Tikslas – išsaugoti Adomaitį: klausimus gavęs „Neptūnas“ ieško sprendimų

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2022-05-19 17:00
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Pakiliai LKL sezoną uždaręs Klaipėdos „Neptūnas“ jau pluša už aikštelės ribų. Uostamiesčio komanda žengia į ankstyvuosius darbus, kurių pradžia padiktuos kursą vasaros sprendimams.

Pagrindinis tikslas – išsaugoti vyr. trenerį Dainių Adomaitį. Buvusį Lietuvos rinktinės strategą ir „Neptūną“ dar sieja sutartis iki 2022-2023 m. sezono pabaigos, tačiau joje numatytas svarbus punktas – galimybė per pirmąjį vasaros mėnesį už išpirką nutraukti įsipareigojimus.

Specialistas sulaukia užklausų iš kitų komandų, tačiau yra susidomėjęs tęsti darbus su „Neptūnu“. Tokiu jausmu su tinklalapiu BasketNews pasidalijo klubo direktorius Sigitas Ambrazevičius.

„Jaučiamės gerai ir užtikrintai. Per tiek laiko (krepšinyje) pripratome prie grėsmių. Adekvačiai ir blaiviai priimame realybę, – teigė vienas iš „Neptūno“ savininkų. – Jaučiame, kad treneris yra labai linkęs likti. Kartu dėliojame kito sezono komplektavimo darbus. Trenerio koncentracija – į kitą sezoną, užduočių davimas žaidėjams, su kuriais turime sutartis. Kartu gerai suprantame vienas kitą ir gerai darbuojamės tuo klausimu.“

Artimiausiu metu abi pusės tęs diskusijas dėl ateities. Prieš finalinį stratego žodį komandai reikia aiškiai išspręsti du pagrindinius klausimus – dėl galimybės žaisti tarptautiniame turnyre ir biudžeto projekcijos. 

Ambrazevičiaus teigimu, „Neptūnui“ talkina LKL prezidentas Remigijus Milašius siekiant gauti vietą FIBA Čempionų lygoje. Pagrindiniame turnyre ir atrankoje atsivėrė papildomos laisvos vietos, kai buvo pašalinti Baltarusijos ir Rusijos klubai, dėl rusų sukelto karo buvo priversta pasitraukti ir Ukrainos komanda. 

„Neptūnui“ koją gali kišti LKL reguliariajame sezone užimta septintoji vieta. Vienintelis Lietuvos atstovas pagrindiniame Čempionų lygos turnyre – Vilniaus „Rytas“, o rudenį atrankos neįveikė Utenos „Juventus“. 

Sigitas Ambrazevičius (su baltais marškiniais) – Klaipėdos „Neptūno“ direktorius ir vienas iš savininkų
Sigitas Ambrazevičius (su baltais marškiniais) – Klaipėdos „Neptūno“ direktorius ir vienas iš savininkų
Nuotr. Klaipėdos Neptūnas

Pastaroji 2020-2021 m. sezone reguliariajame sezone ir galutinėje rikiuotėje buvo ketvirta. Šiemet į ketveriukę įsiveržė „Šiauliai-7bet“, kurie taip pat rodo ambiciją grįžti į tarptautinę areną.

„Aišku, „Šiauliai“ dabar turi žymiai daugiau šansų patekti sportiniu principu, bet kadangi Čempionų lygoje dėl karo nebebus klubų iš Rusijos ir Ukrainos, nebus ir Baltarusijos komandos, lygai reikia klubų, – komentavo Ambrazevičius. – „Neptūnas“ buvo vienas iš vienuolikos Čempionų lygos steigėjų, tik kelerius metus nepatekome sportiniu principu dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių. Realiai, tiek šiais metais, tiek pernai mes pralaimėjome vienas rungtynes ir atsidūrėme ne toje vietoje, kurioje turėjome būti. LKL prezidentas šiais metais dirba ties tuo, kad dalyvautume Čempionų lygoje.“

Tikimasi, jog preliminarūs patvirtinimai bus per artimiausias 2-3 savaites. Taip pat nėra aišku, ar „Neptūnas“ galėtų pretenduoti į vietą atrankoje, ar iškart pagrindiniame turnyre.

Klaipėdos komanda Čempionų lygoje žaidė 2016-2020 metais. 2020-2021 m. sezono pradžioje tuomet Tomo Gaidamavičiaus treniruotai komandai atrankos finale kelią užkirto ir į turnyrą pateko Minsko „Cmoki“.

„Neptūnas“ be tarptautinių varžybų liko, kai prieš tai per aštuonerių metų laikotarpį sykį varžėsi Eurolygoje, triskart Europos taurėje ir keturissyk Čempionų lygoje.

Kita „Neptūno“ svarbi užduotis – iš anksčiau susidėlioti finansus. Ambrazevičius gruodžio pabaigoje tinklalapiui BasketNews teigė, jog 2021-2022 m. sezono planuojamas biudžetas turėtų siekti apie 1,3 mln. eurų. Žaidėjų atlyginimams skirta apie 450 tūkst. eurų.

Klaipėdiečiai tikisi, jog paaugs bendras biudžetas, o ir krepšininkų uždarbiui bus galima skirti 10-20 proc. daugiau. Drastiškai didinti šios eilutės sumos neleidžia esamos skolos ir nežinomybė dėl pagrindinio Klaipėdos miesto pajamų generatoriaus ateities.

„Planuotume turėti kažkiek didesnį biudžetą žaidėjams nei pastaraisiais metais, – tinklalapiui BasketNews komentavo Ambrazevičius. – Bet tai nebus labai dideli skaičiai, procentiškai galbūt galėsime išleisti 10 ar 20 proc. daugiau. Klaipėdoje didžiausias ekonominis variklis – uostas, kuris yra susijęs su tranzitinių krovinių perkrovimu. Jeigu verslas jaučiasi blogai, automatiškai jis negali skirti paramos sportui. Turime tam tikrų klausimų, kuriuos sprendžiame. Žinoma, miestas labai padeda, palaiko ir supranta, dalyvauja procese. Dirbame ties situacija.“

„Visi norime, kad baisus ir beprasmis karas pasibaigtų, – tęsė „Neptūno“ vadovas. – Čia jau kalba eina net ne apie verslo situaciją. Turiu daug pažįstamų Ukrainoje, kurie netenka savo namų, verslų, artimųjų gyvybių. Kalbėti apie mūsų verslo padėtį yra anksti. Kai sėdi diktatorius, psichinis ligonis, užsidaręs savo burbule, ir dėlioja sprendimus, ką mes galime nuspėti? Nieko.“

Adomaitis prie „Neptūno“ vairo grįžo praėjusio gruodžio viduryje, praėjus puspenktų metų po pirmojo etapo Klaipėdoje.

Specialisto vadovaujama komanda 2015-2016 m. LKL sezone pusfinalyje 3-2 eliminavo Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir pasiekė finalą, kuriame 1-4 nusileido Kauno „Žalgiriui“. Karaliaus Mindaugo taurės turnyre buvo iškovota bronza.

Klaipėdos „Neptūnas“ – 2016 m. LKL vicečempionas
Klaipėdos „Neptūnas“ – 2016 m. LKL vicečempionas
Nuotr. Fotodiena.lt/Ž.Gedvila

Antraisiais metais Adomaičio auklėtiniai LKL pateko tarp keturių stipriausių, bet bronzinėje kovoje 2-3 turėjo pripažinti „Lietuvos ryto“ pranašumą.

Šio sezono viduryje į atleisto Tomo Gaidamavičiaus vietą atvykus Adomaičiui, „Neptūno“ sėkminga atkarpa išsitęsė iki keturių pergalių paeiliui. Sausį komandą išretinus sveikatos problemoms, buvo pralaimėta keturiskart iš eilės, taip pat minimaliomis pajėgomis KMT ketvirtfinalyje nusileista Panevėžio „Lietkabeliui“.

Prie Gaidamavičiaus „Neptūnas“ šį sezoną LKL buvo laimėjęs vos dukart per 9 rungtynes. Pereinamuoju laikotarpiu vadovaujant asistentui Sandžiui Buškevicui klaipėdiečiai per dvejas rungtynes nuskynė dvi pergales.

Adomaičio „Neptūnas“ reguliariajame sezone pasiekė 10 pergalių ir suklupo 9 kartus. Finišuota septintoje vietoje, kuri LKL ketvirtfinalyje suvedė su antra pirmenybių komanda Kauno „Žalgiriu“.

Į atlapus kibę klaipėdiečiai įspraudė žalgiriečius į dar istorijoje neregėtą padėtį: Kauno komanda pirmąkart pralaimėjo mačą ketvirtfinalyje ir po ketverių rungtynių balansavo ant eliminacijos ribos, rezultatui iki trijų pergalių esant 2-2.

„Visada sakiau, kad mūsų surinkta komanda gali, kad mes surinkome gerus žaidėjus, – tinklalapiui BasketNews komentavo Ambrazevičius. – Tik mums, kaip klubui, per vėlai pavyko sudėlioti juos. „Žalgiris“ šiuo metu irgi savoje krizėje, tad buvo šansas. „Žalgiris“ – įveikiamas, ne taip, kaip ankstesniais metais. Trenerių kaita neprideda stiprybės klubams, bet yra taip, kaip yra. Jie irgi sprendė savo problemas. Ten dabar dirba mūsų buvęs treneris (Kazys Maksvytis – aut. past.), dabar tik galima palinkėti jam sėkmės.“

Kodėl ta pati sudėtis prie Adomaičio ėmė funkcionuoti geriau?

„Esu labai patenkintas, kaip dirba treneris, – pažymėjo „Neptūno“ direktorius. – Jau mačiau daug trenerių, tad galiu vertinti ir lyginti. Mačiau, kaip treneris (Adomaitis) dirbo su žaidėjais, bendravo su jais. Jis įlindo jiems į galvas, krepšininkai tapo tiesiog geresni sezono pabaigoje. Atėjo supratimas, pasitikėjimas.

Duobelė buvo ir prie Dainiaus, bet ji buvo susijusi su COVID-19, su rotovirusu ir traumomis. Žaidėjai gavo daug kitokios informacijos, kitokį jos pateikimą. Treneriai, kurie paliko gerą pėdsaką „Neptūne“, mokėjo stipriai dirbti komandiškai, kas yra labai svarbu. Tiek Kazys, tiek Dainius labai gerai į darbą įtraukia visą kolektyvą, gerai priima kitą nuomonę, nebijo prisiimti atsakomybės už vienokį ar kitokį neteisingą sprendimą. Juos tai daro stipresniais. Žiūrėjau Dainiaus darbą iš vidaus ir tiesiog mėgavausi.“

„Neptūno“ vadovas pridūrė, jog teigiamą atgalinį darbo ryšį jautė ir iš Adomaičio.

„Dainius sakė, jog mes, vadinama klubo vadovybė, irgi visai nieko, – bendraudamas su tinklalapiu BasketNews šyptelėjo Ambrazevičius. – Mes turėjome gerą darbinį ryšį. Manau, kad jam nebuvo sunku dirbti su mumis. Nebus sunku dirbti ir kitą sezoną, kadangi stengiamės dirbti tais pačiais principais. Kai suprantame vienas kitą, tai ir ryšys geras.“

Klaipėdos komandoje iš 2021-2022 m. sezono sudėties garantuotas sutartis turi šeši krepšininkai, iš kurių du – klubo senbuviai Matas Jogėla ir Deividas Gailius. Likę žaidėjai – iš dublerių sistemos, vienas jų – Nojus Mineikis sužibo LKL ketvirtfinalio serijoje smaigstydamas tritaškius į Kauno „Žalgirio“ krepšį.

Artėjančiais metais „Neptūnas“ ketina daugiau įtraukti savo sistemos krepšininkų. Sudėties komplektavimo darbus dėlios vyr. treneris, tikimasi – liksiantis Dainius Adomaitis. Abi pusės nėra linkusios užtęsti svarstymų dėl galutinio sprendimo, bet prieš jį reikalingi pagrindiniai atsakymai.

Du Mineikio tritaškiai į „Žalgirio“ krepšį per 30 sekundžių:



Komentarai:

Silke
silke apie silkes gali pasakyti o ne apie treneriu darba.
2022-05-20
-2
Atsakyti
Idomu
neptuno parama po milijona eina is miesto trys metai jau remejai net neaisku ar kazka isvis duoda, jokiu konkreciu skaiciu, cia tik laiko klausimas kada reikes paviesinti viska ir pasimatys jog vadyba neptuno totalus NULIS!!! o Adomaitis tai faktas kad nori bent milijono zaidejams ir faktas tarptautinio turnyro. o neptuno savininkams ar savininkui mazai tai rupi, jiems svarbu kad atrodytu jog jie labai remia kluba kai jie nieko neremia, sistemos realios jokios nera visi zaidejai kurie yra sistemoj kazkiek visi dar is senu laiku kai buvo Adomaitis dar pries tai treneriu. jokios vizijos, jokiu aiskiu tikslu, ir tuscia visiskai arena!!! "super" vadyba, o su tokiais interviu tik kokius durnelius ir gali apgaudinet. vadyba yra zinot kada ei savininkai:))) kada su Maksvyciu dalyvauji eurolygoje nepatenki i kita grupe. pralaimi lkl mazaji finala Adomaiciui, ir Neptunas lika 4 vietoj, o tada prasideda vadyba, paimi Adomaiti (kuri jus atleisti norejot:))) kai parduodi abonementu du kart daugiau nei eurolygos sezone, kai i rungtynes su kedainiai ateina 3500 tukstancio zmoniu ir ne maziau, kai arena tampa lankomiausia Lietuvoj ir kai sprendimus kopijuoja ne tik Lietuva bet ir Europa:) ir tada laimi dar sidabra, turi geriausia treneri, geriausia vadyba ir super sirgalius kaip seima bei Neptunas tampa sirdziu komanda, kai po to jungi jaunima, studentus , talentus tokius kaip Jokubaiti, tas pats Mineikis ir pan. Sekmes Jums :)))
2022-05-19
+7
Atsakyti
Žalgiris dar ilgai nelaimės LKL titulo, ši sezoną triumfuos Rytas, kita sezona jau nauja Wolves Žiemelio komanda taps čempionais. Liūdni laikai atėjo Žalgiriui ir kaimui Kaunui.
2022-05-19
-3
Atsakyti
...
Jei liks Adomaitis, tai faktas, kad susirinks pagal save komandą ir tikrai geresnę bei su daugiau alkano jaunimėlio. O be tų kas turi sutartis, tai gal tik Janavičių reiktų pasilikti, nes Griciūno turbūt neišlaikys, na dar gal Želionį, bet už mažesnius pinigus...
2022-05-19
+6
Atsakyti
Fanas
Tai Šiauliai like 4 liks ant ledo, o Neptūnas žais čempionų lygoj?
2022-05-19
-7
Atsakyti
To Fanas
Turėtų tikrai dalyvauti Cl Šiauliai, bet kadangi nebus rusų, baltarusių ir ukrainiečių komandų, tai turnyre atsilaisvins nemažai vietų ir ne tik šitam Europos turnyre, tad lietuvos komandoms gal atsiras šansų...
2022-05-19
+13
Atsakyti
na
reliai dabar jeigu pasiliktu adomaitis, galetu pertvarkyti komanda pagal save, daug zaideju keisis, gal dar labiau patobules zaidimas komandoj
2022-05-19
-5
Atsakyti
Anonimas
Nu nesuprantu kaip Neptūnas nesurenka normalaus biudžeto.. Taip, yra uostas, bet kai uostas išgyveno geriausius laikus vis tiek jų indėlis į komandą nebuvo didelis, bet reikia suprasti, kad didžiausią klubo biudžetą sudaro savivaldybės parama, o tai kur kiti verslai? Verslininkai? Atrodo, kad per mažai pastangų dedama pritraukti naujų rėmėjų
2022-05-19
+9
Atsakyti
Anonimas
kad imones klaipedos hoste nereiskia kad savininkai Klaipedos patriotai
2022-05-19
+1
Atsakyti
Bus sunku Dainius geras treneris
2022-05-19
+1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 10

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.