Kaip kuklus vyrukas iš Griškabūdžio pavertė 3x3 sidabrą auksu?

Lukas Katilius
BasketNews žurnalistas
2022-06-30 11:03
Nuotr.: FIBA
Nuotr. FIBA

Pasaulio čempionate ant prizininkų pakylos lipusi Lietuvos vyrų 3x3 krepšinio rinktinė laisvai galėjo graudintis iš liūdesio. Juk niekas tą momentą tau neįrodys, kad antroji vieta – geras rezultatas, ar ne?

Ir, pasirodo, yra būdas per minutę iš vicečempiono tapti čempionu. Tą tikrai patvirtintų 3x3 rinktinės narys Marijus Užupis.

Iš mažo miestelio Suvalkijoje – Griškabūdžio – kilęs krepšininkas per apdovanojimų ceremoniją stvėrė mikrofoną į rankas bei virpančiu balsu ištarė gražiausius žodžius.

Martyna Petrėnaitė

Martyna   Petrėnaitė
Komanda: Kauno Aistės-LSMU
Pozicija: SF, PF
Amžius: 24
Ūgis: 181 cm
Svoris: 67 kg
Gimimo vieta: Biržai, Lietuva

„Sutikau ją 2019 m. per Europos čempionatą. O dabar mes esame čia abu... – graudinosi Užupis. – Atsiprašau, kad neturiu žiedo, bet turiu medalį. Ar tekėsi už manęs?“

Ta mergina, kurią Užupis sutiko prieš trejus metus, buvo Martyna Petrėnaitė. Ji Antverpene žaidė Lietuvos moterų 3x3 krepšinio rinktinėje, kuri užėmė 4 vietą.

Atrodo, galėtume sakyti, jog Lietuvos rinktinės užėmė pačias šlykščiausias ir tik gerokai vėliau malonumą teikiančias vietas, bet toks įvykis išsklaidė visą liūdesį.

„Sunku apibūdinti visas emocijas, – BasketNews pasakojo iš pasaulio čempionato sugrįžęs Užupis. – Smagu labai, smagu už pasiekimą, smagu už moteris, smagu, kad visų rezultatai geri buvo. Dar kartais gana sunku susivokti, atrodo kaip sapnas.“

Užupio planas vis tik buvo kitoks. Maksimalizmas piršo mintį, kad 29-erių puolėjas priklaups ant kelio su auksiniu medaliu, o ne sidabriniu.

Tačiau įvykių seka jau buvo sudėliota gerokai prieš tai. Dalis sukurtos emocijos priklauso ir 3x3 krepšinio federacijos vadovui Ignui Grinevičiui, kuris savotiškai pastūmėjo Marijų pasipiršimui.

„Iš tikrųjų nusprendžiau tą pačią finalų dieną ir pakalbėjau su Ignu Grinevičiumi. Mes patekome į finalą, sakau, kad laimėsime finalą ir kad tas žmogus, kuris užvedinėja publiką, tegul duoda man mikrofoną. Ignas sakė, kad viskas turėtų būti okay.

Finalą pralaimėjome, galvojau, kad gal nereikia, nes buvau gerokai nuliūdęs. Bet Ignas buvo įkaušęs, gan linksmas ir sako, kad viskas gerai. Klausiau, ar kalbėjo su vedėju? „Jo, jo, jo, galėsi daryti, ką nori...“

Pagalvojau, kad blemba, gal ir bus laikas. Gavosi viskas ekspromtu, bet galiausiai – nerealiai“, – visą įvykių seką nupasakojo Užupis.

Kuklus vaikinas iš Suvalkijos savo nuoširdumu tapo čempionu, o visas likęs vakaras buvo tarsi laimėjus finalą.

„Moterys liko ketvirtos, matėsi, kad nuliūdusios, nors tai joms yra istorinis pasiekimas, kurį net sunku suvokti. Kai pasipiršau, visa likusi naktis, ta emocija... atrodo, kad gėrį įnešė ir buvo nuoširdžiai linksma“, – kalbėjo po 3,7 taško pasaulio čempionate metęs žaidėjas.

Užupio pasipiršimo vaizdo įrašas BasketNews feisbuke surinko virš 180 tūkst. peržiūrų bei sulaukė daugiau nei 10 tūkst. reakcijų. Įvykio naujiena (16,887 peržiūros) tinklalapyje tapo net skaitomesnė nei lietuvių finalas su serbais (14,216 peržiūrų).

„Iki šiol dar visur sklando internete sveikinimų, jų yra begalės, – pridėjo Užupis. – Net iš tokių žmonių, kurie atrodo buvo užmiršti, seniai nebendravome. Sveikino ir daug nepažįstamų žmonių.

Po to sakiau chebrai, kad į pasaulį šiek tiek gėrio įnešėme, nes to blogio visur pilna. Aš esu gerietis, tai kažkaip smagu skaityti komentarus. Nors žmonių nepažįsti, bet jiems smagu, gražu ir už mus džiaugiasi. Vadinasi kažką teisingo darau.“

Pereinant prie užfiksuoto rezultato, Lietuvos vyrai įrodė, kad šiai dienai priklauso pasaulio elitui ir ne veltui federacijų reitinge užima antrąją vietą.

Trečiąkart pasaulio čempionate dalyvavę Dainiaus Novicko auklėtiniai pagerino iki tol buvusį geriausią pasiekimą – ketvirta vieta 2014 m. Prieš trejus metus Nyderlanduose mūsiškiai liko devinti.

Reitingo taškus taip pat sėkmingai štampuoja U21 ir U23 rinktinės, kurios po pirmų trijų etapų Tautų lygoje užima lyderių pozicijas Rytų divizione.

Be to, į vyrų federacijų reitingo taškų sumą įsiskaičiuoja ir klubų pasirodymai. Lietuva turi net 5 klubus, kurie šiuo metu yra 30-uke: Šakių „Vytis-Gulbelė“ (6), Vilniaus „Rivile“ (14), Marijampolės „Mantinga“ (16), Trakų „Gealan“ (25) ir Kauno VDU (29).

Iš vienos pusės, tokie rezultatai yra labai geri, bet iš kitos – didėjantis spaudimas kerta per psichologiją.

„Jėgų buvo, bet turėjome emocinį spaudimą, – apie psichologinių ir fizinių jėgų skirtumą kalbėjo Užupis. – Iš mūsų visą laiką medaliai, medaliai, medaliai... atrodo, kad ir pralaimėti negali. Mūsų rungtynės visada būdavo vėlai vakare, visą dieną lauki, žiūri kitų rungtynių, pradedi nervintis.

Kai baigėsi turnyras, grįžau namo, ir galvoju, kad uf... dabar tai atsikvėpsiu. Grynai buvo psichologinis, o ne fizinis pavargimas. Antra vieta nėra didžiausias malonumas, bet spaudimas tikrai buvo. Pusfinalyje, atrodo, pralaimėsime, pradedi mąstyti apie tokius dalykus, kad net juokinga gali atrodyti iš šono. Tačiau iš vidaus visi mato kaip sunku.“

Vyrų 3x3 rinktinės treneris Dainius Novickas prieš čempionatą kiek nustebino pranešęs, jog nesiveža aukščiausią vietą FIBA individualiame reitinge užimančio lietuvio Aurelijaus Pukelio.

Į Antverpeną išvyko Darius Tarvydas, Ignas Vaitkus, Gintautas Matulis ir Užupis. Trenerių štabo idėja buvo sustiprinti komandos gynybą, prieš čempionatą BasketNews paaiškino Novickas.

„Iki finalo buvome žymiai geresni už visus gynyboje, – su trenerio sprendimu sutiko Užupis. – Aišku, grupėje kažkiek nuvertinome varžovus, bet ketvirtfinalyje ir pusfinalyje, kada reikėjo įrodyti, mano nuomone, atrodėme žymiai geriau už visus.

Ketvirtfinalyje apskritai suvaldėme amerikiečius, jie net nesuprato, kas įvyko. Peržiūrėjome pusfinalio rungtynes su prancūzais, jie įmetė mums 17 taškų, bet dauguma metimų buvo labai sudėtingi. Gal tik 1-2 taškai buvo laisvi, tiesiog jie pataikė labai gerai. Jei būtų vos prastesnis pataikymas, įmestų apie 10 taškų. Manau, kad pasiteisino toks sprendimas. Gal tik kiek neteisingai pasitikome finalą, nes ir jauduliukas buvo didžiulis, ir noras.“

Lietuvos vyrai grupės etape įveikė Čilę (22:15), Mongoliją (21:15), Taivaną (22:3) ir Vokietiją (21:19).

Išvengę aštuntfinalio, lietuviai žengė tiesiai į ketvirtfinalį, kuriame 21:11 nepasigailėjo JAV rinktinės. Vėliau mūsiškiai pusfinalyje dramatiškai per pratęsimą 18:17 palaužė Prancūziją, bet finale 16:21 nusileido Serbijai.

Prisiminus visą atkrintamųjų kelią iš arčiau, įspūdingiausiai lietuviai atrodė būtent mūšyje su amerikiečiais, kuriame mūsiškiai dominavo nuo pat pradžių iki pabaigos. 5x5 krepšinio gerbėjams gali pasirodyti, kad JAV – galinga, surinkusi tik NBA žaidėjus, bet Užupis ragina nenuvertinti.

„Nėra toks žvėris kaip 5x5, bet reikia prisiminti 2019 m. pasaulio čempionatą, – pasakojo Užupis. – Tada jie atvažiavo, visus sutraiškė, cigariuką numetė ir išvažiavo. Be variantų buvo visiems.

Tik dabar jie atvažiavo su keistoka sudėtimi. Bet 2019 m. jie buvo vienareikšmiški favoritai. Kaip mus serbai finale sudaužė, taip jie – latvius. Nuvertinti jų labai nereikėtų, tiesiog sudėtis kiek keista.“

Vis tik pats pagrindinis mūšis finale buvo pralaimėtas, o nusivylimo neslepiantis Užupis atskleidė ir daugiau detalių, kaip mūsiškiai papildomai motyvavo save kovai su serbais.

Tai buvo dar vienas įrodymas, kad sportas niekaip nenutolsta nuo politikos, nors ir FIBA norėtų įrodyti kitaip. Lietuvos 3x3 delegacija į apdovanojimų ceremoniją norėjo atsinešti Ukrainos vėliavą, tačiau, pasak Užupio ir „BasketNews.lt podkaste“ apsilankiusio Novicko, to nebuvo leista padaryti.

Taip pat motyvacijos lietuviai sėmėsi ir iš pačios Serbijos, kuri yra viena iš nedaugelio Europos valstybių, kurios atvirai reiškia palaikymą žiaurumus Ukrainoje vykdančiai Rusijai.

„Serbai buvo labai stiprūs, bet mūsų pačių didelis noras, spaudimas. Dar visi rašo, kad įveikite serbus už ukrainiečius, jie ir mūsų nemėgsta, ir Ukrainos nepalaiko. Atrodo, kad reikia įveikti būtinai, nes jie nesąmones daro. Tačiau kai nori daug, gaunasi nieko.

Išėjome į rungtynes ir pati pradžia buvo 1:7. Su serbais tokia pradžia iš esmės yra pralaimėjimas“, – apie finalą kalbėjo Užupis.

Kiek aprimus emocijoms, Užupis skyrė ir papildomą porciją pagyrų Lietuvos moterų 3x3 rinktinei, kuriai tai apskritai buvo pirmas dalyvavimas pasaulio čempionate.

Lietuvės grupės etape finišavo antros, o vėliau aštuntfinalyje nugalėjo Nyderlandus, ketvirtfinalyje – lenkes. Pusfinalyje mūsiškės dramatiškai 14:16 nusileido Kanadai, o bronziniame finale 11:21 neprilygo Kinijai.

Moterys į Antverpeną atvyko su devintu reitingu, o situaciją labai apsunkino ir grupės etapo burtai, kurie lėmė net 3 komandas iš Tokijo olimpinių žaidynių (Kinija, Rumunija ir Japonija). Nepaisant to, mūsiškės užkopė iki pat ketvirtosios vietos, o Lietuvos moterų krepšinyje tai yra reta proga pasidžiaugti rezultatu.

„Labai nustebino, – moterų pasirodymą įvertino Užupis. – Jei kas nelabai gilinosi, tai moterų grupėje buvo trys olimpiados komandos. Kalbėjome, kad jei išeis iš grupės, jau bus neblogai. O jos ten dalijosi 1-2 vietas ir tik dėl taškų skirtumo nebuvo pirmos. Buvo labai faina, kad ir jos mus palaikė, ir mes jas palaikėme.

Atrodo, kad su kiekvienomis rungtynėmis jos užsivedinėjo. Kartais ir sėkmė lydėjo jas, kažkiek fenomenas buvo. Jei reikėtų joms antrą kartą žaisti tą patį turnyrą, nemanau, kad pasiektų tokį patį rezultatą.

Tačiau jos dabar yra užsivedusios ir supranta, kad gali kažką čia pasiekti. Būkime biedni, bet teisingi – 5x5 turbūt nelabai kažką pasieks.“

Verta išskirti ir augantį Lietuvos žmonių dėmesį 3x3 krepšiniui. Su kiekviena čempionato diena palaikymas augo, o tai įrodo BasketNews tinklalapio peržiūros. Keturios finalinės dienos rungtynių naujienos sugeneravo 52,008 peržiūras.

„Jautėsi palaikymas, nes žmonės parašo. Laimėjome ketvirtfinalį, sulaukėme daugybės žinučių iš visokių gerbėjų, „Instagram“ visur žymi, sveikina. Atsirado kažkoks sukrutimas, kad galime kažką pasiekti. Griškabūdyje apskritai sako, kad būsiu kaimo meras. Jei kažkas bent truputį supranta 3x3 krepšinį, o jei dar neblogai žino, manau, buvo tikrai įsitraukę“, – kalbėjo Užupis.

Dabar Lietuvos 3x3 krepšinio laukia kiek daugiau nei metų laikotarpis iki didžiausio tikslo įgyvendinimo – patekimo į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes.

Vyrai turi labai didelius šansus ten patekti ir be atrankos. Pasak oficialaus protokolo, be papildomų kovų į Paryžių keliaus trys rinktinės, užimančios aukščiausias vietas federacijų reitinge.

FIBA nustatė kvotą, pagal kurią be atrankos į olimpiadą gali žengti daugiausiai dvi tos pačios zonos rinktinės. Tai reiškia, kad Lietuvai iki 2023 m. lapkričio 1 d. reikia išsilaikyti reitingo viršūnėje bei būti tarp dviejų geriausių Europos rinktinių.

Tiesa, viena vieta yra numatyta šeimininkei Prancūzijai. Be atrankos į čempionatą keliaus viena prancūzų rinktinė (arba vyrų, arba moterų), kuri užims aukštesnę vietą federacijų reitinge. Dabar prancūzų vyrai rikiuojasi 11 vietoje, o moterys – ketvirtos. Jei į olimpiadą prasprūs vyrai, mūsiškiams reikės būti geriausia komanda Europos zonoje.

Šiuo metu vyrai užima antrąją vietą (4,8 mln. taškų), atsilikdami nuo serbų (8 mln. taškų). Moterys yra trečios su 728 tūkst. taškų. „BasketNews.lt podkaste“ rinktinių treneris Novickas įvertino, kad vyrų šansai išskristi į Paryžių yra 90 procentų.

„90 procentų... dar reikia pagyventi iki to. Aišku, treneris visada dideliais žodžiais šneka, – nusišypsojo Užupis. – Norisi, aišku. Aš labai norėjau ir gaila, kad kai buvo Austrijoje atranka, buvau traumuotas. Garantuoju, jei bent aš būčiau vietoje Modesto (Kumpio), manau, būtume patekę į Tokijo olimpiadą. Dabar dar dveji metai, sulauksime turbūt daug aukšto lygio sportininkų, kurie norės patekti į olimpiadą ir dar čia visko bus. Ir dabar kitos šalys kruta dėl to, tad bus įdomu, kaip čia viskas eisis toliau.“

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

Priminė tą nelemtą atranką į olimpines, kai atrodo tiek nemažai buvo padirbėta, kad surinktume stiprią rinktinę, o sudėtis apibyrėjo kaip kortų namelis. Užupis su Beliavičium traumuoti, Mačiuliui dėl kovido dviem savaitėm nusikelia pusfinalis Graikijoj, Utena lošia, bet Ž.Urbonas vardan tos išleidžia Vaitkų - trauma - taip jau gavos... Ai, žiūriu moterų 3x3, Petrėnaitė kiek pavargusi svajingai į tolį žiūri - galvoju - ką ji man primena? - galėtum pagalvot kad kažkokio garsaus bičo sesuo, bet neatgaminu kurio - vakar prišilo - Tony Kukoč
2022-06-30
-1
Atsakyti
Antanas
issigimeliai nx
2022-06-30
-4
Atsakyti
Dažniausiai geriausi dalykai nutinka ekspromtu,taip nutiko ir šį kartą.Užupis po pralaimėjimo net galvojo atidėti piršlybas,tačiau meilė nugalėjo.Ir kas sako,kad pasakų nebūna šiais laikais,būna,ir dar kaip.Didžiausi sveikinimai,toks nuoširdus pasipiršimas,daugumai žmonių turbūt ilgam išliks atmintyje,o sužadėtiniams ir visam gyvenimui.😊
2022-06-30
-8
Atsakyti
Vytautas
Nu bet ir snukelis baisumo... Mergaitė labai graži, nesuderinama pora manau.
2022-06-30
-25
Atsakyti
XD
Idomu koks tavo jau snukis :D kad kitus vertini
2022-06-30
+20
Atsakyti
kuklus suvalkietis
svajone toki sutikti.
2022-06-30
+7
Atsakyti
ZZ
Teko su Marium mokytis toj pačioj mokykloj Marijampolėj ir kartais po pamokų kartu kamuolį su chebra pamėtyt - nuoširdus ir geras milžinas su tokia pačia milžino širdim. Sėkmės tau Mariau, tikiuosi būsimą Užupių šeimyną sutikt Marijampolėj kada ir paspaust ranką. Šaunuoliai
2022-06-30
+28
Atsakyti
to alioalio
Taigi eik šeštą dozę susileisk ir nereikės bijoti :D
2022-06-30
-11
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 10

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.