Ko vertas ateities šaukimas? Žvilgsnis į didžiausius mainus per pastarąjį dešimtmetį

Mykolas Jankaitis
BN+ kūrėjas
2022-07-07 17:40
Nuotr.: AFP-Scanpix
Nuotr. AFP-Scanpix

NBA naujokų biržos ateities šaukimai yra vienas tų aspektų, kuris šios lygos tarpsezonį padaro ypatingai įdomiu reikalu.

Vienos komandos savo šaukimus brangina ir su jais nesiskiria, net jei to reikalauja visa fanų bendruomenė, o kitos savo ateitį dalina į kairę ir į dešinę, kad tik dabar galėtų sukomplektuoti kuo geresnę komandą.

Akivaizdu, kad vienos tiesos čia nėra. Šiemet NBA finaluose matėme dvi komandas, kurios savo branduolius susiformavo būtent naujokų biržos pagalba, bet pernai ir užpernai čempionų žiedus laimėjusios komandos tą padarė tik dėl to, kad laiku nepabijojo atsisveikinti su visais įmanomais savo šaukimais.

Šaukimų vertė lygoje ypač išaugo po Bruklino „Nets“ fiasko 2013-ais. Tada dauguma komandų savo ateitį pradėjo tausoti kur kas labiau, bet ilgainiui lygoje tvyrojusi baimė tapti naujaisiais „Nets“ išblėso. 

Šiemet tarpsezonis prasidėjo su žinia, kad Atlantos „Hawks“ atiduoda tris pirmo rato ateities šaukimus už „Visų žvaigždžių“ žaidėjo lygį vos siekiantį, bet gerą kontraktą turintį, Dejounte Murray.

Įprastą tarpsezonį tokia dosni šaukimų puokštė būtų lengvai pribloškianti ir susilauktų tikrai didelio atgarsio. Šiemet vos po kelių dienų Minesotos „Timberwolves“ „Hawks“ sandorį nustūmė pavėsin, kuomet už Rudy Gobertą Jutos „Jazz“ atidavė keturis pirmo rato šaukimus, teisę dar vienais metais apsikeisti šaukimais bei šiemet pirmame rate pašauktą Walkerį Kesslerį. Tiesą sakant dar iki dabar negaliu atsigauti dėl šio sandorio masyvumo. 

Tačiau ar tikrai šis tarpsezonis toks išskirtinis? Mėgindamas tą pasiaiškinti peržvelgiau visus mainus „blockbusterius“ nuo 2013-ųjų, į kuriuos buvo įtraukti pirmojo rato šaukimai ir išrinkau svarbiausius, parodysiančius, ko siekė komandos, pasiryžusios atsisveikinti su dideliu kiekiu ateities šaukimų.

2013 m. mainai, pradėję viską

Daug apie juos nekalbėsiu, tačiau priminsiu, kad 2013-aisais „Nets“ mainais už 2014, 2016, 2017, 2018 metų pirmo rato šaukimus bei MarShoną Brooksą, Keithą Bogansą, Krisą Humpriesą ir Geraldą Wallace‘ą gavo Keviną Garnettą, Jasoną Terry, Paurą Pierce‘ą bei prastesnį 2017-ųjų pirmo rato šaukimą.

Ko šiais mainais siekė „Nets“? Komandą nusipirkus naujajam savininkui Michailui Prochorovui buvo siekiama kuo greičiau tapti pretendentais į žiedus ir buvo pasirinktas lengviausias kelias – pasiimti blėstančias „Celtics“ žvaigždes. Visi žinome, kad šis planas siaubingai nepasiteisino.



Komentarai:

Mykolas Jankaitis yra nuobodus žmogus vedantis nuobodžiai laidas, tai dabar ir nuobodžiai parašė.
2022-07-07
-3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 1

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.