Po Cubano siurprizo Maksvytis svajoja prisikviesti „Mavericks“ bosą į gimtinę

Donatas Urbonas
BasketNews žurnalistas iš Kiolno (Vokietija)
2022-09-03 14:27

Marko Cubano žinia apie lietuviškas šaknis Darbėnuose nustebino Kazį Maksvytį, kuris ateityje norėtų pakviesti Dalaso „Mavericks“ savininką į tradicinį krepšinio turnyrą gimtinėje.

Nuotr.: BNS/E.Ovčarenko/Imago Images/Scanpix
Nuotr. BNS/E.Ovčarenko/Imago Images/Scanpix

Kiek šansų, kad pusantro tūkstančio gyventojų miestelyje gims Lietuvos vyrų rinktinės treneris, o jame bus gyvenusi vieno turtingiausių NBA vadovų močiutė?

Netikėta istorija apie Dalaso „Mavericks“ savininko Marko Cubano šaknis Darbėnuose išjudino nedidelį Kretingos rajono kraštą.

Per Slovėnijos ir Lietuvos mačo ilgąją pertrauką Cubanas interviu BasketNews atskleidė, jog „yra 25 proc. lietuvis“.

„Mano močiutė yra iš Darbėnų. Turėčiau sirgti už Luką Dončičių, bet dalis manęs palaiko Lietuvą“, – šyptelėjo vienas turtingiausių NBA žmonių.

Kai šie žydų kilmės „Mavericks“ boso žodžiai penktadienio rytą nutūpė į BasketNews straipsnį, Kazio Maksvyčio telefonas vibravo nuo naujų pranešimų.

„Iškart sulaukiau keletos žinučių. Poros iš Amerikos. Ir iš darbėniškių. Pats aišku šitą žinutę persiunčiau... Nežinojome tokio fakto. Įdomu. Pasirodo, kad yra ryšių“, – šyptelėjo 45-erių specialistas.

Maksvytis su Lietuvos krepšininkais įžengė į „Lanxess“ areną iškart po bosnių treniruotės.

Lietuvių žvilgsnį traukė netikėtas svečias Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės treniruotėje. Po bosniams skirto laiko, pagrindinėje rungtynių salėje su žurnalistais užsišnekėjo Portlando „Trail Blazers“ vyr. treneris Chauncey Billupsas, atvykęs į Vokietiją palaikyti savo auklėtinio Jusufo Nurkičiaus.

Po BasketNews interviu su amerikiečiu rinktinės strategas pats priėjo pasmalsauti apie lietuviškas Cubano šaknis.

Darbėnai, galbūt, mažas miestelis, bet kraštiečių pasididžiavimas savo gimtine – milžiniškas.

Vos per keletą valandų nuo straipsnio publikacijos treneris jau buvo spėjęs susirinkti nemažai informacijos.

„Jo močiutė yra gyvenusi Darbėnuose, po to išvažiavo į Ameriką, pasikeitė pavardę. Bet labai įdomu. Turbūt darbėniškiai patys pirmą kartą išgirdo, kad yra tokios šaknys. Vis tik asmenybė išskirtinė“, – smalsavo Maksvytis.

Nuotr. FIBA

64-erių Cubanui priklauso ne tik „Mavericks“. Jis taip pat yra žiniasklaidos ir pramogų industrijos kompanijos bendrasavininkas, daugybės startuolių investuotojas. Cubano turtų vertė skaičiuojama 4,7 milijardo dolerių.

Cubano giminės pėdsakus Lietuvoje dar karantino laikotarpiu buvo atsekęs žydų paveldo tyrinėtojas Marius Galadauskas.

Jam užkliuvo, kad „Mavericks“ savininko asmeniniame puslapyje buvo nurodyta, jog jo močiutė Sarah yra iš „Dorbyan, Russia“.

„Lietuva iki 1917 m. buvo Rusijos imperijos dalis. Visi Lietuvoje gyvenę žydai buvo nurodomi kaip Rusijos gyventojai. Parašiau apie tai Cubano teisininkui ir juos ta informacija sudomino“, – BasketNews teigė Galadauskas.

„Nusiunčiau žemėlapį, jie man atsakė ir kreipėsi, ar būtų galima gauti dar kokių nors konkrečių dokumentų. Kreipiausi į archyvą, bet, deja, Darbėnų žydų dokumentai buvo sudeginti vokiečių“, – pridūrė individualus gidas.

Galadausko teigimu, po susirašinėjimo su teisininkais oficialiame Cubano puslapyje jo močiutės gimimo vietos lokacija buvo pakeista iš Rusijos į Lietuvą.

Kaip BasketNews pasakojo Kretingos rajono Darbėnų gimnazijos mokytoja Edita Gliožerienė, Darbėnuose XIX ir XX a. gyveno didelė Freintalių giminė.

„Tai liudija gausus emigravusių žmonių skaičius, o senosiose žydų kapinėse yra nemažai paminklų, kurių epitafijose paminėtos Freintalių pavardės“, – BasketNews teigė Gliožerienė.

Jie dar buvo žinomi kaip Frankeliai, tačiau giminaičių iš Amerikos prašymu, Darbėnuose jie pristatomi kaip Freintaliai.

Nuotr. Edita Gliožerienė

Sarah, kurios gimimo data tam tikruose šaltiniuose nurodoma 1910 m., išvyko į JAV per masinę žydų emigraciją. Cubano senelis buvo kilęs iš Ukrainos.

Gliožerienės teigimu, Cubano močiutė yra paminėta Freintalių emigracijos dokumentų registracijos kortelėje Oklahomoje.

Gliožerienė palaiko ryšį su Freintalių šeimos giminaičiais Teksase. 2021-ųjų vasarą mokytojos iniciatyva Darbėnų centre buvo pastatyta Atminimo obelaitė šio miestelio žydų bendruomenei, o vienas obuolys skirtas būtent Freintalių šeimai.

Nuotr. Edita Gliožerienė

Kazys Maksvytis mielai aprodytų Cubanui jo močiutės gimtinę.

Darbėnai yra itin žydų gerbiamas štetlas, iš kurio kilę daug garsių asmenybių.

„Be abejo, svajonė būtų prisikviesti jį į Kazio 3x3 turnyrą, – šyptelėjo Maksvytis, dėl kurio vardo taurės kiekvieną vasarą kovojama jau nuo 2011-ųjų. – Bet jei tik bus galimybė ir keliai kažkada dar mus suves, įteiksime kvietimą. Įdomu, koks pasaulis mažas.“ 

Į Lietuvą veda ne vienos JAV garsenybės šeimos medžio šaknys.

Galadauskas yra radęs dokumentų, kurie įrodo kino legendos Woody Alleno šaknis Panevėžyje – iš čia kilę jo proseneliai ir proproseneliai.

Jo duomenimis, „Manchester United“ klubo savininko Malcolmo Glazerio šeima yra kilusi iš Vilniaus.



Komentarai:

Jeigu nesustos klaidos ir neatsinovosim kamuoliu mes isvaziuosim su 0 pergaliu ir 24 vieta. Adios
2022-09-04
+6
Atsakyti
Anonimas
Sitas rungtynes prapiso treneris ..
2022-09-03
+8
Atsakyti
Anonimas
pzdc
2022-09-03
-2
Atsakyti
Išsigando Jonas didelio falo
2022-09-03
+6
Atsakyti
tik issivqizduoju kaip atrode amerika tokiais metais, ypac kai isvaziuoji is letuvos kur ise mates tik trobas su skylem
2022-09-03
-3
Atsakyti
anonimas
Fakto klaida straipsny - Malcolm Glazer (Man United savininkas) yra miręs jau 8 metai, jo šeimai dabar priklauso didžioji Manchester United akcijų dalis.
2022-09-03
+4
Atsakyti
tegul maskvytis įtikina į žalgiri painvestuot kokius keliu milus:D
2022-09-03
+24
Atsakyti
labai
Labai įdomus straipsnis apie netikėtą svečią Bosnijos ir Hercegovinos treniruotėje.
2022-09-03
+3
Atsakyti
truputi nesupratau tos dalies kur chauncey bilupsas buvo bosniu treniruoteje ir paskui kazys priejo apie tas saknis pakalbwt. Pagal konteksta atrodytu, kad kazys butu turejes prie cubano prieiti, bet ten jo nebuvo.
2022-09-03
+5
Atsakyti
Anonimas
Woody Allen, Bob Dylan, Anthony Kiedis visi lietuvos zydu kilmes. apskritai jei kazkas isgarsenybiu uzsimena, kad turi lietuvisku saknu, tai buna lietuvos zydu, o netiesiog lietuviu.
2022-09-03
+5
Atsakyti
Flashyo
pink taip pat
2022-09-03
+12
Atsakyti
Kazys
jau ka lietuviai moka tai laizyt sikna amerikonui kiekviena karta kai lt pamena
2022-09-03
-4
Atsakyti
eik geriau rusam savo laižyt subine
2022-09-03
+12
Atsakyti
kodel donciciu visi popina kaip maza vaika , net mavricks savininkas atvare su vadovybe ziuret rungtyniu. Ir siaip atrodo kad nuo mamos papo dar nenuejes verksnys kuri dar visi skriaudzia ir reik ji ginti.
2022-09-03
Atsakyti
A
Billupsas atvare Nurkiciu palaikyt, irgi popina?
2022-09-03
+5
Atsakyti
A
dar kazkada buvo rasyta, kad abramoviciaus saknys is Taurages.. Ir visi zydu kilmes :) isskyrus turbut woody alena :)
2022-09-03
+2
Atsakyti
A
vistik ir Woody turi zydisku saknu
2022-09-03
+5
Atsakyti
neutralizuojam ji
2022-09-03
-9
Atsakyti
Eggzpertas
o gal nacionalizuojam geriau?
2022-09-03
+8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 22

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.