Mačą Berlyne Maksvytis prilygino atkrintamosioms: „Grąžinome savo seną veidą“

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas iš Berlyno (Vokietija)
2023-03-08 00:14

Kazys Maksvytis nutarė krepšininkams į galvą kalti mintis apie rungtynių svarbą, o iš sukelto streso, trenerio manymu, žaidėjai prametė daug metimų. Bet Maksvytis tokio veiksmo ėmėsi, kad žalgiriečiai nebūtų abejingi.

Kauno „Žalgirio“ (14-13) treneriai prieš dvigubos savaitės pirmąsias rungtynes Berlyne nutarė krepšininkams į galvas sudėti mintis apie atėjusias svarbiausias kovas. Tai galimai lėmė netaiklius metimus prieš ALBA, mano Kazys Maksvytis, bet galiausiai taktika pasiteisino – „Žalgiris“ šventė svarbią pergalę Eurolygoje 66:63.

Po šio susitikimo keturiolika laimėjimų turintis „Žalgiris“ bent trumpam pakilo į aštuntą vietą turnyrinėje lentelėje. Visgi viena pergale mažiau turintis Stambulo „Anadolu Efes“ (13-12) yra sužaidęs dviem mačais mažiau, o Tel Avivo „Maccabi“ (13-13) trečiadienį gali susilyginti pergalių skaičiumi.

Aukščiau „Žalgirio“ esančios artimiausios varžovės Vitorijos „Baskonia“ ir Belgrado „Partizan“ turi po 15 pergalių ir 12 nesėkmių.

„Kaip kalbėjome prieš mačą, šį mačą vertinome kaip vieną iš atkrintamųjų, – po pergalės BasketNews sakė Kazys Maksvytis. – Patenkintas, kaip savo gynybos dėka jas kontroliavome. Kažkiek susikaustymas trukdė puolime, ypatingai tai matėsi pagal tai, kiek prametėme baudų (11 – aut. past.). Mums tai (įmestos baudos) būtų labai palengvinusios puolimą. Be abejo, įmetėme tik tris tritaškius.

Džiaugiuosi, kad grąžinome savo seną veidą. Gynyboje galima prisikabinti prie atšokusių kamuolių, kurių varžovai puolime paėmė 15. O visa kita buvo neblogai. Pasiimsime tą sunkią ir negražią pergalę. Žiūrime į kitas rungtynes.“

– Treneri, tie pramesti metimai, 11 netaiklių baudų atsirado dėl rungtynių svarbos?
– Žinote, yra keli būdai. Vienas – nieko nesakyti, lyg rungtynės nieko nelemia. Bet mes pasirinkome kitą būdą – kalėme į galvas, kad svarbios rungtynės, ruošėmės joms. Labai sunku Berlyne laimėti prieš ALBA nestandartinį krepšinį. Čia krenta ir grandai, ir daug taškų. Manau, kad prametėme iš streso, bet mes bandėme jį sukelti, kad žaidėjai nebūtų abejingi.

– Vienas iš rungtynių planų buvo mušti rungtynių tempą ir neįsivelti į ALBA greitą krepšinį?
– Taip. Po pirmosios rungtynių pusės kalbėjome, kad 13 ir 14 (kėliniuose) jų pelnytų taškų, toks lėtas tempas mums yra gerai. Norėjosi ir patiems užbėgti, bet pradedi bėgti per dažnai, o jie atviroje aikštelėje jaučiasi labai gerai. Manau, kad šiandien visai neblogai pavyko kontroliuoti jų greitą puolimą.

– Kas lėmė ALBA 15 atkovotų kamuolių puolime?
– Tai yra didelis skaičius, vien pirmoje pusėje – 8. Buvo ir toli atšokusių kamuolių, negalima kaltinti tik aukštaūgių. Su šituo galėjome geriau susitvarkyti.

– Šiandien žaidime ryškus buvo Achille Polonara. Kaip vertinate jo pasirodymą ir kaip jis įsilieja žaidime?
– Gerai. Tokiose rungtynėse 9 taškai, 9 atkovoti kamuoliai, 3 perimti kamuoliai – įnešė patirties, prasižengė, kai reikėjo, nepraleido taškų. Kažkiek apsiramino turbūt. Įmetė tritaškį, atkovojo kelis kamuolius ir davė savo patirtį, ko mums ir reikia šiuo laikotarpiu.

– Kas leido šiandien įsibėgėti Isaiah Taylorui?
– Jis vis dar įeina į ritmą. Gynėmės gerai, bet pradėjome strigti puolime, pradėjome ieškoti žaidėjų, kurie mums palengvintų puolimą. Isaiah buvo vienas iš variantų, kurį metėme į aikštelę. Pirmoje pusėje net priekaištavau jam, kad išsikeitus po du prieš du jis nusimetė kamuolį ir bandė žaisti per aukštaūgį. Antroje mačo pusėje jis žaidė ant savęs, o Isaiah tai ir turi daryti – nėra lengva jį sustabdyti, jis yra greitas. Jo energijos gūsis mums labai padėjo.

– Po rungtynių ilgai dėkojote fanams, kurių daug atvyko į Berlyną. Koks jausmas žaisti tokioje atmosferoje?
– Jau ne pirmą kartą kartojuosi – smagu žaisti ir „Žalgirio“ arenoje, kurioje žaisime po dviejų dienų, o išvykoje, manau, esame viena iš gausiausiai sirgalius renkančių komandų. Suvažiuoja lietuviai, vietiniai gyventojai, iš Jungtinės Karalystės. Kai turi tokį fanų užnugarį, nereikia papildomai užsivesti.

– Po dviejų dienų laukia toks pat svarbus mačas su ASVEL. Ką daryti, kad nuo žaidėjų nukristų įtampa?
– Manau, kad kažkiek įtampa nusiėmė jau po šių rungtynių. Nieko naujo išradinėti nereikia – turime būti pasiruošę žaisti tokį patį sunkų ir negražų krepšinį, nes jis mums atneša pergales. Galbūt norisi lengvesnės duonos, žaisti su lengvesniais metimais ar ne taip dirbti gynyboje, bet reikia prisiversti sunkiai dirbti.

– Pastaruoju metu dirbate be vieno iš asistentų Tautvydo Sabonio. Kiek tai apsunkina darbą?
– Tautvydas mums padeda, bet dėl šeimyninių aplinkybių su mumis kol kas nevažiuoja į išvykas. Jis atlieka juodą darbą, mums reikia tik susikoncentruoti rungtynėms.

Edgaro Ulanovo komentaras:



Komentarai:

Ši naujiena dar neturi komentarų. Būk pirmas, išreiškęs savo nuomonę!

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 0

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.