Kertiniai Čanako ėjimai, susprogdinę žaliai baltą burbulą

Lukas Katilius
BasketNews žurnalistas
2022-05-22 14:01

Kauno „Žalgirį“ ant menčių paguldęs Panevėžio „Lietkabelis“ užkariavo neutralių krepšinio fanų širdis ir į finalą žengė visiškai pelnytai.

Panevėžiečiai šeštadienį, palaikomi 6,480 sirgalių, 86:75 nukarūnavo žaliai baltus – pusfinalio serija laimėta 3-1.

Nuo sezono pradžios geru žaidimu įžūliai dėmesio reikalavęs klubas pirmąjį signalą davė dar Europos taurės grupės etape, o antrąjį – KMT finalo ketveriukėje, kai Vilniuje be finalo paliko šeimininką „Rytą“.

Fotogalerija

Tuo metu „Lietkabelis“ užsitarnavo antros pajėgiausios Lietuvos komandos etiketę ir nedaugelis tikėjosi, kad per tris mėnesius komanda padarys tokį kokybinį šuolį, kuris leis išmesti devyngalvį slibiną „Žalgirį“.

Nenadas Čanakas savo turimus įrankius išnaudojo maksimaliai gerai, nepaisant kalbų apie varžovų kur kas pajėgesnę priekinę liniją, aukščiausio lygio varžybų patirtį ir meistriškumo pranašumą.

„Po antrojo mačo sakiau, kad viskas yra apie komandiškumą, kad mes nusipelnėme pagarbos, nors jos ir turėjome nedaug, – „Cido“ arenos koridoriuje BasketNews širdį atvėrė „Lietkabelio“ centras Džordže Gagičius. – Nėra lengva žaisti prieš „Žalgirį“, nes tai – Eurolygos komanda. Prieš ją negali atsipalaiduoti net pirmaudamas 10-15 taškų. Tačiau žaidėme gerai, išnaudojome savo pranašumus, o tai – puikios komandos bruožas.

Padarėme pirmą žingsnį, bet didžiausia pagarba varžovams. Nenoriu būti arogantiškas, nes ir jie nusipelno pagarbos. Tačiau parodėme savo pranašumą aikštėje. Kiekviename interviu vis kartojausi, kad esame komanda ir keliaujame žingsnis po žingsnio. Dabar padarėme patį didžiausią žingsnį ir dar nuėjome sunkiausiu keliu.

Gagičius, ko gero, buvo vienintelė atsvara, kurią Čanakas turėjo prieš elitinius centrus Joffrey Lauvergne‘ą ir Joshą Nebo. Kaip sunku būtų be Gagičiaus, patvirtina KMT finalas, kuriame du „Žalgirio“ aukštaūgiai suvertė net 44 iš 91 komandos taško.

„Lietkabelis“ labai gudriai manevravo, galvodamas, kaip apsunkinti gyvenimą Lauvergne‘ui ir Nebo. Visų pirma, panevėžiečių gynyba visą seriją statydavo varžovų centrus į nepatogias padėtis, kai po pikenrolo priimamas kamuolys ties baudų metimo linija, o tada jau tenka rinktis – mesti floaterį ar ieškoti variantų kraštuose.

Daugiausiai problemų šioje vietoje turėjo Nebo, kurio atletiškumas visiškai eliminuojamas, kai paliekama erdvė jam pačiam priiminėti sprendimus su kamuoliu. Amerikietis šioje serijoje rinko po 7 taškus ir 9 naudingumo balus.

Lauvergne‘as visą seriją turėjo daug problemų su Kasparu Berziniu. „Žalgiris“ sukūrė šūsnį situacijų prancūzui žaisti nugara į krepšį, bet šie variantai dažniau nepasiteisindavo. Serijoje Lauvergne‘as rinko po 8,3 taško ir 6,5 naudingumo balo.

Tuo metu Gagičiaus rodikliai siekė 13 taškų ir 17,5 naudingumo balo, o jo dublerio Berzinio – 3,5 taško ir 3,3 naudingumo balo.

Gagičius puikiai žino Lauvergne‘ą, nes su juo 2013-14 m. sezone rungtyniavo kartu Belgrado „Partizan“ ekipoje. Nepaisant oponento meistriškumo, „Lietkabelio“ centras tikina, kad jo komanda kliūtis perlipo noru ir energija.

„Joffrey yra labai geras mano draugas jau 10 metų, – sakė Gagičius. – Jis yra puikus centras, žaidė NBA ir Eurolygoje. Nėra lengva žaisti prieš jį, bet ir mes parodėme kokybę ir atsakėme į jų kontaktą. Žinome, kad jie stiprūs, kokybiški, bet prisitaikėme.

Mūsų komandoje nėra lyderio. Svarbiausia pas mus yra padaryti veiksmą, po kurio tavo komandos draugas galės pelnyti taškus. Jei aš suklumpu gynyboje – ateina pagalba, krentame ant žemės, rotuojame. Tai yra didžiausia „Lietkabelio“ stiprybė – komanda, o ne individualybės.“

Paskutinį kvapą iš savęs šeštadienį spaudė Lukas Lekavičius, kuris per 28 minutes sumetė 14 taškų, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir sukaupė 18 naudingumo balų. Net ir maksimaliai išvargintas „Žalgirio“ gynėjas serijoje rinko po 10,3 taško, 4,8 rezultatyvaus perdavimo ir 11,3 naudingumo balo.

Vis tik tai yra komplektacijos nuodėmė, kai tavo žaidimą turi kurti žmogus, kuris maksimalų intensyvumą gali išlaikyti ribotą minučių skaičių, o ir panevėžiečių gynyba telkė didžiausias pajėgas į Lekavičiaus stabdymą.

Po pergalės Kaune Čanakas gyrė Dovydą Giedraitį už neišsenkamą spaudimą „Žalgirio“ lyderiui, o dar daugiau pridėjo ir tai, kad 21-erių krepšininkas rado būdų bausti tiek Lekavičių, tiek Janį Strelnieką, tiek Tai Websterį ir puolime.

Šioje serijoje Giedraitis rinko po 9 taškus, 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir 11 naudingumo balų.

„Manau, kad pavyko neblogai, – tinklalapiui BasketNews gynybą prieš Lekavičių įvertino Giedraitis. – Be abejo, buvo klaidų, bet visi jų darome. Galvoju, kad neblogai dirbau gynyboje ir tai reikia tęsti finale.“

Ir reikia paakcentuoti, kad šis vyrukas turi kiaušinius. Per pirmuosius du mačus 3,5 naudingumo balo vidurkį fiksavęs Giedraitis užsiaugino sparnus serijos finiše, kai tapo faktoriumi ir svarbiausiais rungtynių momentais.

Trečiajame serijos mače „Lietkabelio“ gynėjas pataikė net 10 baudų iš 11. Keturios iš jų krito per paskutinę mačo minutę, kai svečiams žūtbūt reikėjo padidinti pranašumą iki 4 taškų ir „Žalgiris“ nebegalėjo vienu metimu sukurti stebuklo.

Užtikrintumo Giedraičiui netrūko ir šeštadienį. Likus 7 minutėms Lauvergne‘as dvitaškiu bandė gelbėti „Žalgirį“ nuo griūties (67:73). Kiek įstrigusį „Lietkabelį“ patraukė Giedraitis, kuris drąsiai įlindo po krepšiu ir išraitęs kūną ore pataikė sudėtingą dvitaškį.

Vėliau šventę pradėjo kurstyti Nikola Radičevičiaus tritaškis (80:70), o pastarojo ir Giedraičio dvitaškiai galutinai pribaigė „Žalgirį“ (84:72).

Lemtingame mače Giedraitis surinko 12 taškų (4/4 dvit., 1/2 trit., 1/3 baudų), 2 rezultatyvius perdavimus ir 16 naudingumo balų.

„Visą laiką buvau ramesnis žmogus, stengdavausi laikyti tiek geras, tiek blogas emocijas savyje, – apie savo drąsą kalbėjo Dovydas. – Tiesiog bandau visada išlikti susikoncentravęs.“

Nepaisant neeilinio pasiekimo, „Lietkabelis“ stumia džiaugsmus į šoną – istorinis sezonas gali būti paženklintas ir auksine spalva. Ketvirtadienį Vilniuje panevėžiečiai pradės finalo seriją su „Rytu“.

Šį sezoną Aukštaitijos klubas su „Rytu“ žaidė 4 kartus ir ekipos pasidalino po 2 pergales. Panevėžiečiai sykį triumfavo „Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone ir kartą KMT pusfinalyje.

Panevėžiečių šansus finale spėjo įvertinti ir „Barcelonos“ vedlys Šarūnas Jasikevičius.

„Lietkabelis“ pasinaudojo bloga „Žalgirio“ situacija ir dabar jie finale, – BasketNews žurnalistui Donatui Urbonui Belgrade sakė Šaras. – Man, ko gero, jie dabar netgi finalo favoritai.“

„Rytas“ užėmė pirmąją vietą reguliariajame sezone ir nė už ką nenorės paleisti galimybės, kurios taip ilgai laukė. Juolab, kad vilniečiams nereikėjo eikvotis prieš Eurolygos komandą ir greičiausiai fizinių jėgų jie dabar turi daugiau.

„Lietkabelio“ žaidėjai pripažįsta, kad serija su „Žalgiriu“ labai išvargino.

„Be abejo, poilsio reikia, – sakė Giedraitis. – Dabar turime kažkiek pailsėti nuo krepšinio, atsigauti ir pailsinti galvą, nes buvo daug emocijų.“

Poilsis labai reikalingas, – prisidėjo ir Gediminas Orelikas. – „Žalgiris“ yra „Žalgiris“ ir jų neapžaisi viena koja. Išeiname į aikštelę, atiduodame visas jėgas. Kaip Lipkevičius sakė – dantimis į parketą. Taip visas rungtynės ėjome ir išsekome. Asmeniškai jaučiuosi išsekęs ir, manau, kiti žaidėjai jaučia tą patį. Kai išeini ir atiduodi visą save, tai natūralu, kad pavargsti.“

Būkite pasiruošę, nes laukia ne ką mažiau intriguojantis krepšinis. Dabar absoliučiai nesuklysi, sakydamas, kad „Betsafe-LKL“ nugalėtojo šansai yra 50 prie 50.

„Tikrai didelis pasiekimas, bet tai buvo tik pirmas laiptelis, reikės stoti į kovą finale prieš „Rytą“, – sakė Giedraitis. – Per daug nesidžiaugiame, tikrai stengsimės imti ir finalą.“

Čanako komentarai:

Maksvyčio komentarai:



Komentarai:

Atm
nesamones rasot, lietkabelis visa sezona taip zaidzia, cia tik zalgiris buvo blogesne komanda, surinkta tokia silpna kad net i finala nepatenka, idomu ar pries ryta sugebetu laimeti
2022-05-23
-2
Atsakyti
Titulu medziokle
atejooooo
2022-05-22
-10
Atsakyti
Mofis
kas ten kalbejo apie nebo pasikelusia kaina po sio sezono? nieko gero, tik grust kamuoli ir temoka
2022-05-22
+14
Atsakyti
nuo pat sezono pradzios sakiau, kad jo zemas krepsinio IQ. Jam tik amerikoj zaist.
2022-05-23
+5
Atsakyti
D Adomaitis
Rytas turi universalius Butkevičiu ir Radzevičiu, mvp Buva, atletiška Williamsa, gynybinius Normanta, Speedy Smitha, ko neturėjo Žalgiris gynybinių gynėjų, plius papildė Kairys centras ir Buvai vienam nebereikia tempti viso krūvio, finale turėtu pagerėti Kariniausko bei Leisnerio žaidimas nes iki šiol ketvirtfinalyje ir pusfinalyje jie buvo tušti. Lietkabeliui labai neparankus Rytas nes žaidžia greitai ir agresyviai su Speedy ir Normantu abu gynybiniai, gerai ginasi ir Butkevičius su Radzevičiumi, tik Buva silpnai ginasi, bet tam yra Kairys, Williamsas, tad bėdos nematau, Buva naudingas žaisdamas trumpomis atkarpomis kai varžovų komanda būna surinkusi 4 komandines pražangas tada užtenka įmesti kamuoli Buvai ir ant jo judesių ir rankų pakimba varžovai ir būna baudos. Vilniaus Rytas naujasis LKL čempionas.
2022-05-22
-1
Atsakyti
x
Butkevičius prieš Lipkevičių , o Kalaidzakis tikrai geriau atrodo nei Radzevičius. Buva atkrintamosiose dingęs, jei Gagičius bus toks koks buvo su žaliais , sėdės ant suolo Buva. taip Williamsas turi pranašumą. gal net Normantas prieš Giedraitį, nors tai dar reikės įrodyti, Giedraičio pataikymas yra geresnis. Speedy žaidžia kas antrą mačą jei nepataiko skandina komandą. komandos neturi akivaizdaus pranašumo viskas susidės iš detalių.
2022-05-23
+4
Atsakyti
Anonimas
Ziurint i kabelio dziaugsmus ir euforija po rungtyniu, atrodo, kad jie jau cempionai, nors realiai jie tik iveike nuskurusi, psichologiskai suluzusi Zalgiri, net ir Neptunas porakart susitvarke su ta bedvasia komanda, jei sita komanda pralos finala, tai bus didelis nusivylimas Paneveziui, nes toks sansas laimet lkl galimas tik karta per gyvenima. Bijau, kad po tos euforijos, kuri buvo ne laiku ir ne vietoje gali emociskai issekti Lietkabelis, apie generolus kalbama po laimeto finalo Lipkeviciau.
2022-05-22
-15
Atsakyti
Antianonimas
nusipezi, svelniai tariant- su Rytu bus kaip bus, aisku nelengva, bet neleist pasidziaugt 3(tris!) kartus aplosus Zalgiri ir nepagirt tikrai saunaus trenerio po rungtyniu - tik tokie anonimai gali sumastyti
2022-05-22
+21
Atsakyti
Matyti tiesiai
O Žalgiris ar ne svainių, kaip liaudiškai sakoma, draugija? Na, jei taip, tai tuomet nuoseklus jų pasiekimas (tarptautinėse varžybose, kur "svainiškumas" ypatingai nepriimtinas, juo labiau pagrįstas).
2022-05-22
+11
Atsakyti
KLEIZA
Rytas laimės finalo serija 4:0 sausai. Rytas neturi jokio diskomforto žaidžiant su Lietkabeliu nei kad žaistu su Žalgiriu. Rytas pilnos sudėties ir energijos greitu žaidimu visiškai išsekins Lietkabeli, Lietkabelis nuvargęs ir išsekęs be energijos po kovos ir serijos su Žalgiriu. Rytas turi namų arenos pranašumą finalo serijoje, Lietkabelis jau sužaidė savo finala su Žalgiriu ir pasiekė savo tikslą. Rytas praeitą sezona Lietkabelį pusfinalyje įveikė 3:0, Žibėnas aplošė Čanaka į vienus vartus. Rytas yra alkanas ir trokšta čempiono titulo, Lietkabelis jau pasiekė savo tikslą nukalė Žalgiri bet tuo pačiu ir pasiekė lubas, ilgai finalo serijai iki 4 Lietkabeliui tiesiog nebeužteks jėgų įveikti motyvuota greito tikslo link einanti Vilniaus Ryta. Akivaizdu Vilniaus Rytas naujasis LKL čempionas.
2022-05-22
-18
Atsakyti
Adomaitis
Rytas turi mvp Buva, universalius Butkevičiu ir Radzevičiu, atletiška Williamsa, gynybinius Normanta, Speedy Smitha, ko neturėjo Žalgiris gynybinių gynėjų, plius papildė Kairys centras ir Buvai vienam nebereikia tempti viso krūvio, finale turėtu pagerėti Kariniausko bei Leisnerio žaidimas nes iki šiol ketvirtfinalyje ir pusfinalyje jie buvo tušti. Lietkabeliui labai neparankus Rytas nes žaidžia greitai ir agresyviai su Speedy ir Normantu abu gynybiniai, gerai ginasi ir Butkevičius su Radzevičiumi, tik Buva silpnai ginasi, bet tam yra Kairys, Williamsas, tad bėdos nematau, Buva naudingas žaisdamas trumpomis atkarpomis kai varžovų komanda būna surinkusi 4 komandines pražangas tada užtenka įmesti kamuoli Buvai ir ant jo judesių ir rankų pakimba varžovai ir būna baudos.
2022-05-22
-8
Atsakyti
cia panasiai jei prie ferari pasodini 12metu vaika ir lenktyniauji su patyrusiu vairuotoju kuris vairuoja sena pasat ir stebiesi kad senas pasat aplenkia ferari. jei zalgiris nebutu pridares tiek klaidu, jokiu sansu kabeliui nebutu
2022-05-22
+1
Atsakyti
Žalgirio fanas
Kad cia ne Lietkabelis laimejo rungtynes, o Zalgiris pralaimejo, taip tragiskai atrodancio zalgirio nepamenu, net Krapiko laikais sugebedavo isstenet pergales bent jau Lkl'e
2022-05-22
-9
Atsakyti
x
taip Žalgiris ne tas, bet nereikėtų nuvertinti kabelio, tai man atrodo yra nuo sezono pradžios pagrindinė visų problema.
2022-05-22
-6
Atsakyti
ir labiausiai kertinis momentas: Žalgirio šūdo malimas visuose rungtynėse :)
2022-05-22
+11
Atsakyti
Labiausiai užstrigo žodis komanda.Lietkabelis visą sezoną rodo,kas yra tikra komanda,kai Žalgiris su kiekviena diena rodė,kas yra susiskaldymas bei demotyvacija.Lietkabelis tiesiog labiau norėjo,buvo žymiai geriau pasiruošę ir visada vieni kitus palaikė serijoje.Čia ir yra komanda.
2022-05-22
+1
Atsakyti
Berazumis
Tegul Lietkabelis sudrasko ryta Žalgirio vardu
2022-05-22
-2
Atsakyti
Labas
Is kur tokie traumuoti kaip tu?
2022-05-22
+10
Atsakyti
Anonimas
Deja, bet laimės rytas finalą...
2022-05-22
-8
Atsakyti
Anonimas
Jei padės teisėjai gal
2022-05-22
-4
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 23

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.