Dovydas Giedraitis – apie „Žalgirio“ svajonę ir pamokantį pokalbį po Eurolygos debiuto

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas iš Valensijos (Ispanija)
2022-11-25 14:07

Dovydas Giedraitis tikina, jog kiekvieno lietuvio svajonė yra žaisti „Žalgiryje“. Gynėjas džiaugiasi šia proga, kuria sieks pasinaudoti. Po debiuto Eurolygoje krepšininkas sulaukė tėčio Andriaus Giedraičio skatinimo imtis iniciatyvos ir atakuoti krepšį esant laisvam. 

Dovydas Giedraitis patiria neeilinę karjeros savaitę. Sekmadienį krepšininkas debiutavo „Žalgirio“ komandoje LKL kovose, o trečiadienį Vitorijoje priėmė Eurolygos krikštą.

22-ejų gynėjas mače su „Baskonia“ pašoko nuo suolo pirmojo kėlinio viduryje, kai pusę ketvirčio atidirbęs Arnas Butkevičius pasiprašė keitimo.

Kazio Maksvyčio akys pakrypo į Giedraitį, kuriam teko dalis užduoties plušėti su Vitorijos komandos taškų mašina Markusu Howardu.

„Šiek tiek gal nesitikėjau, kad taip greitai išeisiu į aikštelę, – tinklalapiui BasketNews sakė Giedraitis. – Treneris sakė, kad tikrai išeisiu kelioms minutėms. Tikėjausi galbūt antrame ar trečiame kėlinyje, bet buvo toks truputį sunkesnis išėjimas.“

Giedraitis jau per pirmąjį išpuolį atsidūrė smaigalyje, kai besibaigiant atakai skirtam laikui krašte sulaukė perdavimo iš Edgaro Ulanovo. Tyleris Cavanaugh, Ignas Brazdeikis ir Tomas Dimša pakilo nuo suolo akimis lydėdami pirmąjį komandos draugo šūvį.

Kamuolys skriejo pro šalį ir atsimušė į lanką. 

Vėliau nesėkmingas buvo ir antrasis bandymas iš dešiniojo krašto, nors Giedraitis iš šios pozicijos per apšilimą leido vieną taiklų metimą po kito. 

„Dažnai taip būna, kad jeigu per apšilimą pataikai viską, per rungtynes prameti viską, – bendraudamas su tinklalapiu BasketNews šypsojosi Giedraitis. – Šiaip buvo jauduliuko, išėjau ir nesitikėjau iškart gauti tiek daug kamuolių. Buvo progos, todėl reikėjo mesti. Nesumečiau, galbūt sumesiu kitą kartą.“

Po pirmojo netaiklaus metimo Giedraitį į laisvas erdves buvo išvedęs ir Luko Lekavičiaus perdavimas. Gynėjas nedrįso mesti ir pasirinko prasiveržimą.

„Baskonia“ aukštaūgis Mattas Costello pasitiko žalgirietį, kuris pagal galinę liniją bandė nusimesti kamuolį Ignui Brazdeikiui. Trukdant varžovui Brazdeikis nesugavo kamuolio ir ataka baigėsi klaida.

Maksvytis paplojo Giedraičiui, bet iškart signalizavo, jog pačiam reikėjo rinktis metimą. 

„Treneris skatina, kad jeigu yra proga, reikia iš karto mesti, – sakė Giedraitis. – Kiek ir pats stebiu Eurolygą iš šono, pastebiu, kad jeigu tik yra laisva proga, reikia atakuoti, nes galbūt daugiau nebesusikursime tokios geros progos.“

Andrius Giedraitis davė patarimą sūnui po Eurolygos debiuto
Andrius Giedraitis davė patarimą sūnui po Eurolygos debiuto
Nuotr. Rokas Lukoševičius/BNS

Lygiai tokios pat pastabos Giedraitis po rungtynių sulaukė ir iš tėčio Andriaus Giedraičio. Buvęs krepšininkas sūnui taip pat priminė, kas dar neseniai jam buvo kalama į galvą grūdinantis Madrido „Estudiantes“ organizacijoje.

„Kai nemečiau to tritaškio, kurį turėjau mesti, tėtis sakė, kad ten būčiau gavęs velnių nuo trenerio iš Ispanijos, – šypsojosi Dovydas Giedraitis. – Javieras Zamora man visada liepdavo mesti, jeigu turiu progą.“

Dovydas bandė atsakyti tėčiui.

„Atrašiau, kad reikia ne tik mesti, bet ir įmesti. Nes pramečiau prieš tai“, – pasakojo „Žalgirio“ gynėjas.

Tačiau tada Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzininkas paliko savo atžalą be tolimesnių argumentų.

„Jei nemesi, tai ir neįmesi“, – Andriaus Giedraičio atsakymą pagarsino Dovydas.

Giedraitis pirmajame kėlinyje sužaidė puspenktos minutės, antrojo ketvirčio pabaigoje – dar pusę minutės ir vėliau likusią mačo dalį stebėjo iš šalies.

„Gynyboje jis su savo užduotimis susitvarkė, bet prie bendro ritmo jam šiek tiek trūksta. Tai – natūralu“, – po nesėkme 73:93 pasibaigusio susitikimo komentavo Maksvytis.

„Vis tiek trūksta žaidimo ritmo, – apie savo pasirodymą kalbėjo Giedraitis. – Trūksta fizinio pasirengimo. Labai greitai pavargau, nes per visą aikštelę reikėjo lakstyti su „Baskonia“ pagrindiniu žaidėju (Markusu Howardu – aut. past.). Reikėjo daug dirbti ir greitai pavargau.“

Gynėjas pirmąkart „Žalgirio“ marškinėlius apsivilko sekmadienį Pasvalyje, kai dvikovą su „Pieno žvaigždėmis“ pradėjo startiniame penkete.

Krepšininkas per 22 minutes pasižymėjo 7 taškais (2/3 dvit., 1/2 trit.), atliko 4 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 ir perėmė 1 kamuolį bei surinko 10 naudingumo balų.

„Tikėjausi, kad galbūt bus blogiau, bet viskas gavosi gerai, – svarstymais dalijosi Giedraitis. – Žaidžiau nemažai, manau, kad neblogai išnaudojau savo laiką. Kažkiek pajaučiau krepšinio ritmą. Tikrai reikia tokių rungtynių kaip su „Pieno žvaigždėmis“. Man galbūt LKL bus daug lengviau nei Eurolygoje. Manau, per LKL įsivažiuosiu į Eurolygos ritmą.“

Giedraičiui vasarą buvo padaryta operacija, per kurią atliktas čiurnos ataugų valymas ir raiščio rekonstrukcija. Krepšininkas nerungtyniavo beveik pusmetį, o prie „Žalgirio“ treniruočių pamažu jungėsi spalio antroje pusėje.

Gavus pirmuosius krūvius rungtynėse, nėra jokių blogų signalų, tačiau dar prireiks laiko pagerinti fizinę formą.

„Dar šiek tiek galbūt trūksta staigumo, pirmo žingsnio tiek gynyboje, tiek puolime, – komentavo Giedraitis. – Gal kažkiek dar koja neatsigavo, bet viskas gerai, nejaučiu skausmų ir įgyvendinsime viską treniruočių procese.“

Giedraičiui tramplinu į „Žalgirį“ daugiausiai tapo sėkmingas praėjęs sezonas, kai jis gynė Panevėžio „Lietkabelio“ spalvas. Krepšininkas kartu su Aukštaitijos komanda eliminavo „Žalgirį“ LKL pusfinalyje ir finale kovėsi su galiausiai čempionu tapusiu Vilniaus „Rytu“.

„Žalgiris“ su perspektyviu gynėju ateitį susiejo pagal sutartį 3+2. Giedraitis džiaugiasi įvertinimu ir galimybe, kuria trokšta pasinaudoti.

„Manau, kad kiekvieno lietuvio svajonė yra žaisti „Žalgiryje“, – tinklalapiui BasketNews sakė Giedraitis. – Eurolyga, geriausias Lietuvos klubas. Tiesiog reikia naudotis šita proga, džiaugtis kiekviena akimirka ir mėgautis krepšiniu „Žalgiryje“. Ne kiekvienas gauna tokią progą, o jas reikia išnaudoti.“

Kazio Maksvyčio komentaras prieš rungtynes su „Valencia“:



Komentarai:

Nieko
gero nebus saizo nera kuno nera eurolyga ne jam Dimsa simta kartu geriau
2022-11-26
-3
Atsakyti
Maniau jis gerokai virsenis bet dar galima tikėti juo
2022-11-25
-6
Atsakyti
esvarbu
man tai jis grynai,mazesne,indvidualiai prastesne Grigonio versija....tiesiog per mazas jis kaip SG
2022-11-25
-2
Atsakyti
per anksti imete I eurolyga
2022-11-25
Atsakyti
po nauju turetu isstumt dimsa ir lukosiuna is rotacijos. belieka palinket sveikatos Dovydui, visa kita jis pats padarys
2022-11-25
+7
Atsakyti
Dimsos neisstums, nes kad ir koks nestabilus Dimsa yra, bet kai zaidzia gerai - jis bus leidziamas i aikste. Dimsa turi patirties, ugio persvara, tikriausiai galima sakyti ir didesni verzluma ir aisku atletiskuma. Tai yra pliusai lyginant su Giedraicio. Giedraicio pliusai yra siek tiek geresne gynyba(bent jau teoriskai) ir stabilesnis metimas. Sioje stadijoje Dimsa yra geresnis, sezonui persiritus i antra puse - ziuresim ar Gidraitis padarys zingsni i prieki. Bet manau pilnai Dimsos neistums, nes kaip minejau Dimsa vis tiek leisi i aikste kai jis gerai joje atrodys.
2022-11-25
+6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 7

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.