Šaras – apie „Barcos“ titulų siekimą, Calatheso pakeitimą ir Laso atleidimą

2022-09-30 16:24

Šarūnas Jasikevičius po tarpsezonio permainų nori, jog komanda susikurtų geriausius šansus laimėti titulus. Nicką Calathesą Tomašu Satoransky pakeitęs strategas tikisi greitesnio „Barcos“ žaidimo ir su nekantrumu laukia, kaip suveiks kitos korekcijos.

Nuotr.: Barca
Nuotr. Barca

Šarūnas Jasikevičius „Barcelonos“ klube pradėjo trečiąjį sezoną. Dar vieną, kai tikslas yra daugiau nei aiškus: laimėti titulus.

2020 m. vasarą Katalonijoje darbus pradėjęs specialistas kartu su „Barca“ sykį laimėjo ACB ir dukart iškovojo Karaliaus taurę.

Tarpsezoniu atnaujinus sudėtį, prie kurios prisijungė šeši naujokai, Jasikevičius ir Ispanijos grandas kovos dėl pozicijos laimėti viską.

„Barcelona“ sezono starte laimėjo Katalonijos taurę, Supertaurės finale suklupo prieš Madrido „Real“ ir dabar pasitinka ACB bei Eurolygos startus.

„AS.com“ žurnalistas Alexas Biescas išsamiai pasikalbėjo su Jasikevičiumi apie laukiančius iššūkius, spaudimą Barselonos komandoje, įneštas sudėties permainas ir kita. 

– Ar komanda yra pasiruošusi sezonui? – „AS.com“ žurnalistas paklausė Jasikevičiaus.
– Labai sunku pasakyti, ar mes jau esame pasirengę, tačiau mes privalome būti. Niekas mums neatiduos nieko lengvai. Suprantame, su kokiais sunkumais susiduria komandos, sulaukusios naujų žaidėjų po Europos čempionato. Tačiau yra, kaip yra. Tokioje padėtyje yra atsidūrę daug klubų.

– Šiuo atveju, pasirašėte sutartis su šešiais naujokais ir sulaukėte septynių krepšininkų po tarptautinių turnyrų.
– Taip, džiugu dėl to, bet tuo pačiu pradžioje tai apsunkina procesą. Svarbu, kad tai – patyrę žmonės, kurie perėjo per ne vieno trenerio rankas, susidūrę su įvairiomis situacijomis. Jie turi prisitaikyti greičiau.

– Ar šio sezono sudėtis jums patinka labiau nei praėjusių metų?
– Galvoju, kad kai kuriuose aspektuose mes pasitempėme, o dėl kai kurių dalykų dar reikia pažiūrėti. Prie mūsų prisijungė žmonės, kurie jau yra laimėję. Tas yra labai svarbu. Visi atvykę, išskyrus jauną Oscarą da Silvą, dirbo su daug labai gerų trenerių, turi susiformavusius labai gerus įpročius ir yra pasiruošę daugeliui situacijų.

– Ar tai kažkaip lengvina procesą?
– Teoriškai, taip. Kiekvienas treneris turi skirtingas darbo metodikas, kaip reaguoja ir tvarkosi su situacijomis krepšinyje, o tokie žaidėjai greičiau adaptuojasi.

– Viena svarbiausių pakeitimų buvo įžaidėjo pozicijoje. Ar keisis komandos žaidimas su Tomašu Satoransky, kuris atvyko vietoje Nicko Calatheso?
– Mažose detalės taip, bet ar stipriai keisis, tai nežinau. Atakoje siekiame susikurti geriausią įmanomą metimą, ar tai būtų antra sekundė, ar 24-a. Manau, kad kiekvienas iš jų turi ir geresnių, ir blogesnių dalykų, tačiau Satoransky mums suteiks daug teigiamų dalykų.

– Ar matysime greitesnes atakas?
– Kalbama, kad „Barca“ yra labai sisteminga ar labai lėta komanda, tačiau visoje Eurolygoje mes surengėme daugiausiai atakų. Satoransky teoriškai labiau turėtų padėti ties šiuo aspektu.

– Ar jums pasitarnaus nauja ACB taisyklė išsimetant kamuolį?
– Žaisdami Eurolygoje kentėsime dėl šios taisyklės. Sunku prisitaikyti, bet labai padeda, kai komandoje yra patyrusių krepšininkų. Mes jau patyrėme tai Supertaurės turnyre. Bet, pavyzdžiui, kai Eurolygoje žaisime dvigubą savaitę ir po 48 valandų reikės persiorientuoti, galimai pamiršime apie tokią taisyklę.

– Ar jums asmeniškai patinka?
– Taip, tai pagreitina krepšinį. ACB trenerių susitikime kalbėjome, kad kartais būna painu, taip pat stebint ir iš tribūnų, bet reikia mėginti. Viskas yra gerai, krepšinis tampa dinamiškesnis ir greitesnis. Susirinkusiems yra mažiau nuobodu.

– Ar „Barcos“ tikslas – laimėti viską?
– Mums visada svarbu turėti galimybes laimėti titulus. Patekti į finalus. Priešakyje laukia ilgas kelias, bet sau patiems turime suteikti šansus iškovoti trofėjus. Ir reikia tikėtis, jog mes pasinaudosime jais.

– Ar praėjusį sezoną to ir pritrūko?
– Reikia pasakyti tiesą, kad sezono pabaigoje neatrodėme geriausiai. Turėjome puikų sezoną, bet neužbaigėme jo. Žmonės supranta, jog pasirodėme labai gerai, bet „Barcelonoje“ turi laimėti titulus. Tokia yra viena tiesa.

– Ar svarstote keisti fizinį pasirengimą ar rotacijas, jog lemiamą sezono etapą pasitiktumėte geresnėje padėtyje?
– Jeigu pažiūrėtume į žaidimo minutes, kaip esame išskaidę, tik kelios Europos komandos išdalino taip smarkiai, kaip mes. Daugiausiai žaidęs Mirotičius per rungtynes aikštėje praleido po 24 minutes ir turėjo kai kuriuos laisvus savaitgalius. Bandome tai daryti įvairiausiais būdais, bet tai nėra NBA.

– Bet lyginant rungtynių skaičiumi.
– Pagal rungtynių sumą tai yra panašu į NBA. Žaidėme daugiau nei 90 rungtynių, bet mes neturime užsakomųjų reisų ir tokių sąlygų, kokios yra NBA. Eurolygoje labai gerai rūpinasi mumis, bet ACB nėra kaip NBA. Nagi, prieš tai naktį miegojome viešbutyje, dabar vėl miegosime… Stengiamės, kiek galime, bet vyrai supranta, kad sezonas yra labai ilgas.

– Kaip sekasi po traumos sveikstančiam Nikola Mirotičiui?
– Niko tęsia reabilitaciją pagal sudarytą planą. Daugiau ar mažiau viskas vyksta taip, kaip tikėjomės. Turime būti kantrūs su juo.

– Ar esate nusistatę preliminarią grįžimo datą?
– Ne, mes nepasikliaujame jokios datomis.

– Prisijungus prie „Barcos“, kelis kartus įveikėte „Real“, bet pastaruoju metu tendencija pasikeitė: Eurolygos pusfinalis, ACB lyga, Supertaurė…
– Jie sezono pabaigą pasitiko geresnėje formoje dėl daugelio priežasčių. Supertaurėje ir Eurolygos pusfinalyje buvome labai geroje pozicijoje, turėjome 12 taškų pranašumą ir tereikėjo uždaryti rungtynes. Nuolatos reikalauju, jog mes susikurtume padėtį, kurioje galėtume laimėti titulus ir žinoti, kaip užbaigti rungtynes. Reikia daug dirbti.

– Ką manote apie Pablo Laso atleidimą?
– Man buvo keista, bet nenoriu apie tai kalbėti, kadangi „Barcos“ vyr. trenerio pasisakymai gali būti sutirštinti. Bet man pasirodė keista.

– Ar taip ir paliekame šią temą?
– Geriau taip.

– Aito Garcia Renesesas sugrįžo į ACB lygą. Tai – treneris, kurį pažįstate puikiai.
– Aito visada gerai užbaigia sezonus. Jis yra to meistras. Aito jaunimui suteikia daug galimybių. Europoje bus daug komandų, kurios stebės Žironos klubo žaidėjus. Komandoje dirba labai patyręs treneris, žaidžia tokie patyrę krepšininkai kaip Quino Colomas ir Marcas Gasolis, todėl jaunimas daug išmoks iš jų. Žaidžiant vienas rungtynes per savaitę, Marcas gali būti vienas ryškiausių ACB žaidėjų. Prisimenu savo rungtynes Žironoje ir ten laimėti visada būdavo sunku.

– Ar praėjusią vasarą manėte, kad Marcas gali žaisti „Barcoje“?
– Ne, tiesa tokia, kad mes apie tai daug negalvojome. Net nežinau, ar Marcas norėjo. Niekas man nepateikė tai, kaip esamos galimybės.

– Ką manote apie Ispanijos rinktinės pasirodymą Europos čempionate?
– Nemeluosiu, nesitikėjau, kad jie laimės. Tai, ką Sergio Scariolo padarė su šita komanda, verta daug nuopelnų. Ispanai laimėjo įvairius čempionatus žaisdami skirtingais stiliais ir turėdami skirtingas komandas, kai jie ir buvo favoritai, ir kai niekas iš jų nesitikėjo to.

– Ar stebite NBA?
– Kasmet vis mažiau. Mažiau žinau apie į lygą ateinančius krepšininkus, kadangi mažiau bežiūriu koledžų krepšinį. Manau, kad vykstanti situacija JAV yra labai bloga. Dauguma net nebesirenka studijuoti koledže ir traukia tiesiai į G lygą. Dabar tik pinigai pasidarė svarbu – uždirbti daug ir labai greitai. Trumpuoju periodu yra gerai, bet žvelgiant bendrai į karjerą, manau, tai vienas blogiausių dalykų, kas gali nutikti. Pasižiūriu NBA atkrintamąsias ir finalus. Man labai patinka, kad europiečiai yra vis ryškesni ir yra daug lemiantys žaidėjai. Be to, šeimoje palaikome „Golden State Warriors“, todėl gerai, kad Stephenas Curry laimi viską.

– Ar kažką iš NBA panaudojate „Barcelonoje“?
– Kai pamatai kažką NBA, tai sudomina. Kalbu su daugybe NBA trenerių, kažkokios smulkmenos yra įdomios. Visada turi tobulėti ir iš NBA tikrai galima pasimokyti. Tačiau žmonės nesuvokia ir to, kad jie taip pat daug žiūri mūsų krepšinio.



Komentarai:

Lama
man aplamai keista kaip toki alkoholika dar laiko
2022-09-30
-5
Atsakyti
Anonimas
idomus interviu, aciu
2022-09-30
+10
Atsakyti
Sitas pasiputes avinas
tuoj vaziuos y turkijos antra trecia lyga
2022-09-30
-7
Atsakyti
aha
Korekcijos jau suveike supertautej
2022-09-30
-4
Atsakyti
bado akis
Kas verte sita interviu? sunku kartais net suprasti, ka bandoma pasakyti.
2022-09-30
+8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 6

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.