Žibėnas apie galimus naujokus „Ryte“: „Neapsistojame ties vienu žaidėju“

Gustavas Klikna
BasketNews žurnalistas
2023-01-30 16:47

Vilniaus „Rytas“ stebi rinką ir ieško ne vieno krepšininko.

Vilniaus „Rytas“ antradienį stoja į antrąją FIBA Čempionų lgyos „Top 16“ dvikovą šiame sezone. Vilniečiai sieks namuose reabilituotis po pralaimėjimo Manresoje, o į sostinę atvyksta taip pat nesėkme antrąjį etapą atidaręs Stambulo „Bahčesehir Koleji“.

Prieš mačą Giedrius Žibėnas sudėliojo pagrindinius akcentus.

„Atvažiuoja individualiu talentu grindžiama komanda. Turime būti labai gerai paruošę savo namų darbus, žinoti jų stipriąsias puses, nieko neatiduoti lengvai. Žinome, kad tiek Turkijos lygoje, tiek Čempionų lygoje tai yra geriausiai ant ūselio žaidžianti komanda, ypač išsiskiria Jerry Boutsiele, vienas geriausių centrų Čempionų lygoje.

Komandinėmis pastangomis reikės jį stabdyti. Taip pat reikės riboti Jamaro Smitho tritaškį metimą. Taip pat jie turi daug patyrusių Eurolygos žaidėjų, kurie žino kaip rungtyniauti bei daryti įtaką žaidimui“, – sakė treneris.

– Kiek svarbu bus atlaikyti fiziškumo dvikovą?
– Svarbiausia jiems nieko neduoti lengvai. Niekas nesakė, kad rytoj bus lengva. Su Boutsiele mes turime tvarkytis komandinėmis pastangomis, nes vienas prieš vieną yra sunku su juo atstovėti. Aišku, stengsimės, bet bus su juo reikalų.

– Stambulo komanda yra individualiai stipri. Kiek šis mačas bus labiau apie gynybą?
– Mums, kaip treneriams, viską labai svarbu pradėti nuo gynybos. Šios rungtynės nėra išimtis. Aišku, mūsų gynyba labai priklauso nuo mūsų puolimo. Turime atsirinkti, ką atakuosime. Turime žaisti greitą žaidimą, ypač namuose, įtraukti juos į tą žaidimą, nes tai yra komanda, kuri labiau mėgsta žaisti penki prieš penkis. Turime būti labai kantrūs, nebūtinai atakuoti iš pirmos fazės. Dažnai pamirštame išlaukti pirmos, antros ar net trečios fazės.

– Čempionų lygoje „Rytas“ pralaimėjo tik kartą. Ar tarptautiniame fronte „Rytas“ yra namų komanda?
– Nesinorėtų taip skirstyti namai ar išvyka. Norėtųsi to stabilumo ir norisi apginti ne tik savas sienas, bet ir pavogti daugiau pergalių išvykose.

– Tai labai patyrusi komanda. Kiek svarbu kuo mažiau klysti, nes jie gali nubausti ties kiekvienu centimetru?
– Sutinku. Ties kiekviena klaida jie tikrai baus. Gistas, atrodo, kad nežaidžia geriausio sezono, bet žinome kiek jis gali bausti mus su antraisiais šansais. Tas pats Blažičius gali mus bausti atviroje aikštelėje. Hallas yra labai geras kūrėjas, kuris kiekvieną mūsų galvos nusukimą gerai išnaudos prakirtimo situacijoms. Smithas tik tai laukia, kuomet prarasi kažkiek budrumą, jis labai gerai skaito užtvaras be kamuolio. Reikia būti atidiems visas 24 atakos sekundes. Labai svarbu branginti kamuolį. 

– Stambulo komanda yra vyresnė, labiau patyrusi. Kiek bėgimas iš jūsų pusės bus svarbus?
– Tas bėgimas turi būti labai protingas. Ne visuomet bus taip, kad mes juos iš pirmos fazės atakuosime, nes tada jiems atsiveria atvira aikštelė. Turime surasti gerą balansą tarp greito puolimo ir protingo puolimo?

– Kokias korekcijas pasidarėte po mačo Manresoje?
– Gynybines ir dar kartą gynybines. Deja, bet sausio pabaigoje mes turime žaidėjams priminti kažkokias taisykles, kurios buvo įvestos nuo pat rugsėjo mėnesio. Manau, kad privalome tas taisykles atšviežinti ir tiesiog sekti tas taisykles. Jeigu toks taisyklės kažkur neveikia, čia yra mūsų, trenerių, darbas kažkokius pakeitimus daryti.

– Įneša nerimo tai, kad reikia priminti paprastus dalykus?
– Visose komandose tas pats yra ir viskas prasideda nuo pagrindų. Ne išimtis ir mes. Ne mes pirmi, ne mes paskutiniai.

– Kaip sekasi ieškoti naujoko?
– Neslėpsime, ieškome, bet nėra taip paprasta kaip atrodo.

– Klaipėdoje nežaidė Lukas Uleckas su Elvaru Fridrikssonu. Kokia yra jų situacija?
– Elvarą mes tiesiog pailsinome. Jis yra šviežias, pilnas jėgų ir pasiruošęs. Luko šiek tiek reikės palaukti. Pirminiais duomenimis neturėsime jo dvi savaites. Kol kas kitų duomenų neturime.

– Į kokią poziciją ieškote žaidėjo?
– Neatsakysiu į šitą klausimą, nes ne į vieną poziciją.

– Tai gali būti du žaidėjai?
– Gali būti du žaidėjai, gali būti vienas, gali būti nė vieno. Visaip gali būti. Mes tiesiog stebime rinką. Turime šioje vietoje būti budrūs. Nenorime imti žaidėjo tik dėl to, kad jį imti. Tada žiūrėsime?

– Nėra taip, kad apsistojate ties vienu žaidėju?
– Ne.



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.