Sutartos rungtynės – tamsioji Lietuvos sporto pusė

2022-07-05 18:46
Algis Čaplikas
Nuotr.: Žalgiris ir BC Jonava
Nuotr. Žalgiris ir BC Jonava

Nors jau nuo 2017 m. sausio 1 d., LR baudžiamojo kodekso 182 straipsnis nustato baudžiamąją atsakomybę už manipuliavimą profesionalių sporto varžybų eiga arba rezultatais, numato sankcijas, iš kurių griežčiausia – laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmė – kas penktas Lietuvos krepšininkas ar futbolininkas vis dar sulaukia pasiūlymų už pinigus paveikti rungtynių eigą. 

Neseniai vykęs Lietuvos Respublikos Seimo jaunimo ir sporto komisijos posėdis pagaliau ryžosi nagrinėti ir sutartų varžybų temą. Reikia tikėtis, kad reikalai pajudės ir valdžios institucijos susidomės ne procesu, o realiu veiksmu. Seimo nariai posėdyje buvo kupini ryžto ir optimizmo. Tikiuosi sprendimų ir su viltimi laukiu ateinančios rudens sesijos. Bet čia ateityje. O kas dabar? O dabar vaizdas tikrai nekoks.

Jeigu paklausite, kas šiandien iš šalies valdžios institucijų atsako už sutartų varžybų užkardymą, tai atsakymas būtų vienas – niekas. Lošimų priežiūros tarnyba, tik geros valios vedina, yra paskyrusi vieną žmogų dirbantį šioje srityje.

Naujai kuriamoje sporto agentūroje kol kas taip pat nėra numatyto nė vieno etato, kuris būtų atsakingas ar kontroliuotų šią bėdą. Viskas atiduota policijai, kuri tikrai yra paskendusi didesnėse bėdose bei rūpesčiuose. Ir sporto federacijoms, kurios nei finansinių nei administracinių resursų šiandien dienai deja, bet neturi.  Taip ir vyksta ši „kova“.

Kaip ir nelegalūs nuotoliniai lošimai, kur Lietuvoje neturime nei baudžiamosios atsakomybės nei kokybiškai veikiančio užkardymo mechanizmo, taip ir sutartos rungtynės – yra didžiulė gėda mūsų valstybei. Prarasti biudžeto pinigai, suterštas šalies ir sporto vardas. Jokių realių veiksmų iš valstybės institucijų šia tema deja, bet nėra.

Kas imasi prevencinių priemonių  – tai daro griežtai ir principingai. Tiek krepšinio tiek futbolo federacijos, kurios paaiškėjus tam tikriems faktams – priėmė itin aiškius, greitus ir griežtus sprendimus dėl galimai iš anksto sutartų rungtynių baigties. Tačiau ne šalies institucijos, kurios jau eilę metų dangstosi tuo, kad nėra resursų ir visą darbą deleguoja federacijoms, kurioms neva lengviau įrodyti kaltę.  

Drįsiu pacituoti posėdyje dalyvavusį Nacionalinės krepšinio lygos vadovą Giedrių Grybauską, kuris teigė, jog visa sporto bendruomenė naujai kuriamoje Nacionalinės sporto agentūros struktūroje, kovą su tokiu manipuliavimu norėtų matyti kaip vieną iš aiškių valstybės prioritetų. Tačiau naujoje šios agentūros struktūroje – apie tai nėra nė žodžio. Gaila, nes tai yra sparčiausiai auganti ir labai išsikerojusi problema ir ne tik mūsų šalyje, todėl naujoje sporto struktūroje, manipuliavimą priskirti prie Antidopingo?

Paprasčiausiai kyla loginių klausimų. Kalbant apie patį sporto įstatymą – ten yra tik maža dalis dalykų, kurie teigia, kad sporto įstatyme manipuliavimas yra tik dėl paukščiuko, tai kas ten šiuo metu surašyta – absoliučiai nieko nesprendžia: realiai nėra jokio reglamentavimo, nei struktūros, nei biudžeto. Makolino konvencijos ratifikavimas – yra politinis veiksmas, o visi realūs ir būtinieji darbai turi būti ir gali būti daromi jau dabar: prevencinės programos parengimas, žmonių, darbuotojų atranka, praktinė studija, funkcijos ir integravimas – viskas turėjo būti padaryta vakar, ir tam nereikia laukti konvencijos ratifikavimo, tai reiškia, kad galima veikti ir jos pagrindu kaip tarptautiniu lygiu patvirtintu dokumentu. Tai labiau sustiprintų kovą su šia sporte plintančia liga. 

Sportas – ne teatras, todėl valstybė bei jai pavaldžios institucijos turėtų skirti daugiau dėmesio prevencijai dėl manipuliavimo sporto rezultatais. Šiandien dienai ši tema reikalauja aiškesnio reglamentavimo manipuliavimo rezultatais srityje, kuris leistų realiai vykdyti prevencinę, duomenų kaupimo, problemų ir atvejų nustatymo veiklą. 

Atsakingo lošimų verslo asociacija, kuri vienija didžiausias Lietuvoje lošimų organizavimo bendroves turi realų pasiūlymą, kaip galima realiai užkardyti sutartas varžybas ir bausti jų organizatorius bei dalyvius. Reikia nedaug. Lošimų priežiūros tarnybos naratyvas, kad  sutartų lažybų dalyviai yra ne sukčiai, o „įgūdžius turintys“ lošėjai ir iš to kylantis pačios tarnybos vykdomas bendrovių persekiojimas ir baudimas už bandymą stabdyti tokią neteisėtą lošėjų veiklą, taip pat prisideda prie „švaraus“ sporto koncepcijos žlugdymo.

Lažybas organizuojančių bendrovių rankos surištos, nes net turint pagrįstų įtarimų dėl sutartų varžybų – nutraukti dalykinius santykius su lošėjais draudžiama, Lošimų priežiūros tarnyba ir policija atsisako detaliai tirti galimas manipuliacijas sporto įvykiais. Gal metas pradėti leisti verslui įgyvendinti viešai deklaruojamas „švaraus sporto“ vertybes ir pradėti veikti, o ne tik kalbėti? Argumentų prieš šį siūlymą jau girdėjome. O gal kas pasiūlys ką nors geresnio?



Komentarai:

Kodėl neparašyta kad nupirktas straipsnis??? Nes kas sugalvotų tokia nesamonę pats rašyti: LKL kiek metų jau nėra sutartų varžybų?? Jūs kalbat apie NKL, kur limitai MAX 50e? tai ar už tiek kažkas parsiduotų?? ir ar pagalvojot kad Laiminčiam LOšėjui tokios lygos kaip NKL visai neįdomios, nes per maži limitai, ir antra kiek žmonių gali žinoti apie sutartas lažybas vienas -du? tai daugumai tik blogiau, tai kodėl negrąžinami pinigai tiems žmonėms kurie statė ant sutratų lažybų preišingai? Tai čia VIENINTELIS klausiams yra: kaip pažaboti lažybų pelnus kurie yra milijoniniai, kad ne taptų 100milijoniniais iš tokio dydžio šalies kaip LIETUVA???
2022-07-06
+10
Atsakyti
Anonimas
parsiduoda nkl, nepergyvenk. bet tai nekeicia fakto, kad cia bjaurus, lazybu bendroviu uzsakytas straipsnis.
2022-07-06
-5
Atsakyti
krx
antanui guogai aciu uz sukurta lietuvoje veikianciu lazybu kontoru monopoli. dar aferiugos lazybininkai (visur ne tik LT) limituoja nors kiek geresnius rezultatus demonstruojancius zaidejus. ziauriai slyksti industrija nuo limitu, delayu iki apsurdisku KYC reikalavimu. girdejau, kad ilgalaikiui laiminciu zaideju vos 5%, bet ir tuos per limitus ir banus sutvarko.. YOU CAN'T WIN IN A LONG RUN, SYSTEM IS RIGGED
2022-07-06
-1
Atsakyti
Romka
Didesnė gėda yra tame, kad Lietuvoje dirbtinai sukurtas lažybų monopolis. Negalime naudotis pasaulinių lažybų gigantų - Bet365, Bwin, William Hill ir kitų paslaugomis prisidengiant kvailais žodžiais "nelegalios lažybos". Prašom naudokitės Topsport ir kitų paslaugomis. Ten kur pasiūla maža. Ten kur kooficientai prasti. Ten kur nustatyti juokingi limitai ant varžybų. Nemeluoju - būna tokių mačų, kur gali padėti maksimum 10 eur. Tai kas čia per lošimai? Čia yra grynas žaidėjų apgaudinėjimas primetant jiems savo durnas sąlygas ir užkertant kelią normalioms alternatyvoms. Būtų galima legaliai lošti Bet365, tai Topsportas arba numirtų arba pakeistų savo veiklą iš esmės.
2022-07-05
+26
Atsakyti
Linkėjimai Karinai
Teisėsaugai įrodinėjimo pareiga užkelta iki beveik neįmanomo lygio... Buvo istorija, kurią visi žinome, kai praktiškai už rankos pagavo, bet įrodyti nepavyko.
2022-07-05
+1
Atsakyti
Alius
pirmiausia reikia uzdrausti remti sporta lazybu bendrovems arba jei remia ta komanda tai nebutu pasiuloje ta komanda ir negaletu remejas daryt pinigeli paziuretum kiek liktu tu remeju kurios remia komandas nes apie tai nekalba o kalba tik apie zaidejus kurie stato pinigus bet lazybu bendroves kaip suka svarkes niekas netiria visiem gerai tik ne duok dieve bendroves kas apgaus ir maziau milijonu susikraus o kai paprasta zmogeli apgauna bendroves tai nieko tokio!
2022-07-05
+17
Atsakyti
jopapa
idomu kiek NKL komandeliu dasiduria su sitokiais papildomais zaidimais?
2022-07-05
+14
Atsakyti
nk
irodymai irodymai..kur tie irodymai..kur ikiteisminiai tyrimai kur nuteistieji? man cia kvepia lazybu bendroviu lobistiniu straipsniu..jau vien sita vieta daug ka pasako "Lošimų priežiūros tarnybos naratyvas, kad sutartų lažybų dalyviai yra ne sukčiai, o „įgūdžius turintys“ lošėjai ir iš to kylantis pačios tarnybos vykdomas bendrovių persekiojimas ir baudimas už bandymą stabdyti tokią neteisėtą lošėjų veiklą.... jo etata skirkit tam dar ..nes "policija" nespeja tvarkytis..... jei ne sitas straipsnis niekas net nepagalvotu, kad cia yra problema...NKL isvis niekas neduoda praktiskai statyti uzsienyje, bent tokiomis sumomis, kad verta butu prasidet....taip kad, kiap visad prisidenkit kilniais tikslais,ir prasukit savo reikaliuka, dar pora etatu isisteikit giminems...
2022-07-05
+11
Atsakyti
to nk
taip, oficialiose lazybu bendrovese nieko nepastatysi, apart keliu euru. bet nelagelus dalykai turetu vykti juodoje azijos rinkoje.
2022-07-05
Atsakyti
Nkl
Kretingai kaip sekasi?
2022-07-05
+7
Atsakyti
normaliai sales taip ir nesugebejo pastatyti
2022-07-05
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 11

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.