LKL klubams – palankus teismo sprendimas

2022-06-08 10:36
Nuotr.: LKL
Nuotr. LKL

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) panaikino Konkurencijos tarybos nutarimą, kuriuo institucija buvo pripažinusi, jog Lietuvos krepšinio lyga (LKL) ir 10 LKL klubų sudarė konkurenciją ribojantį susitarimą, skelbiama pranešime spaudai.

Panaikintos ir su nuosprendžiu skirtas baudos – iš viso 40 080 Eur. Didžiausia bauda buvo paskirta Kauno „Žalgiriui“ ir sudarė 16 510 eurų, lygai ir kitiems klubams buvo skirtos mažesnės baudos, todėl LKL ir 10 jos klubų šį sprendimą apskundė teismui.

Teisėjų kolegijos teigimu, įvertinus LKL posėdžio garso įrašo stenogramos duomenis, pasisakymų turinį, eigą, taip pat ir elektroninio susirašinėjimo tarp krepšinio klubų turinį bei kontekstą, negalima sutikti su Konkurencijos tarybos išvada, kad buvo sudarytas draudžiamas susitarimas pagal tikslą.

„Teismo sprendime nurodyta, kad Konkurencijos taryba netinkamai vertino faktines aplinkybes, nepateikė aiškių įrodymų, neišsamiai įvertino aktualų kontekstą, kuris šiuo atveju buvo labai svarbus, – pranešime spaudai cituojamas teisės firmos „Sorainen“ partneris Daivis Švirinas, atstovavęs Kauno „Žalgiriui“ teisiniame ginče. – Tai ir pasaulį sukausčiusi COVID-19 pandemija, ir sporto specifika. Krepšinio klubai diskutavo apie tai kaip reikėtų elgtis klubams neįprastoje situacijoje ir kokius sprendimus priimti, tačiau tokios diskusijos nėra draudžiamos.“

Atsižvelgiant į sporto sektoriaus ypatumus, COVID-19 pandemiją ir jos įtaką krepšinio klubų sutarčių su krepšininkais vykdymui, teismo nuomone, susitarimo, kaip pažeidžiančio konkurenciją, vertinimas nebuvo pakankamai pagrįstas, o poveikis konkurencijai nebuvo įvertintas.

Išanalizavusi teismo motyvus, institucija svarstys galimybę skųsti sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Džiaugiamės teismo sprendimu, – kalbėjo „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. – „Žalgiris“ nuo pat pandemijos pradžios derėjosi su Eurolygos žaidėjų asociacija ir atlyginimus žaidėjams sumokėjo. „Žalgiris“ jokiuose susitarimuose dėl atlyginimų mokėjimo su kitais LKL klubais nedalyvavo, todėl Konkurencijos tarybos pozicija mums visuomet atrodė nepagrįsta. Tuo metu žaidėme ne tik LKL, bet ir Eurolygoje, kurios sezonas dar nebuvo nutrauktas. Kaip „Žalgiris“ net teoriškai galėtų „susitarti“ nemokėti atlyginimų už likusią sezono dalį, jei mūsų sezonas dar nebuvo pasibaigęs?“

2021 m. lapkričio 18 d. Konkurencijos taryba nustatė, jog LKL ir 10 krepšinio klubų 2020 m. kovo 13 d. LKL neeilinio valdybos posėdžio metu priėmė sprendimą nutraukti 2019–2020 m. čempionatą dėl COVID-19 viruso sukeltos pandemijos, remdamiesi nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybe, ir tuo pačiu susitarė, kad nuo 2020 m. kovo 13 d. klubų krepšininkams nebus mokami atlyginimai ar piniginės kompensacijos už likusią čempionato dalį.

Institucijos vertinimu, nesant bendros pozicijos dėl atlyginimų ar kitokių finansinių kompensacijų mokėjimo nutraukus čempionatą, krepšininkai būtų galėję gauti konkurencingą atlygį, būtų turėję didesnes galimybes derėtis.

Šie veiksniai būtų galėję nulemti tiek žaidėjų sprendimus dėl klubo pasirinkimo kitam LKL čempionatui, tiek skirtingas klubų pozicijas naujajame sezone.



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.