Kodėl šis Lietuvos rinktinės atrankos langas bus įdomesnis nei įprastai?

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2022-06-17 10:00
Nuotr.: AFP, RS - Scanpix, D.Repečka | BasketNews iliustracija/M.Didė
Nuotr. AFP, RS - Scanpix, D.Repečka | BasketNews iliustracija/M.Didė

Lietuvos rinktinė ketvirtadienį pradėjo pasiruošimo stovyklą, o prieš akis krepšininkų laukia dvejos draugiškos rungtynės su latviais bei pasaulio čempionato atrankos mačai su Bulgarija ir Čekija.

Kaziui Maksvyčiui į šį atrankos langą nepavyko surinkti būrio pagrindinės rinktinės žaidėjų, tad šansas bus suteiktas ir mažiau matomiems lietuviams, ir ambicijų patekti į Europos čempionatą nestokojantiems krepšininkams.

Tinklalapis BasketNews išskiria penkias intrigas prieš artėjančias ketverias Lietuvos rinktinės rungtynes.

Kas yra Ignas Brazdeikis?

Nuotr. BNS

Arnoldas Kulboka

Arnoldas  Kulboka
Komanda: Charlotte Hornets
Pozicija: PF, SF
Amžius: 24
Ūgis: 206 cm
Svoris: 104 kg
Gimimo vieta: Marijampolė, Lietuva

Neabejotinai didžiausia šio lango intriga. Apie Brazdeikio talentą garsiai Lietuvoje pradėta kalbėti šiam tik įstojus į Mičigano universitetą ir, štai, praėjus ketveriems metams, mūsų šalies krepšinio aplinka pagaliau galės rimtai susipažinti su Iggy galimybėmis.

BasketNews žiniomis, Brazdeikis delsė duoti teigiamą atsakymą LKF dėl atrankos lango, bet tai buvo esminė Maksvyčio sąlyga, jei pastarasis viliasi patekti ir į Europos čempionatą.

Galiausiai Brazdeikis apsisprendė atvykti ir toks sprendimas gali pasitarnauti pačio žaidėjo karjeroje – 23-ejų atletas sunkiai randa vietą NBA ir dabar atrodo būtų tinkamas metas pradėti etapą Europoje.

Kad ir kiek žmonių yra spekuliuojančių dėl Brazdeikio gebėjimų aikštėje, faktas, jog tai yra vienas didžiausių dabartinių Lietuvos talentų – retas, kuris tokiame amžiuje sugebėtų tris sezonus paeiliui G lygoje viršyti 20 pelnomų taškų vidurkį. Klausimas, kaip jis atrodys FIBA krepšinyje.

Už Atlanto Iggy pasižymėjo nebūdinga lietuviams agresija su kamuoliu ir daugiau žaidė antroje ir trečioje pozicijose, bet tikėtina, jog universalumu išsiskiriantis atletas Europos krepšinyje atkarpomis galėtų slinktis ir į sunkiojo krašto vietą.

Netrukus daug klausimų bus atsakyta ir vien Brazdeikio buvimas rinktinėje šį langą daro gerokai įdomesniu nei įprastai.

Ar Tadas Sedekerskis užtvirtins savo pozicijas?

Nuotr. BasketNews.lt/T.Matijoška

Vienas iš keturių Eurolygos žaidėjų šiame lange, kuris sezono pradžioje turėjo labai svarbų vaidmenį Vitorijoje, tačiau finalinėje stadijoje jo pasirodymai aikštėje tapo epizodiniai.

Rinktinėje Sedekerskis tikisi susigrąžinti dideles žaidimo minutes, o šis langas jam bus labai svarbus, kad užsirekomenduotų Maksvyčiui, su kuriuo dar nėra kartu dirbęs.

Praėjusiais metais daugeliui netikėtai prieš pat olimpinį atrankos langą atkabintas Sedekerskis taip dar ir nedebiutavo „tikroje“ rinktinėje, kurioje žaidžia stipriausi mūsų šalies krepšininkai. Šiemet – dar vienas bandymas prasibrauti į dvyliktuką.

Sedekerskio akcijas kelia tai, kad Edgaro Ulanovo vis dėlto nebus Europos čempionate, tad šis langas bus puikus šansas užsirekomenduoti, kad neįvyktų praėjusių metų scenarijus.

7,7 naudingumo balo vidurkį Eurolygoje fiksavęs 24-erių atletas yra vertinamas dėl savo gynybinių gebėjimų ir universalumo žaisti per abi puolėjo pozicijas, o pastoviu žaidimu Eurolygoje gali pasigirti retas lietuvis.

Vis dėlto iniciatyvos kratymasis puolime ir išliekanti didelė konkurencija puolėjų grandyje neleidžia tvirtinti, jog Sedas tikrai bus Europos čempionate. Nidoje užaugusio puolėjo laukia labai svarbios savaitės.

Kokia yra Mariaus Grigonio sportinė forma?

Nuotr. BNS

Maksvytis gynėjui prognozuoja lyderio vaidmenį tiek atrankos lange, tiek Europos čempionate, bet ar 4 mėnesiai be krepšinio neatsilieps kauniečio žaidimui?

Dar praėjusį rudenį 28-erių gynėjas stipriai abejojo dėl savo dalyvavimo Europos čempionate, bet nuo to laiko situacija pasikeitė kardinaliai ir dabar Grigoniui rinktinės reikia nemažiau nei rinktinei Grigonio.

Šis langas pačiam krepšininkui yra labai svarbus – galiausiai Grigonis vis tiek išsispręs kontrakto klausimus ir taps laisvuoju agentu, tad atstovavimas rinktinei – galimybė priminti savo gebėjimus Eurolygos klubams, kuriems irgi gali būti abejonių.

Faktas, jog artėjančiomis savaitėmis rinktinėje ryškiausia pavardė yra būtent Grigonis ir ant jo pečių kris didelė atsakomybė tiek kuriant, tiek užbaigiant atakas, bet ne viskas gali būti taip užtikrintai, kaip atrodo.

Sezono pradžioje nugaros skausmų stabdomas Grigonis paskutinį savo mačą sužaidė vasario 18-ąją, o individualios treniruotės tikrai neatstojo žaidimo rungtynėse. Įdomu, ar aikštėje vėl išvysime seną gerą Grigonį?

Ar Arnoldas Kulboka – pagrindinės rinktinės potencialas?

Nuotr. BNS

Jei Brazdeikis yra didžiausia šio lango mįslė, tai Kulboka neabejotinai eina iš karto po jo.

Šį sezoną 24-erių puolėjas praleido už Atlanto, kur rungtyniavo G lygoje bei epizodiškai debiutavo NBA su Šarlotės „Hornets“ marškinėliais, tad bus labai įdomu pamatyti stipriausios pasaulio lygos duris pravėrusio lietuvio tikrąjį pajėgumą.

Taip, dar 2020-2021 metų sezone Kulboka žaidė Ispanijoje ir daug sezonų paeiliui rungtyniavo stipriausiose Europos vietinėse lygose, bet Lietuvoje jo rungtyniaujančio nematėme nuo 2015-ųjų, kuomet marijampolietis nusprendė palikti „Žalgirio“ sistemą.

Vienu jaunimo rinktinių lyderių 1998 m. gim. kartoje su Sedekerskiu ir Gyčiu Masiuliu buvęs Kulboka jau atstovavo pagrindinei rinktinei atrankoje į pasaulio čempionatą Kinijoje, bet vienintelį mačą prieš Kosovą sunku vadinti tikru žaidėjo krikštu.

Lietuvos rinktinėje nėra didelis ketvirtų numerių pasirinkimas, o tolimais metimais savo žaidimą grindžiantis Kulboka yra intriguojantis variantas ir Europos čempionatui. Kulboka pagaliau gavo tikrą šansą, laikas juo pasinaudoti!

Ar susitvarkys įžaidėjai?

Nuotr. BNS

Mantas Kalnietis baigė karjerą rinktinėje, Rokas Jokubaitis tęsia sezoną, o už jų nugarų esantys Kristupas Žemaitis ir Vaidas Kariniauskas dėl asmeninių priežasčių neprisijungs prie komandos šiame lange. Ar dėl to nenukentės kitų pozicijų žaidėjų pasirodymas?

Iš tiesų, įžaidėjo pozicija su Arnu Velička, Vyteniu Čižausku ir debiutuojančiu Donatu Sabeckiu atrodo silpniausiai šioje rinktinėje, nors tai yra didžiausias atsakomybes krepšinyje nešanti vieta.

Iš šių trijų žaidėjų Velička yra aukščiausios klasės žaidėjas, bet tai – atakuojančio stiliaus įžaidėjas ir niekada nežinosi, kokį iš jo gausi vadovavimą komandai.

Sabeckis ir Čižauskas žaidime akcentuoja pirmiausiai perdavimą ir tik po to metimą, tačiau jiems buvimas šalia Eurolygos ir NBA aplinkos žaidėjų bus didelis iššūkis. Nuo jų žaidimo daug priklausys ir kaip atrodys aukščiau minėti krepšininkai.

Rinktinės pagrindinės tikslas – laimėti mačus prieš Bulgariją ir Čekiją, o pastarieji savo dispozicijoje turės megažvaigždę Europoje Tomašą Satoransky. Ar pavyks mūsų įžaidėjams susitvarkyti?



Komentarai:

Realus
bet ar tikrai satoransky jau tokia megazvaigzde? na kad geras zaidejas, tai sutinku, bet ka as zinau...
2022-06-22
+5
Atsakyti
Edg
Čekijos mastu tai mega žvaigždė, NBA mastu - vidutiniokas.
2022-06-22
-2
Atsakyti
Smashed cheesy batata
pas mus vis dar pastrige ties izaidejais,vis dar jie viska turi kurti, kai dabar krepsinyje visu poziciju zmones turi gebet judet su kamuoliu, matyti aikste, protauti ir gebeti dalintis kamuoliu dalintis.
2022-06-22
+9
Atsakyti
x
taip įžaidėjai keistokas pasirinkimas, nors matyt treneriui geriau čižauskas nei jaunikliai kurie tik šiemet apsiplunksnavo. Betkokiu atveju Dimša su Grigoniu gali kokibiškiau įžaidinėti kamuolį. mane labiau intriguoja penketas, Grigonis, Brazdeikis, Sedekerskas , Kulboka + centras kur žaidėjai galės keistis pozicijomis.
2022-06-19
-5
Atsakyti
Tai kokios čia asmeninės priežastys sutrukdė Žemaičiui ir Kariniauskui prisijungti prie rinktinės? aplamai niekas nieko nerašė ir dar įdomu kodėl Regimanto Minioto nėra, tarp besiruošiančių? Ar vėl Masiuliui ir Čižauskui vietos užrezervuotos 12 ukyje? Maksvytis daros antras Butautas. Butautas su Mažučiu juokus krėtė, dabar Maksvytis su Čižausku. Čižauskas 2 prancūzijos lygoj nieko gero neparodė, o jis jį vėl pasėmė į rinktinę.
2022-06-17
+15
Atsakyti
Kašis
Kariniauskas gydosi trauma o Žemaičiui vestuvėd
2022-06-17
+17
Atsakyti
Anonimas
NEĮŽEIDINĖKIT LIETUVOS 😠Rinktinės pagrindinės tikslas – laimėti mačus prieš Bulgariją ir Čekiją, o pastarieji savo dispozicijoje turės MEGAŽVAIGŽDĘ Tomašą Satoransky. Ar pavyks mūsų įžaidėjams susitvarkyti?
2022-06-17
+13
Atsakyti
O kodėl visi pamiršta Sirvydį? Gi toks talentas, NBA žaidėjas 😁 Aukščiausia praba 😂
2022-06-17
+15
Atsakyti
Tu čia aišku sarkastiškai..Bet aš tikrai norėčiau pamatyti kokioj sportinėje formoje jis yra...Gaila,kad nepakvietė net į langus..
2022-06-17
+21
Atsakyti
Anonimas
Labai su avansu Kazys varo. Jei nenusiseks atrankoj tai pirmu taikiniu bus bedama i ta silpna izaidejo pozicija. Cizauskas kandidatavo i rinktine 2013ais ir ten ir pasibaige visas reikalas. Net ir tos silpnos rinktines tures bent viena taiklu izaideja. Mes varom su klisarankiais. Ka nebuvo nieko is JKL gebancio imest is triju?
2022-06-17
+16
Atsakyti
o iš likusių įžaidėjų yra kažkas geresnio? Pavardę prašyčiau, nes man tai kaip ir nebėra ką pasiūlyti... nebent Jasikevičius ar Masalskis )))
2022-06-17
-2
Atsakyti
Įdomesnis? Senai jau rinktinė nėra įdomi o dar kai tie langai atsirado viską sumaišė galutinai. Bus eilinis fiasko ir tiek kas tik bus puikus atspindys kas visas lietuviškas sportas juodojoje duobėje.
2022-06-17
-26
Atsakyti
ciongas
Vytenis - geras žmogus, bet tai ne profesija. Draugystė irgi geras dalykas, bet ji turi netrukdyti siekti aukštumų. Pagaliau jam jau beveik 30 ir karjera jau baigiasi antroje Prancūzijos lygoje. Labai gaila, bet auksinės kartos laikas jau baigiasi, bet nieko nepadarysi, toks tas gyvenimas. P. S. Priminkime tai Kaziui, nes jis pamiršo.:)
2022-06-17
+32
Atsakyti
Tikiu Maksvyciu, bet CIZAUSKAS yra toks keistas momentas, kai nesupranti kodel jis cia ir ar tai tikrai cia geriausias pasirinkimas? Kiti treneriai gal ir neteisingai ji pamirso, bet traukinys sakyciau cia tikrai nuvaziavo. Kokybiskai jis nera ant tiek geresnis uz betkurios LKL komanods izaideja, you name it, tai kodel napaemus kazko panasaus tiesiog su perspektyva i ateiti, avansu. Bent butu tam logiskas paaiskinimas. Sidarevicius, Vilys, Stenionis, Rubinas, Marciulionis?
2022-06-17
+16
Atsakyti
Anonimas
Net Sargiunas kur kas geresnis variantas butu
2022-06-17
+14
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 18

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.