Paskutinis auksinės kartos žaidėjas neketina sustoti: „Tai nėra karjeros pabaiga“

Martynas Žiūrys
BasketNews žurnalistas
2022-06-16 12:00
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Artūras Jomantas kitame sezone grįžta rungtyniauti į gimtuosius Mažeikius. Ši savaitės pradžioje apskriejusi žinia tikriausiai ne vieną privertė pagalvoti apie veterano apsisprendimą užbaigti karjerą namuose.

Tuo labiau, jog prieš 21 metus, kai Jomantas buvo vos 16-os, būtent nuo tuometinės Mažeikių „Naftos“ ir prasidėjo jo profesionali krepšininko karjera.

Tačiau nieko panašaus. 37-erių mažeikiškis neatmeta galimybės užsibūti krepšinio aikštelėje ir ilgiau.

Artūras Jomantas

Artūras  Jomantas
Artūras  Jomantas
MIN: 16.49
PTS: 4.69 (55.47%)
REB: 3.62
AS: 1.85
ST: 0.42
BS: 0.04
TO: 0.92
GM: 26

„Nesakau, kad tai yra paskutinis karjeros sezonas. Tai nėra karjeros užbaigimas. Tiesiog sutikau su komandos pasiūlymu, kuris mane tenkina, – bendraudamas su BasketNews sakė 200 cm ūgio puolėjas. – Nežinau, kas sugalvojo, kad jeigu pereini iš „Betsafe-LKL“ į NKL, tai reiškia – karjeros pabaiga.“

Stipriausiame šalies čempionate 20 sezoną sužaidęs Jomantas yra tarp ilgiausiai „Betsafe-LKL“ praleidusių krepšininkų. Jį vienu sezonu lenkia tik buvęs Alytaus „Dzūkijos“ komandos draugas Mindaugas Lukauskis.

Nuotr. BNS

Pastaruosius keturis sezonus „Dzūkijos“ gretose rungtyniavęs Jomantas „Betsafe-LKL“ vidutiniškai rinkdavo po 7,6 taško, 4,9 atkovoto kamuolio, 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir 10,7 naudingumo balo.

Visgi paskutiniai metai Alytuje Jomantui buvo vieni sunkiausių. Blauzdos raumens plyšimo traumą patyręs puolėjas sužaidė tik 26 rungtynes.

„Praėjęs sezonas man asmeniškai buvo labai sunkus. Patyriau traumų, kurių realiai viso sezono metu nepavyko išsigydyti. Todėl ir tie rezultatai tokie... Po šio sezono nekokia savijauta, – atviravo veteranas, kuris šiame „Betsafe-LKL“ sezone fiksavo 4,7 taško, 3,6 atkovoto kamuolio ir 7,1 naudingumo balo statistiką. – Dabar man svarbu išsigydyti turimas sveikatos problemas ir pradėti normaliai ruoštis artėjančiam sezonui su „Mažeikiais“.

Jei taip ir nutiks, kaip Jomantas planuoja, tai jis taps paskutiniu profesionaliai tebežaidžiančiu krepšininku iš 2005 m. auksinės pasaulio jaunimo čempionato kartos.

Iki šio sezono pabaigos dar rungtyniavo Kauno „Žalgirio“ legenda Paulius Jankūnas ir traumų išretintam Kauno r. „Atletui“ nusprendęs padėti Rolandas Alijevas, kuris į aikštę sugrįžo po kelerių metų pertraukos.

Ramūno Butauto treniruojamos auksinės kartos sportbačius ant vinies jau anksčiau pakabino tokie krepšininkai kaip Steponas Babrauskas, Jonas Mačiulis, Renaldas Seibutis bei Antanas Kavaliauskas.

Nuotr. STOPkadras

„Manau, kad tas pats Jankūnas dar galėjo žaisti puikiausiai, tačiau jis priėmė tokį sprendimą. Nežinau, kodėl likau vienas paskutinių. Sunku atsakyti, – susimąstė Jomantas – Kiek dar žaisiu, priklausys nuo sveikatos. Kaip sveikata ir traumos leis, taip ir darysiu.“

37-erių puolėjas su Alytaus „Dzūkija“ neiškovojo titulų, bet šis karjeros laikotarpis jam liks įsimintinas dėl kitų priežasčių.

„Kiekvieną sezoną tie kritikai ir ekspertai būdavo nutildomi, – apie alytiškiams skirtas prognozes sakė dukart „Betsafe-LKL“ čempionas. – Visada būdavo kartojama, kad Alytaus komanda bus 100 proc. autsaiderė. O taip niekada ir nebuvo. Komandos rezultatai patys viską pasako.

Treneris (Ramūnas Cvirka) tikrai daug išsireikalavo. Daug buvo gerų pergalių. Susiklostė kelerios nesėkmingos rungtynės, todėl atsidūrėme ten, kur atsidūrėme – aštuntoje vietoje. Visiškai galėjome būti ir penkti, šešti. Šį sezoną Alytaus komanda buvo labai konkurencinga.“

„Dzūkijai“ ketvirtfinalyje kelią pastojo reguliariojo sezono nugalėtojai – „Ryto“ krepšininkai, kurie galiausiai po 12 metų pertraukos iškėlė „Betsafe-LKL“ taurę.

„Matėsi, kad komandoje žaidėjai puikiai supranta vienas kitus, – buvusią savo komandą, kurioje praleido 10 sezonų, gyrė Jomantas. – Matėsi, kad tai jiems puikus šansas laimėti titulą, ką jie ir padarė. Manau, jog visiškai pelnytai. O kad tokį ilgą laiką reikėjo laukti, tai taip jau būna krepšinyje.“

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Po ketvirtfinalio serijos Jomantui baigėsi ne tik sezonas, bet ir karjeros atkarpa Alytuje, nes klubas buvo parduotas.

Dar kovo pabaigoje naują Vilniaus krepšinio klubą kurianti bendrovė „Basketball Holding Company“ pranešė, kad įsigis vieną iš „Betsafe-LKL“ ekipų.

Nuo tos akimirkos ganduose figūravo ir Alytaus klubas.

„Aš sužinojau šią žinią po sezono. Buvo įvairiausių gandų, bet jokių faktų. Apie tai komandoje nebuvo kalbama ir kiekvienas dirbo savo darbą, – apie tuometinę Alytaus situaciją aiškino Jomantas. – Aš į tai nesigilinau, nes mes visų niuansų nežinojome.“

Birželio pradžioje „Basketball Holding Company“ oficialiai įsigijo „Dzūkijos“ komandą.

„Gal Alytus sukurs NKL komandą, gal vėl viskas bus iš naujo. Niekas dar nieko nežino. Neaišku dėl naujo projekto ir kas ten žais. Dar yra daug nežinomųjų, todėl diskutuoti apie tai nesinori“, – sakė Jomantas.

Kitame sezone Jomantas su „Mažeikių“ marškinėliais turėtų debiutuoti NKL pirmenybėse, kuriose sieks savo buvusį klubą sugrąžinti ten, kur jis buvo jo karjeros pradžioje – „Betsafe-LKL“.

„Komanda dar nepradėjo sportuoti ir neaišku, kokios bus kitos komandos. Čia yra daug faktorių, bet vienas dalykas yra aiškus – Mažeikių komandos tikslas yra grįžti į „Betsafe-LKL“, – ambicingą tikslą atskleidė Jomantas.



Komentarai:

JR
Ar turėtų kur LKL žaisti Mažeikiai? Arenos juk lyg nepasistatė.
2022-06-16
-2
Atsakyti
Anonimas
Maniau karta reiskia "gime tais paciais metais" Dabar susiaurejo iki 12 zmoniu
2022-06-16
-4
Atsakyti
Anonimas
komanda auksine, o karta ne?
2022-06-16
+9
Atsakyti
expert
o tai foto kodel Animisovo o ne Jomanto? gal reikai nusipirkti BN+ kad rodytu teisingas foto
2022-06-16
+1
Atsakyti
Tik noriu atkreipti dėmesį į tai, kad "auksinę kartą" treniravo daugelio keikiamas Butautas.
2022-06-16
+4
Atsakyti
Anonimas
Buvo megstamas treneris iki to beviltisko pasirodymo 2009-aisiais. Cia kaip ir su Kazlausku Rio olimpinese. Kai prasileido nuo Ispanu ant 50. Po tokiu pralaimejimu nesvarbu kiek laimejai pries tai titulu, bet metas trauktis is rinktines.
2022-06-17
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 8

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.