Daugiau pagarbos: Biručio išskirtinumas LKL ir atsiskleidžiantys talentai

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2022-12-25 13:05
Nuotr.: L.Sgamellotti, R.Hoffmann - Getty Images, D.Lukšta | BasketNews iliustracija
Nuotr. L.Sgamellotti, R.Hoffmann - Getty Images, D.Lukšta | BasketNews iliustracija

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas netrukus įpusės, o per pirmąją jo dalį spėjo išryškėti tendencijos bei žaidėjų svarba savo klubuose.

Praėjusią savaitę rašėme apie Eurolygos krepšininkus, kurie savo komandose turi ypatingai svarbias funkcijas, bet jos ne visada būna įvertintos krepšinio aistruolių. Šią savaitę atėjo eilė LKL žaidėjų sąrašui.

Tinklalapis BasketNews atrinko šešis LKL krepšininkus, kurių indėlis pergalėms yra sunkiai pamatuojamas plika statistika arba jų pasiekimai dėl vienokių ar kitokių priežasčių yra tiesiog praleidžiami pro akis.

Gabrielius Maldūnas

Gabrielius  Maldūnas
Gabrielius  Maldūnas
MIN: 22.81
PTS: 7.62 (59.57%)
REB: 5
AS: 3.23
ST: 1.54
BS: 0.23
TO: 1.08
GM: 13

Šis žaidėjų sąrašas yra labiau subjektyvus, susidarius bendrą vaizdą apie skiriamą fanų dėmesį LKL krepšininkams. Komentaruose siūlome pateikti savo variantus.

Julius Kazakauskas

Nuotr. K.Bakūnas

32-ejų puolėjas po sezono pertraukos grįžo į LKL ir iškart pradėjo daryti savo dalykus.

Vienas kovingiausių lygos krepšininkų „Gargždams“ prideda daug brandos ir nors tai pergalių kol kas ir neneša, Kazakauskas yra tikri komandos klijai tarp puolimo ir gynybos.

Priekinėje linijoje žaidžiantis 198 cm ūgio krepšininkas dažnai apstumdo galva aukštesnius oponentus ir kartais net sunku suprasti, kaip niekieno kamuolys galiausiai atsiduria Kazakausko rankose.

Klaipėdietis nėra „Gargždų“ puolimo lyderis ir per 26 minutes pelno po 7,9 taško, bet jo naudingumo balų skaičius yra beveik dvigubai didesnis – 14. Jis atkovojo po 6,5 kamuolio ir atliko po 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Patyrusio krepšininko puolimo ir gynybos reitingų santykis, pagal bballytics.com, yra teigiamas (+6,8), o tuo gali pasigirti tik trys „Gargždų“ komandos žaidėjai.

Danielius Lavrinovičius

Nuotr. BNS

Vokietijoje ilgą laiką krepšinio paslapčių besimokęs Lavrinovičius jau antrą sezoną leidžia Kėdainiuose, o šiemet tapo kertiniu komandos žaidėju.

Pauliui Petrilevičiui palikus komandą Lavrinovičius ne tik tapo svarbiausiu „Nevėžio-Optibet“ priekinės linijos žaidėju, bet ir buvo iškart paskirtas kapitonu. Tai parodo ir krepšininko svarbą rūbinėje bei jo brandą, nors jam tik 23-eji.

Universalaus aukštaūgio statistika LKL siekia 9,5 taško ir 9,8 naudingumo balo, o KMT Lavrinovičius, kaip ir „Nevėžis-Optibet“, yra sunkiai sustabdomas – 16,2 taško ir 16,3 naudingumo balo.

Savo amžiaus grupėje Lavrinovičius buvo laikomas nenušlifuotu talentu su didžiuliu potencialu. 206 cm ūgio krepšininko tobulėjimą pristabdė sveikatos problemos, bet jis dar yra sąlyginai jaunas, tad potencialas tik pradeda skleistis.

Paulius Danusevičius

Nuotr. LKL

Dar vienas vis dar perspektyvus jaunuolis, kurio karjera lyg iš niekur pernai šovė į viršų.

Niekada tarp perspektyviausių savo kartos talentų augdamas neįvardintas Danusevičius dabar atrodo kaip žaidėjas, ateityje galintis pasiekti tarptautinio klubinio turnyro lygį. Nepamirškime, jam dar tik 21-eri.

Tvirto kūno jaunuolis yra Armino Urbučio dubleris ir jam žengus ant parketo „Šiaulių“ žaidimas tikrai nestoja, o jam gynyboje prižiūrėti varžovų lyderius nėra problema.

Šį sezoną Danusevičius atrodo dar labiau pagerino kelis žaidimo elementus ir dabar LKL jo statistika per 21 minutę siekia 8 taškus, 5,8 atkovoto kamuolio ir 9,7 naudingumo balo.

Danusevičius Saulės miesto komandoje turi ketvirtą geriausią puolimo ir gynybos reitingų santykį (+8,8). Tai, kaip Antanas Sireika prisidėjo per pastaruosius metus prie puolėjo tobulėjimo ir koks jis yra dabar svarbus komandai, tikrai yra per mažai kalbama.

Gabrielius Maldūnas 

Nuotr. LKL

Kai kalba pasisuka apie Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ darbininkus, visi pirmu numeriu šlovina Vytenį Lipkevičių. Visgi Maldūno indėlis, neatsispindintis protokole, taip pat yra milžiniškas.

Ketvirtą sezoną gimtojo miesto klube žaidžiantis Maldūnas kiekvieną sezoną atrodo brandesnis, užtikrintesnis, o šiemet ir statistika rodo, kad jis yra naudingiausias priekinės linijos žaidėjas.

29-erių aukštaūgis LKL per 23 minutes pelno po 7,6 taško, atkovoja po 5 kamuolius, atlieka po 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 12,8 naudingumo balo. 

Atlikti po 3,2 rezultatyvaus perdavimo centrui yra labai gražu, bet 1,5 perimto kamuolio vidurkis taip pat yra svarbus aspektas. Maldūnas yra mobilus, turi greitas rankas, o tai Nenadui Čanakui leidžia laisvai keisti gynybos sistemas.

Pirmaisiais sezonais į Maldūną turbūt ne vienas žiūrėjome kaip į eilinį atsarginį, bet dabar turime pripažinti – jis yra vienas komandos lyderių. Jo puolimo ir gynybos reitingų skirtumas yra tiesiog stulbinamas – +33,1.

Martynas Paliukėnas

Nuotr. BC Utenos "Juventus"

Ilgus metus užsienyje klajojęs Paliukėnas galiausiai grįžo į Lietuvą, kur, atrodo, nėra iki galo įvertintas.

Gynėjas visada buvo vienas geriausiai besiginančių lietuvių perimetre, o šiemet dar ir pradėjo nešti ryškią naudą puolime.

9,2 taško, 3 atkovotų kamuolių, 2,6 rezultatyvaus perdavimo, 1,2 perimto kamuolio ir 10,3 naudingumo balo statistika per 19 minučių gynybinio plano žaidėjui skamba labai solidžiai.

Jei 29-erių vilnietis pakeltų baudų metimo procentą (54,3 proc.) skaičiai būtų dar gražesni. Bet net ir su prastu baudų pataikymu Paliukėnas turi puikų puolimo ir gynybos reitingų skirtumą – +21,2 taško. Tai – trečias rezultatas komandoje.

Donaldo Kairio komanda yra laiminti, bet jų pergalės yra pirmiausia siejamos su legionieriais, taip pat pridedami garsesni, Žygimanto Skučo ir Martyno Gecevičiaus, vardai. Visgi daug darbininkų „Uniclub Casinio-Juventus“ nėra, tad Paliukėno įtaka komandos pergalėms turėtų būti vertinama gerokai stipriau.

Laurynas Birutis

Nuotr. Erikas Ovčarenko/BNS

Daug kam gali kilti klausimų, ką Birutis veikia šiame sąraše, matant jo žaidimą tik Eurolygoje. Bet čia kalbame apie LKL ir čia – visai kita istorija.

Sunku būtų rasti Europoje kitą tokį žaidėją, kurio pasirodymai vietiniame fronte taip skirtųsi nuo tarptautinio. Birutis LKL yra rezultatyviausias (11 tšk.) ir naudingiausias (16,9 naud.) komandos žaidėjas, o visa tai fiksuoja per vos 17 minučių.

Kodėl taip skiriasi centro žaidimas Lietuvoje ir Europoje? LKL Birutis dominuoja savo ūgiu, išnaudoja žaidimą nugara į krepšį, o gynyboje retas varžovas sugeba pasinaudoti jo lėtumu. Eurolygoje oponentai nuolat atakuoja Birutį gynyboje, o ir žaidimas nugara nėra toks efektyvus prieš galingai sudėtus centrus.

Birutis yra šeštas naudingiausias LKL žaidėjas, o jo puolimo ir gynybos reitingų skirtumas yra stulbinantis – +51,8 taško. Niekas „Žalgiryje“ iš stabiliai žaidžiančių krepšininkų tokiu skaičiumi negali pasigirti, o arčiausiai yra Tomas Dimša (+45,4) ir Keenanas Evansas (+44).

Tad nors Eurolygoje Biručiui ir nėra lengva, LKL Birutis dominuoja ir yra dažnai rungtynes keičiantis žaidėjas, stipriai palengvinantis darbą „Žalgiriui“ vietiniame fronte.



Komentarai:

Alius
birutis tai livaras nieko gero, gynyboje kiauras vienos bedos kai jis aiksteleje o eurolygoje jis net zemesniu zmoniu apzaist negali po kase tai galvoju kad jis tikras grybas kuris kamuolio nesugraibo!
2022-12-25
-5
Atsakyti
Gizmo
nieko neskauciau ,bet kaip matau stengiamasi Malduna pritraukt prie Žalgirio
2022-12-25
+1
Atsakyti
Gizmo
Na gal ir traukia 50 procentu Luiso Scola.
2022-12-25
+4
Atsakyti
Dėkui Jonui,kad per šventes pasistengė ir gerą tekstą parašė.Birutis tikrai įdomiai atrodo šitame kontekste,bet atmetant EL,jis ir turi LKL rodyti rezultatus,ką ir daro.Prieš elitinius žaidėjus jam sunku,bet savam kieme sunkiai jį kas sustabdo.Visiems gražių švenčių.😇
2022-12-25
+9
Atsakyti
Casp34
O koks skirtumas ar Birutis geras LKL'e ar ne ? LKL'ui turim Kriva. Ta prasme Žalgiris yra Eurolygai orentuotas, jam laimeti LKL yra kaip dantis išsivalyt.. Uz tai fanu nepasitenkinimas ir yra, nes komandos vadovybe priperka LKL lygio žaideju žaisti Eurolygoj, į kuria atvaro daugiau maziau NBA lygio zaidejai... mum nera taip svarbu kas kaip tame LKL suzaidzia, mum svarbu ka zaidejai duoda Eurolygoj...Del manes Evansas ir Ulanovas gali net nezaisti LKL, bet kad pailsetu ir pavarytu Eurolygoj:))
2022-12-25
+3
Atsakyti
Anonimas
Kad Krivas atrodo gerai dvigubai silpnesneje lygoje nereiskia kad gerai atrodis pries Ryta
2022-12-25
+35
Atsakyti
Anonimas
Superinis tekstas, paliečiant ir mūsų savą kiemą. Ir viskas išdėstyta tiek su pakankama analize, tiek ir visiems suprantama kalba. Ačiū Jonai už tavo darbą ir gražių švenčių!
2022-12-25
+23
Atsakyti
A.
idomios izvalgos. nors ispudis, kad tai rasinys _ greitukas. skiriant papildoma pabaiga ar išplėstą preambulę teksto, buvo galima pasiekti geresnio rezultato. tad čia mėgstama vertinti, už tekstą 6, 5. balą numušė ir stiliaus klaidos, pvz. galva aukštesni priešininkai.:)
2022-12-25
-13
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 8

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.