„Žalgirio“ darbininkas gynyboje: apie priverstinį pokytį ir asmeninį patobulėjimą

Tomas Vanagas
BasketNews vyr. redaktorius iš Pirėjo (Graikija)
2022-10-14 11:02

Kevarriusas Hayesas buvo pirmasis žaidėjas, kuris po Pauliaus Jankūno karjeros pabaigos Kauno „Žalgiryje“ pretendavo perimti 13 numerį, tačiau amerikiečiui leidimas nebuvo duotas.

Floridos universiteto „Gators“, Kantu „Oransoda“, Vilerbano ASVEL ir Bursos „Frutti Extra“ komandose 25-erių atletas vilkėjo 13 numeriu pažymėtais marškinėliais.

Visgi „Žalgiryje“ šis skaičius priklausė legendiniam klubo žaidėjui Jankūnui. Ir nors Paulius po praėjusio sezono baigė karjerą, klubas nutarė per pirmąsias Eurolygos namų rungtynes iškelti Jankūno marškinėlius į arenos palubes, o taip šis numeris tapo neliečiamu.

Hayesui teko suktis iš padėties. Pagalvojęs, jis nutarė išsirinkti numerį, kurį vilkėjo Kobe Bryantas. Šis skaičius taip pat sutapo su Kevarriuso širdies draugės gimimo diena. Tas skaičius – 8.

„Kartais tiesiog taip nutinka, tad buvau tam pasiruošęs, – apie numerio keitimą tinklalapiui BasketNews sakė Hayesas. – Tikėjausi savo marškinėlių numerį išlaikyti tiek, kiek tik galėsiu, bet 8 – taip pat geras skaičius. Sakiau Jankiui, ar negalėjo man palikti šį numerį dar bent vieneriems metams (juokiasi).“

Visgi Hayeso sezono startas yra toks sėkmingas, kad akylesni žiūrovai ant jo kūno vis tiek turėjo pastebėti skaičių 13. Šis skaičius atletą žavi dėl anksčiau ant aprangos jį turėjusių krepšininkų pasiekimų. Pavyzdžiui, skaičių 13 buvo išsirinkęs taip pat Floridos universiteto „Gators“ komandoje žaidęs gynybinis centras Joakimas Noah.

13 numerį taip pat pasirinko tokie garsūs krepšininkai kaip Wiltas Chamberlainas, Steve'as Nashas, Jamesas Hardenas ar Paulas George'as.

Dabar 13 numerio neliko ant Hayeso marškinėlių, bet jis vis dar yra ir tikrai užsibus ant peties.

Nuotr. Erikas Ovčarenko/BNS

Ketvirtąjį profesionalios karjeros sezoną „Žalgiryje“ pradėjęs Hayesas Eurolygoje prisistatė 16 taškų, 9 sugriebtų kamuolių ir 21 naudingumo balo pasirodymu prieš Tel Avivo „Maccabi“.

Bet tai nebuvo Hayeso debiutas Eurolygoje – šiame turnyre jis jau žaidė 2020-2021 metų sezone su Vilerbano ASVEL. Nors tuomet 206 cm ūgio atleto statistika nebuvo išskirtinė – 3 taškai ir 2,6 atkovoto kamuolio –, tačiau Hayesas turėjo ir itin įsimintinų rungtynių.

Pavyzdžiui, rungtynėse su Stambulo „Anadolu Efes“ amerikietis blokavo net 6 varžovų metimus. Naujojo formato Eurolygoje (nuo 2016 m.) tai yra pats geriausias rezultatas turnyre. Lygos rekordas priklauso Stojanui Vrankovičiui, kuris 2000-2001 metų sezone blokavo 10 metimų, o 6 blokai yra 8-as geriausias rezultatas.

Šiandien Hayeso ir „Žalgirio“ laukia dar vienas rimtas išbandymas – Pirėjo „Olympiakos“. Apie buvusį komandos draugą varžovų gretose, pirmuosius mėnesius „Žalgiryje“ ir savo kelią krepšinyje Kevarriusas Pirėjuje papasakojo interviu BasketNews.

– Kevarriusai, „Žalgiryje“ jau esate du mėnesius. Kokį įspūdį palieka organizacija?
– Visa „Žalgirio“ organizacija man patinka, ji dirba labai gerai. Nuo pat viršūnės iki apačios visi yra draugiški, dirba kartu. Dėl to galiu pasikalbėti su bet kuriuo darbuotoju. Man patinka infrastruktūra, čia puiki vieta žaisti krepšinį. Manau, kad į organizaciją įeina ir sirgaliai, jie yra išskirtiniai, fanai vietinėje lygoje atvyksta mūsų palaikyti net ir išvykose. Jaučiame, kad žaidžiame dėl jų.

Nuotr. zalgiris.lt

– Jeigu reikėtų palyginti Kevarriusą prieš ketverius metus Kantu klube ir Kevarriusą „Žalgiryje“, kokie būtų didžiausi skirtumai?
– Daug panašumų, pavyzdžiui, vis dar žaidžiu su aukščiausia energija. Dabar turiu daugiau įgūdžių, esu kantresnis krepšininkas, esu labiau susikoncentravęs rungtynių tėkmei, į tai, kaip viskas vyksta.

– Eurolygoje debiutavote antrajame profesionalios karjeros sezone, kai jums buvo 23-eji metai. Kaip manote, ko tada pritrūko, kad sezonas asmeniškai būtų geresnis?
– Persikėlimas į Eurolygą tada... Manau, kad dėl savo įgūdžių jau buvau pasiruošęs, bet pajaučiau, kad kai kuriuos dalykus savo žaidime turiu pakelti į dar aukštesnį lygį. Privalėjau gerai dirbti ne tik gynyboje, bet ir puolime.

– Praėjusiame sezone sėkmingai žaidėte Bursos komandoje (vid. 9 tšk., 6,8 atk. kam., 13,6 naud. bal.), su kuria nukeliavote iki Europos taurės finalo. Ar po tokių metų pajautėte, kad esate žymiai geriau pasiruošęs Eurolygai?
– Tikrai taip. Praėjusiame sezone supratau, kaip turiu žaisti aukščiausio lygio rungtynėse. Buvau vienas svarbiausių komandos žaidėjų, pajaučiau didžiulę atsakomybę, o mes galiausiai nukeliavome iki finalo.

– Šį sezoną pirmą kartą susitikote su „Žalgirio“ vyriausiuoju treneriu Kaziu Maksvyčiu. Kokį įspūdį susidarėte apie jį kaip trenerį ir žmogų?
– Manau, kad jis tikrai yra atsipalaidavęs vyrukas (juokiasi). Mėgsta juokauti, iš jo nuolat jaučiama gera nuotaika. Labai vertinu tai, kad jis su manimi bendrauja atvirai ir tiesiai, visada pasako apie rotacijas, apie tai, jog norėtų, kad aš žaisčiau kiek kitaip. Visada žinau, ko jis iš manęs nori.

Kazys visada prašo žaisti kietai, jam patinka mano atletiškumas, kaip kietai žaidžiu gynyboje, jis manęs, kaip ir visų komandos narių, prašo dalintis kamuoliu ir žaisti kartu.

– „Olympiakos“ komandoje sutiksite savo buvusį komandos draugą ASVEL gretose Moustapha Fallą. Kaip atrodo „Olympiakos“ ir kaip reikia stabdyti tokį aukštą vidurio puolėją?
– „Olympiakos“ atrodo labai gerai. Jie yra stiprūs ir po krepšiu, ir atakuojant iš toli. Tikrai labai stipri komanda, prieš kurią žaisti visiems yra sunku.

Bus smagu vėl pasimatyti su Fallu, dabar jis yra labai patobulėjęs. Žaidžiant prieš tokius didelius varžovus visada yra sunkiau, turi atiduoti daugiau energijos, visada turi susikoncentruoti į tai, kad juos išstumtum iš baudos aikštelės ir neleistum atkovoti kamuolių.

– O kaip jūsų akimis sezono pradžioje atrodo „Žalgiris“?
– Mes žaidžiame gerai. Dar turime visi kartu paaugti. Pradedame susiklijuoti, tik turime visas 40 minučių išlaikyti vientisumą. Bet bendrai kalbant, tikrai esame solidūs, kaip ir „Olympiakos“, galime žaisti ir arčiau, ir toliau nuo krepšio.

Ula (Edgaras Ulanovas – aut. past.) ir Roland (Rolands Šmits – aut. past.) yra tikrai geri krepšininkai žaidžiant nugara į krepšį. Turime krepšininkų, su kurias puolime galime kovoti dėl kiekvieno kamuolio. Taip pat nugara gali sužaisti Biras (Laurynas Birutis – aut. past.), jis yra aukštas, turi minkštą metimą. Ir galiausiai turime puikius metikus – visi gali pataikyti.

– Statistiškai labai gerai pradėjote sezoną. Kaip pats jaučiatės aikštėje?
– Kol kas esu laimingas, pavyko gerai pasiruošti sezonui, pataikau metimus iš vidutinio nuotolio, net ir baudų metimus, kas man yra didelis pasiekimas – nekenčiu baudų metimų (juokiasi). Turbūt visi aukštaūgiai jų nemėgsta. Jaučiu, kad tobulėju dirbdamas individualiai su Tučiu (Tautvydu Saboniu – aut. past.), jis man padeda tobulinant žaidimą po krepšiu.



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.