketvertas visada yra loterija, bet tai yra loterija, kurios baigčiai tu pats darai įtaką. O „Barcelona“ nuosekliai tam ruošėsi dvejus metus. Liko pagrindinis egzaminas.

Alkis

Nuotr. Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Apie „Real“ jau ne pirmus metus yra kalbama, jog tai – veteranų komanda, kurios branduolys didžiuosius titulus iškovojo praeityje. Atrodo, jog alkis čia ne prie ko, bet būtent tuo karališkasis klubas labiausiai Belgrade išsiskirs iš kitų.

„Real“ kovo mėnesį daugelio buvo nurašyta anksčiau laiko, kuomet Eurolygoje pralaimėjo 8 kartus iš paskutinių dešimties reguliariojo sezono rungtynių. Tuomet Pablo Laso buvo trypiamas su žemėmis, bet viskas apsivertė aukštyn kojomis per vieną mėnesį.

„Real“ ketvirtfinalyje sausai pastatė į vietą Tel Avivo „Maccabi“ ambicijas ir Eurolygos finalo ketvertą pasitinka nepralaimėjusi daugiau nei mėnesį.

Sergio Llullo laikrodžio atsukinėjimai šį sezoną nebestebina, kiti „Real“ veteranai atrodo, jog seniai buvo tokie motyvuoti, o pusfinalio mačas su „Barcelona“ dar kartą gali įrodyti, jog šios komandos niekada negalima nurašyti.

Katalonai „El Clasico“ skaičiuoja penkių pergalių seriją, bet pralaimėjimas Eurolygos pusfinalyje nubrauktų visą prieš tai padarytą darbą ir visi ankstesni laimėjimai būtų užmiršti. Tuo metu „Real“ tai duotų papildomą energijos užtaisą prieš finalą.

„Alkis toks pats. Jei nežaistume prieš „Barceloną“, vis tiek būtume tiek pat alkani“, – Madrido ekipos žaidėjų motyvaciją aptarė Laso.

Laso, Llullas, Rudy Fernandezas, Walteris Tavaresas, Anthony Randolphas, Fabienas Causeuras, Jeffery Tayloras, Trey Thompkinas – visi jie 2018-aisiais kėlė į viršų Eurolygos trofėjų Belgrade. Ar po ketverių metų įvyks déjà vu?



Komentarai:

Ty
ka cia toje barsoje visu izvelgia man tai kazkokia mistika.Su tokiu apgailetinu zaidimu ir treneriu jie visiski autsaideriai,ka siandien ir pamatysit.
2022-05-19
-6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 1

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.