Jonas Valančiūnas: apie treniruotes su Saboniu, Brazdeikio svarbą ir LeBrono parodiją

Tomas Vanagas
BasketNews žurnalistas
2022-07-21 15:12

Ilgas atostogas turintis Jonas Valančiūnas vasarą ne tik tobulina individualius įgūdžius, bet ir po trejų metų pertraukos vėl surengė savo vardo krepšinio stovyklą, kurioje dalyvavo perspektyviausi šalies penkiolikmečiai.

Nuo 2014 metų organizuojama stovykla neįvyko tik 2020 ir 2021 metais, kai pasaulį užgriuvo COVID-19 virusas, o šiais metais ji buvo surengta Klaipėdoje ir truko keturias dienas.

Kadaise Kazys Maksvytis Lietuvos jaunimo rinktinėse treniravo Joną Valančiūną, o dabar jiedu suvienijo jėgas ir kartu dalijosi patirtimi šioje stovykloje su jaunaisiais krepšininkais.

Nemaža dalis 2019 metais JV stovykloje dalyvavusių krepšininkų dabar yra pakilę karjeros laiptais. Pavyzdžiui, kitą sezoną Mantas Rubštavičius žais Panevėžio „Lietkabelyje“, Dominykas Stenionis – Kėdainių „Nevėžyje-Optibet“, Liutauras Lelevičius yra vienas Kauno „Žalgirio“ dublerių lyderių, o Hubertas Pivorius sėkmingai rungtyniauja NCAA.

Anksčiau stovykloje yra sportavę tokie krepšininkai kaip Gytis Masiulis, kuris po dviejų savaičių su Valančiūnu susitiks jau Lietuvos rinktinėje, ar Deividas Sirvydis, bandantis prasimušti į NBA.

„Tiesiog yra malonu, kad talentas auga, toks kaip Gytis Masiulis, – pasibaigus stovyklai, V. Knašiaus krepšinio mokykloje susirinkusiems žurnalistams sakė Valančiūnas. – Tikiuosi, kad iš čia bus dar begalė naujų veidų rinktinėse ir klubiniame krepšinyje, Lietuvos krepšinyje. Tik malonu matyti, kad kažkas tobulėja ir eina į vyrų krepšinį, žengia didelius žingsnius. Mums gi reikia talentų, mes stiprūs krepšinyje. Turi atsirasti naujų veidų jaunimo krepšinyje.“

Pats Valančiūnas vasarą labiausiai dirba norėdamas dar labiau pagerinti savo metimą. Praėjusį sezoną NBA jis išmetė 167 tritaškius ir pataikė 58 (34,7 proc.).

Jonas užsiminė, kad ir vėl susiplanavo vasarą dirbti individualiai kartu su Domantu Saboniu. Jie tą patį darė ir 2019 metais Palangoje.

Rinktinė jau artėjantį pirmadienį, liepos 25 dieną, susirinks Palangoje, bet dėl NBA taisyklių JV ir Sabonis prie jos prisijungs tik rugpjūčio 6 dieną.

Visgi NBA lietuvių duetas laiko veltui nešvaistys ir ruošis rinktinei, o viena iš jų užduočių – išplėsti aikštelę.

„Tas metimas yra labai atėjęs į madą, visi meta, nebėra, kad didelis nebemeta. Vasarą skyriau nemažai laiko metimo tobulinimui, aikštės išplėtimui. Vis tiek žaidimas su Domu... Mes galime būti naudingi ne tik baudos aikštelėje, tai (metimas – aut. past. ) – didelis dalykas“, – sakė Valančiūnas.

Valančiūnas su žiniasklaidos atstovais pasidalijo įspūdžiais apie jaunuolių stovyklą, kalbėjo apie rinktinę, ilgas atostogas, Igną Brazdeikį bei užsiminė apie LeBrono Jameso parodiją.

– Jonai, kaip sekėsi jaunųjų talentų stovykla?
– Sezono metu tokių dalykų nedarome, o dabar buvo pertrauka. Treneriai turi daugiau patirties, ir Gintautas Regina, ir Sinilga Bartaševičiūtė. Malonu ir man prisidėti, kažkiek ranką uždėti. Vaikai klausia patarimų, ir gerai, kad klausia, tik taip kažką gali išmokti. Stropūs vaikai, nori išmokti, klausia, gilinasi. Sveikintina.

– Stovykloje yra ne vienas garsaus krepšininko sūnus, pavyzdžiui, brolių Lavrinovičių vaikai. Jūsų požiūriu, ar tai gerai? Ar norėtumėte, kad tarp jų atsirastų ir jūsų vaikai?
– Smagu matyti, ir man teko žaisti prieš tuos tėčius. Matosi ir tie judesiai panašūs, ir manieros krepšinio aikštelėje, krepšinio supratimas. Vis dėlto genas gal ir yra svarbus.

O mano vaikai tik žengia pirmuosius žingsnius. Kiek galiu, padedu pasirinkti tą kelią, nieko neforsuoju, bet būtų smagu matyti aikštelėje.

– Kaip sekasi ruoštis rinktinės stovyklai?
– Gerai, jau pradėjome dirbti individualiai. Iš atostogų režimo į sporto režimą.

– Kada planuojate prisirinkti prie rinktinės?
– Mes su Domu (Domantu Saboniu – aut. past.) prisijungsime rugpjūčio 6 dieną.

– Ar pats savo žaidime vasarą stengiatės kažką konkrečiai patobulinti?
– Tas metimas yra labai atėjęs į madą, visi meta, nebėra, kad didelis nebemeta. Skyriau nemažai laiko metimo tobulinimui, aikštės išplėtimui. Vis tiek žaidimas su Domu... Mes galime būti naudingi ne tik baudos aikštelėje, tai (metimas – aut. past. ) – didelis dalykas.

– 2019 metais, kuomet rinktinė jau buvo susirinkusi, o jūs dėl NBA taisyklių negalėjote prie jos prisijungti, Palangoje individualiai sportavote su Domantu Saboniu. Ar yra planas ir šiemet tai padaryti?
– Kažkaip atspėjote, lygiai toks pat planas, irgi su Domu turime individualių treniruočių. Yra visos sąlygos. Tikrai kibsime į darbus.

– Keturi žaidėjai jau atsisakė žaisti rinktinėje. Ar tai nenustebino?
– Tai yra jų pasirinkimas, aišku, gaila. Mums reikia kiekvieno žaidėjo, kuris gali kažką duoti. Aišku, yra gyvenimas, traumos, kartais nieko nesuplanuosi. Reikia gyventi taip, kaip reikia. Gaila, bet gal kitais metais.

– Jau ilgą laiką nežaidėte oficialių rungtynių, nuo balandžio 29-osios. Ar nėra gaila, kad prie rinktinės prisijungsite dviem savaitėmis vėliau nei kiti rinktinės nariai?
– Yra kaip yra. Krepšinis – mano gyvenimas. Yra noras žaisti krepšinį, pasiilgau krepšinio, tikrai turėjau du mėnesius, 1,5 mėnesio gerų atostogų. Dabar visa galva į darbus. Gerai kartais taip pasiilgti krepšinio.

– Prieš pasiruošimą turbūt teko matyti rinktinės rungtynės, yra naujas veidas – Ignas Brazdeikis. Kaip įvertintumėte jo pasirodymą?
– Gerai, žmogus stengiasi, dirba. Vis tiek buvo trumpas laikas įsivažiuoti, jam naujas dalykas, Lietuvos rinktinė, nauji veidai. Bet jis stropiai dirbo, yra daug pridėjęs, manau, dabar įsilies ir į vyrų rinktinę.

– Galbūt tokio žaidėjo trūko rinktinei?
– Mes nežiūrime, kokio žaidėjo trūko, kurio ne. Kas yra, kas gali duoti rinktinei tiek, kiek Ignas, tai visų trūksta ir visų reikia. Manau, geras žaidėjas, matęs tikrai aukšto lygio krepšinio ir daug duoda mūsų rinktinei.

– NBA vasaros lygoje „Pelicans“ marškinėlius vilkėjo Deividas Sirvydis. Gal matėte jo žaidimą?
– Taip, šiek tiek mačiau, daug nesekiau, mačiau iš epizodų, statistikos. Atrodė neblogai, bet reikės žiūrėti, kas toliau.

Jūsų LeBrono Jameso parodija apskriejo ir JAV žiniasklaidą. Galbūt sulaukėte LeBrono reakcijos?
– Žiūrėkite, jeigu humoro jausmo neturi, pagalbos reikia ieškoti ne pas mane (šypsosi).

Kazio Maksvyčio komentarai po Valančiūno stovyklos:



Komentarai:

Dieve, nebeprileidžia to žunalisto tegul prie tokių krepšininkų, svetimą gėdą jaučiau jo klausimus girdėdamas...
2022-07-22
-36
Atsakyti
.
Nu bet klausimu kokiu durniu uzdave tai baisu as nesuprantu jei vapsie nesigaudai tai bent is anksto pasiruosk tuos klausimus o dabar beleka stumia
2022-07-21
+32
Atsakyti
BinG
Teisingai apie Lebrona pasake, jei juoku nesupranta ne pas JV kreiptis jam, ir niekas ten nesikreips niekam neidomu, visas NBA pasaulis ji LeFlop, LeQueen ar LeCry vadina jau seniai ir nei James nei dar kam tai idomu :D
2022-07-21
+3
Atsakyti
Anonimas
Jau ispindeje visi,nori,kad interviu butu kaip pod castas,baikit isikalinet
2022-07-21
+13
Atsakyti
Aš tai galvoju,kad čia yra nemažai įkalusių komentatorių,kurie nesupranta Jono kalbos.Kalba rišliai,aiškiai,tai gal laikas kai kuriems į save pažiūrėti ir mesti tą brogę,nes jau nesuprantat lietuvių kalbos.O Jonas yra mūsų pažiba,rūpinasi mūsų jaunimu,garsina mūsų šalį,tikra mūsų žvaigždė,kurią reikia gerbti už atsidavimą savo šaliai.
2022-07-21
-8
Atsakyti
Dronas vardu Akyla klylanti saulala is paUtenas
Biski vyriokui pasiulyciau but paprastesnem biski matos tas mužiškumas,atrodo pasaulio mates bet kazkaip tas kaimietis viduje kur gyvena islenda
2022-07-21
+13
Atsakyti
Anonimas
Nu bet jau ir iškalba Jonelio. 🤦
2022-07-21
+10
Atsakyti
Jonas į klausimus atsakinėja panašiai, kaip jaunas Sabas.
2022-07-21
+27
Atsakyti
Ceska
nei vienas kasioras smegenais nepasizymi, gal tik Kuzminisksas vieninteliis is nedauglio kuris sugeba rislu sakini suregzti
2022-07-21
+6
Atsakyti
bbb
kalba zmogaus ,tai neisgeres nesuprasi.Ar jis iki siol.sklandziai kalbeti nepramoko?
2022-07-21
-34
Atsakyti
x
ar JV nepramoko kalbėti ar žurnalistai savo lygį parodė?
2022-07-21
+30
Atsakyti
ziauriai malonu stebet basketnews darba , bet jau sitas interviu tai kazkoks nesusipratimas . toks jausmas is gatves pro sali ejo du kazkokie , paeme interviu ir atsiunte jum :D
2022-07-21
-7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 14

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.