Revanšui pasiruošęs Žibėnas: apie Fosterio bei kitų žaidėjų būklę ir būtinybę laimėti

Gustavas Klikna
BasketNews žurnalistas
2022-12-13 16:52

Giedrius Žibėnas atskleidė, jog Marcusas Fosteris ir Tomas Lekūnas galės žaisti trečiadienio FIBA Čempionų lygos mače su Herclijos „Bnei“, tačiau Luko Ulecko pasirodymui davė mažai šansų.

Vilniaus „Rytas“ trečiadienį FIBA Čempionų lygoje sieks revanšo prieš Herclijos „Bnei“. Iškovoję pergalę, šiuo metu antroje H grupės vietoje esantys vilniečiai užsitikrintų kelialapį į įkrintamąsias bei taip stipriai pasididintų šansus iškopti į „Top 16“ etapą.

Pirmąjį tarpusavio mačą spalio 18 dieną Izraelyje „Rytas“ pralaimėjo 85:90. Tąkart vilniečiai iššvaistė 17 taškų pranašumą.

Prieš mačą „Ryto“ strategas Giedrius Žibėnas dėliojo akcentus, reikalingus pergalei.

„Visų pirma, labai svarbios rungtynės, nėra, ko kalbėti. Labai svarbu, kokią energiją įsinešime rytoj į rungtynes. Tai turbūt priklausys ir nuo žiūrovų skaičiaus. Tikrai kviečiame, nes mums jūsų reikia. Bus tik septintos rungtynės šį sezoną namuose. Nėra daug tų rungtynių, bet visas gruodis bus namuose. Herclijos komanda yra labai talentinga. Tipiška Izraelio komanda, turinti daug legionierių, daug amerikiečių.

Tokie žaidėjai kaip Andy Van Vlietas net neregistruojami vietinėse pirmenybėse dėl legionierių limito. Komandos žaidimas grindžiamas individualiu talentu. Turėsime būti labai išrankūs su pražangomis juos stabdant. Turėsime būti labai aktyvūs su rankomis prieš jų metikus, versti juos veržtis, o gerai besiveržiančius žaidėjus versti mesti“, – teigė Žibėnas.

– Pirmosiose tarpusavio rungtynėse Izraelyje anksti susikrovėte didelį pranašumą, bet vėliau jie sugrįžo. Kokių pamokų pasiėmėte iš šių rungtynių?
– Pagrindinės pamokos – mūsų puolimas. Visas jų sugrįžimas iš mūsų puolimo parėjo, tikrai buvo skubotos atakos, kažkur gal praradome budrumą, kažkur praradome koncentraciją. Nelogiški buvo keli metimai, kelios atakos ir jie lengvai pabėgo į atvirą aikštelę. Turime labai gerai pasirinkti metimus, kad visa komanda tikėtųsi jų, bei anksti stabdyti jų žaidimą atviroje aikštelėje, kur jie yra sunkiai stabdomi. Tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl jie grįžo į rungtynes bei grįžę pasijautė gerai. Buvo juos sunku stabdyti.

– Ar galima sakyti, kad „Rytas“ turi ilgesnį suolą nei varžovai?
– Norėčiau taip sakyti, bet turbūt rungtynės parodys. Tokiose rungtynėse jie žaidžia 7-8 žaidėjų rotacija. Mes norime žaisti platesne.

– Kokia yra Ulecko ir Lekūno situacija, kurie nežaidė mače prieš „7bet-Lietkabelį“?
– Tomas yra su mumis jau nuo vakar, Uleckas vis dar sirguliuoja. Pasirodyti rytoj jo galimybės labai mažos. Viskas spręsis rungtynių dieną, bet galimybės nėra didelės. 

– Marcusas Fosteris susižeidė rungtynėse su „7bet-Lietkabeliu“. Kokia yra jo būklė?
– Atlikome tyrimus. Jam iš anksčiau buvo toks lėtinis reikalas. Paprasčiausiai mėlynė virš girnelės, nieko stipraus. Tikrai bus pasiruošęs, gavo visus leidimus, sportuoja su kontaktu ir rungtyniaus.

– Visose komandose siaučia ligos, kokia situacija yra „Ryte“?
– Stengiamės siųsti namo iškart sergančius be jokių viešų vietų. Iškart namo, nes ligos vaikšto, tai jaučiasi ir pas mus. Esame atsargūs ir kiekvienas žaidėjas mums labai svarbus. Norisi, kad pas mus niekas nepaplistų.

– Nuo praėjusio mačo praėjo beveik 2 mėnesiai. Kiek stipriai pasikeitė „Ryto“ veidas?
– Visi geriau suprato savo vaidmenis, kažkiek susižaidimo atsirado. Apie tą pačią „Bnei“ komandą negalima sakyti, kad ji nepasikeitė. Jie gal ir nesėkmingai žaidžia abiejose lygose, bet rungtynes pralaimi vienženkliu skirtumu, taip pat yra įveikę geras komandas. Holono, Jeruzalės „Hapoel“, „Maccabi“. Pasikartosiu, kad tai yra talentinga komanda ir ją reikės stabdyti labai disciplinuotomis, komandinėmis pastangomis.

– Daug vietos klaidoms FIBA Čempionų lygoje nėra. Jaučiate spaudimą?
– Esame šioje lygoje trečius metus, kiekvienos rungtynės yra vienodai svarbios. Žinome, kad kiekvienas rungtynes privalome laimėti. Tokia sistema, bet ji yra vienoda visoms komandoms. Žinome, ką turime rytoj padaryti ir manau, jog tai supranta ir žiūrovai. Tokiais šaltais vakarais į tokią karštą areną visi suplūs. 

– Pergalė užtikrintų „Rytui“ patekimą į įkrintamąsias. Toks pasiekimas tenkintų?
– Ne, norime daugiau.

– Kiek daugiau? 
– Norime laimėti kitas rungtynes, o vėliau kitas ir taip toliau. Nieko naujo nepasakysiu.

– Trys jų žaidėjai praėjusiame tarpusavio mače pelnė 67 taškus. Ar tai reiškia, kad tas dėmesys bus jų trijulei?
– Galima sakyti, kad Babbas, Kempas ir Gamble'as, ar Hookeris. Jau keturis išvardinau. Taip pat iššauti gali ir kiti žaidėjai. Jeigu mes kažkur jų neįvertinsime, jie gali lengvai supurtyti 25 taškus ir ramiu veidu išeiti iš rungtynių. Koncentracija turi būti maksimali, energija taip pat. Mes esame tikri, kad ir palaikymas bus maksimalus. 

– Kas laimės pasaulio futbolo čempionatą?
– Tie, kas įmuš daugiau įvarčių. Sunkiai sekasi sekti čempionatą. Favoritai nėra Marokas, bet jie daug ką paneigė.



Komentarai:

Vydas Godzvilas
aina Ritas
2022-12-13
+2
Atsakyti
Jei Rytas puls taip,kaip prieš Lietkabelį,tai Bnei šansų nėra.Ką tik reiktų vilniečiams padaryti,tai gynybą pagerinti.Visą sezoną jie turi bėdų dėl to ir kol kas kažkokio geresnio vaizdo nesimato.O Bnei tikrai turi individualiai stiprius žaidėjus,todėl teks gynyboje atidirbti kaip reikiant.
2022-12-13
-10
Atsakyti
Steponas
reikia laimeti
2022-12-13
+4
Atsakyti
Bebras
rimtai?
2022-12-13
+1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 4

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.