Federacija braukia vaikų krepšinio pokyčius: kodėl grįžtame į akmens amžių?

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2022-08-01 11:05
Nuotr.: Kipras Štreimikis/LTOK
Nuotr. Kipras Štreimikis/LTOK

Praėjusios savaitės BN+ tinklalaidėje kalbėjau apie 2016 metais pasikeitusias Moksleivių krepšinio lygos (MKL) taisykles, kurios buvo nukreiptos į žaidėjų individualaus meistriškumo ugdymą, bet užsiminiau, jog ši metodika gali būti keičiama. Ir štai, jau kitą dieną MKL išplatino prenešimą su taisyklių pakeitimais.

Mano reakcija į šią naujieną buvo mažų mažiausiai neigiama. Kodėl?

Eilę metų Lietuvos krepšinis yra kaltinamas, jog yra pernelyg komandinis ir neišauginantis individualių talentų. Ir štai, kai yra pabandoma eiti nauju keliu, dar net normaliai neparagavus to vaisių, vėl nusprendžiama grįžti prie seno modelio, dėl kurio Lietuvos krepšinis pastaraisiais metais gavo kritikos laviną.

Kodėl?

Įdomiausiai čia skamba praėjusį rudenį naujai paskirto MKL direktoriaus Petro Aleksonio argumentai.

„Nesmagu girdėti RKL, NKL klubų atstovų pasisakymus, kuomet pastarieji teigia, jog atvykęs jaunimas susiduria su tam tikromis spragomis žaidžiant krepšinį su užtvaromis, naudojant zoninę ar dvigubą gynybą. Tas pats vaizdas kartojosi ir vasaromis, kuomet susitinkame su kitų šalių atstovais ir šie stebisi, kodėl mes Lietuvoje tokius sprendimus taikome“, – cituoju Aleksonį.

Pažiūrėkime atidžiau. Naujoji metodika buvo pradėta taikyti vaikams, gimusiems 2005 m. ir vėliau. NKL didžiųjų klubų dublerinėse komandose – „Žalgiris-2“, „Perle Energijoje“ ir „Neptūne-Akvaservis“ pernai nežaidė nė vienas 2005 m. gim. kartos ar jaunesnis žaidėjas. Taigi, jei ir skundėsi kažkas, Petrai, tai tikrai ne dėl buvusios metodikos.



Komentarai:

Gal reiktų pradėt nuo to, kad vaikai žaidžia per daug varžybų. Ar normalu, kad 12likamečiai žaidžia po porą varžybų per savaitę? Tai kada jiems treniruotis, pagrindus, fizinį parengimą treniruoti? O federacija matyt dabar gražina skolas provincijai už balsus per rinkimus.
2022-08-02
-1
Atsakyti
O neturėtų toks straipsnis būti viešas? Tegul pagrįsta kritika sklinda plačiai ir pasiekia visus, kam ji skirta. Kas iš to, kad mes čia tik tarpsyvay pasidiskutuosime? :)
2022-08-01
+12
Atsakyti
nebandau čia sumenkinti U-17 pasiekimo, bet žvelgiant ne pro rožinius akinius lietuviai nesutiko rimto varžovo iki pat pusfinalio. pergalės prieš ispanus tiek daug nesureikšminčiau, nes žinant ispanus, nenustebčiau, kad jie pralošė prieš lietuvius tyčia, kad išvengt USA pusfinaly. kalbant apie u16, tai nežinau ar tas olimpinis festivalis parodė tikrą šios rinktinės pajėgumą:D atkalti metais jaunesni serbai (u16 ar u15 yra labai didelis skirtumas, tiek fiziškume, tiek žaidimo skaityme). Olimpinio festivalio grupėj visos komandos buvo galva silpnesnės ir nemanau, kad Europos čempionate bent viena iš tų komandų nueis toliau nei aštunfinalis (visos komandos išeina iš grupės). nepamirškim fakto, kad u16 lyderis Kasparas Jakučionis metus jau praleido Barcelonos dublerių komandoj. Šitas Lekšo straipsnis neparodo jokio problemos sprendimo, o tiesiog kaip visada, basketnews viską daro dėl click'ų :)
2022-08-01
-1
Atsakyti
Šauniai, Lekšai! Gera analizė, bet kažkaip į vienus vartus. Negi federacija tikrai neturi jokių bent kiek logiškų priežasčių atsisakymui sistemos? Tiesą sakant reikia ne tik kad kažkiek logiškų priežasčių, bet ir kontrargumentų priežastims dėl kurių buvo priimta tokia sistema. O jos tikrai buvo geros, pasvertos ir modernios. Sakyčiau pasaulyje vedančios idėjos, kurios turėtų būti pavyzdys pasauliui. Po dešimt metų atsigręš kitos šalys ir sakys, kaip jums pavyko taip stabiliai išauginti tokius žaidėjus.
2022-08-01
+7
Atsakyti
Super kad apie tai paraset, Jonai. Reikia apie tai sneketi/rasyti nes kitaip nieko nepasikeis. Dabartinis pakeitimas yra LKF rinkimu pasekme: Balciunas ir co (nesupraskite blogai Balciunas man patinka) provincijoms uz balsa dave pazadu. Manau kad vienas is pazadu yra butent vaiku krepsinio pakeitimai. Kodel provincija nori 'deriniu' krepsinio? Nes tai reikalauja maziau talento ir duoda didesni KOMANDU konkurencinguma. Aukstesnes provinciju komandu pozicijos atnesa daugiau pinigu i provincijas (treneriams). Galima butu sakyti kad treneriams terupi ju komandos rezultatai o ne Lietuvos krepsinio ateitis? Noreciau tiketi kad tai netiesa o blogi sprendimai yra priimami del to kad provincija verda savo sultyse: neina koja kojon su pasaulino krepsinio tendencijomis. Isankstinis statytimas i pozicijas yra musu krepsinio VEZYS. 'Deriniu' krepsinis veda prie PRASTESNIO zaideju skillseto (del to kad dalis ju nepriema sprendimu/atsakomybes 'su kamuoliu'), gebejimo zaisti keliose pozicijose bei kurybiskumo stoka. Ka ir matome musu krepsinyje pastaruosiuis 10 metu. Pamenu kad iki Radvilos izaidejai negalejo persivaryti kamuolio per aikste. Sitie pakeitimai butent veda sita linkme. Galeciau parasyti simtus pavyzdziu. Tikiuosiu kad apie tai kalbesime daugiau. Dar karteli dekui uz straipsni.
2022-08-01
Atsakyti
Teisingai, dabar vėl auginsim provincijų trenerius vietoj žaidėjų vyrų rinktinei.
2022-08-01
+10
Atsakyti
Labai teisingas veiksmas...Ačiu dievui kad ne Lekšas priema sprendimus
2022-08-01
-15
Atsakyti
nu tas argumentas apie nkl trenerius kurie skundžiasi, tai gal ir tinka visai, vis tik kviečiasi treniruotėms, o vasara ir peržūroms tuos jaunuolius jau nuo 15m, ir jei jie visai nesigaudo kaip pastatyti užtvarą tai gal ir atbaido tuos trenerius juos imt, aišku čia galima pasigilint, ar tikrai tie vaikai nesugeba pastatyti užtvaros, kad ir to nesitreniravo. Man tai šlykščiausia yra tai, kad mkl ir visam jaunime rinktinėse norima laimėti, visokios trenerių kategorijos ir priedai laimėjus tik užtikrina tai, kad provincijos treneriai bandytu apeiti sistemą dėl savo gerbūvio. Aišku tarkim dabar Jonavoje ar jos dydžio miestelyje atsiranda talentas, nu tai jis jau 12-13 metų bus medžiojamas Kauno ar Vilniaus ir tie treneriai kurie 5-7 metus dirbo su tuo talentu praktiškai nieko negauna, čia yra opi problema, dėl ko ir tie jaunieji treneriai provincijoje galiausiai pereina prie tokių, kuriems pasidaro svarbiausiai rezultatas ir gaunama alga, o ne išaugęs talentas.
2022-08-01
+27
Atsakyti
Tekstas geras, bet jeigu kreipiesi i asmenį jis tekstą turį skaityti, o tekstas skirtas pliusams, is kur žinoti Jūsų mintis jeigu nėra pliusas?
2022-08-01
+32
Atsakyti
Nesu nei prieš, nei už sistemas, paprasčiausiai per mažai susipažinęs. Bet kažkaip nesusieina galai, aš suprantu, iš Lekšo pateikto pavyzdžio, kad yra negerai, kai anksti išstypęs vėliau tampa gynėju ir jau per vėlu kažką keisti. Bet jei sistema visiems vienoda, tai kaip yra su aukštaūgių parengimu? Jie gi turės statyti tas užtvaras vyrų krepšiny. Kada jie išmoks pop'int ar roll'int?
2022-08-01
+5
Atsakyti
Kalčiausia, manau, visgi yra mokyklų reitingų sistema. Miesteliuose dėl vietos joje yra labiausiai stengiamasi ir norima laimėti, o ne dėl algų ar medaliuko. Būtent vietą tame reitinge, kur gauni taškus už vietas divizionuose vaikinų ir merginų, reikia metų gale rodyti savivaldybei, kuri skiria pinigus sporto organizacijoms, tarp jų ir sporto mokykloms, o ir direktoriaus kėdės tvirtumas su ta vieta reitinge draugauja.
2022-08-01
+38
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 11

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.