„Ryto“ kryptį kvestionavęs Kurtinaitis: apie „Wolves“ piniginį kozirį ir filipiniečio potencialą

Gustavas Klikna
BasketNews žurnalistas
2022-10-29 07:09

Kurtinaitis sukritikavo žurnalistus už keistas įžvalgas, tiki Juano Gomezo de Liano potencialu ir nežino, ar Fosterio individualus žaidimas atneš „Rytui“ pergales.

Nuotr.: BNS, BC Wolves, LKL | BasketNews iliustracija
Nuotr. BNS, BC Wolves, LKL | BasketNews iliustracija

Rimo Kurtinaičio sugrįžimas į didįjį krepšinį nebuvo lengvas. Prie naujai įsikūrusio „Wolves“ klubo vairo stojęs strategas turėjo padėti nuo nulio surinkti sudėtį bei paruošti komandą debiutiniam sezonui. Nebuvo lengva ir tai, jog iškart sprendėsi svarbus klausimas – vilkų likimas Europoje.

Nors Gediminas Žiemelis puoselėjo viltis su nauju savo projektu iškart startuoti Europos taurėje, vardinio kvietimo nei į šį turnyrą, nei į FIBA Čempionų lygą „Wolves“ negavo. Teko pasitenkinti ketvirtojo pagal pajėgumą turnyro – FIBA Europos taurės – atranka.

Nuo Europos taurės – prie suskilusios geldos. Bulgarijoje „Wolves“ pralaimėjo kukliai vietinei Samokovo „Rilski Sportist“ ekipai bei liko be europinio turnyro.

Šį sezoną metami dvitaškiai

54%
20,3
Pataiko: 20,3
Taiklumas: 54,5%
Vieta lygoje: 9
Geriausias pasiekimas: 30
Blogiausias pasiekimas: 15
Daugiausia pataiko: Ahmad Caver

Sezonas LKL taip pat prasidėjo sunkiai. Nors rezultatas atrodo gražiai – 5 pergalės ir vos 1 pralaimėjimas, „Wolves“ vargo su tokiomis komandomis kaip „Gargždai“, „Nevėžis-Optibet“, „Pieno žvaigždės“, o antrąjį antausį sezone Kurtinaičio kariaunai sudavė Jonavos „CBet“, kuri sutriuškino alytiškius (80:62).

Dideli užmojai prieš sezoną iš vadovybės pusės, tačiau visiškai kitokia realybė. Toks vargas prieš antrojo ešelono LKL klubus sukėlė kritikos bangą, į kurią kalbėdamasis su tinklalapiu BasketNews atsakė Kurtinaitis.

„Žurnalistai kažkaip užkėlė mūsų klubui tokią kartelę. Nežinau, iš kur jūs turite tokius duomenis apie mūsų biudžetą ir galvojate, kad kai mes ateisime, visus nušluosime. Ne, aš sakiau, kad bus sunku. Mes surinkome naują komandą, kuri praktiškai vienas su kitu nebuvo žaidusi, išskyrus Adą ir Eigirdą.

Visi kiti iš skirtingų galų, skirtingų šalių ir mums reikia per trumpą laiką viską sulipdyti. Trys pagrindiniai žaidėjai – Žukauskas, Žemaitis ir Delia – buvo rinktinėse. Reikia truputėlį laiko. O šiaip mes judame į priekį. Manau, kad kol kas mūsų demonstruojamas rezultatas tikrai neblogas. Iš 6 rungtynių LKL laimėjome 5“, – kalbėjo treneris.

Visgi po sunkaus sezono starto „Wolves“ kraujas pradeda virsti kūnu. Komandos žaidimas su kiekvienomis rungtynėmis gerėja, o šalia Ahmado Cavero į lyderių gretas prisijungęs Adas Juškevičius pakėlė vilkų puolimą į kitą lygį.

Per paskutines dvejas LKL rungtynes Cavero ir Juškevičiaus „in ir jang“ tandemas fiksuoja 49 naudingumo balų vidurkį. Tai – daugiau nei pusė visos komandos naudingumo (vid. 92,5).

Nuotr. LKL

Kurtinaitis yra patenkintas judančiu kamuoliu ir vis gerėjančia komandos forma, tačiau išskyrė pagrindinį minusą.

„Tikiuosi, kad neatsitiktinai, bet mače su „Šiauliais“ žaidėme tai, ką mes norime žaisti. Žaidėjai supranta ir vienas kitą tarpusavyje, ir labai gerai judėjo kamuolys. Kažkas pastebėjo, kad įmetėme nemažai tritaškių, bet aš dar pastebėjau, kad 10 gerų tritaškių prametėme. Tai truputėlį neramina, jog dar nesugebame susimesti savo metimų. Aišku, su „Šiauliais“ nepralaimėjome kovos dėl atšokusių kamuolių, bet prieš tai dažnai pralaimėdavome kamuolius.

Per vieną mačą nusiėmėme 17 mažiau kamuolių nei varžovai. Čia matau labai didelį potencialą. Jeigu mes laimime eilę rungtynių pralaimėdami atšokusius kamuolius, tai reiškia, kad potencialo dar labai daug. Aišku, mums trūksta fiziškumo, to nepaslėpsi. Trūksta ūgio ir jeigu mums pavyktų pasipildyti, būtų labai gerai. Ieškome penkto numerio ir jeigu pavyktų gauti, kokį norime, mums kova dėl kamuolių labai pagerėtų. Tuomet dar pasistūmėtume į priekį“, – dėstė Kurtinaitis.

Tinklalapiui BasketNews Kurtinaitis papasakojo apie neseniai „Wolves“ papildžiusio filipiniečio Juano Gomezo de Liano potencialą, galimybę sezono eigoje pasipildyti ne vienu, o dviem žaidėjais, apžvelgė dabartinę sudėtingą „Ryto“ situaciją bei ties varžovų sudėtimi iškėlė klausimą.

– Treneri, nuo sezono starto prabėgo lygiai mėnuo. Koks jis jums buvo?
– Buvo visko. Vertinant bendrai, tikrai nėra blogai. Aišku, yra daug taisytinų dalykų. Visuma kol kas gera, esame turnyrinės lentelės viršuje. Kol kas nesame tokio pajėgumo, kad dominuotume LKL, bet po truputėlį krapštomės ir judame į priekį.

– Kaip pačiam sekasi sugrįžti į vyr. trenerio vėžes. Ar jaučiatės aprūdijęs, o galbūt sugrįžote labai lengvai?
– Atrodo, kad būčiau vaikas, kuris rado krepšinį ir kažkas čia man atsitiko. Žinau, ką žaidžiu, žinau, kokius žaidėjus turiu. Žinau, kad jie gali įvykdyti mano norus. Aš turiu prie jų kažkiek prisitaikyti, galbūt per aukštų reikalavimų nekelti. Ko aš nebežinau? Ne taip, kaip kiti treneriai, aš nežaidžiu zoninės gynybos 20 metų paeiliui. Tokie treneriai, kurie taip daro, niekada nesurūdys. Stovi sau ir viskas. Ar už 10 metų, ar už 100 metų. Mes žaidžiame, turime savo stilių. Kartais jį įgyvendiname, kartais ne. O aš treniruoju kaip treniravęs. Niekas nepasikeitė.

Nuotr. LKL

– Sezoną pradėjote netikėtu pralaimėjimu FIBA Europos taurės kvalifikacijoje. Vis dar skauda dėl tokios nesėkmės?
– Skauda, kad pralaimėjome tokiai komandai. Dieną prieš nukovėme „Aris“, kuris Graikijos čempionate įveikė „Panathinaikos“. Mes nugalėjome komandą, kuri nugalėjo Eurolygos klubą. Mano nuomone, buvo sudarytas ne visai teisingas tvarkaraštis, nes kitą dieną vėl turime žaisti, o Samokovo komanda dieną prieš ilsėjosi. Energijos skirtumas po tokių sunkių rungtynių davė tokį rezultatą, kokį turime. Jeigu sąlygos būtų lygios... Na, bet aš žinau, FIBA niekuomet nebūna viskas lygu. Ten daroma ne kaip turi būti, o kaip išeina. Aišku, kad išgyvenau. Po kiekvieno pralaimėjimo taip būna. 

– Kaip reagavote į kritiką sezono pradžioje?
– Paklausau kai kurių žurnalistų. Jie sako, kad mes nemotyvuoti. Jie, dar nematę rungtynių su „Šiauliais“, sprendžia, ar mes nukausime „Rytą“, ar ne. Tas profesionalumo trūkumas mane piktina. Toks bendras įspūdis. Iš kitos pusės, visi laukia rungtynių „Wolves“ – „Rytas“, bet niekas nekalba, kad mes per 5 dienas turime 3 rungtynes ir žaidžiame su 8 žaidėjais. Jeigu pralaimėsime „Rytui“, neabejoju, jog atsiras visokių žiniuonių, kurie skalambys, kad buvome nepasiruošę, nors net neįsigilino į pagrindinę problemą. „Rytas“ šią savaitę nežaidė nė vienerių rungtynių.

Čia yra problema. Matau problemą planavime ir jeigu LKL nori būti įdomus, reikia sudaryti vienodas sąlygas. Nesudarykite papildomų kliūčių. Man gaila komandos, gaila žaidėjų, nes jų neturime daug. Aš spaudžiu žaidėjus atiduoti 120 proc. aikštelėje, bet kaip aš per 3 rungtynes, kurios vyksta per 5 dienas, tą maksimumą išspausiu – neįsivaizduoju. Čia yra problema, kurios nepalies sporto specialistai ir sakys: „Ai, jie nebėgiojo. Ai, blogai kovojo.“ Truputį erzina, kai žmonės, nežinantys situacijos ir nematantys rungtynių, bando kažką papasakoti.

Atsimenu istoriją, kuomet Maskvoje dirbo tokie du korespondentai žydeliai, kurie rašė „Sovietskij Sport“ laikraštyje. Tai tuo metu buvo pagrindinis SSRS sporto leidinys. Draugystės turnyro bokso finale kubietis nugalėjo rusą. Tie žurnalistai viską detaliai aprašė, kad pirmajame raunde geriau pasirodė kubietis, vėliau rusas davė grąžos, na ir galų gale nugalėjo kubietis. O pasirodo, jog rusas dėl traumos net nekovojo finale, todėl aukso medalis automatiškai atiteko kubiečiui. Paaiškėjo, kad jie, gavę tiesiog rezultatą, iš to sukūrė istoriją. Tai va, panašiai matau ir kai kuriuos Lietuvos žurnalistus. Aš galvoju, kad mes galime geriau.

– Su kokiais dar iššūkiais susiduriate be rotacijos?
– Delia mes komplektavome kaip atsarginį aukštaūgį, Miniotą komplektavome kaip ketvirtą numerį su galimybe pastumti jį į penktą poziciją. Pagrindinis centras turėjo būti mūsų smogiamoji jėga. Komplektacijos pagrindas yra įžaidėjas ir centras. Dabar neturime vienos iš pagrindinių dėlionės dalių. Nesukrito kortos: vieno laukėme, kito laukėme. Iš pradžių sutiko, vėliau susitarė su kitomis komandomis. Jeigu mums pavyktų, turėtume tikrai gražią komandą. Na, bet dabar mes verčiamės su tuo, ką turime. Ne visuomet ūgio pranašumas laimi lentą. Tai yra juodas darbas, kurio aš reikalauju iš komandos. Turime atsitverti, lipti ant lentų. Turime parodyti tokį fiziškumą, kokį rodėme su „Šiauliais“, nors vizualiai atrodėme žemesni visose grandyse – sukovojome lygiai. Ties tuo mes dabar dirbame ir tai pagerėjo. 

Taip pat turėjome problemų su pataikymu, bet dėl to pernelyg nesijaudinu, nes žaidėjai nėra žemos klasės, jie tuos dalykus susitvarkys patys. Aš nenoriu daryti jiems spaudimo. Kai šiuos kriterijus pagerinsime, gerės ir rezultatas.

Nuotr. FIBA

– Kaip sekasi aukštaūgio paieškos?
– Esame derybose. Nenoriu konkrečiau kalbėti, dar yra per anksti. Turime kelis variantus. Pažiūrėsime, kaip viskas susiklostys. Laukėme poros žaidėjų, bet vienas pasirašė sutartį su NBA klubu, kitas sudarė dvišalę sutartį. Mes truputėlį rizikavome, laukėme super centro, bet gavosi, kaip gavosi. Manau, kad sezono eigoje vis tiek surasime reikiamą žaidėją. Taip, kaip aš įsivaizdavau mūsų komandą prieš sezoną, norėjau vienokio penkto numerio, dabar noriu kitokio.

Jeigu būtume su aukštaūgiu pasirašę sutartį prieš sezoną, galbūt jis mums net nebūtų tikęs. Aišku, blogiau nebūtų buvę, bet mums reikia truputį kitokio krepšininko. Reikia, kad jis gintų krepšį, kovotų ir imtų kamuolius, nes mes gerai pataikome. Reikia darbininko, kuris šluotų lentą. Mes jį vis tiek surasime, anksčiau ar vėliau. Mums dabar reikia viską iškentėti. Neprarasti taškų, kur nereikia su esama sudėtimi. Jeigu visi bus sveiki, mes turime didžiulį potencialą.

– Ar naujas pirkinys turėtų būti rimta pavardė?
– Na, kol kas nelieskime tos temos. Kol neįvyko, nekalbėkime, nes vėliau galime prisikalbėti.

– Treneri, turbūt žinote klubo finansinę situaciją. Kiek lankstus Gediminas Žiemelis yra ties tuo piniginės atvėrimu? Na, tarkime dabar nusiperkate centrą ir komanda pagerėja, tačiau sezono eigoje paaiškėja, kad jai kažkiek trūksta iki didesnių tikslų įgyvendinimo, pavyzdžiui, LKL finalo. Ar teko su Gediminu kalbėti, jog sezono eigoje esant reikalui galėtumėte dar pasistiprinti?
– Man su juo kalbėtis neteko. Mes esame seni pažįstami, bet krepšinio temomis aš su juo nekalbu ir jis su manimi nekalba. Jis parodė pasitikėjimą, kuomet pakvietė mane dirbti vyr. treneriu. Mes turime klubo prezidentą, vadybininkus, sporto direktorių. Jeigu ko reikia, per juos vyksta visi reikalai. Rimantas Kaukėnas už visus tuos reikalus yra atsakingas. Dėl komplektacijos kalbuosi su juo ir Algimantu Bružu, o kur reikia, jie tą žinią atneša. Yra ta vadinamoji hierarchija.

Aš esu treneris, yra klubo vadovybė, yra mūsų rėmėjai ir aš su jais tiesiogiai nekalbu. Struktūra labai gerai, viskas labai profesionaliai vyksta. Esu maloniai nustebintas, kad pirmą sezoną viskas labai sklandžiai vyksta. Negalėčiau skųstis jokiais užkulisiais. Jeigu reikės papildomų lėšų, tada ir kalbėsime. Dabar jų kaip ir nereikia. Jeigu kažko trūks sezono eigoje, aš nemanau, kad mes nesurasime galimybės dar kažką įsigyti. Aš manau, kad klubas kūrėsi tam, kad pasiektų kažkokį rezultatą. Jeigu tu investavai tiek daug ir reikia dar trupučio, manau, kad vadovybė suras lėšų, jog pagerintų komandos rezultatus. 

Nuotr. BNS

– Komandą dabar papildė Juanas Gomezas de Liano. Ar tai yra labiau klubo marketinginis ėjimas, ar kažką visgi šiame krepšininke įžvelgėte?
– Jis yra jaunas. Aš prieš kelerius metus stebėdavau Filipinų lygą. Ji man labai patiko, nes yra labai rezultatyvi. Komandos meta virš 100 taškų. Pamenu ten žaidusius amerikiečius, visi tokį lengvą krepšinį žaidė, pataikė. Juanas yra vienas iš perspektyviausių filipiniečių. Turėjome kelias treniruotes. Man patiko jo energija, jo fiziškumas, ta pati gynyba. Aišku, per mažai laiko viską suprasti, o ir jis yra po kelionės. Man paliko gerą įspūdį jo metimo taiklumas. Aš matau perspektyvą, kaip vieną iš žaidėjų, pagalbininkų. Jis yra labiau antras numeris, ne pirmas. Nežinau, kaip jis organizuoja žaidimą. Pagal ūgį galbūt jis įžaidėjas, bet mes turime Caverą ir Žemaitį. Eurolygoje yra eilė krepšininkų, kurių ūgis nesiekia 190 cm, bet jie yra atakuojantys gynėjai. Tai aš Juaną matau kaip gynėją.

Kalbant apie marketingą, aš nežinau, ką Lietuva turi bendro su Filipinais. Gali būti, kad kažkoks verslas rišasi, bet aš žiūriu į tai iš trenerio perspektyvos.

– Kalbant apie gynybą, turbūt jį reikės slėpti?
– Per treniruotes jis gan stabiliai atstovi asmeninėje gynyboje, man jis patiko. Aš jį įsivaizduoju su užduotimi stabdyti varžovų mažiukus. Pavyzdžiui, Prienai turi Brandoną Browną, kuris imasi ant savęs. Mes Gomezą de Liano išleistume su uždaviniu atkabinti Browną nuo kamuolio ir neleisti kvėpuoti. Nes jis yra jaunas, fiziškai stiprus, kojos stiprios. Būdamas 185 cm ūgio, Juanas deda į krepšį. Viskas su jo fiziškumu yra labai gerai. Kaip jis įsipaišys į komandą – bus matyti. Laiko nedaug praėjo, bet kol kas matau, jog jis bus neblogas pagalbininkas.

– Kaip nusprendėte šį krepšininką pasikviesti?
– Dairėmės į tą pusę. Nepavyko įsigyti pačio perspektyviausio filipiniečio Kai Sotto. Mes apžvelgėme visą pasaulį. Žiūrėjome, kas Australijoje žaidžia, kas Azijoje, ir užkliuvo Gomezo de Liano pavardė.

– Bet čia labiau jūsų sprendimas, ar pačio klubo?
– Ne tiek mano, nes mes turėjome amerikietiškų variantų. Bet kai keičiasi geografija, turi prisitaikyti. Mes niekuomet negalvojome, kad į Eurolygą kviesimės lenkus, čekus. Ta geografija keičiasi ir šalys, kurios krepšinio žemėlapyje buvo niekas, jos tobulėja ir atrandi naujų veidų. Aš manau, kad tai yra gerai. Apžvelgėme pasaulį ir radome Juaną.

– Kalbant apie marketinginę prasmę, turbūt su tokiu atveju, kuomet į jūsų komandą atvyksta žaidėjas, kuris labiau duos naudos už aikštelės ribų, susiduriate pirmą kartą. Ar reikėjo nusileisti kažkokiems principams ir kaip tai priėmėte?
– Tokia yra klubo strategija. Kokią mašiną man duosite, tokią aš ir vairuosiu. Man davė tokią, aš dirbu savo darbą. Ką aš iš Gomezo de Liano padarysiu – nežinau. Visus krepšininkus vienodai aukštai vertinu. Kokius turiu, iš tokių ir lipdysiu komandą. Manau, kad viską padarysiu, nes vyrai dirba gerai, aš neturiu jokių nusiskundimų. Kai ko nesupranta, bet supras. Roma ne per vieną dieną buvo pastatyta. Reikia laiko. Nesprendžiu, ar klubo priimti sprendimai blogi, ar geri. Aš dirbu savo darbą, žinau, ko klubas iš manęs tikisi. Visiškai pasitikiu klubo vadovybe. Jeigu nori išmokti plaukti, reikia plaukti. Jeigu nori išmokti žaisti, turi sportuoti. Aš manau, kad viskas bus gerai.

Nuotr. D.Sidaras

– Kiek moderni yra tokia linija, kuomet klubas pasiima krepšininką ne tik dėl jo naudos aikštelėje, bet ir dėl klubo populiarinimo tam tikrose rinkose?
– Aš manau, kad šiuolaikiniame sporte tai yra vienas iš pagrindų. Mes matome, kad lygos užsidaro, lygos orientuojasi į kažkokį pelną. Mes žinome būsimą Eurolygos modelį, kuri planuoja užsidaryti. Anksčiau ten žaisdavo visi nacionalinių lygų čempionai, salės nebuvo didelės ir tų pinigų tiek nebuvo. Dabar žiūrima ne tik į kuriamą produktą, bet ir kiek iš jo uždirbi. Tai yra normalu. Visi gi žinome, kaip NBA ėjo į Kinijos rinką ir darė didžiulius projektus, nes ten yra milijardas žiūrovų. Niekas nenori sėdėti minuse, daro marketingą, skaičiuoja, žiūri, populiarina. Aš manau, kad tai yra gerai, nes keičiasi laikas, keičiasi prioritetai, keičiasi standartai. Aš manau, kad tai yra šiuolaikiška.

– Ahmadas Caveras yra labai įdomus krepšininkas. Labai talentingas puolime ir atrodo, jog turi puikų kūną gintis. Pats esate treneris, kuris mėgsta sunkiai dirbančius krepšininkus. Kiek galbūt erzina ir kiek su tuo kovojate, jog Caveras neretai, atrodo, pritingi gintis?
– Aš iš NBA G lygos krepšininką ėmiau pirmą kartą. Man ta lyga yra nepažįstama ir tas pats Schilleris, kuris žinojo G lygą, į „Žalgirį“ pasikvietė tik Mudiay. Man G lyga yra tokia labiau reabilitacinė. Ten iš NBA ateina žaidėjai pasikelti pasitikėjimą savimi. Iš jos kažko tikėtis ir spręsti yra labai sunku. Kai tu treniruoji Eurolygos komandą, kažką iš ten kviestis yra labai rizikinga. Dar viena rizika, kad amerikietis, nežaidęs Europos krepšinyje. NBA lyga yra pritaikyta tam, kad dominuotų individualus meistriškumas. NCAA ruošia žaidėjus ne europietiškam, o NBA krepšiniui. Ne visuomet jie orientuojasi į tą gynybą. Jie galbūt gerai moka gintis prieš žmogų su kamuoliu, tačiau prieš žmogų be kamuolio yra visai kita kalba, nes dažniausiai krepšininkai žaidžia individualiai. Ir tu tokį žmogų paimi į Europą, kur viskas vyksta komandiškai bei tu turi varžovų komandinius veiksmus išgliaudyti. Daug sudėtingų variacijų. Amerikiečiams, susidūrus su tuo, yra sunku greitai persiorientuoti, nes jie eilę metų mokėsi kitokio krepšinio.

Su Ahmadu yra ta pati situacija. Jis pirmą kartą atvyko į Europą, dominavo G lygoje ir prieš sezoną, kai jo nekaustė atsakomybė, buvo laisvesnis. Bet jis žaidžia puikiai, gerai organizuoja žaidimą, labai paklusnus, labai darbštus. Buvo pavyzdys, kai mes klausėme, ar jis nori gyventi Alytuje, ar didesniame mieste. Nes visgi iš Amerikos atvykus tiesiai į Alytų būtų sunku. Ji pasakė paprastai: „Man nesvarbu, kur gyvensiu. Svarbu, kad šalia būtų sporto salė.“ Jis neturi užkulisinio gyvenimo, koncentruojasi į darbą ir dabar žaidžia 60 proc. savo galimybių. Mes juo daug kalbamės. Aš nenoriu daryti jam daug spaudimo, kad jis visai nesutriktų. Mes iki jo prisibeldėme vien dėl to, nes jis puikiai dirba asmeninėje gynyboje. Ahmadas visiškai suvalgė Sabeckį mače prieš „Šiaulius“. Jis atidirbo idealiai, Sabeckis neįmetė nė taško. Tas postūmis yra, jis supranta ir tik laiko klausimas, kada perpras komandinę gynybą. Reikia kantrybės. Jo lygis yra kur kas aukštesnis nei jis įsivaizduoja, jeigu Ahmadas visuomet išspaus maksimumą. Jo darbo etika kol kas yra puiki.

Nuotr. LKL

– Atrodo, kad Kristupas Žemaitis kol kas sunkiai randa savo vietą. Kodėl jam nepavyksta įsilieti? 
– Daug kalbame asmeniškai. Aš bandau jį suprasti, jis mane. Labai geras vaikinas, labai darbštus, daug dirba individualiai. Didžiausia problema buvo, kad jis nesiruošė sezonui kartu su klubu. Ne paslaptis, kad jie su Eigirdu iš Europos čempionato grįžo ne pačios geriausios formos, kadangi rinktinėje jie praktiškai nežaidė, o treniruotėse, kadangi nebuvo pagrindiniai žaidėjai, dirbdavo mažiau. Tai reiškia, jog prieš pat sezoną jie buvo nuėmę gazą, kuomet komanda arė, bei atvyko nepasiruošę. Tiek Eigirdas, tiek Kristupas nėra tokios fizinės formos, kokius aš juos pažįstu. Čia yra pirmas klausimas, bet dabar reikalai ženkliai pagerėjo.

Per pirmąją savaitę aš klausiau, kaip gali būti toks ištvermės, greičio trūkumas. Pats Kristupas sako, kad pažaidžia kelias minutes ir jam problemos. Dabar jau kažkokią fizinę formą jis turi ir nesakyčiau, kad blogai žaidžia. Jis turi didelį potencialą ir kaip antras įžaidėjas atlieka savo funkcijas, duoda energijos. Jis turi išnaudoti savo agresiją, fiziškumą, prašau jo reidų į baudos aikštelę. Jam mama, tėtis ir dievas suteikė galias, kurias jis pats turi atskleisti. Kartais Krisas prisibijo savo fiziškumo, nors yra greitas, agresyvus. Šito man truputėlį trūksta, bet kiekvieną dieną jis vis geriau žaidžia ir aš neturiu didelių problemų. Jis dar neparodė viso savo potencialo, bet aš jam neturiu didelių priekaištų.

– Adas Juškevičius po sunkaus sezono starto įsivažiuoja. Kiek džiugu, jog turite vis daugiau pagalbos puolime?
– Žinome, koks yra Adas. Jis yra geras žaidėjas. Galbūt jam pritrūko stabilumo per visą jo karjerą. Tai jam galbūt pakišo koją dėl karjeros Eurolygoje. Aš jį seku nuo 18-os metų ir tą jo potencialą matau kaip labai didelį ir neišnaudotą. Bet pas mus Adas žaidžia stabiliai, suprato, ko iš jo noriu. Pradžioje galbūt dar turėjome kažkokių klausimų. Jis norėjo vieno, aš – kito. Bet dabar jis suprato, ko mums reikia, treniruojasi puikiai ir gerai žaidžia. To aš ir tikėjausi.

Nuotr. BC Wolves

– Šeštadienį laukia turbūt kol kas rimčiausias sezono testas – dvikova prieš „Rytą“. Kas bus svarbiausia žaidžiant prieš juos?
– Viena iš problemų, kurią jau minėjau, kaip mums pavyks pasiilsėti po tų dviejų rungtynių per savaitę. Jie nežaidžia blogai, nelaimi, bet žaidžia gerai. Aišku, po tiek pralaimėjimų paeiliui jie norės reabilituotis ir turi visus žaidėjus tai reabilitacijai įgyvendinti ir mums nebus lengva. Aišku, jie turi pranašumą, kad savaitę galėjo pasiruošti mums, ko mes negalėjome padaryti. Tai yra netiesioginiai faktoriai, bet svarbūs. Mums svarbiausia susidėlioti dalykus, ties kuriais mes dirbome: kova dėl atšokusių kamuolių, kibumas gynyboje. Jeigu mums tai pavyks išgauti, turime visus šansus kovoti dėl pergalės. 

– Kas kol kas jūsų akimis neveikia „Ryte“?
– Mes taip pat apie tai diskutuojame. Dabar jie turi labai puikų įžaidėją – Marcusą Fosterį. Individualiai labai stiprus žaidėjas ir vienas iš perliukų, kurio nepastebėjau. Yra tik klausimas: ar jis duoda komandai tiek, kad komanda laimėtų, ar komanda be jo geriau žaistų? Aš irgi rinkdamas komandas matydavau žaidėjus, kurie Turkijos čempionate renka po 20 taškų, bet komanda neužima aukštos vietos. Tada irgi kildavo klausimas, ką jis gali duoti komandai? Kai manęs klausiate, kas yra „Rytui“, aš negalėčiau atsakyti, kur yra ta problema, nes vilniečiai praėjusį sezoną žaidė kitokį krepšinį. Jie neturėjo ryškaus lyderio, turėjo įžaidėją Speedy Smithą, kuris labiau dirbo komandai. Finalų metu Speedy pats sprendė momentus. Manau, kad „Ryto“ žaidėjai neprisitaiko prie išryškinto lyderio kaip Fosteris. Galbūt čia yra problema. 

Reikia laiko, kad žaidėjai suprastų, kaip jis žaidžia, kaip prie jo prisitaikyti. Fosteris nėra visiškas savanaudis, jis pridalina rezultatyvių perdavimų. Aišku, naudingumo balų mažiau nei taškų, bet čia yra kitos komandos žaidėjas. „Ryto“ treneriai turbūt geriau viską mato. Aišku, sunkus startas yra normalu. Nauji žaidėjai, naujas stilius, reikia prie jo prisitaikyti. Nenorėčiau daryti išvadų tuo klausimu, reikia palaukti, reikia kantrybės. Prisiminkite praėjusį „Ryto“ sezoną. Pradžia buvo nekokia, vėliau viskas išsilygino ir matėme, koks buvo finišas. Jie tapo čempionais. Visiems mums reikia truputėlį laiko. Taip greitai teisti negalime. Šaras po bronzinio Eurolygos sezono kitą sezoną su „Žalgirio“ pralaimėjo 9 kartus paeiliui, tačiau vėliau vėl žengė į atkrintamąsias. Reikia palaukti.

Nuotr. Erikas Ovčarenko/BNS

– Vis garsiau kalbama ir apie Giedriaus Žibėno kėdės karštumą. Ką manote, kai jau pradedami kelti klausimai dėl trenerio? 
– Dabar pasidarė labai madinga. Tu vienas, kitas rungtynes pralaimėjai ir jau prasideda kalbos. Ir svarbiausia, jog apie kėdės karštumą kalba ne klubo žmonės, o kiti. Atsimenu, kai dirbau „Chimki“ ir buvo sezonas, kuomet mes antrą kartą laimėjome Europos taurę. Sezono eigoje geru stiliumi laimėjome rungtynes prieš Kazanės UNIKS. Daviau komandai laisvą dieną ir nusivežiau į prabangų restoraną Maskvoje. Pamenu, kaip sėdime, ir sulaukiu skambučio. „Ar tavo kėdė braška? Nes Lietuvoje rašo, jog tave pakeis“, – pasakė man bičiulis. Nusijuokiau, nes tuo metu nieko panašaus nebuvo kalbama ir apskritai ta antis buvo ne į temą. Vėliau pats pasiskaičiau, tik neatsimenu, kokiame portale. Galiu pasakyti tik tiek, kad po to sezono už pasiekimus man padovanojo automobilį.

„Ryto“ situacijos aš nežinau. Svarbiausia, kad visi paistalai viešoje erdvėje neišmuštų Žibėno iš vėžių. Aš manau, kad Žibėnas yra stiprus vyras ir turėtų šitą atlaikyti, nes kol kas aš jo atleidimo nė pro kur nematau, reikia kantrybės.

Nuotr. LKL

– Kalbant apie „Žalgirį“, kokį įspūdį palieka ši komanda tiek LKL, tiek Europos kontekste?
– LKL „Žalgiris“ turi prabangą pataupyti lyderius ir tai labai gerai ilgoje distancijoje, nes su ta pačia sudėtimi per abi lygas visą sezoną kovoti yra labai sunku. Eurolygoje „Žalgiris“ palieka neblogą įspūdį. Viskas temoje. Pralaimėti du mačai, kuriuos „Žalgiris“ turėjo laimėti, ir laimėti du mačai, kuriuos „Žalgiris“ turėjo pralaimėti. Kauniečiai nekrenta iš Eurolygos konteksto ir yra konkurencingi, visada kovoja iki pabaigos. Tas ir įdomiausia. „Žalgiris“ žaidžia fiziškai, atitinka Eurolygos standartus. Na, kažkokių klaidelių būna, blogų momentų, bet bendras vaizdas neblogas.

– Tai pagrindinis gero žaidimo raktas yra fiziškumas?
– Taip, LKL jie nuo visų komandų fiziškumu skiriasi konkrečiai, o Eurolygoje jie prilygsta dominuojančioms komandoms. Kad ir kokiu sportu užsiimtum, tas atletiškumas yra vienas iš svarbiausių kriterijų. Turbūt praėjo tie laikai, kai nedirbantis talentas galėtų laimėti prieš netalentingą darbininką. Dabar talento skirtumai nebėra tiek dideli ir tas darbštus žmogus kitą kartą yra pranašesnis už didelį talentą. „Žalgiris“ yra labai atletiška komanda, tikrai atitinkanti Eurolygos lygį.

– Minėjote, kad „Žalgiris“ stipriai skiriasi fiziškumu LKL kontekste. Ar tai reiškia, jog jie šį sezoną yra neįkandamas varžovas?
– Prieš rungtynes visi turi vienodus šansus. Kalbant apie seriją, neaišku. Taip, „Žalgiris“ yra labai stipri komanda, bet sezonas ilgas, pasitaiko traumų, kai kurie žaidėjai išvyksta, juos keičia kiti. Labai sunku nuspėti, bet manau, jog pasiekus optimalią formą ir dar pasistiprinus, mums visos komandos yra įkandamos ar reguliariajame sezone, ar serijoje. Ne išimtis ir „Žalgiris“.



Komentarai:

Anonimas
filipinas isrinktas is daug variantu 😂 tai kokio lygio buvo kiti variantai
2022-10-29
+5
Atsakyti
Jonas
imsim ryta siandien !
2022-10-29
-43
Atsakyti
Bam
skaniai susiskaite
2022-10-29
+5
Atsakyti
A.
kol kas įdomiausia komanda LKL. ziuresim kokie rezultatai. vadyboje dirba profai, treneris patyręs, Kaukenas, Bružas. marketingo ir rinkodaros sprendimai - kokių dar nematėme išskyrus Ballu dalykus. bus idomu matyti juos gal net finale ir kitais metais. atsirado konkurencija rytui, lietkabeliui. apie žalgirio lygio pasiekimą kol kas neverta kalbėti. viskas kaip ir logiška kol kas, bus katyt ar nepritrūks pinigų ir kantrybės.
2022-10-29
+6
Atsakyti
Viskas aisku
Nu Rimas jau galutinai matosi likes be ambiciju. Seniau nesvarbu pries ka ir kokia situacija budavo niekada nesiskusdavo ir sakydavo kad eina zaist tik del pergaliu, o dabar rungtynes pries Ryta jau matosi is kalbu kad pralaimejo. Taip pat tas nuolatinis blogo zaidimo nurasymas ant to kad truksta centro jau skamba juokingai.
2022-10-29
+4
Atsakyti
Anonimas
Uzkurk Rimai pirtele raudoniems driskiams.
2022-10-29
+17
Atsakyti
Vox
Kurtis moka ir mėgsta pašnekėti. Viskas ok, bet verkti, kad kartą per savaitę reikėjo sužaisti 3 rungtynes su labai vidutinio lygio varžovais, tai atsiprašau... Ką turėtų kalbėti Čanakas, kai komanda visą sezoną panašiu grafiku varo, plius kelionės? Apie Žalgirį jau nekalbu.
2022-10-29
+26
Atsakyti
Mister81
As niekad nesupratau vieno bajerio, kam rasyt pradzioj interviu istraukas is to pacio interviu, kam man skaityt 2 kart ta pati, jei veliau vistiek tai perskaitysiu :)
2022-10-29
+31
Atsakyti
amen. man jau n metu tai nesuprantama. dazniausiai tiesiog nuscrolinu iki pirmo klausimo, ir nuo ten skaitau
2022-10-29
-3
Atsakyti
Ty
zurnalistai ,neskriauskit kurčio.Kaio jus drįstat rasyt savo įžvalgas,kaip jums negeda!?
2022-10-29
+15
Atsakyti
Anonimas
Rimas kaip visada randa kaip save pateisinti ir jau apsidraudzia ka reiktu sakyt jei gaus nuo ryto.. Filipinieti matai jie rinkosi is daug variantu...ar tikrai? tai kas kiti buvo ?zurnalistus kaltinti po to kai pacio komanda prisvaigo apie super duper eurolygos komanda ir yra kvaila..vnz negslvojau kad taip bus bet sirgsiu uz ryta siandien
2022-10-29
+2
Atsakyti
prie dabartinio lkl, kad užimti antrą vietą ir betrūksta vieno kito rimtesnio žaidėjo
2022-10-29
-6
Atsakyti
gal ir nepopuliari nuomone, bet sitie 8 zaidejai kuriuos dabar turi Vulvos, tikrai nera brangesni nei Ryto dabartine sudetis.
2022-10-29
+2
Atsakyti
Anonimas
oho, jis Juana mato kaip gyneja!
2022-10-29
+8
Atsakyti
angelou
įdomu, Pačėsas vis dar atsineša į darbą pistoletą, kaip anksčiau ?
2022-10-29
+6
Atsakyti
Anonimas
Kam cia volwes stiprintis tam LKL jau dabar ir metyt pinigus,uztek po nauju pasistiprint
2022-10-29
+3
Atsakyti
...
kvestionaves? cia ka lietuviskas zodis norit pasakyt? nebutu paprasciau tiesiog parasyt: Kurtinaitis, sunerimes/suabejojes ryto kryptimi
2022-10-29
+10
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 17

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.