(Ne)pasikeitęs „Rytas“: šiuolaikinė ekipa su žalią šviesą turinčiu lyderiu

Augustas Šuliauskas
BN+ kūrėjas
2022-10-07 14:30
Nuotr.: Lukas Balandis/BNS)
Nuotr. Lukas Balandis/BNS)

LKL čempionų titulas negarantavo tęstinumo komandos sudėtyje. Tačiau net ir 6 nauji žaidėjai pernelyg nekeičia Vilniaus „Ryto“ žaidimo idėjos.

Giedriaus Žibėno filosofija aiški – pagal visas šiuolaikinio krepšinio idėjas sustyguota ekipa. Mobilūs, neaukšti aukštaūgiai, kaip įmanoma labiau plečiantys žaidimą, galintys gintis gana aukštai perimetre, ir su kamuoliu dominuojantys gynėjai.

Be abejonės, ryškiausi vasaros ėjimai, šiek tiek keičiantys ekipos veidą – Ivano Buvos išvykimas bei taškų mašinos Marcuso Fosterio įsigijimas. Ir nors kroato pagalbos menkai teprireikė LKL finale prieš Panevėžio „Lietkabelį“, jis buvo vienintelis žaidėjas, galintis rungtyniauti „ant ūselio“, suteikdavęs papildomą pasirinkimą puolime. 

Šiame sezone „Rytas“ visą žaidimą grindžia iš perimetro, o čia visišką laisvę, begalę derinių sau ir žalią šviesą turi Fosteris.

Šiame tekste apžvelgsiu variantus Fosteriui puolime, jo tendencijas ir sprendimus, Tenerifėje strigusią visko keitimosi gynybą bei kitus esminius naujojo „Ryto“ žaidimo niuansus.

Žalia šviesa Fosteriui

Prabėgus vos kelioms oficialaus sezono savaitėms nieko naujo nepasakysiu – Marcusas Fosteris yra kito lygio žaidėjas puolime. Gynėjas per 4 rungtynės renka po 16 taškų, pelnydamas po 1,08 taško per išpuolį (solidus rezultatas perimetro žaidėjui), atakuodamas krepšį 48% taiklumu.

Taip, jo metimų pasirinkimas ir siautimas aikštelėje kartais verčia griebtis už galvos, tačiau gynėjas parodė galįs ir kurti žaidimą komandos draugams. Jo sprendimų priėmimas ir gynyba yra verti atskiro teksto, o šiame likime prie bendro vilniečių žaidimo vaizdo.

Jei stebėjote „Ryto“ rungtynes atidžiai, galbūt jau atkreipėte dėmesį, kad amerikietis itin noriai veržiasi į dešinę pusę ir nuolat ieško galimybių atakuoti būtent į šią pusę. Giedrius Žibėnas tą puikiai žinojo dar vasarą, todėl praktiškai visi deriniai Fosteriui yra skirti būtent veržtis į jo stipriąją ranką.

Kaip išvysite žemiau esančiame video, „Rytas“ turi begalę derinių, skirtų Marcusui, o sukombinavus tai su amerikiečio noru būti atakos smaigalyje bei jo fizinėmis galimybėmis, gauname itin didelį jo panaudojimo procentą (angl. usage rate).

Tarp derinių yra dviguba užtvara kylant iš kampo (angl. stagger), išbėgimas iš rombo situacijos (angl. diamond) ir 2 prieš 2 kampe, vėlgi dviguba užtvara kylant iš apačios (angl. zipper) ir laisvo ploto veržtis sukūrimas, užtvaros pusės pakeitimo derinys (angl. flip screen/Varejao), kurį matėme Lietuvos rinktinėje, ir paprastas kamuolio padavimas atgal (angl. handback) ir pikenrolas iš greičio.



Komentarai:

puikiai:)
2022-10-07
-2
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.